Author Topic: Джамиите в Помашките райони !  (Read 119650 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Ynt: Джамиите в Помашките райони !
« Reply #15 on: March 06, 2010, 11:52 »
Една малка поправка - това не е най-стария Коран. Има и по-стари, но този е Златния Коран. Навсякъде където е споменато някое от имената на Всемилостивия то е изписано със златно мастило, декорациите на страниците и в началото и края на сурите също. А иначе има и по-стари, на са в по-лошо състояние. В същата библиотека се съхранява и документ за самоличност на жител на с.Тозборун (днешно Могилица) в която срещу народност пише ПОМАК. Уточнявам, става дума за български официален документ, доколкото си спомням, мисля че беше от 1927г.
Прав си грешката беше моя и вече я поправих!  8)
Благодаря за уточнението!  ;)

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #16 on: March 06, 2010, 12:03 »
Евро, още един въпрос - защо си нарекъл джамията в Чепинци "Голямата джамия"? Тя, верно е голяма, ама то друга няма. Има 7-8 месчида (във всяка махала по един), но друга джамия няма. И преди да се параноясаш нещо, обяснявам, че не се заяждам - просто ми стана интересно.

P.S. Така и не ми отговори от къде ги имаш снимките?

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #17 on: March 06, 2010, 12:05 »
Джамията в с.Арда, община Смолян !

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #18 on: March 06, 2010, 12:13 »
Евро, още един въпрос - защо си нарекъл джамията в Чепинци "Голямата джамия"? Тя, верно е голяма, ама то друга няма. Има 7-8 месчида (във всяка махала по един), но друга джамия няма. И преди да се параноясаш нещо, обяснявам, че не се заяждам - просто ми стана интересно.
P.S. Така и не ми отговори от къде ги имаш снимките?
Като гледам коментара, Ти явно си започнал да "параноясваш" , та затуй преди да си приключил, дай по точно определение за "Голямата джамия", ако и познаваш историята, за да се поправи текста или името и!  :o
В духа на твоят детински тон и поведение, да не кажа друго какво означава "Помашка работа", ти отговарям по-точно!  >:(
Снимките се правят с Фотоапарат!  8)
Знаеш ли какво представлява тази макина ?  ???
А, доколкото знам и , отделно от това като название "Голямата джамия" , се използва от голяма част на служителите на "Главно мюфтийство", като иронично обръщение към "Централната сграда и Ръководството на ДПС-то"!  :D
Но, в случая, тука няма такова оприличаване, а е наречена единствено с това намерение, че доколкото съм видял да има и втора, по-малка джамия в Чепинци!   8)
Който, знае друго, да допълни и да поясни подробно!  :o
Не ми отговаряй, ако знаеш, или не знаеш!  :(

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #19 on: March 06, 2010, 12:21 »
Hamdiko,
    Защо не се абстрахираш от личното ти любопитство и глупави въпроси от рода на" Откъде" Кой" Кога"..!
Това ли е най-важно.......?
 Защо не погледнеш замисъла на темата,и вместо да помагаш ти вредиш.
 Лични данни и инфо на наши потребители е забранена.
 както и в тема с обществена значимост си седнал като дете да разпитваш.
По добре насочи услилията ти в заглавието на темата!!!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #20 on: March 06, 2010, 12:34 »
Джамията в махала Трамповска, Чепинци, община Рудозем!
Ако има неточности и грешки с наименованието и местоположението, нека да се посочат, за да се поправи с по-голяма точност информацията!

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #22 on: March 06, 2010, 13:16 »
Селям на всички. Както не веднъж съм споменавал аз съм от община Рудозем и специално по темата за мюсюлманските храмове в Чепинци съм най-запознат от всички във форума (дано не прозвучи нескромно). Имах в предвид дали многоуважавания от мен Европомак лично е правил тези снимки или са му били предоставени. Ще подмина ироничните подмятания, че снимки се правят с фотоапарат, защото това е под нивото ми и няма общо нито с темата нито с мюсюлманските нрави. Снимките на т.нар "Малка джамия" са на месчида в махала Трамповска на село Чепинци. Силно се надявам да правите разлика между двата вида храмове (за немюсюлманите ще поясня - месчид е мюсюлмански религиозен храм, в който се извършва обучение на деца и се отслужва петкратната молитва, с изключение на празничните такива /петъчна молитва, байрамска молитва и др./, което е основната и може би единствената, но все пак важна разлика от джамията). Горещо ви препоръчвам да изоставите ироничния, заядлив и на моменти враждебен тон, защото рискувате да останете само вие във форума, от което помаците само ще загубят.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #23 on: March 06, 2010, 13:19 »
Джамията в Слащен, община Сатовча!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #24 on: March 06, 2010, 13:34 »
....... не веднъж съм споменавал аз съм от община Рудозем и специално по темата за мюсюлманските храмове в Чепинци съм най-запознат от всички във форума (дано не прозвучи нескромно). ........... е правил тези снимки или са му били предоставени. Ще подмина ироничните подмятания, ........ защото това ...... няма общо нито с темата нито с мюсюлманските нрави. Снимките на т.нар "Малка джамия" са на месчида в махала Трамповска на село Чепинци. Силно се надявам да правите разлика между двата вида храмове (за немюсюлманите ще поясня - месчид е мюсюлмански религиозен храм, в който се извършва обучение на деца и се отслужва петкратната молитва, с изключение на празничните такива /петъчна молитва, байрамска молитва и др./, което е основната и може би единствената, но все пак важна разлика от джамията). Горещо ви препоръчвам да изоставите ироничния, заядлив и на моменти враждебен тон, защото рискувате да останете само вие във форума, от което помаците само ще загубят.
ВИЖ, доста по-нагоре от този коментар, кой ? , започва с обидни думи, тъй като все още не сме станали кьорави!  :o
ТИ, като, Голям мюсюлманин, можеш да обясниш нормално, като човек, да не кажа като Истински Мюсюлманин, къде и какво се намира като пояснение за джамиите в община Рудозем по снимките!  8)
Както и допълнителната информация и малките и големите разлики между тези храмове, за сведение на нас, по-малките мюсюлмани, също и за немюсюлманите, които четат тук!   :o
Тук, коментара и темата е започната с общоприетото понятие за всички мюсюлмански храмове "Джамия", като подробностите ги оставяме за допълване от по-големите познавачи, без излишни и ненужни обиди, колкото и всеки да се счита, сам себе си, за много прав и за много праведен!  8)
За Справка! - Виж по-горните коментари!  :)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #25 on: March 06, 2010, 13:39 »
Джамията в село Могилица, община Смолян !

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #26 on: March 06, 2010, 13:39 »
Ето една снимка,
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chepintsi_Mosques.jpg
на която на преден план се вижда Макаковския месчид и в далечината джамията. Ще поровя в архива си и мисля, че ще намеря снимки на всички месчиди в Чепинци, които ако държите да се водят джамии ще помогнат на селото да спечели приза на населено място с най-много джамии на глава от населението :)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #27 on: March 06, 2010, 13:49 »
Джамията в село Мугла, община Смолян !
Джамията като външно и вътрешно състояние и част от джамийското гробище около нея!
Доколкото е знайно, в момента тази джамия се обновява от преди 1.5 година, а е възможно и да е завършена вече!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #28 on: March 06, 2010, 13:54 »
Джамия в гр.Златоград !
Доколкото е знайно, там се възобновява и строи нова джамия, но да очакваме повече информация, оттук насетне!

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #29 on: March 06, 2010, 14:28 »
Много хубава тема :) Но кога успяхте да се сдръвчите ;)

Hamdiko, от снимката добре се вижда разликата между джамията и месчид. Нямах и понятие, че съществуват две различни като архитектура сгради. Оказа се, че и в това си приличаме двете религии :)
Ако искате може и малко теория да кажете за предназначението на помещенията...при все, че вие си ги знаете нещата.