Author Topic: Джамиите в Помашките райони !  (Read 119504 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Hamdiko

• Avarage member
Ynt: Джамиите в Помашките райони !
« Reply #135 on: March 18, 2010, 20:22 »
Медо, благодарско за превода. За мен турския език е като китайския - интересен и с переспектива, но не бих седнал да го уча :) А иначе за софийската си прав, но само в петък - тогава е препълнена, а през лятото обикновено и тротоарите около нея са заети с богомолци. Което само идва да рече, че в София е крайно време да се построи втора джамия.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #136 on: March 19, 2010, 10:00 »
аз знам още една - софийската.. шегувам се:)     виж за кочан съм изненадан обаче,не бих предположил
  Въобще не бива да се чудиш-носи ни се славата на неверници,но не е така!Просто афинитетът към образованието ни е по-голям,та затова са ни набедили за неверници.А иначе джамаатът ни е сериозен,50 души е слабо казано.Много деца също посещават джамията редовно и да знаеш колко е хубаво,като чуеш детския глас да пее "сабахнамази"

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #137 on: March 19, 2010, 20:26 »
Джамията в гр.Кюстендил!
(Градчето е НеПомашко, но пускам снимките, поради незавидното състоянието на джамията, която може да е исторически паметник!)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #138 on: March 19, 2010, 21:08 »
http://img96.imageshack.us/i/picture0037w.jpg/
http://img528.imageshack.us/i/picture0036m.jpg/
http://img15.imageshack.us/i/picture0038v.jpg/

Град Кавала(Гърция)не е един от големите помашки райони,но си струва да видим джамията там.В момента е исторически паметник,това което ми направи впечатление, е че за реставрирането и са похарчени над 1 300 000 евро. Зачудих се как в една толкова християнска страна може да се отделят такива средства, а в България и за 1000 лв проблем се прави ???.
 Третата снимка е с лошо качество, съжалявам за това но се наложи да снимам през прозореца, защото джамията е затворена за посетители.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #139 on: March 19, 2010, 21:11 »
"Сулеманка", дай някакви кратки данни за тази джамия, ако знаеш поне населено място!  ::)
В дъното на снимката се виждат някакви гръцки надписи, но само толкоз!  8)  :)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #140 on: March 19, 2010, 21:16 »
Джамията в село Ягодина, община Борино, област Смолян!

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #141 on: March 19, 2010, 21:39 »
"Сулеманка", дай някакви кратки данни за тази джамия, ако знаеш поне населено място!  ::)
В дъното на снимката се виждат някакви гръцки надписи, но само толкоз!  8)  :)

Евро и аз не зная много за нея. Тази джамия е много стара. Май е от времето на Мехмет Али паша. Направена е реставрация на джамията. Както казваш:
-''В дъното на снимката се виждат някакви гръцки надписи'', на този надпис беше отбелязано че за реставрирането на джамията са похарчени над 1 300 000 евро. В момента джамията е затворена. Намира се в град Кавала.
  Може и друг да я е посещавал и да знае повече за нея. Ще се радвам ако някой разкаже повече!

Offline Adrenalin

• Senior member
« Reply #142 on: March 19, 2010, 21:47 »

Eто и от мен една снимка на джамията в с.Ягодина обл.Смолян

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #143 on: March 19, 2010, 21:51 »
Евро и аз не зная много за нея. Тази джамия е много стара. Май е от времето на Мехмет Али паша. Направена е реставрация на джамията. Както казваш:
-''В дъното на снимката се виждат някакви гръцки надписи'', на този надпис беше отбелязано че за реставрирането на джамията са похарчени над 1 300 000 евро. В момента джамията е затворена. Намира се в град Кавала.
  Може и друг да я е посещавал и да знае повече за нея. Ще се радвам ако някой разкаже повече!
По именията на Помака - Мехмед Али Паша - Масърски в Кавала, съм правил 1 -2 разходки и чарковье, но джамията не съм я видел, сигурно съм я пропуснал от зяпане по плажовете и песаците!  8)  ;D
Явно, като има мейдань и възможност, шье требва пак да са разкаровамь до тамь да щракнем некое фото, ако нема некой тука който да обясни повече!  :o  :)

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #144 on: March 19, 2010, 22:52 »
Сюлейман, това джамията в Кавала ли е или Имарета? Доколкото знам джамията са я върнали като вакъф на местните мюсюлмани и те я ремонтират за действащ храм. А Имарета е луксозен хотел, който обаче е собственост на Египет. Те са го дали на нещо като концесия на туритическа фирма с уговорката да не променя облика на сградата. И наистина по външните стени има цитати от Корана свързани с извършване на благотворителност и грижи за бедните. Абе изобщо бяха направили много добра реставрация. Тези снимки съм ги правил лично и тогава реставрираха джамията - намира се на пътя от слизайки от крепостта към морето преди Имарета и над паметника на Мехмед Али Паша.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #145 on: March 20, 2010, 16:44 »
Сюлейман, това джамията в Кавала ли е или Имарета? Доколкото знам джамията са я върнали като вакъф на местните мюсюлмани и те я ремонтират за действащ храм. А Имарета е луксозен хотел, който обаче е собственост на Египет. Те са го дали на нещо като концесия на туритическа фирма с уговорката да не променя облика на сградата. И наистина по външните стени има цитати от Корана свързани с извършване на благотворителност и грижи за бедните. Абе изобщо бяха направили много добра реставрация. Тези снимки съм ги правил лично и тогава реставрираха джамията - намира се на пътя от слизайки от крепостта към морето преди Имарета и над паметника на Мехмед Али Паша.

И имарета видях Хамди, той е по пътя за паметника на Мехемт Али.  Но на моите снимки е показана джамията. Тя е там, точно където казваш, на път за крепоста, над паметника. До нея има и мюсюлманско училище, разбрах че в него са учили (предишни)имами от моя край. Иначе за джамията не съм сигурен дали е действаща. Тя не беше застелена. Но може да се събират хора не петъчна и байрамска молитва.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #146 on: March 20, 2010, 23:14 »
Джамията в село Селча, община Девин, област Смолян!

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #147 on: March 21, 2010, 11:45 »
Джамията в село Селча, община Девин, област Смолян!
Taзи е много отличаваща се от останалите :) Харесва ми...като домашна е обстановката, топла и уютна.
Цец, кога за последно е имало ремонтни и дизайнерски намеси в джамията, имаш ли информация?

Свободен чове

• Guest
« Reply #148 on: March 21, 2010, 11:56 »
Тъй като изобщо не ме вълнуват джамийските проблеми, ще преразкажа това което ми е казано.
Минарето там дето го виждате е изградено след демократичните промени, сами виждате, че е съвсем незабележимо. Вътре специално никога не съм влизал, но преполагам, че освен с някое покривало и дребна мебел не е правено повече в последните години. Не съм чувал и за акции за събиране на пари. Религията в селото като цяло не е застъпена. Не сме толкова религиозни, ако трябва да се сравняваме с Маданско. Зад самата джамия има стар гробищен парк, който има в момента предназначението на ливада, а преди като деца играхме на фунийки. С една дума се поругава, но на никой не прави впечатление. Ние поругаваме и антично гробище, на около 30 мин от селото, където играем футбол. Често има иманярски набези на въпросното място. Дори и сега с просто око могат да се видят характерните камъни по стар мюсюлмански обичай слагани на гробовете.
Би могло да се даде максимално коректна и актуална информация от нашия ходжа, който е регистиран член в помак.еу.

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #149 on: March 21, 2010, 14:05 »
Ние поругаваме и антично гробище, на около 30 мин от селото, където играем футбол. Често има иманярски набези на въпросното място. Дори и сега с просто око могат да се видят характерните камъни по стар мюсюлмански обичай слагани на гробовете

Не мога да измисля думи как да го нарека това , и все още смеете да се наричате помаци и мюсюлмани, нямам думи.