Author Topic: Родопска песен - с. Сейдол  (Read 14632 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline skeleto

• Member
  • **
Родопска песен - с. Сейдол
« on: August 30, 2009, 17:48 »
Тук ще качвам песни и клипове на изпълнителите от с. Сейдол, като това ще бъдат изпълнения от събори.
Събор мегданско хоро - Копривчица 2007:

МФГ "Родопска песен" - с.Сейдол
m-track-1.mp3
m-track-2.mp3
m-track-3.mp3
m-track-4.mp3
m-track-5.mp3
m-track-7.mp3
m-track-8.mp3

Клипа ще се постарая да го кача и него скоро!
Тук ще споделя още техни изпълнения, но сега работя върху тях като свърша ще ги кача!

Offline skeleto

• Member
  • **
Re: Родопска песен - с. Сейдол
« Reply #1 on: October 18, 2009, 17:22 »
Мерси, ама дай и нещо РОДОПСКО, нали се казват "Родопска песен", пък само пирински.... :)
Това е пяно там това качвам!
Сега ви качвам едни песни пяни на Карандила по скалите. :o
track-1
track-2
track-3
track-4
, ето ви и клипчетата:
video-1
video-2
video-3
video-4

Надявам се, че ви харесват ...

Offline Родопчанин

• Advanced member
  • ==
« Reply #2 on: October 19, 2009, 15:28 »
Родопски песни нямат така ли?

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #3 on: October 19, 2009, 15:49 »
Много хубава музика. В Сейдол има преселници от Гоце Делчевско и селата около Белица! Може би са пренесли музиката си там? 8)

Offline Hat

• Moderator
« Reply #4 on: October 19, 2009, 16:35 »
това са помашки песни от пиринско които карат косьма ти да настрьхне ако си истински помак

Offline skeleto

• Member
  • **
« Reply #5 on: October 19, 2009, 17:26 »
Родопски песни нямат така ли?
Както виждаш това са различни изпълнения, чакам скоро диска от Копривчица от таз годишното им изпълнение. Ще попитам за изпълнения на родопски и скоро ще ти отговоря със сигорност. а сега се заемам с песните на женската група - та да оцените и тях. ;) Както виждаш просто съм посредник и прява услуга на групата а това какво точно изпълнява групата и как се казва не е моя работа. Името на групата може да идва от факта, че помаците в този край са преселници от родопите.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #6 on: October 20, 2009, 12:54 »
Към eron и rodopskihaidyti - Момчета, Родопите са голяма планина, има не само Източни и Средни, но и Западни Родопи! И родопските песни не са само с гайди ;) Естествено е в най-западния дял на Родопите музиката да е повлияна от македонската музика в съседство.
Специална благодарност за skeleto, който полага този труд да ни запознае с изпълненията на състава от село Сейдол! Да е жив и здрав и да продължава да ни радва с тези постове.
За мен ще е особено интересно ако има участници във форума от този край или от това село, които да разкажат кога, защо и как са попаднали там техните бащи и деди. Защото, съдейки по запазената музика, не са били единични фамилии, а може би по-компактна маса от хора от Западните Родопи - предполагам от Чепинско.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #7 on: October 21, 2009, 13:37 »
В с.Сейдол на 6 май  ежегодно се провежда фестивал на помашката песен на него вземат участие фолклорни групи от всички помашки села.Тук си дават среща помаци от цяла Североизточна Бьлгария,които не са никак малко.Това са хора изселвани принудително или по желание в продьлжение на десетки години. От 1952год. насам до 1997год. са изселени над 15000човека само от Велинградско по малко от Гоцеделчевско и Якорудско.В Тьрговищка,Разградска и Шуменска област има над 20 чисто помашки населени места запазили по уникален начин своя бит и култура.Те носят песните в сьрцата си и за това не е случайно мотото на другия помашки сьбор в с.Горно Новково "И си носим песента" На тези сьбори гостуват най добрите помашки изпьлнители с награди за автентичен фолклор от Национални институции.Моят дядо е изселен 1951год.в Омурташко по политически причини -тьрговец не предал доброволно стадото и земята.Баща ми по негова зарька не пропуска година без да посети родното си място.Помаците по този край както и преди се занимават основно с животновьдство,но на последьк се научиха на тьрговия и стават все по добра конкуренция на местните.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #8 on: October 21, 2009, 13:41 »
hat, благодаря за информацията  ;D
Дано и други да вземат отношение и да предоставят снимков и друг материал за нашите хора там.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #9 on: October 21, 2009, 14:12 »
Skeleto-по убави песни от тея нема - поздрави за това че си ги качил тук.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #10 on: October 22, 2009, 10:56 »
skele  благодаря ти от сьрце за това което си направил за популяризирането на помашките песни от с.Сейдол,но имам чувството,че като посредник,какьвто казваш ,че си и от това което си написал,като обяснение и отговор  ми звучиш малко пренебрежително.Ако греша извинявай.

Offline skeleto

• Member
  • **
« Reply #11 on: October 29, 2009, 12:51 »
skele  благодаря ти от сьрце за това което си направил за популяризирането на помашките песни от с.Сейдол,но имам чувството,че като посредник,какьвто казваш ,че си и от това което си написал,като обяснение и отговор  ми звучиш малко пренебрежително.Ако греша извинявай.
Няма нищо пренебрежително да не забрявяме, че и родителите ми са именно част от тези преселници. Това което съм написал, че правя услуга на групата си е истина, не съм част от ансамбъла, но ми е много приятно да слушам техни песни и затова полагам труд да ги споделя с вас. Това е истината! 

Offline Hat

• Moderator
« Reply #12 on: October 29, 2009, 13:14 »
Поздравявам те. Песните са супер.

Offline skeleto

• Member
  • **
« Reply #13 on: October 01, 2012, 13:28 »
Изпълнения от с. Горно Новково - " И си носим песента "

Родопска песен - Сейдол - 1