Привет, Ники! И добре дошъл във форума!
Съжалявам, че твоето име бе замесено в тази тема на форума, най-малкото бих искал да поднеса моите извинения, затова че не те предупредих навреме. Всичко обаче се случи съвсем спонтанно и непреднамерено /междувременно вече ти писах на лични в твоя форум/. Сребранов твърди, че няма турски наименование в планинската топология. Всички любители на планината обаче знаем, че това не е така.
Относно опасенията ти за тази сайт искам да ти кажа, че няма и грам нещо, от което един патриот /не националист/ би могъл да се възмущава. Сайтът и форума към него са платформа за запазване на помашката култура и място за комуникации между помаците по света. Ти казваш, че разликата между мюсюлманите и християните тук е само в религията. Аз ще те допълня - разликата е не само в религията, а най-вече в Културата. Ето защо един българин-християнин, приел току-що исляма, не би могъл да се оттъждестви с един помак. Причината за това различие е културата. Религия се сменя за един ден, културата се култивира в едно общество в продължение на столетия.
Грешиш и в констатацията, че тук се цитират избирателно историческите източници, относно произхода на помаците. Във форума има много извадки от данъчни регистри, в оригинал и превод на български. Аз съм качил
таблицата на османиста Махиал Кил с данни от регистрите за Чепинското корито.
Основният проблем на форума обаче, е че много хора идват предубедени тук. Те си мислят, че целта на сайта е сепаратизъм. Нищо подобно. Форумът тук е място за среща на хора със сходни съдби и идентична култура. И както ние, двамата с теб, посещаваме нашия форум от обич към планината, така и много хора /включително и от различни държави/с присъствието си тук изразяват принадлежността към помашката културно-религиозна /според мен/ общност. В това няма нищо тревожно и смущаващо.
Въпросите /определенията/ на участниците тук би трябвало да се задават в следния ред 1. "Какъв съм аз?/Аз съм .../", 2."Какви сме ние?/Ние сме .../" и чак тогава "Вие сте". Голяма грешка е да се влиза във форума с обръщението "Вие сте". В крайна сметка всеки има право на самоопределение и никой не трябва да посяга на това право.
В една съседна тема се заговори за "Шарената черга", колко е красива, когато в нея има различни по цвят нишки. Да, така е. И целта на сайта
www.pomak.eu е да съдейства за опазването естествения цвят на тези нишки. Грешно е да се мисли, че тук се проповядва измушване на отделните нишки и заплитането на нова едноцветна черга. Напротив - тук сме за да запазим тези нишки там, където им е мястото и да се противопоставяме на онези, които се опитваха /ВП/ и продължават да целят пребоядисването на чергата в един цвят...