abv няма що да се правим на ушипъни. В случея става въпрос за конкретен довод към християнски свещеник от Гоцеделчевския манастир. За да не замесваме невини хорица, с което да им вредим на кариерата, нека си направим един есперимент. Аз предлагам да се отиде там със Фотакиев (ПП) и да се импровизира отказ от религията и ако се окаже вярно това Фотакиев като служебно лице да прави каквото ще с попа. Но се опасявам, че няма даима безпрестрастност от негова страна и всичко ще има предварителен сценарий за да се види колко е добра българската християнска църква. Аз специално не се съмнявам в това, което го писа Метката. И със заплахите си Фотакиев нарушава правилата на форума.
Историята ми показа доста такива примери с подобни попове най-вече през 1912 г. Тук сега се упрекват ходжите, а не се вижда в паниците ви какво има. Когато си говорихме със моя брат торбеш, установих че през Руско-турската война до 1885 г. теглото е падало върху помаците от Северна България. Там е известен термина "беглото" характерен за периода на войната. Изявен хайдук по това време според Ибо Глогов е Йото войвода от Гложене. През 1912 - 1913 теглото е падало върху помаците от Родопите. Там изявен хайдук бил Тане Николов за Централните Родопи, който бил в основата на покръстването на помаците в Даръ дере Златоград, и на още дванадесет села от района на с. Тикла (Средец), Ахъ-Челебийско. За същия този войвода и четата му с протокол № 44 от 24.10.1913 г. на Св. Синод се взело решение те да бъдат възнаградени с 20 хиляди лева за оказаното съдействие при покръстването на помашкото население. Тане Николов и четата му са съдействали на духовната мисия и в Гюмюрджина и околните села, където почти липсвала военна охрана. За Западните Родопи през този период особено активни били Муньо войвода и видния деец на ВМРО Михаил Марков.
Според торбешите теглото при тях било през Втората световна война. Жертвите от наша страна до 1944 г. не били никак малко. Избивано било не само боеспособно население, но и се давали невини жертви. Фотакиев при тези факти, аз бих замълчал ако бях достатъчно интелигентен човек. И забелижи това не са строфи от Корана или някое ислямско произведение подобно на онези лъжливи летописи и жития, които не отговарят на историческата действителност, а е случилосе събитие.