Български > Религия и мистика

Ислямският календар и свещените месеци,дни и нощи

<< < (10/11) > >>

Rahmie:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TW0Bcy05ovE#!

Rahmie:
Силата на садаката.

В Корани Керим Аллах повелява: "О, вярващи, раздавайте от онова, което сме ви дали за препитание, преди да дойде Денят, в който не ще има нито откуп, нито приятелство, нито застъпничество! Неверниците са угнетителите". ( Бакара, 254 )

Садаката кара човек да се чувства добре и тя е един от начините човек да се излекува от " скъперничеството"
. Един човек разказва как садаката е излекувала не само скъперничеството, но и сърцето му:
- Бях болен от сърце и лекарите в Лондон ми казаха, че трябва да се оперирам. Аз ги помолих да ми позволят да отида до Египет, да съобщя на близките ми за операцията и да оправя някои неща, а след това да се върна. Така и направих, отидох в Египет. Близките ми ме молеха да се върна в Лондон да ме оперират по-скоро. Няколко дни преди заминаването ми за Лондон, стоях в кабинета си и говорех с един мой приятел. Както си говорех една възрастна жена отсреща ми привлече вниманието. Тя беше седнала до месаря и държеше една чанта, събираше отпадъците, които месарят изхвърляше. Отидох при нея и я попитах:
- Какво правиш, защо събираш отпадъците? Тя отговори :
- Синко, имам 6 момичета, от няколко месеца не са вкусвали месо, аз гледам да намеря каквото и парченце да е и да им го занеса.
Когато чух това се вкамених, та ние всеки ден изхвърляме месо. Казах на месаря да й даде 2 килограма месо, после сякаш нещо в мен се разчувства и предплатих на месаря за 1 година напред да й дава месо. Тогава жената седна на колене, вдигна главата и ръцете си нагоре и направи такава дуа за мен, че не можах да въздържа сълзите си. Отидох си у дома, беше ми много леко и бях много щастлив. Когато дъщеря ми ме видя токова весел, ме попита какво е станало. Аз й казах за жената. Когато чу това, дъщеря ми каза :
- Я РАББИ, зарадвай ни с оздравяването на баща ни, както той е зарадвал жената и момичетата й.
След няколко дни заминах за Лондон да ме оперират. Когато ме прегледаха, лекарите не можеха да повярват на очите си и ме попитаха : какво си направил, запушения канал на сърцето се е отпушил, вече няма нужда от операция!
Аз се разплаках и казах :
- Направих търговия с Аллах.
Както се казва в айета :
- На онзи, който заема хубав заем на Аллах, Той многократно ще му го умножи. ( Бакара, 245 ) Когато един човек е искрен в намеренията и делата си, Аллах му дава отплатата.

Rahmie:
Как говеят мюсюлманите по света.
25 Юли 2012г

Свещеният месец Рамазан предполага понасянето на много трудности, които се проявяват в жажда, глад и обща физическа отпадналост. Но как се отразява това на мюсюлманите в различните точки на земното кълбо? Например в Аржентина тази година поста ще премине по-леко отколкото в Дания, защото аржентинците ще спазват пост само 9,5 часа на ден, тъй като Аржентина е в южното полукълбо и там по това време е зима.
За сметка на това пък мюсюлманите в Дания поста ще продължава по 21 часа на ден – това ще е най-дългия пост в света за тази година.

В същото време по време на полярната нощ мюсюлманите в Мурманск ще постят само по два часа на ден. За Мурманск, който се намира на Северния полярен кръг, тази година месец Рамазан съвпада с белите нощи, когато деня продължава по 24 часа и нощ не настъпва дори и за минута. Слънцето не залязва в продължение на 62 дни от 22 май до 22 юли, затова говеещите са принудени да закусват по светло и по същия начин и да разговяват.

Мюсюлманско изповедание – Главно мюфтийство

Rahmie:
Нощта Кадир

Нощта Кадир

muti6:
КАКВО БИХМЕ МОГЛИ ДА НАПРАВИМ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ДНИ

Последните 10 дни на Рамадан имат особено важна роля в живота на всеки

мюсюлманин. Фактически всеки ден е важен за мюсюлманина, тъй като той никога не забравя за

Аллах, а се стреми да се усъвършенства и да се доближи до Него. Особеното на последните 10

дни е в това, че те са едни от най-благословените в годината. Дано Аллах ни помогне да се

доближим повече до Него и да ни подкрепи да укрепим вярата си дотолкова, че Шейтана да не ни

отклонява от пътя Му.

Нощта на Могъществото, както е казано в Корана е „по-добра от хиляди

месеци”. Всяко действие, извършено през тази нощ – четене на Коран, споменаване на

Аллах, правене на ду’а е по-добро от всичко, извършено от нас през останалото време на

годината.

Пратеникът на Аллах,саллеллаху алейхи уе саллем, е отделял в

последните дни на Рамадан повече време за преклонение пред Аллах, отколкото обичайно. Той е

казал:„На този, който се моли в нощта на Могъществото с вяра и надежда за награда, ще се

опростят всички предишни грехове”/Бухари, Муслим/

Ето няколко препоръки, относно последните дни на Рамадан:

1.Вземете си отпуск за преклонение пред Аллах

Взимаме си отпуск по какви ли не незначителни поводи. Защо този път не се

съсредоточим върху това, да поднесем своята благодарност пред Създателя? Ако не е възможно

да вземем пълноценен отпуск, то намерете поне няколко дни. Благодарение на това, ще можете

да извършвате спокойно молитвите си нощем и няма да се тревожите, че не си доспивате и

отивате на работа уморени. Това ще облекчи и итикаф.

2.Итикаф

Обикновено Пророка, саллеллаху алейхи уе саллем, прекарвал

последните дни и нощи на Рамадан в джамията /итикаф/. Ако човек реши да осъществи итикаф,

той може да прави зикр /споменаване на Аллах/, да извършва допълнителни молитви, да чете и

изучава Коран и пр. Той дори не излиза от джамията, освен по необходимост. Поощрява се

итикаф дори само за една нощ, един ден или два дни.

Айша, Аллах да е доволен от нея, казала: „Попитах Пратеника:„Ако

знаех коя е нощта на Могъществото и какво трябва да правя през нея?!” А той ми

отговори:”Кажи: „О, Аллах, Ти си Прощаващия, Ти обичаш да прощаваш, моля те прости

ми!”/предаден от Ахмед, Ибн Маджа и Термизи/

4.Рецитирайте сури от Свещения Коран

За целта изберете тези сури и айяти, които сте слушали по време на тарауих. Ако вие

посещавате курсове по четене на Коран – сега е времето да приложите теорията на практика!

5. Старайте се да вършите дела, които да компенсират вашите предишни

грехове

Абу Хурейра предава думите на Пратеника,саллеллаху алейхи уе саллем: „На

този, който се моли в нощта на Могъществото с вяра и надежда за награда, ще се опростят

всички предишни грехове”/Бухари, Муслим/

6.Направете си самооценка

Задайте си въпросите, които трябва. Оценете изминалата година – какво сте

направили и към какво се стремите? Дано подобна оценка ви накара да изпитате удовлетворение

от извършените добри дела и разкаяние за онова, което не е било добро. След всичко това, ще

ви бъде по-леко да молите прошка от Аллах, да го молите за подкрепа и помощ.

7.Обръщайте се към Всевишния с искрени и дълги молитви, идващи от

дълбините на душата ви

Едно от най-подходящите времена за такава ду’а е последната част на нощта.

Абу Хурейра предава следните думи на Пророка,саллеллаху алейхи уе саллем: „Когато настъпи

третата, последна част на нощта, Аллах спуска Своята милост на най-ниското небе и приканва:

„Има ли някой, който Ме зове да чуя молитвите му? Има ли някой, който Ме моли за нещо, за да

му го дам? Има ли някой, който моли за опрощението Ми, за да го опростя?”/Бухари и

Муслим/

Ето защо е препоръчително да се събудим един час преди сухур /закуска преди

изгрев слънце/, за да се обърнем към Аллах за помощ. Можете да използвате ду’и, които са

предадени от Сунната, но може да използвате и такива със собствени думи – искрени и убедени.

8.Организирайте ифтар за семейството

Ако през работните дни сте организирали ифтар за колегите си, то през

последните няколко дни на Рамадан е необходимо да направите ифтар за семейството си.

9.Вземете семейството си на тарауих

Не пропуснаха ли децата и съпругата ви молитвите тарауих поради факта, че

бяхте твърде заети, за да им отделите време? Ако е така – направете добро за цялото ви

семейство като ги заведете поне в тези последни дни на Рамадан, когато благодатта за

семейството ще е още по-голяма.

10.Прочетете книга за житието на Пророка, саллеллаху алейхи уе

саллем

Четейки за неговия живот, той може да ви послужи за стимул и да се

вдъхновите от факта, че целият му живот е борба по пътя на Аллах.

И не забравяйте – мюсюлманското общество не може да съществува без

саможертви.

Всичко, което бе казано до тук са просто малки съвети, относно последните

дни на Рамадан. Старайте се по пътя на Аллах, наистина нито едно добро дело няма да остане

без награда. Дано Аллах приеме нашите молитви. Амин

Абдул Малик Муджахид
http://www.islambg.com/%D0%9C%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86-%D0%A0%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD/%D0%9A%D0%90%D0%9A%D0%92%D0%9E-%D0%91%D0%98%D0%A5%D0%9C%D0%95-%D0%9C%D0%9E%D0%93%D0%9B%D0%98-%D0%94%D0%90-%D0%9D%D0%90%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%98%D0%9C-%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%97-%D0%9F%D0%9E%D0%A1.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version