Да се върнем на темата за гагаузите. Ей как става така, че хора дето вероятно не са виждали жив гагаузин през живота си компетентно се изказват за тях.
Аз дето живея сред гагаузи и съм израстнал сред гагаузи във Варна май ги познавам доста по- добре. Смешно е да се твърди, че гагаузите са българи. Гагаузите са турци християни. Говорят на старинен турски диалект, имат турски нрави и обичаи, турски фолклор и носии. Да ще кажете вие ама сега имат български носии и пеят български песни. Да така е, ама разгледайте документи от преди 1878 година и ще видите огроооомните разлики със положението сега. Преди освобождението нито един гагаузин не се е имал за българин, но след това, за да избегнат отъждествяването им с турците започнали да се оипределят като "аканъ булгар". Елате тук и вижте как изглеждат гагаузите- дребни, смугли, с много характерен цвят на кожата- жълтеникаво пепеляв. Общо взето си приличат на коренното турско население в Анадол. Да верно е че турците са ги преследвали заради вярата им, но това е било именно поради обидата която са изпитвали, че хора от тяхната кръв са неверници. Това, че са християни и имат български имена не ги прави българи и то никак даже. А тука прочетох за някакви славянски топоними. Не ме карайте да се смея. Намерете един славянски топоним, който да не е наложен след освобождението, в земите на гагаузите и ще ви почерпя. ВСИЧКИ ОРИГИНАЛНИ ТОПОНИМИ В ГАГАУЗКИТЕ ЗЕМИ НА СЕВЕР ОТ ВАРНА СА ТУРСКИ! Че така де. Ако някой има нещо да добави нека го стори.