Author Topic: Гагаузите  (Read 82577 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Re: Гагаузите
« Reply #45 on: August 19, 2009, 11:34 »
Daczo, най-точното мнение. Гагаузите били тюрк и не можело да бъдат българи ? Нима българите не са тюрки ? Под колко % трябва да са тюркските гени, за да не сме тюрки ? Гагаузите не са прабългари, но може да се твърди, че са българи по линия на това, че са част от етногенезиса на българската нация. Но тогава трябва да признаем и общите етногенетични връзки с населението в цяла Западна Турция...И мен не ме е срам да го призная или да се срамувам. След 100 години ще сме част от един нов етнос наречен европейски в който ще се смесят етносите от различните европейски държави, в рамките на федеративната европейска държава без граници. Тъй, че не може да се сравнява българския етнос преди 1000 години и сега. Няма нищо общо почти. Колкото и на някой да му се иска да не е така.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #46 on: August 19, 2009, 11:41 »
Daczo, най-точното мнение. Гагаузите били тюрк и не можело да бъдат българи ? Нима българите не са тюрки ? Под колко % трябва да са тюркските гени, за да не сме тюрки ? Гагаузите не са прабългари, но може да се твърди, че са българи по линия на това, че са част от етногенезиса на българската нация. Но тогава трябва да признаем и общите етногенетични връзки с населението в цяла Западна Турция...И мен не ме е срам да го призная или да се срамувам. След 100 години ще сме част от един нов етнос наречен европейски в който ще се смесят етносите от различните европейски държави, в рамките на федеративната европейска държава без граници. Тъй, че не може да се сравнява българския етнос преди 1000 години и сега. Няма нищо общо почти. Колкото и на някой да му се иска да не е така.
Ясянкар, ти може и да си тюрк. Там по Хаскьой има доста ;) Но ние днешните етнически българи сме смес от славяни и траки. Немаме нищо общо с прабългарите, които междувпрочем са си доказан ирански народ. Ти ако искаш може да се самоопределиш като сиукс. Това е твое лично право, но истината е друга. Нация не е равно на народ. Да гагаузите са част от Българскста нация, но са част и от молдовската. Те са си турци християни, колкото и това да не изнася на много хора. И помолих да не се изказвате компетентно без даже да сте виждали гагаузи. Елате във Варна, попечете са на плажа, па после идете по гагаузките села и направете едно теренно проучване и тогава давайте компетентни мнения. ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #47 on: August 19, 2009, 11:48 »
Става интересно - Isyankar не е етнически българин, ха ха!

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #48 on: August 19, 2009, 11:49 »
Bylgari i Rusnaci sa vinovni che v Afrika decata umirat od glad.Mashala.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #49 on: August 19, 2009, 11:50 »
Bylgari i Rusnaci sa vinovni che v Afrika decata umirat od glad.Mashala.
Дачо полската водка верно е хубава, ама недей почва от сутринта де ;)

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #50 on: August 19, 2009, 12:56 »
Балканджия polskata vudka e hubava,no az riadko piia.Tvoiata tioriia e na ryba na nacizma.S tova triabva da se vnimava,zashtoto poviche losho pravi za svoia arijski narod.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #51 on: August 19, 2009, 12:57 »
Хаха, и нацист ме изкара. хахах. Дачо вземи се в ръце моля ти се. Къде видя нацизъм в теорията ми че българите са смес от траки и славяни ли ???. Хехе Дачо наистина ме разсмиваш, и така както гледам не само мене. Пий си водката и не бери гайле, ша са оправим ;)

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #52 on: August 19, 2009, 13:10 »
Gordej se sys svoia narod i istoriia takava kakvato e,no ne prikaliavaj.Prez tezi 1300g.ne znaesh koj e tvoia pra,pra,pra diado. Zabravih, hajde na zdrave...

Isyankar

• Guest
« Reply #53 on: August 19, 2009, 13:26 »
Гагаузите вероятно нямат никакъв тюркски примес, а са доста близки по етногени с българите. Това, че говорели на няккаъв гагаузки език си е чисто с просто една измислица на антибългари като Страшимир Димитров и компания, които имаха директива по време на Възродителния процес да "дока-жат", че всички турскоговорещи в България са всъщност тюркоезични българи
Даже турците в Делиормана ( сред, които има доста казълбаши т.е. кюрди) беше обявен за своебразен тюркски език наследник на печенежкия. Според същия боклук Страшимир Димитров гагаузите говорили на хунски прабългар-ски език. А и истината, е че гагаузите говорят на турски език с българска граматика обаче. Има и доста думи от българиския. Според Луи Базен светов-но известен тюрколог езикът на гагаузите е своебразен българо-турски хибрид
Както доказа българският етнограф Васил Маринов гагаузите са ново население в Източна България преселени през 17 и 18 век в тези земи от различни краища на нашата етническа територия главно от Ямболско, Сливенско, Одринско, Елена и т.н. Село Виница Варненско, което е населено с гагаузи е основано късно, като основателят му е дошъл от Габровско. В Българево и Каварна пък над 70% от гагаузите са потомци на българи придошли от Старазагорско, Сливенско и Ямболско. Ествествено тези хора незнаели турски преди да се заселят в Североизточна България. Гагауз няма нищо общо с уз, както си фантазира Валери Стоянов, произхожда от турския израз "гага сус" който означава "затваряй си човката" или "затваряй си плювалника".

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #54 on: August 19, 2009, 14:00 »
Исянкар, аркадаш. Ако гагаузите не са тюрки, то аз съм от планетата Мелмак. Ма каква българска граматка, кви пет лева. Говорят си поддиалект на дунавския турски диалект бе човек. Прекрасно се разбират с другите турци. Всички турци в България имат много български думи в езика си, а българите имат много турски- че нали вече сме заедно 600 години, нормално е. Леле, иди и кажи на казълбашите че са кюрди и ще те изкарват от селото с краката напред ;) Казълбашите са си иракски тюркмени шиити. Брателка, моля те не говори без да си проверил нещата на място. Аз съм говорил с казълбаши, те има устни предания за родината си за това защо са преселени в България. Какви габровчани във Виница кви пет лева бе човек. Виница е най старото село във Варненско (Кастрони се е казвало от гагаузите, а от българите Кестрич) Каварна са повечето българи, а Българево (Гяур суютчук) си е чисто гагаузко село. Според тебе дошли те през 18-тия век, заселили се в Добруджа, където тогава бродели отделни татари само, и изведнъж проговорили турски. ООООО чудо  на чудесата, алелуя. Без турци наоколо научили турски, че даже и българския оставили и не го говорили. Леле, тва даже и бай Тошо немаше да го измисли по шантаво.  Брате гагаузите са КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ на земите където живеят в България. Всички топоними на местности, реки, деренца, села и прочие са тюркски. Гагаузите са турци християни, това е повече от ясно когато поседиш малко сред тях. А аз доста съм седял вервай ми, половината ми съученици бяха или чисти или половин гагаузи.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #55 on: August 19, 2009, 14:18 »
Балканджи,  не бързай с генералните изводи и не се потдавай на впечатленията който си придобил ,защото може нещата да не са точно така-първо се запознай със историята на турският народ- етногенезис и развитие- пък после причислявай дадена група някъде колкото и да е близка по език- това че турци- кримски татари- гагаузи -азербайджанци и тн.спадат към огузкият клон на тюркските езици съвсем не означава еднакъв етногенезис и идентичен произход- историята на турския народ е много интересна препоръчвам ти една която съм чел на Дмитрий Еремеев и на Михаил Мейер.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #56 on: August 19, 2009, 14:27 »
Вес. К само да ти споделя че тези впечатления са трупани в продължение на 27 години близо и то от извора. Гагаузите може и да не са идентични на 100% с турците в Турция, но са си тюркски народ, говорещ турски език, имащ турски нрав и обичай, и фолклор. Това е  брат. Те не са българи, колкото и на националистите това да не им изнася.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #57 on: August 19, 2009, 14:41 »
Ако гагаузите не са тюрки, то аз съм от планетата Мелмак. 
Съжалявам ,че нямам никакво време,но забелязах незнаеш какво е "тюрк" и "славянин".Та от коя планета си?
Вземи прочети нещо каквото и да е,че от разкази и общи впечатление само не става....

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #58 on: August 19, 2009, 14:45 »
Съжалявам ,че нямам никакво време,но забелязах незнаеш какво е "тюрк" и "славянин".Та от коя планета си?
Вземи прочети нещо каквото и да е,че от разкази и общи впечатление само не става....
Фотакиев ти поне си четвърт гагауз, кажи си какви са гагаузите и че нема нищо срамно в това да си турчин. Турците са били велика империя!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #59 on: August 19, 2009, 14:48 »
Ами сега ::)

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42