Postaray se da gledaş na neştata ot po-visoko i şte razbereş çe vsiçki sme ednakvi.
Старая се, ама хора като теб се стараят 2 пъти повече да ме уверят, че не е така и, че са винаги една стъпка "по и най".
Познавам много германци, франзуци, ирландци, поради престоя ми в тези държави, единствените европейци (ако приемем условно турците от Р Турция за такива), които когато разговарят с теб и използват думичката "Най" са турците. Извинявай, ама еднакви, равни уж всички сме европейци, всички сме едно семейство, а пък турците "най".
Впрочем думичката най е втора по популярност в Гърция, след това в БЮРМ и след това всички останали Балкански народи. Само тук на Балканите непрекъснато има надцакване "кой е по-по-най". Няма да разказвам пак един случай от университета с гости от Р Турция, научни работници, които станаха смешни дори на балканските си колеги (беше на балканска научна конференция), които също обичат често да са "най", но турците направо станаха смешни както поясних. За всяко нещо в Турция, което говореха или споменаваха бяха измислили с какво и защо то е "най". Хубаво - най-сте. Еднакви сме, ама вие сте малко по-най. Няма да спорим. И аз се старая да мисля по-европейски като гледам братята ми от запад и север в Европа и никога да не изтъквам "най". Когато бях в Ирландия един път не чух някой ирландец да ми каже колко са богати като страна, колко много са постигнали за 20 години - от най-бедните са станали най-богатите в ЕС, най-високите заплати, най-зелената страна в Европа (действително) и много най. Никога не чух "най". От Турция само чувам колко превъзходно се живее там, как са много напред, как по БВП били на еди кои си място, как еди коя си година на еди кое си били, как в Истанбул някой инженер взимал 10 пъти повече от някоя чистачка в Германия и пр.
Абе, равни (еднакви) ли ще сме или няма ? Или ще става Турция поредния европейски щат, който ще бъде под централната власт на Брюксел и няма да има "най-големи, най-малки страни, най-умни, най-красиви, най-богати, най-бедни" или ще си тъпчем на ниво средата на 20 век.
Или сме еднакви или не сме. Не може еднакви, еднакви, ама "ние сме малко по-еднакви" ...