Author Topic: Защо ние помаците неможем да се обединим?  (Read 69670 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

EVROPOMAK

• Guest
Прочетох внимателно твоето мнение ТОСКА,и си много прав зза много неща.........

Уважаеми "B1iB2", и на мен понякога действията на "TOSKA", не ми се нравят и ме дразнят, но в случая, човека няма нищо общо с този коментар!  :o
Затова, смятам, че го обвиняваш напълно неправилно за тези раздумки!  ???
Коментара е личен и провокиран от тема за "обединеването" и "обедневането" на Помаците и от следващият твой такъв, който смятам, че е донякъде критичен и реален и действителен, та затова не е нужно да обвиняваш други за тези мои приказки и коментари!  :o
Просто, празно философстване на адин селски европомак!   ;D  ;)

B1iB2

• Guest
Уважаеми "B1iB2", и на мен понякога действията на "TOSKA", не ми се нравят и ме дразнят, но в случая, човека няма нищо общо с този коментар!  :o
Затова, смятам, че го обвиняваш напълно неправилно за тези раздумки!  ???
Коментара е личен и провокиран от тема за "обединеването" и "обедневането" на Помаците и от следващият твой такъв, който смятам, че е донякъде критичен и реален и действителен, та затова не е нужно да обвиняваш други за тези мои приказки и коментари!  :o
Просто, празно философстване на адин селски европомак!   ;D  ;)

извинявам се н ТОСКА .Исмет ,не се подигравай с помаклъка ако искаш да се обидини...............С подигравка  и неразбиране на истинските проблеми на помаклъка,ще чакате обидинение на куково лято................

B1iB2

• Guest
Просто, празно философстване на адин селски европомак!   ;D  ;)

Благодар зя тези думи ,дано повече вярващи помаци ги четат.....Това е отговора на основния въпрос на темата.Жалко Исмет :'(
Неразбирането на проблемите и подигравката на обидините от нашето съсловие помаци е причината за да не можем да се обидиним.Въпроса е къде са служили(Дали са били доносници в ДС,дали  са задоволени икономически в др. държави далеч от БГ),?
Дали са станали оджи и отново изнудват помашкото население(Обикновенно,оджите са били в ДС,с нетърпение очаквам отварянето на досиетата...)

Offline Dobrev

• Forum fan
Очаквам от теб сериозно отношение,в интeрес на просперирането на смолянския край.Да се подопри живота на помака в смолянско............Очаквам твоите мнения-уважавани от мен.

И на мен ми се иска смолянско да просперира, ама е трудно ...
Първо трябва да осъзнаем, че няма рецепта за благополучие, която да работи навсякъде и с еднакъв успех.

Ще дам пример с едно съседно село (все наши хора). Поминъка и при нас и при тях е картофопроизводство. Ние малко по-мързеливата го раздаваме, а хората там открай време сеят по много картофи. Ако при нас средно сеем по 3-4 декара на семейство, там сеят по 30-40 декара. И колкото и да е ниска изкупната цена, хората си докарват съвсем приличен доход. Изпонастроиха си къщи в полето и дръпнаха напред с материала. Нашите земи пък пустеят и никой не ги обработва, щото народа се изсели в Пловдив - градския живот е по-сладък.

Другото, което трябва да престанем да правим е да се оплакваме. Тоз ни бил виновен, онзи ни бил виновен ... Хващаш се в ръце и се оправяш ВЪПРЕКИ проблемите.
В България прекалено много разчитаме на държавата да дойде да ни изкара от мизерията.
В Щатите държавата почти не се намесва в икономиката, освен с регулаторни механизми.
Общините тук имат пари, не защото им ги сервират от централния бюджет, а защото данъците, които събират са наистина огромни. Затова и имат пари да инвестират в инфраструктура. Колко е данък сгради в БГ? Тук, ако си купил жилище за 300 000, данък сгради в следващите 30 години ти се равнява почти на стойността на жилището, т.е. за 30 години плащаш на държавата 300 000 за това, че имаш право да притежаваш имот на нейна територия. Освен това си плащаш и данък общ доход, в зависимост от това, къде живееш. В Ню Йорк данъкът върху заплатата ти е около 42 %, т.е. ако заплатата на месец ти е 10 000, държавата ти взема 4200 данък. Затова и тук държавните структури имат средства за преразпределяне.

В БГ очакваме държавата да ни сервира всичко наготово.

А относно разликата, която се прави по нашия край - наясно съм с това. Навсякъде има прикрита дискриминация.

Но като докажеш, че си кадърен, интелигентен и образован, сигурен съм, че много хора ще се замислят преди да те отрежат само заради това, че си помак.
По времето, когато учих в Смолян имаше доста наши хора на отговорни постове, сега не знам как е - от много години не съм ходил натам. Тогава директорът на общинската болница беше наш човек - кардиолог, в общинския съвет имаше също много наши хора, в инспектората по образование също, шефа на държавния архив ...

Спасението от мизерията е образование и яко бачкане.

B1iB2

• Guest
Много си прав Бояне.Мнетието ти е огледало на реалния живот.Но проблема е как да се счупи това огледало??????????????
"Спасението от мизерията е образование и яко бачкане." -само тук земляк не съм съгласен.помашките села се издържат специално с млекопроизводство.Картофопроизводсвото отдавна замря,и ако някой ти предложи смолянски картофи-НЕ ВЯРВАЙ,нама такива и в червената книга.
Млекото 1л-струва 0.40 лв.Фуража струва средно 0.30 лв.За да се издържа една крава (за незнаещите) е нужно 6 кг. фураж.Една родопска крава дава 12литра на ден.Е питам как да се препитава помаклъка-с туризъм ли?Лишен е от инфроструктора ,за разлика от християнските села.Е как тогава??????????????????Дано измрем по-бързо,хем да не пречим,хем да не ни се подиграват нашите братя по света............... :'(
Дано им приседне на тези които ще са след нас.Крайно време е сайта да сезира съответните органи в ЕС ,за правата на човека

EVROPOMAK

• Guest
........,дано повече вярващи помаци ги четат .     неразбирането на проблемите и подигравката на обидините от нашето съсловие помаци е причината за да не можем да се обидиним.......Дали са станали оджи и отново изнудват помашкото население(Обикновенно,оджите са били в ДС,с нетърпение очаквам отварянето на досиетата...

брье, Салих, нещо почна млогу да премодерираш "раздумките" си, да ни са ти дали свръх-правомощия на баш сайбия на сойя сайять! Как, са уреди така?  :o
Пьа, гледам и големо обращение имаш към верващите Помаци! Дай и некво подобно към неверващите, може тук да влизат чат-пат и такива людье!  :o
Амь, пьа да не би случайно да си решил да ставаш, или вече си станал вездесъщо и неземно добро мельеке, пророк  или светец, щото гльодам, чи знаеш сички ходжи и имами като какви са били и какво са работили!  ???  :o

B1iB2

• Guest
брье, Салих, нещо почна млогу да премодерираш "раздумките" си, да ни са ти дали свръх-правомощия на баш сайбия на сойя сайять! Как, са уреди така?  :o
Пьа, гледам и големо обращение имаш към верващите Помаци! Дай и некво подобно към неверващите, може тук да влизат чат-пат и такива людье!  :o
Амь, пьа да не би случайно да си решил да ставаш, или вече си станал вездесъщо и неземно добро мельеке, пророк  или светец, щото гльодам, чи знаеш сички ходжи и имами като какви са били и какво са работили!  ???  :o

Не сом сайбия Исмет,ама и ти се подиграваш с проблемите на помака.Има и саибия отгоре.Всеки щом умре се исправя и дава отчет на житейския си път.Но дано твоята глава не се одари в мешовите дорве да дава отчет за подигравките............

Offline chupite_x_

• Candidate member
  • *
Zashto ne pomislite za  vqrata,moje tq da ni obedini,ako vsichki napalnim djamiite to tam shte se sreshtame poveche i vsqka sedmica taka shte spodelqme koe ni lipsva i kak da go predotvratim. A nie ne se hvashtame zdravo za religiqta,zatova ni razedinqvat,taim se namira razkovnicheto...Hvanete se za Korana i toi shte vi kaje kak da se obedinite.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Zashto ne pomislite za  vqrata,moje tq da ni obedini,ako vsichki napalnim djamiite to tam shte se sreshtame poveche i vsqka sedmica taka shte spodelqme koe ni lipsva i kak da go predotvratim. A nie ne se hvashtame zdravo za religiqta,zatova ni razedinqvat,taim se namira razkovnicheto...Hvanete se za Korana i toi shte vi kaje kak da se obedinite.
Napılno sım sıglasen s tvoeto predlojenie. Petıçnite dni sa imenno za tova v naşata religiya. Po sporazumenie moje da se sibira i v drug izgoden den. Vajnoto e da se sıbirat horata, da si besedvat, i da si sıçuvstvuvat. Daje ne e ot znaçenie dali şte se klaneş ili ne. Nay-vajnoto e da se sıbirate i da bıdete sploteni, drugoto samo şte si doyde. Ne e mnogo trudno, a petık nablijava. Jenenite s decata si nali...

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
По скоро на кафенце, на кръчмичка, на пикник в баира
Şte vzema pod vnimanie preporıkite ti i şte napravya toçno obratnoto. Ubeden sım çe şte e nay-pravilnoto. Kakva krıçma bre,
kakvo kafe, ami pette leva!!? :D

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Да, и в гр.Гоце Делчев има Културен дом, който бе построен от обикновените помаци, но предназначен само за възродените такива. Другите нямаха право да влизат там, за да не го изцапат и покварят. Много добре са ми известни тези "културно-просветни мероприятия". Хорцата на родопските хайдути също.

Offline fotakiev

• Forum fan
Темата е много интересна.Според мен помаците могат да се обединят и са го правили много пъти.Въпроса е сега кой и за какво тръби, за да се обединява.Етнос?Държава?...

Offline Metka

• Forum fan
Въпроса е сега кой и за какво тръби, за да се обединява.Етнос?Държава?...

Не Фотакиев този въпрос го поставяш ти не ние.
Освен това правилният одговор не е нито Етнос, нито Държава.
Истинският одговор е че ние искаме да правим - ИМПЕРИЯ. ;D
Помашка Империя.Това е одговора на въпросът ти.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Темата е много интересна.Според мен помаците могат да се обединят и са го правили много пъти.Въпроса е сега кой и за какво тръби, за да се обединява.Етнос?Държава?...
Priznavane za etnos ne izglejda fantaziya zaştoto sme v ES, a dırjava e fantaziya pone za sega.
Nay-realnoto za v momenta e da se vızpolzvame ot nastavleniyata na Han Kurt koito toy dade  na sinovete si i iskaşe da bıdat obedineni kato snop za da ne se prekırşat edin po edin.
Pık posle Allah Kerim !!!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
eron, регистрирах се в този форум с мисълта, че е единственото място в мрежата, където няма да ми натякват за "корени", "исторически несправедливости", "родолюбие" и пр. Твоето поведение тук в последно време е като на заклет възродител. Съжалявам, но изобщо не ми е приятна фанатизираната ти привързаност към "българщината", която демонстрираш.

Всички сме българи. Но не заради "корените" ("изсъхнали" или напоени с възрожденски облаги), а поради факта, че сме граждани на тази държава. Насила хубост не става, така че време е да престанеш с това "вие сте българи".