Религията е нещо обществено, не е лично. Иначе на джамиите и църквите трябва да им викат личен дом, вместо обществен.
Религията (от лат. religio — свещено задължение, благоговение) е форма на обществено съзнание, съвкупност и система от възгледи, нагласи и обичаи
Ако някой ме обиди на личностна основа, може и да се престоря, че не съм забелязал. Но когато се засягат религиозните ми чувства е нещо друго, защото по този начин се атакува не отделна личност, а цяла обществена група. Дискриминацията в обществото не е на личностна, а на групова - етническа, религиозна, полова, расова и пр. основи. Ето защо трябва да сме наясно, когато боравим с тези понятия.
Не съм съгласен и с това престараване, да наричаме българите-християни "братя". По този начин поставяме в много неудобно положение другите етноси в страната ни. А нали искаме да сме единна нация?! Не можем да сме близки с едни, а чужди с други. Всички сме равни по дефиниция - Република България е еднонационална държава. Няма брята, няма и врагове. Всички сме
съграждани. Кой какъв се чувства е отделен въпрос, но ние нямаме право да се ровим в разни "корени" за да определяме една част от хората в тази държава като "братя", а други като "врагове".