Author Topic: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?  (Read 115885 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #75 on: August 07, 2009, 20:25 »
И аз не се съгласявам с тебе pomak bg ,забравяш така тачените от тебе павликяни а за православни преминали към исляма извори бол през целият период на съществуване на османската държава- и местоположението е несигурен белег ,предвид миграциите на населението ,цели села по различни причини са сменяли местоположението си а и един момент, незаслужено непроучен, консолидирането на населението преминало към исляма те. концентрирането на такова на едно място обединено от общата историческа съдба и религия.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #76 on: August 07, 2009, 20:37 »
Аз павликяните ги споменах, с това че част от (богомилите) т. е. павликяните приели католицизма. По това време когато павликяните приели католицизма в Северна България не се различавали по езиков компонент кой знае колко от богомилите.
Като казваш, че за православни преминали към исляма изворите са бол, имаш предвид  книгата на Петър Петров ли? От една страна като источник съм склонен да ти споделя, че се майтапиш с мен, а от друга ако я по-прочетеш по обстойно, ще разбереш, че споменатите православни не са свързани с нас, тъй като местожителствата им са далеч от тези на помаците.
За миграцията съм съгласен от нея са голямата част християни в помашките райони.  

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #77 on: August 07, 2009, 20:40 »
Говорим в случей, че решат да ме покръстят. Иначе Бояне със сигурност мога да заявя, че аз съм влизал в църква много повече от теб и то не само в православна, но и в католическа и протестанска. Не съм бил там да ги плюч естествено, такава ми е професията. Длъжен съм да ги изуча, все пак офицялната религия в страната ни все още е християнската.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #78 on: August 07, 2009, 20:43 »
Говорим в случей, че решат да ме покръстят. Иначе Бояне със сигурност мога да заявя, че аз съм влизал в църква много повече от теб и то не само в православна, но и в католическа и протестанска. Не съм бил там да ги плюч естествено, такава ми е професията. Длъжен съм да ги изуча, все офицялната религия в страната ни все още е християнската.

Доизказвай се, щото те разбираме неправилно и излиза, че по всяко едно време би го направил.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #79 on: August 07, 2009, 21:41 »
Доизказвай се, щото те разбираме неправилно и излиза, че по всяко едно време би го направил.
Толерантен е ,разбрахме го ,но това не ме учудва.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #80 on: August 07, 2009, 22:46 »
Доизказвай се ves. K. Някакси много двумислен звучи постинга ти. Чуства се някакво съмнение и двуомение.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #81 on: August 08, 2009, 03:30 »
Аго Шериф наистина вярвам в голяма част от митологията и то поради това че съм мюсюлманин. В Корана се споменава, че при всеки народ Аллах е изпратил пратеници. Има много митове и легенди за сътворението на човека от пръст. Има много митове и легенди за потопа на Нух. Има много митове и легенди за рая (дженнета). Има много загатки за монотеизма в религиите, които днес са с пантиони от божества. Като пример един мой колега наскоро спомена, че вярвал че хиндуизма била божествена религия, за което и аз се обедих наскоро. Там след молитвите които са отправени към Всевишния Който е горе, доло и посредата и Който е бил бог на слънцето, се споменава "Ом", което означава "да бъде" и е равносилно на семитското "Амин". В тяхната митология се говори за Вишну, който изглежда че е бил легендарен геой равносилен на пратеник или пророк учещ хората на монотеизма.

Колкото до богомилите войни те се борили срещу византийците, но не и срещу българите, тъй като по това време България била под Византийска власт в срок от два века. По сигурно е да се борили срещу сърбите, тъй като и сръбските царе са били противници на богомилското учение.   
           Selam pomak Bg malku se oddalecuvame od temata no da sme na cisto. Sekoj, pa i Ti moze da veruva vo toa sto saka ,pa i vo mitovite! No Mitit po definicija e nesto nerealno nepostoecko izmisleno analogno na toa LAZNO ! prividno ! Faktot (na koj insistiras so pravo) e srotivnost na toa fakt= vistina!!!
           Vo Kur'an se preporacuva kazuvanje na predanija(no ne i mitologii) so cel polesno da se razberat porakite (cista didaktika) kako sto e slucaj so Basnite (alegorijata vo niv) no za da se razbere sustinata ili porakata (poentata) a ne za da se veruva bukvalno vo niv!! i od toa da se gradat stavovi ili da se baraat fakti!! Fantazijata i vistinata ne odat zaedno .Prvata e mozebi korisna za decata no opasna za vozrasnite!!
           Sto se odnesuva do bogomilite tie ne se borele protiv nikogo samo se borele protiv lagata mitot fantazijata nepravdata feudalizmot ropstvoto i toa so silata na argumentite so zbor so sveto pismo so propoved ....
           A protiv niv se borele vizantijcite ,tie vo cija osnova na religijata bila mitologijata (treba li da te potsetam deka grckata mitologija pociva na mitovite za "Bogocovek"  i deka taa mitologija go revidira i izvornoto hristijanstvo pretvorajci go vo instrument na feudalniot im sistem.) protiv niv se borele i nivnite "slavjanski braca" blgarite ( neli Carot Petar bara pomos i soveti od vizantiskiot car i od carigradskiot patrijarh kako da se "spravi so "zlata eres") protiv niv se borele i srpskite carevi ,no ne pred da se pokrstat ami posle pokrstuvanjeto .Pred toa tokmu vo Rashka (denesen Sandzak) bogomilite go naogjale spasot od progonite !! E cudno no vistinito protiv niv ne se borell Samoil i pokasno Ban Kulin !!! Neli toa treba da znaci nesto??? Ova ne e mitologija brate ova se fakti koi treba da bidat zemeni pred vid !!!

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #82 on: August 08, 2009, 04:03 »
Т.е. ти разглеждаш мита като изопачено във времето реално събитие. Мисля, че Шериф ага имаше предвид митологията, като нещо измислено, съществуващо единствено във въображението на някои хора. И е прав - мюсюлманите не вярват в подобни митове.!

tokmu taka mustafa_b ! Ne samo sto ne vervat ami takvite gi smetaat za nevernici! 

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #83 on: August 08, 2009, 04:26 »
Интересна теза Шериф ,но исторически необоснована ,поставяш разделението много назад във времето и както се изрази г-н Мехмед ,за всяка теза претендираща за научност и вярност трябват солидни доказателства -първо богомилите са християни видоизменили християнската религия -второ помаците са потомци не само на богомили естествено ами и на православни преминали към исляма и трето обособяването на общнастта за която говорим става доста на по късен етап говорим за 15-17в.и търсенето на нещо извън тези времеви рамки наподобява търсенето на античните македонски корени по вашийот край.Абе според мене с други думи поставяш каруцата пред коня.
              Ocigledno ovde nekoj "postavja karucata pred konja"
               Hristijanskata religija ja "vidoizmenile" vo Nikeja 325 g.koga Konstantin Veliki ,dotogas najgolem neprijatel na hristijanite ,go svikal Nikejskiot sobor!! Bogomilite od mnogu istoricari se smetaat za "vistinski hristijani" ili prahristijani zatoa sto ne prifacale idejata za "bogocovek";nitu "bozanskata "priroda na Isaus-Isa a.s. - nitu "svetoto trojstvo" nitu ..da ne nabrojuvam .Togas i tuka e postavena kako sto velis "karucata pred konja".Pozdrav .

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #84 on: August 08, 2009, 11:05 »
Шериф ага ако според теб митовете са плод на човешката фантазия, а за мен те са изопачен вариянт на истината, тогава аз според твойте виждания не говоря за митове а за легенди.
Споменах за богомилите че воювали, тъй като според теб те били във войската на Самоил. Ако са били във войската му, не може да са воювали срещу българите, тъй като по това време България била под византийска власт. Но тъй като след това ти се дооточняваш казвайки, че те не воювали, а са воювали срещу тях, тук пак ще те компроминтирам, че богомилите също воювали. Тъй като ще смесваме богомилите с павликяните, трябва да се знае, че те не веднъж се включвали във войните срещу Източната Римска империя, което личи и от т. нар. Хамбарлийски надпис, в който се споменават арменски имена на военачалници на служба при канасубиги Крум (803-814 г.).
Също така през годините 1079-1089, по време на управлението на византийският император Алексий I Комнин, са регистрирани множество въстания на павликяните в Тракия.
През 1205 г. павликяните подпомагали Калоян  да превземе град Пловдив, който бил под византийско управление и сключват с него договор за защита на града от кръстоносците. Но след като последвалото оттегляне на българите от Тракия към Търново, град Пловдив престава да бъде гостоприемен за павликяните и те се смесват с богомилите като се преселват към Родопите в околността на Рупчос (западно от Чепеларе), а други – по течението на река Осъм от Троян към Севлиевско, Свищовско и Белослатинско и към Тетевенско и Луковидско.

Offline Тодора

• Member
  • **
« Reply #85 on: August 08, 2009, 12:00 »
Mustafa, ти познаваш Джунин , най известния оператор от Брезница.
тази сутрин пих кафе с него и той ми разказа как се става българин или българка .

Бил е човекът в село Беслен помашкото село дето е в близост до селата на Snake i Nazmi.

Та там Джунин, като е снимал една свадба, до него се е доближила една симпатична руса дама която
го е помолила да го наеме за около един час да направи специални видеозаписи за нея.
 И така той се е съгласил и след около една седмица са се разбрали да се срещнат в Гоце Делчев.
Дамата е била помакиня от Беслен и поради това че нейният годеник е бил българин християнин , нужно е било и тя да приеме християнството.Искала е да бъде увековечено вероотсъпничеството й.
За тази цел тя е искала да има този запис - как Попа я  полива със вода за да я кръщава в някво корито май.
И така качили автомобилите си те са се запътили към манастирчето над Гоце Делчев....

Лека -полека стигнали там и започнали с нужната процедура и специалните свещеннодействия на православния свещенник и определените за това свидетели, разбира се всички роднини на нейният годеник.

Джунин с камерата започнал да снима...

Попът пял, или чел от евангелията и други специални за тази цел църковни книги, след което задал
към симпатичната помакиня, вероотстъпничка  следния въпрос:

- Ти отричаш ли се от Мохамедовата вяра?

Та казала високо и ясно :
- Да!
И така той повторил този въпрос три пъти.
После  я накарал да се изхрачи и да заплюе земята с храчката си, като по този начин плюенето е символизирало
това че тя заплюва Мохамед и вярата ни.
 И така брадатият и наредил :

- Заплюй Мохамедовата вяра, както плюеш земята!

Тя разбира се го направила без да мисли както го правят някой блондинки.
И така заплюла варата си на нейните родители тя била покръстена и приела християнството за да стане най чистата българка..
Попът я полял със вода, ама май е било повечко, та тя се превърнала досущ като кандидатка за "Мис Монокини".
Била по тънка фланелка, гърдите й щръкнали, косата и станала мокра с неузнаваем цвят.
Но "щастлива" защото вече е била чиста българка..

Джунин снимал сичко.
Нооооооо после са му взели касетата веднага и не са му дали дори да я обработи.
После той си тръгнал омерзен, засрамен, подтиснат и нещастен.
Това се е случило преди няколко месеца.
Интересно е че там в момента работи строителна бригада, майстори от Брезница.
Аз разговарях и с тях..
Оказа се че това е истина и всеки които иска да стане "най чистия българин или българка" се налага да плюе........

Такава е била традицията..

Хм, в христянството има точно определени по канон пракитики при извършване на кръщене, при които смисълът е отричане от сатаната. Никой не може да си позволява да излиза извън тях. По канон попът пита:"отричаш ли се от Сатаната" (а не от каквата и да е вяра) и така 3 пъти, а после заплюваш "Сатаната". Случката, която разказваш е грубо нарушение на православния канон и този поп трябва да бъде наказан, ако е извършил ритуала по този начин. Защо твоят приятел не се оплаче в Комисията по правата на човека и вероизповеданията?

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #86 on: August 08, 2009, 12:03 »
Шериф ага ,каруцата продължава да си е пред коня въпреки написаното от теб по няколко причини, няма смисъл да се спирам на никейският събор където е решен въпроса за символа на вярата и осъжда арианството ,защото различните форми на тълкуване на християнството и различните ереси са повлияни не само от различното тълкуване ва словото божие, но и на различни регионални вярвания та еретическите възгледи се явяват своеобразен синкретизъм на идей и вярвания ,но как това може да се свърже етнически с днешните помаци е нещо което опира в сферата на научната фантастика ,защото се гради на голи предположения и на нищо друго.POMAK BG , казваш че павликяни се оттеглат в Родопите и си смесват с богомили, за да не е приказка за възрастни и празен лаф моабет дай конкретни факти за това преселение , както и за съществуването на богомили там където посочваш а и предположението че последователите на поп Богомил са нещо различно етнически от останалото население на средновековната Българска държава е пак лаф моабет - интересен факт за изясняването на въпроса да произхода на това население, дават реално съществуващите наименования, топоними, хидроними и пр. в землищата на населените места с помаци ,при това примери мога да дам със селища изцяло помашки без присъствие наоколо на български християнски села между тях-пр. в книгата на Полежански за Чепинско интересни имена на местности  са-около Пашово-Лазевото - Богданов харман м-у   с.Цветино и махала Крантиите - Радювица м-у Крантиите и Кръстава Каурски гробе Друма и тн. в землищети на с.Грашево Черквището впрочем подобно наименование се среща и в землището на с.Драгиново ,като прибавим към това и интересните фамилни имена, ето ви нещо реално за което следва да се дискутира.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #87 on: August 08, 2009, 16:53 »
За павликяните по Родопите тук
Йовков, М. Павликяни и павликянски селища в българските земи XV- XVIII в., София, 1991.
Суходолска, К., Българите в неиздадените мемоари на Чайка Чайковски. — Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, 10, 1894.

За изброените местности в село Глогово има местност Кръста и махала Граматника, поради което според Иширков там имало манастир. Оказа се че местноста е преименувана така заради един камък на който имало отбелязан кръст, а колкото до местноста там имало грамади от камани, поради което първо местноста се наричала Грамадека и после Граматника. Нищо чудно и част от споменатите местности да са със същия характер. Колкото до кръстовете и църквите, да не се забравя факта, че преди славяните тук са живяли траки който са били християни и те ни оставили както згради, така и отделни християнски знаци по камъни и къде ли не.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #88 on: August 08, 2009, 18:27 »
Г-н Мехмед, писаното от Йовков и Голийски съм го чел и аз и конкретни данни видях за селища в Тракия и Мизия, що се касае за въпроса богомилството ли е изповядвало населението в цитираната от теб област, и дали някакво население-павликянско се е смесило с него,  си остава открит ,поради липса на изворов материал -предположенията на някой историци понякога се градят на косвени - твърде несигурни податки.Ща се касае за цитираните от мен имена на месности ,следва да те уверя че тези езикови остатъци не са от траките а са си български ,лесно може да се увериш в това ,те са използвани и се използват от векове от месното население ,просто никой не им е сменял имената.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #89 on: August 08, 2009, 19:11 »

Свадбата на Мирослава, керката на Цар Самуил со ерменецот Ашот.
Минијатура од Мадридскиот препис на хрониката на Jован Скилица, XII-XIII век.
                    Se izvinuvam sto povtorno moram da ja kopiram ovaa slika (Imam i drugi no poradi tehnicki pricini zasega ne sum vo moznostda gi stavam) eve zosto go pravam toa ..
                    Imeno pred godina i nesto vo eden Mk vesnik se pojavi statija vo koja izvesen istoricar ,specijalist za srednovekovna istorija , se utepa tvrdejci deka vencavanjeto se slucilo vo sedisteto na Patrijarsijata vo prisustvo na ptrijarhot i mnogu pravoslavni svestenici pa opisuvase nekakvi krstovi i sto uste ne..duri i Samoil go prepoznal vo tolpata . Se covekot prepoznal samo ne "Svetite knigi "koi se nad glavite na
 slavenicite i oblekata (rasoto) na svestenikot!!
                   Prasanje do nasiot, "ekspert"za hristijanstvo ,soforumecot Bojan Dobrev i site drugi soforumci:
                   Dali ova vencavanje lici na hristijansko- pravoslavno vencavanje??? Ako odgovorot e potvrden neka se pokaze drug slicen moment!!Ako odgovorot e negativen ,togas da diskutirame sto e vo prasanje i sto moze da se izvlece kako teza hipoteza ili eventualen zaklucok, ne da mudruvame do beskonecnost..bez konkretni fakti! toa mi e celta.Selam i pozdrav !