Pocituvani soforumci ! Pottik da ja postavam ovaa tema mi dade (koj drug ako ne nasiot soforumec)Metka so negoviot klip "Pesna za Car Samoil"
Ovaa pesna e kopija na edna stara pesna koja kako deca ja slusavme na togasnoto radio Skopje vo 60 -setite godini na minatiot vek.Vo secavanje mi se togasnite solzi na postarite za oslepenite vijnici na Samoilovata vojska ,solzi koi nie -togasnite deca- i ne mozevme da gi razbereme...,no socuvstvuvavme naslutuvajci za kakva tragedija se pee vo pesnata.
Pokasno ucejci od istorijata znaevme prilicno dobro za tragicnata bitka na Belasica no i konfuzijata okolu toa "cij car e Samoil "
Nekako vo toa vreme i na pesnata i se gubi tragot ...!!! kako da iscezna???!!! Ovde vo Makedonija -barem moj v'pecatok e deka- Samoil go nema zasluzenoto mesto vo istorijata! Vo Ohrid -Negovata prestolnina -denes ima ogromni spomenici na Kiril,Metodij,Kliment,Naum ...od Samoil ...samo kaleto!!??
Srbite od Car Lazar napravija Mit!! Albancite od Skender beg Isto!!Neka mi prostat i ednite i drugite no mislam deka ,spored velicinata ovie "ne mu se ni do kolena " na ovoj spored mene najgolem heroj na Balkanot!
Bi skal da podiskutirame na ovaa tema !
Zosto e toa taka ?
Zosto ,znaejci ja balkanskata hiperbolicna,do elementi na mitska glorifikacija na razno -razni junaci Car Samoil kako da e zapostaven vo balkanskata istoriografija?