Author Topic: Красива България: Добромирци, Белинташ, Перперек  (Read 5937 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Пламен Пасков

  • Guest

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 1479
  • Gender: Male
Pazar, 09 Ağustost 2009 17:28

Bulgar profesör, kazılarda bulduğu taştaki yazının 15 yüzyıllık olduğunu söyledi. Ama taştaki yazı, Türk çoban Niyazi Kazım'ın, kendi kazıdığı adından başka bir şey değildi.

Antik şehirdeki taşların üzerine adını kazıyan Türk çoban neredeyse Bulgaristan'da tarihe geçecekti! Filmleri aratmayan ilginç olay, Bulgar profesör Nikolay Ovçarov'un, "Perperikon" antik kentinde yaptığı kazı ve incelemelerle ilgili geçen hafta Kırcaali kentinde düzenlediği basın toplantısıyla ortaya çıktı. Perperikon'da yaptığı kazı ve incelemelerle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Ovçarov, yeni bir antik yol kalıntısı bulduğunu söyledi.

MUHABİRİ AZARLADI

Daha sonra da, üzerinde yazı bulunan bir taşı gazetecilere göstererek, yazıların M.S. 4 ve 6. yüzyılı kapsayan geç antik döneme ait olduğunu, yazının da kentin tarih boyunca aldığı isimlerden biri olabileceğini ileri sürdü. Ancak Türk kökenli bir foto muhabiri, kendisinin çok az Türkçe bildiğini ve taştaki yazıların Türkçe'ye benzediğini söyledi. Bunun üzerine öfkelenen Ovçarov gazeteciye, "Biz çözemedik, sen iki dakikada nasıl çözdün?" diyerek tepki gösterdi. Muhabir olayın üzerine gitmeyince de konu unutuldu.

TÜRK EDİTÖR ANLADI

Ovçarov'un 'tarihi' buluşu, Bulgar basınında geniş yankı buldu. Ancak Kırcaali bölgesinde yayın yapan 'Yeni Hayat' gazetesi editörü Türk gazeteci Nahit Doğu, taşın üzerinde Türkçe olarak "Niyazi Kazım" yazdığını fark etti. Yazı, bilgisayar yardımıyla belirginleştirince de gerçek ortaya çıktı. Gazete, epigrafi (yazıt bilimi) konusunda ülkede otorite olan Prof. Dr. Kazımır Popkonstantinov'dan da görüş istedi. Popkonstantinov da söz konusu taşta 'Niyazi Kazım' yazdığını doğruladı. Bu ilginç durumun ardından araştırmalarına devam eden gazete, taşın üzerindeki yazının yıllar önce bölgede çobanlık yapan Niyazi Kazım tarafından yazıldığını belirledi. Kazım'ın 1989 yılında yaşanan göçten önce bölgede çobanlık yaptığı ve sürüsünü tarihi kent kalıntıları arasında otlatırken can sıkıntısı nedeniyle bulduğu bir taşın üzerine adını ve soyadını kazıdığı belirlendi. Böylece 'tarihi yazı' tartışmalarına da son nokta konulmuş oldu.

'ÇOBANLIK YAPARKEN YAZIYORDUK'

Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden ve İzmir'de yaşayan 54 yaşındaki Niyazi Kazım, yıllar önce bölgede çobanlık yaparken taşlara yazılar yazdığını söyleyerek şöyle dedi: "Hayvanları otlatırken canın sıkılır. Eşeğimi bağladığım uzun demirle taşlara ismimi kazırdım. Kaya ya da taşların etrafında eski dönemlere ait taşlar da vardı. Onların üzerine hayvan, nal, haç gibi resimler yapılmıştı. Ben de onlardan esinlenirdim."

http://www.gocmenim.com/Haber/659-15-yuzyillik-dediler-ama.html