Author Topic: Рибново- традиции в миналото,днес и бъдеще!  (Read 149231 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Gelina

• Forum fan
Мразя да ми казва някой ,кога да спра. Стига ти,не аз! ;)

Offline shaban

• Forum fan
Петер, и на  мен са ми интересни твоите мнения ,но моя интерес е продиктуван най вече от това ,щото виждам че те са основно манупулативни и едностранчиви ,тоест те не са добросъвестни защото не са безпристрастни и втози смисъл не са истинни ,доколкото има изградени единни критерии за истинност.
Уважавам твоите разбирания, но за мен те са изкривени и пречупени през  призмата на изкривени ценности ,които раждат изкривени представи,разбирания, и понятия.
Не казвам ,че моите ценности са прави, но за мен твоите са криви,както и за теб моите са криви. Възможно ли е да има ли почва за диалог между нас,след като между нас няма стремеж към разбиране и уважаване на ценностите на другия.Виждаш ли доколко са ти изкривени представите за понятията щом казваш че физиката и метафизиката са синоними на материалното и нематериалното,това не е вярно Петре, физиката и метафизиката изучават законите ,закономерностите и взаимовръзките в материалния и нематериалния свят. По същия начин ти разсъждаваш и за религията в частност исляма, за християнството незнам, и за ред други неща ,тоест при предлагането на твоята теза ,ти желаеш да обезмислиш и отречеш напълно тезата на другия.

Offline muti6

• Adviser
Та тогава тая граница я оприличих на хоризонта.
Когато човек се изкачва нагоре,  и опознава света, то хоризонта се отдалечава.
Обратно, когато човек слиза надолу, и отрича познанията, то хоризонта се приближава.
Границата на нашия светогледът е точно този хоризонт.  :)
Щото онова което е отвъд е невидимо и е само въображаемо, а онова дето е вътре е видимо и е нагледно от светогледа.
Когато имаме кориците на 1 (една)  книжка с приказки, то тези корици фиксират този хоризонт и колкото познанието на човека да се издига, то хоризонта му не се отдалечава а остава фиксиран от кориците на тази книжка.
Те това имах предвид, а не мерене на книжки и пи~~
Четете за да схванете и да си разширите светогледа. :)
Vidimo e ,che i ti imash problem sas svetogleda.
Taka prodaljavai da chetesh bezmislenite si knijki,dano da stignesh do horizonta niakoi slanchev den.
Kolkoto do prochetenite ot teb knijki badi vse pak malko po-skromen i nie ponaznaivame i pochitame, dori i mejdu rewdovete.Leka vecher ti jelaia.

EVROPOMAK

• Guest
Подпалиха сушилнята за тютюн на лидера на РЗС в с. Рибново Недим Таламанов, докато излежава 3-дневната си присъда. 

Ех, за съжаление на Помаклъка, дойде време и добрите традиции в Рибново да се развалят и петнят!  :o
Къде от местни величайши общински началнически провокативни интереси, къде от лъженационални загрижени намеси, къде от депутатски привиждащи радикални смеси и всичко това в противовеси на мирното съществуващите комшииски достолук, и то пак на гърба на отруденият от тютюна сиромашлък и може би за оправадания на неотдавнашният вернопартиен сакатлък, целящ единствено окелпезяване на скромният рибновски Помаклък, отдалечаващ се ден след от мюсюлиманският правдинлък, започнал и превръщаш се в все-повече и повече в пионки на небезивестния национален Куклуксвод!  :D

Offline Gelina

• Forum fan
А ти да не би да повярва на статията? :D

Offline Сидхарта

• Historian
Гелина, може като местна да даде яснота по конфликта в Рибново.
А иначе ,това че дъщерята на Таламанов и други ходят европейски облечени, не бива да е повод да бъдат наричани кауре, нали сме уж европейци-нека помолим Гелина за повече информация, само да не тръгне някой да ме убеждава че на подобно облечени не им викат каурки -това ми е ясно че е така.
Обезпокояващо е ,разкритото в ученическите тетрадки.
Нека да напомня, че насаждането на такива идей до нищо хубаво няма да доведе вместо да се оттдава приоритет на мирното и съвместно-безпроблемно съжителство се заиграва с нещо изключително опасно ,с непредвидими последици а   именно насаждането на верска омраза.
Искренно се надявам това да не е така .Тук в незнам коя тема беше -един метереолог  прогнозира пролет-аз се надявам да е така, но тези признаци предшестват друг сезон.

EVROPOMAK

• Guest
Ами, какво да кажем, нали снощи ги даваха по екраните на всичи медии!  ???
Щом почнаха, като селски хора и комшии да се бият едни други и да се гонят едни други от селото, и то незнайно за що, много жалко!  :o
Жалко, че разни други интереси ги използват да създават вражди между сами тях!  :'(
След това как да се говори за обединеване, с тези циркове, се върви към тотално обедневане!   :(

Offline abc

• Forum fan
Не мисля, че трябва да се предоверяваме на медиите.

Shumarov

• Guest
Не мисля, че трябва да се предоверяваме на медиите.

Точно, abc! Не трябва да се предоверяваме на медиите. И на тези, които ги приканват да правят политически спор от елементарни комшийски, или кръчмарски свади. Тази група от хора, манипулиращи общественото мнение, аз ги наричам лешояди. Сега се правят сензации от мюсюлман-демократични съюзи, от побоища-за да се отвлече вниманието на хората от същестените проблеми.И за да се насади страх от ислямизация-уплашеният човек е най-удобен за манипулация!

pomag

• Guest
Когато се регистрирах преди известно време в сайта, първите ми постинги бяха точно по тези въпроси и проблемите, които предсоят в тези наши села населени с помаци. Постингите ми бяха изтрити и ми се сложи бан. Изглежда идва този момент и за Неврокопските села, за болезненото и бавно разделяне с традициите. При нас това беше преди 20-30 години и мина безболезнено.

Offline abc

• Forum fan
pomag струва ми се по-сложно. Не става въпрос за разделяне с традициите, а за това как една група интриганти възползвайки се от друга група - властолюбци манипулират трета група - посредствени журналисти, които с писанията си пускат в главите на четвъртата група - читатели дяволи. Винаги съм твърдял, че 70% от всяка група са посредствени индивиди. Отнася се и до читателите, до журналистите, до политиците и до онези в началото . интригантите.

На мен ми е донякъде обидно от това което се случва в Рибново в момента, заради действията на моята държава и малоумните журналисти. Не знам кое е правилно, но това, което се случва е грозно и не е! Играе се на много тънка струна и не знам, дали знаят какво вършат... Яне, журналистите и останалата сволочь

Шумаров, за мен Юзеирови и Рибново са два противоположни свята. Човещината е в Рибново. За Юзеирови да се грижи прокуратурата.

Shumarov

• Guest

Шумаров, за мен Юзеирови и Рибново са два противоположни свята. Човещината е в Рибново. За Юзеирови да се грижи прокуратурата.

Сравнението е в контекста на измислянето на сензации, abc.Поднасям извинението си, ако си го изтълкувал, като отклоняване на темата.

pomag

• Guest
Ако политиците, журналистите и тези, които са във властта оставят хората на мира мисля, че нещата ще се подредят по-добре. Те тласкат хората към разделение, омраза и всичко лошо, което се случва там.

Offline Metka

• Forum fan
Когато се регистрирах преди известно време в сайта, първите ми постинги бяха точно по тези въпроси и проблемите, които предсоят в тези наши села населени с помаци. Постингите ми бяха изтрити и ми се сложи бан. Изглежда идва този момент и за Неврокопските села, за болезненото и бавно разделяне с традициите. При нас това беше преди 20-30 години и мина безболезнено.

Доста наивно мнение @pomag.
Ако си прав , то не виждам проблем да станеш шеф на ЕСЕДП към МС /експертен съвет по етнически и демографски проучвания към Министерският Съвет на България.
Сайта ни е международен и тука няма място за показване на доноси срещу когото да е било от нас подобно на братя Таламанови които ми са стари приятели и Мурат Бошнак които също ми е симпатичен.
Но те призовавам да бъдеш коректен и да признаеш истинският мотив за твоя бан - атаката ти към книгата на Хусейн Мехмед, която той е писал на твоя компютър- /помагал му си/ и некоректната атака срещу самата личност Хусейн Мехмед .Имай напредвид че и той понякога е трит и банван.
Затова е желателно да не превръщаме форума в междуличностно заяждане. Тука се борим
за това да не се прилага стратегията - "Разделяй и владей".

Ама това за традицийте както го казваш че трябва да го направим както вие сте го направили там в Галата, то тогава сайта нямаше да го има и нямаше да го кажеш това с недомлъвки.
Ние сме се борили със зъби и нокти да си запазим традицийте си и културата си , и едно от местата за показване на това е и този сайт.
Ако тези неща не бяха така , ти нямаше да идеш на събор в Юндола и Доспат и после да качиш снимките тук за да им се радваме.

При нас това беше преди 20-30 години и мина безболезнено.

А защо при нас беще болезнено?
Нима вие сте "по българи от нас"
И кое е това което е минало безболезнено - Асимилация или Интеграция.
Или пък скъсване с миналото и родовата памет?

Нима не се срамувате от факта че вече няколко месеца преследвате онзи уважаван от мене тамошен дядо които искате да го покажете тука като "мечка на синджир"?
Разбира се би било интересно да разкажете за него и да му покажете снимките на всички тука, ама не ми харесва лицемерието на което не искаме да ставаме жертва - хем е интерсен сайта защото в него показваме автентични неща, хем пък тези традиций трябва да умрът или беболезнено както при вас или по друг въображаем начин.

Така че не се сърди ното на админите които справедливо са те изтрили нито на твоя бивш приятел на които си помагал да напише книга - Хусейн Мехмед.
А иначе дори и той няма нищо напротив да опровегаваш с доказателства това което е написал.
поздрави...

pomag

• Guest
Метка трябва да се гледа напред в утрешният ден и бъдещето, всичко зад гърбани е спомени навяващи носталтия! Спомените за традициите са мои и твои спомени / на такава възраст сме/ утре децата ни няма да знаят за моите спомени  за  моето преживяно детство и спомените. Те ще живеят с тяхното детство и спомени! На техните деца ще разказват за тяхното детство и нищо от живота на родители те  си.