Author Topic: Рибново- традиции в миналото,днес и бъдеще!  (Read 149236 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline RIBNOVO

• Senior member
Това,което се случва в Рибново напоследък,влияе на селото както в полужителен така и в отрицателен план.Негативизмът се изразява в това,че  две страни водени от ината се очернят за щяло и нещяло,което несъмнено рефлектира върхо цялата общност.Позитивизмът се изразява в това,че рибново е уникално със своите традиции и обичай.В краина сметка с всичко това, Рибново стана може би наи известното село в България,защото знаем,че  една реклама колкото и да е ло6а все пак е реклама.

Offline Gelina

• Forum fan
Петре,и този път рибанци не са виновни за изтритата тема! ;)

Offline PETER

• Forum fan
Знам. Една думичка била виновна. И тук както при ББ имало забранени думички. :)
Че си свикнем.  ;)

Offline Gelina

• Forum fan
Сещам се! :D Тази дето думичка,с която абц ме нарича на шега. :D

Offline Metka

• Forum fan

„Село Рибново е резерват не за дрехи и обичаи, а за хора и правила. Пъстри дрехи, пайети, булки, намазани с крем „Здраве” – зад тази шпакловка живеят живи хора!” – разказва Мартин Карбовски "

Aз бих казал за Рибново много хубави неща и никога не съм пестил това.
Културните връзки между Брезница и Рибново в най трудните времена през последните сто години са добър пример за отпор срещу асимилацията.
Крайният продукт е видим и днес - запазени автентични обичай и носий и в двете села.
Негативния образ на Рибново си има своя генезис  и то не от сега.
Може би това тепърва ще се разнищва.
Но според мене през последните една две години старт на тази медийна кампания даде
онзи брадатия очилатко - Мартин Карбовски.
Той с предаването си - "Отечествен фронт" успя да се навре в най чуствителните интимни гънки от традиционият живот на младите хора по време на свадби.
ето:
тази събота, 29 ноември 2008 година, социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” ще разкаже за последното място у нас, където хората се женят девствени, размахват кървави чаршафи и знаят, че жената не изневерява.

Показването и говоренето по национална телевизия за "окървавени чаршафи и булченско бельо" е откровен публичен фетишизъм за задоволяване нагона на телевизионният вояьор.
И то без да спечели никой от Рибново .
И то заради прословутото гостоприемство на Рибновалий.
Което е етикет на помаците с което се злоупотребява.
За да може журналистите -наглеци да се врът като конски мухи без да бъдат натиряни.
Защотото ние помаците ламтеем да ни показват всичко което пожелаят.
Защото изобщо не се замисляме когато дойдат в нашите села млади и нахъсани журналистки, оглеждащи се за това някой от нас да ги поканим в домът си и да ги "нагостим".
За да може съседите да ни видят и да ни завиждат че имаме - "Гости"
Защото живеем с идиотската заблуда че щом имаш "Гости", то чрез тях ни се качва социалният статус.
Ами да, защото ще им се похвалиме как сме обзавели къщата си.Как сме я измазали отвън и боядисали.И така ще ни дадът по скапаната им телвизия в скапаното им предаване.

Понеже с това ставаме много "модерни", макар че светът одавна е прочел книгата на Фукояма за "Краят на цивилизацийте"  и сега няма Модернизъм а има Постмодернизъм.
Именно.
Въпросът ми е докога братя и сестри ние ще сме толко услужливи, гостоприемни до безкрай, докога ще търпиме журналисти в бащината ни къща който лапайки залъци от помашката кухня - ни изкрават че сме "талибани"?

Защо все още няма нито един помак или помакиня - журналисти ?
Защо примерно слухтят журналисти от жълти медий и то тука в сайта без да предлагат нищо?
Единственото което правят са провокаций, търсят сензаций, сепаратисти, попове , ходжи и така нататака.
Иначе Гелина , желая да поздравиш лично от мене твоят шеф Ахмед Башев за заслугата му относно гостуването на фолклорна група от село Рибново в Италия.
Това да се чува..
Поздрави...

Shumarov

• Guest
Поздравявам те за гражданската ти позиция, Метка!Радвам се, че те гнуси коварното, и безлично поведение на жълтите паразити, които храбро се наричат информатори на обществото.Такъв пример е Карбовски.Той, и неговият екип се възползваха от гостоприемството на хората от Рибново, за да поднесът после украсен във жълто репортаж.Изпълнен със ирония към хората, които са ги посрещнали със чисти сърца, и без нечестиви помисли в дома си.А погнусата от подлостта е признак за доблест, и чест!

Offline Metka

• Forum fan
Шумаров, аз тези дни получих едно писмо от анонимен автор които пише в сайта.
Изглежда че се страхува да публикува материала които мие изпратил.
Това е едно много интересно стихотворение в което прозира страхът на помака да се самоопредели.
Реших да те зарадвам именно в тази тема и да го публикувам:

Помаците - кой сте Вие?

"Помаците - кой сте Вие?" - такъв въпрос задава
в pomak.eu - твоя дом, безочлив чужденец.
"Помаците - кой сте Вие?" - с такваз псувня смущава
душата ти неканен клонинг-пришълец;

"Помаците - кой сте Вие?" - туй питане навред -
при Родопа и Пирин, при Шар, при Лим, Преспа драга
о, помаци, виртуален пришълец те полага
и чака с мрачен ник и начумерен лик ответ.

Но ти пази се, прав ответ не давай.
Кажи че си португалец кюрд, сириец,
японец, негър, циганин, индиец -
но помак се само не признавай.

Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
влече позор, побой, затвор, изгнание -
невидяни при предишните тирани.
Скрий, че си Помак в най-помашкия край;

Че си потомък тракийско-славянски,македонски
Мехмедов внук; скрий на коя си майка син,
на кой език пее мътната Места, синий Дрин,
и езерата и горите балкански!

Не споменавай Батак,Тамраш
Барутин и Якоруда,Рибново ни Корница и Брезница:
ти би разбудил подозрения опасни,
че на героите техни може да си брат.

Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,
дъбрава, езеро, река, рид, планина
ще викат с глас през всички времена:
"Тук помаци  са, помаци от амин-години!"

анонимен автор

Offline abc

• Forum fan
Журналистите са първосигнална напаст. Повечето от тях. Безумно съм се дразнел от неподготвеността им, от глупавите им въпроси и често от липсата на идея, какво всъщност искат.

Но Карбовски надали е насилил някой за репортажите му. В американските филми често се повтаря при арест - имате право да мълчите. Всяка дума може да бъде използвана срещу вас!

Защо няма журналисти помаци? Нека има. Да учат, да се развиват и да станат. Днешно време нета дава възможност за изява. Да си направят сайтове, блогове, да пишат, да се показват.

Гелина :D

Но ти пази се, прав ответ не давай.
Кажи че си португалец кюрд, сириец,
японец, негър, циганин, индиец -
но помак се само не признавай.

Българин също ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Метка,поздравления за труда ти.Искам обаче да уточня по горе дали има помакиня журналистка?  Да,има и това е Нери Терзиева ако си спомняш в началото на 90 години.Познавам баща и,беше учител в село Пашово Велинградско.Макар и да е омъжена за християнин от Пловдив и до днес Нери Терзиева не е криела че е помакиня от Велинград!

Shumarov

• Guest
Да, наистина прозира страхът да се определи, като помак.Не разбирам от поезия, но мисля, че има и иронична нотка за причините за този страх.Аз виждам ирония към тези, който намират някакви страхове във нечие(в случая помашкото) самоопределение.Но самата публичност на традициите в Рибново я намирам, като много смела постъпка! Хората там открито заявяват своето съществуване, културата им става известна в Италиа! Това е радостната новина! Дано някои италианци да не видят заплаха, и да скочат да ги убеждават, че не са помаци, или чe, тази култура е със италиански корени!  ;D

Offline sultan selim

• Forum fan
 Метка,поздравления за труда ти.Искам обаче да уточня по горе дали има помакиня журналистка?  Да,има и това е Нери Терзиева ако си спомняш в началото на 90 години.Познавам баща и,беше учител в село Пашово Велинградско.Макар и да е омъжена за християнин от Пловдив и до днес Нери Терзиева не е криела че е помакиня от Велинград!
Hubavi  hora sa, sysedi sme vyv Велинград!

Offline PETER

• Forum fan

Въпросът ми е докога братя и сестри ние ще сме толко услужливи, гостоприемни до безкрай, докога ще търпиме журналисти в бащината ни къща който лапайки залъци от помашката кухня - ни изкрават че сме "талибани"?

Защо все още няма нито един помак или помакиня - журналисти ?

Защо примерно слухтят журналисти от жълти медий и то тука в сайта без да предлагат нищо?
Единственото което правят са провокаций, търсят сензаций, сепаратисти, попове , ходжи и така нататака.

Да се опитам да отговоря как е според мен:

Ми въведете "такса журналист" и всеки който говори безплатно със журналистите го санкционирайте.  ;)

Щото да си журналист се изисква да си дебелокож, разкрепостен и свободомислещ.

Всъщност журналистите си вършат работата.
Какво друго освен известност и възможност да си кажеш това което искаш искаш да ти предложат? 
Дори може да те направят помашкия Вазов. ;)

Offline shaban

• Forum fan
Метка ,малко емоционално се е изказал ,но журналистите ще ни изкарват талибани дотогава ,докато наистина станем талибани. Тогава ще спрат,щото ще въведем"такса журналист" но не за хората , а за журналистите. Таксата ще е съобразена според медията.След плащането на такса ,ще се кротнат.

Shumarov

• Guest
Емоцията на Метка е разбираема със оглед на боклука, който се сипе по адрес на помаците, Шабан! На всеки нормален човек му става болно от това.Разбира се, има и такива, като Петер, които злорадстват, и провокират неадекватни действия.Не се поддавай на провокацията!

Offline shaban

• Forum fan
Шумаров ,за мен Петер е със доста ограничен кръгозор  ,не виждам как може да провокира в мен неадекватни действия. Лично мен ме провокира към бездействие ,но и това не помага.Една свинска опашка като се навие ,иди я развий с адекватно или неадекватно действие или бездействие. Отърване няма.