Author Topic: Smyana na Familiya - Zakon !  (Read 60885 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Re: Smqna na Familiq - Zakon !
« Reply #75 on: July 24, 2009, 23:19 »
Една българка наскоро с много офффффф за малко да стане Мис Америка (Лаура Чуканов)....Един друг пък (Джон Атанасов) преди половин век взе, че изобрети първия компютър и той с много офффффф в името....Май в Америка не е чак толкова непрестижно да имаш оффффффф във фамилията...Или на някои хора генетично им пречат тия неща и го показват по всячески начин, а когато ги разконспирирам ме обявяват за туркомразец - нищо, че сме в помашки форум и е по-важно помакофили или помакофоби има тука, ама те все към турското ги влече...И после кой бил лицемерен...

Поздрави, г-н *****eффффффф (има ли вариант за еффффффф или е само за офффффф) ?

Offline jemal

• Historian
« Reply #76 on: July 24, 2009, 23:59 »

İ as mislqh da pitam za Amerika tam kato se stava Amerikanski grajdanen kakvi imena se iziskvat
dali mogat dasi ispolzvat li4ni imena i familii
Chakam otgovor ot nasi saformci Nazmi ,Snake,Jemal 

V Amerika kogato stavash grajdanin po vreme na interviuto sas slujitelite v imigracionnata slujba vi se dava vazmojnost da si izberete novo ime ako jelaesh, ili da zapazish staroto si bez nikakvi promeni. Tazi smqna stava bezplatno, no ako iskash da si smenish imeto po kasno, to tova trqbva da stane po sadeben red i trqbva da si platish raznoskite za tova.Inache vseki ima pravo da nosi kakvoto si iska ime. Kolkoto do nastavkite -off, naprimer kato Smirnoff, tova si e lichen izbor i ne e vapros na nikakva politika.
V  Bulgaria imennite nastavki sashto tarpqt promqna prez 20-to stoletie, spomnete si nastavkite kato -ski, Markovski,Levski, sashto nastavkata -ich,Parchevich, sashto specifichni imena kato Beron i dr. Vsqka darjava si ima tradicii v imennata sistema

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #77 on: July 25, 2009, 00:55 »
V USA kak e ? imam priyateli ot BG no i te ne sa s ov , moje bi poradi zakon.
A za diskriminaciyata iskam da ti kaja çe ti ili izobşto ne si bil diskriminiran ili ne znaeş şto e to lubut

Субиги курт и Салейка.Джемал по горе много точно отговори,понеже е минал тази процедура за Американско гражданство.В това отношение не знам да има по демократична страна по света от Америка! Абсолютно без значение е какво име собствено или фамилия ще избереш,може да си Ахмет и да искаш да станеш Ким китаец.Процедурата е по съдебен ред със трима свидетели,единствено както спомена Джемал когато се явяваш за американско гражданство сам избираш и имаш шанс това да е безплатно,без значение какво име искаш да си промениш или да остане статуквото.Тук има обаче нещо друго по което се отличава американските закони от другите по света.В България по повод и без повод на килограм се приемат и дава гражданство на какви ли не.Тук необходимо условие да имаш зелена карта/ законно времено пребиваване/ минимум 5 години,да си си платил до стотинка данъците,да имаш чисто минало,да не си криминален,да си изградил добър кредит пред държавата. На много хора е отказано такова,дори един дребен пример.Мой приятел бе хванат да кара пиян ,а му предстоеше интервю за гражданство,преди това беше безупречен и спазваше закона,отказаха му.. Започва се една дълга процедура....Това е,в Америка НЯМА абсолютно никаква забрана за избор на собствено или фамилно име за гражданство!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #78 on: July 27, 2009, 05:30 »
Edin vipros kim subigi kurt, Pomak BG, mustafa_b
Ottdavna mi se varti v glavata...
Zashto v Turtsiya imeto Sanush ne se razreshava. Poneje imam rodnini i poznati kakto v Balgariya s tova ime Sanush-Nusha taka i v Turtsiya. V Turtsiya e promeneno ot Sanush vav Sanie...?
Lubopitna sam ima li neshto obshto ot religiozna tochka ili, zatova se obrashtam kam znaeshtite, koito mislya che mogat da mi dadat nay verniyat otgovor
Blagodarya vi predvaritelno...

Не знам дали някой даде точен отговор,но поне от дискусиите досега разбрах,че е задължителна промяна на собствено и фамилно име при гражданство в Турция,такъв е закона хубав или лош,доколко е Демократичен нека всеки сам за себе си отговори, в други държави НЕ е така!

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #79 on: July 27, 2009, 12:37 »
Tatlıses, dünyaya 60-70 yıl önce gelip de Atatürk'ün yaşadığı dönemlerde türkü söylemeyi çok istediğini, ancak bugün Atatürk posteri önünde türküler seslendirdiğini belirtti. Tatlıses, "Bazen bulmacalarda çıkıyor; 'En Büyük Türk Atatürk' diye. Eğer Atatürk olmasaydı benim bugün adım İbrahim Tatlıses değil, Abraham Switvoys olurdu. Ona minnettarız" dedi.
http://www.haber7.com/haber/20081019/Ataturk-olmasa-Tatlisesin-adi-ne-olurmus.php

Превод:
Ако се бях родил преди 60-70 години по времето на Ататюрк щах да се радвам да пея пред него, обаче сега пеем песните си само пред неговия постер(плакат). Понякога в кръстословиците излиза че 'Наи известния турчин е Ататюрк''. Ако Ататюрк го нямаше сега мойто име нямаше да е Ибрахим Татлъсес а Абрахам Свитвоъс.  Благодарни сме нему. Казва Ибрахим Татлъсес.

И ние новодошлите също.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #80 on: July 27, 2009, 15:12 »
Edin vipros kim subigi kurt, Pomak BG, mustafa_b

Ottdavna mi se varti v glavata...

Zashto v Turtsiya imeto Sanush ne se razreshava. Poneje imam rodnini i poznati kakto v Balgariya s tova ime Sanush-Nusha taka i v Turtsiya. V Turtsiya e promeneno ot Sanush vav Sanie...?

Lubopitna sam ima li neshto obshto ot religiozna tochka ili, zatova se obrashtam kam znaeshtite, koito mislya che mogat da mi dadat nay verniyat otgovor...

Blagodarya vi predvaritelno...

Rahmie, Originalnoto ime na Sanuşa e Sanie, i çinovnika go vpisva taka kakto e prieto v TR. Tya moje da nastoyava za Sanuşa ili za Sanuşesko no çinovnika ne mu e mnogo za zakonite i te ubejdava çe tuk e TR i çe tryabva da e taka kakto e prieto tuk. Zakona e publikuvan tuk i e yasen. V BG ne znam dali ima prezime Popesku  Çauşesko i t.n. vıpreki çe vlasite moje da go predpoçitat. İnaçe termina v zakona  ''ime na çujda rasa ili nacionalnost'' e dosta raztegatelen i podleji na diskusia. Edno vreme i na kyurdite ne im se razreşavaşe da si slagat kyurdski imena no se vijda çe zakona veçe e out i ne se izpılnyava . Po vseki kanal veçe mojeş da çueş kyurdska pesen. Vremenata se promeniha. A za vrızkata na imenata s religiyata moga da kaja çe izopaçeni imena biyat na oçi i stavat povod za otricatelno otnoşenie. Naprimer imeto Saliha oznaçava veren/predan na Allaha, no kato stane na Saleyka inikoy ne bi se radval na tova. Blizkite na ttazi s tova ime biha ya predupredili. V BG imeto Georgi sigurno ne bi stanalo na Georguşko ili Petır na Petruşko i t.n.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #81 on: July 27, 2009, 16:12 »
В България всичко е възможно, поради простата причина, че няма шаблон на имената, както е в Турция. Личи си субективизма в отговорите на гражданите на Република Турция. В това няма лошо, разбира се - то показва зачитане на закона в тази страна. Но в случая говорим за свободата на избор на лично име, а такава в Турция определено няма. Там чиновниците още с раждането на детето започват да "съветват" родителите кое е правилно и кое "неправилно" име. В България такова чудо няма. Всеки родител има правото да поставя на детето си каквото име си поиска и да го променя впоследствие без да се ограничава от определен закон (шаблон) и "съветите" на държавните служители.

ПС- Май съм се заблуждавал. И в България има шаблон на имената :

ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ

Чл. 12
(1) Собственото име на всяко лице се избира от родителите му и се съобщава писмено на длъжностното лице по гражданското състояние при съставяне на акта за раждане.
(2) Ако двамата родители не са постигнали съгласие за името, длъжностното лице вписва в акта за раждане само едно от имената, предложени от родителите.
(3) Ако родителите не посочат име, длъжностното лице определя името, което сметне за най-подходящо в случая.
(4) Ако избраното име на детето е осмиващо, опозоряващо, обществено неприемливо или несъвместимо с националната чест на българския народ, длъжностното лице има право да откаже вписването му в акта за раждане, като приложи разпоредбите на ал. 2 и 3.

http://ethnos.bg/index.php?TPL=2&MID=150&SID=150

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #82 on: July 27, 2009, 16:29 »
Превод:
Ако се бях родил преди 60-70 години по времето на Ататюрк щах да се радвам да пея пред него, обаче сега пеем песните си само пред неговия постер(плакат). Понякога в кръстословиците излиза че 'Наи известния турчин е Ататюрк''. Ако Ататюрк го нямаше сега мойто име нямаше да е Ибрахим Татлъсес а Абрахам Свитвоъс.  Благодарни сме нему. Казва Ибрахим Татлъсес.

Патриотизмът не е лошо нещо, но в случая мисля, че Ибо преиграва. По тази логика ако Ибрахим Татлъсес се бе родил в САЩ може би щеше да се казва Майкъл Джексън. И изобщо нямаше да е недоволен от това.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #83 on: July 27, 2009, 18:06 »
Но щеше да е умрял вече.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #84 on: July 27, 2009, 18:36 »
Щом не се позволява в Турция -ов и -ев, това е чиста дискриминация. А вижда се, че не е обидно това окончание във фамилиите. Тук в България никой не принуждава някого да има окончание -ов и -ев. Законът е изключително либерален.
Liberalniya zakon na user1:
4) Ако избраното име на детето е осмиващо, опозоряващо, обществено неприемливо или несъвместимо с националната чест на българския народ, длъжностното лице има право да откаже вписването му в акта за раждане, като приложи разпоредбите на ал. 2 и
3.
Terminite''обществено неприемливо или несъвместимо с националната чест на българския народ'' sa subektivni i davat na çinovnika sıştoto pravo kakto i na turskiya çinovnik. Razlikata v bılgarskiya zakon e tazi çe tuka osven obşestvo se spomenava i za bılgarski narod koeto may mi privkusva malka doza şovinizam., zaştoto tam ima i Turski narod. İzliza çe kogato e praven tozi zakon bılgarite sa gledali ot Turcite ili obratnoto. Mislya çe podobno ograniçavane go ima v dosta dırjavi. Yazık çe dosta se nahvırlihte sreştu TR a ne vidyahte ''gredata'' v sobstvenite si oçi.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #85 on: July 27, 2009, 18:52 »
Субиги, ако някой идиот реши да си кръсти детето Трактор или Камионка може да бъде отказано. Аз незнам за приемливо име на някой да му е отказана регистрация. Един особняк по собствена воля се прекръсти на Манчектър Юнайтед.
Българите има какво да гледат от турската власт и да внимават да не правят същото.
Аман от тая Турция. То бива демокрация, ама нейната направо си е прекалена ;)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #86 on: July 27, 2009, 20:16 »
abc, kazvaş priemlivo ime no spored kogo, spored teb, spored ivan ili Dragan ili spored liçnostta koyato si izbira imeto. Ostavi go da si nosi imeto traktor ako iska. İnaçe ne moje da se govori za svoboda za koyato mi razpravyate çe uj BG bila po-svobodna ot TR. Ne stavayte smeşni molya, şto gode okumuşi hora ste

Offline abc

• Forum fan
« Reply #87 on: July 27, 2009, 21:54 »
Пак се подхлъзваме, но демокрацията със сите си кривици в България и на години пред тази на Турция. Да не подкарваме прословутите членове 301, 302 от конституцията на Турция. Личността ако си избира името има нещо куцо. Личността ИЗБИРА име на детето си. Никъде обаче не е гарантирано, че тази личност е достатъчно умна за да не кръсти детето си с извратено име. Имаше един Дрозстой, учещ медицина. Това нормално име ли е? Преди време за да угодят на едни дръпнати тъща - Йорданка и свекърва - Дечка кръстили детето Йордечка. И това ли е нормално? Ако друг си кръсти детето Трактор дали пък не го вкарва в капана на срама когато тръгне на училище? Понякога спориш колкото да си в играта. А кръсти си твоите деца Трактор и Комбайн като си толкова напредничав.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #88 on: July 27, 2009, 22:10 »
Всъщност, трябва да е ясно едно.
Името на всеки индивид се избира от самите родители.
Разбира се в днешно време е възможно всичко и самото име може да се промена както си иска всеки от нас.
Но значението на майчиното име не е само символ на принадлежност към определена фамилия.
За да разведря обстановката ви давам пример как традиционни руски имена се пишат на арабски, ето :

Галина - غالينة
Марина مارينة
Людмила لودميلة
Дина دينة
Елена إلينة
Наталья ناتالية
Виктория فيكتورية
Юлия جولية
Алла اللا

http://www.womansoul.ru/golubushka/index.php?showtopic=23&st=0

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #89 on: July 27, 2009, 22:11 »
Egasi i demokratite, pa otkolko godini nasam be ombre? Haber si, nyamaş za mnogopartiyniya demokratiçen jivot v TR.
Yordeçka ne e zaradi Yordanka a zaradi yordek = patica ( na turski), sigurno tova ime e ostanalo oşte ot drevnite bulgrari sışto kakto i deniza, sultanka i dr.
Az predpoçitam traktor pred patica, i ti ne si tozi koyto mojeş da sıvetvaş horata za imenata im. Tolkoz.
Vijdam çe kato te pritisnat s fakti i vednaga tırsiş izlaz v polemika na koyato ti se , zaştoto ne mi e po haraktera.