Author Topic: Smyana na Familiya - Zakon !  (Read 60898 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Re: Smqna na Familiq - Zakon !
« Reply #45 on: July 24, 2009, 09:24 »
http://www.istanbul.gov.tr/default.aspx?pid=17&id=267
Parvo triabva da otgovariate na po gornite uslovia za priemane na grajdanstvo.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #46 on: July 24, 2009, 09:30 »
Edin vipros kim subigi kurt, Pomak BG, mustafa_b

Ottdavna mi se varti v glavata...

Zashto v Turtsiya imeto Sanush ne se razreshava. Poneje imam rodnini i poznati kakto v Balgariya s tova ime Sanush-Nusha taka i v Turtsiya. V Turtsiya e promeneno ot Sanush vav Sanie...?

Lubopitna sam ima li neshto obshto ot religiozna tochka ili, zatova se obrashtam kam znaeshtite, koito mislya che mogat da mi dadat nay verniyat otgovor...

Blagodarya vi predvaritelno...

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #47 on: July 24, 2009, 09:40 »

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #48 on: July 24, 2009, 09:47 »
Рахмие, моята неня (баба) рахметлийката се казваше Патуша, подобно на Сануша. Когато се пресели в Турция и кандидатстваше за турско гражданство не я допуснаха с това име. Промениха го с някакво друго, в момента не се сещам как точно звучеше новото й име, тъй като то си остана само на паспорт.

Може би наставките (окончанията) -уш(а) за женско и -иш за мъжко име при помашките имена се тълкуват като осмиващи или нещо подобно и поради тези съображения не се разрешават в Турция.  Затова Сануша става Сание, Мутиш - Мустафа и т.н.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #49 on: July 24, 2009, 10:05 »
Аз пледирам за следното..
След като това е сайт на помаците, нека да насърчиме нашите братя и сестри от Турция, самите да споделят
евентуално тези проблеми за които иде реч.
Например  нека да дефинират и да кажат какви проблеми поражда тамошният закон за имената.
Но нека да го направят те а не разни представители на шовинистични партийни централи от България.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #50 on: July 24, 2009, 10:12 »
Ako v saotvetnoto familno ime ne sa6testvuvat bukvi koito ne mogat da se zameniat s latinicata v tr. (w, q, i dr.) tova e nevazmojno razbirase. Ako jelaete da stanete turski grajdani zapoviadaite.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #51 on: July 24, 2009, 10:13 »
Zakon za familnite imena
Madde 3- Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç soy adları kullanılamaz.

http://tr.wikisource.org/wiki/Soyad%C4%B1_Kanunu

Ot tozi zakon se podrazbira çe familnoto ime ne moje da bıde ot druga nacionalnost
Tova oznaçava çe prezimeto ne moje da nosi okonçanie ov ili ev koeto ne e zadıljitelno i v BG.
Vseki pılnoleten grajdanin ima pravo da si izbere prezimeto.( ot zakona)
Ne smyatam çe s premahvaneto na ov i ev şte se izgubi nyakakva familia no mnogo familii mogat da se izgubyat ako ne se tırsyat pomejdu si i ne obştuvat. Primeri kolkoto si ştete.

user1

• Guest
« Reply #52 on: July 24, 2009, 12:05 »
За пореден път се убеждавам, че няма по-демократична държава от България - това ме кара да се чувствам горд. Голяма свобода за избор на име, свободно строене на паметници, регистриране на незаконни дружества, освобождаване от ареста на престъпници кандидат-депутати и т.н. и т.н. Как да не ти е мила тази страна?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #53 on: July 24, 2009, 12:14 »
Taka go iskat evropeycite za da vi preglıtnat po-lesno i kato gledam poçti sa uspeli ;D

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #54 on: July 24, 2009, 12:34 »
За пореден път се убеждавам, че няма по-демократична държава от България - това ме кара да се чувствам горд. Голяма свобода за избор на име, свободно строене на паметници, регистриране на незаконни дружества, освобождаване от ареста на престъпници кандидат-депутати и т.н. и т.н. Как да не ти е мила тази страна?

Да, в някои отношения сме №1 по свободия.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #55 on: July 24, 2009, 12:42 »
Нали нямаше проблем всеки да се определя както иска в Турция :D

Или народа така го иска ;)

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #56 on: July 24, 2009, 12:59 »
Нали нямаше проблем всеки да се определя както иска в Турция :D

Или народа така го иска ;)
abc, дур полека ,режеш клона на които си седнал.
Вземи съществуването на този сайт, като място където самоопредлението се прави по свободен начин.
Би ли се похвалил с подобен от България?

Offline abc

• Forum fan
« Reply #57 on: July 24, 2009, 13:10 »
Метка на кой клон съм седнал?

Бих се похвалил с много неща в България, включително избора на име. Ти не оставяш някой да се самоопредели, а направо го самоопределяш

Хората си казаха, че в Турция нямаш право да избереш име, а се поместваш в определен списък. Което си е тип възродителен процес още от рождението.

А от демокрацията на двете държави едната е типично Азиатска. Бой по манерката ако не слушаш Познай в коя!

А самоопределението в един сайт не е в това като на живо. Интересно защо сайта се махна от Турция? Риторичен въпрос.

Там от демокрация боли глава.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #58 on: July 24, 2009, 13:27 »
Нека кажа и аз нещо по отношение фамилните имена -много помашки фамилни имена са запазени в продължение на столетия - фамилията носител на родовата памет е нещо много сакрално ,по никой начин не бива да се променя и забравя, защото според мен се къса връзката с предците -фамилните имена на помаци особено там където при преминаването към исляма се е сменило само личното име а фамилията не, са е едно богатство което няма измерение - но за съжаление тук в България знам случай на смяна на фамилни имена след демократимните промени, имена просъществували векове ,в какво време само живеем.

Offline Azi-2000.

• Avarage member
« Reply #59 on: July 24, 2009, 13:45 »
Съгласен съм с ves-K,че и през комунизма и преди това когато на нас помаците насила сменяха имената собственим и фамилни то учудващо много,стотици фамилии се запазиха и са от векове,например Бошнакови,хаджиеви,терзиеви,моллови,камберови,караисмаилови,кахайови,касапови,рашидови,асанови,поюкови,алендарови...... и безброй такива никой не посегна и се запазиха и до днес.Ако например аз искам турско гражданство трябва освен собственото име да си променя или видоизменя и фамилията.Казвам това като факт,имам приятели дето се изселиха семейно и днес техни роднини вече са забравили ако му кажеш името защото то е коренно рчазлично.И какво става,същия този е например Моллаоглу,а в БГ роднината му е Моллов,да не говорим ако има и промяна и на собствено име.Истината е една,при промяна на собствено име се губи един индивит,само този аз един човек,но както е в ТР при промяна задължително и на фамилията то аз неволно затривам поколения преди мен и след мен,след 50 100 години кой ще знае за мен!!! Това е жалко.