Пръста го слагам, където реша, а когато се обръщат към мен заплашително или ултимативно - направо цялата ръка пъхам. Нали нямало демокрация в България и нямало права и свобода (за това и движение има) - как така има подобни права за имената, които нито в Гърция, нито в Турция са налице ? Нима сме по-демократични от тях ? Нали все бяхме в миша дупка, а те все на светлинни години...И тях ще ги стигнем....Ахмед Доганов скоро ще го видим като име...
Не виждам какво срамно има ... Щом може да има Светла Демирова (християнка, етническа българка), защо да не може да има Ахмед Демиров Доганов (българин от турски етнически произход)....Мен никой не ме е питал дали искам на -ов да ми е фамилията, нито Светла...Защо има двойни стандарти ? Или в това "-ов" отново се крие някох закодиран християнски код, който цели да похристиянчи правоверните мюсюлмани ? Аман от пишман религиозни хора.
Isyankar, в Европа днес всеки има такова име каквото желае.
И в България е така.
За именната система в Турция не съм запознат подробно.
Но всички прогонени помаци,цигани и турци от България в Турция, просто хората там са намерили
онова пространство и време в което по този начин - без "ов" и "ева", хората са припознали личната си свобода която им е липсвала в България.
За огромната си част тези хора днес в Турция считат предишният им живот в България като робство.
За тях махането на тези срчки от имената е било удоволсвтие и празник срещу гнета и тормоза на които са били подлагани в България.
Разбирам те че ти роптаеш срещу невазможноста за промяна на тамошния закон , така че и там да има - "ов" и "ева",
но едва ли при такава промяна тези хора там биха си сменили фамилните имена по начин както са били в България.засега това е абсурдна идея.
Искам да ти призная дори че след като ни върнаха имената след 1989 година тука в България, аз също донякъде не одобрявах махането на приставките - "ов" и "ева" на някой фамилн имена.
Но днес като свободен гражданин в България нямам намерение изобщо да си слагам отново такава приставка - "ов",
защото , ако днес си сложа отново- "ов" или "ева", утре трябва да си сложа и възродителното си име, а в други ден ти ще поискаш да ида при Сариев и да се покръстя.
Не мисля че наличието или присъствието на такива приствки определят принадлежноста ти към определена популация, етнос или пък нация.
Още повече че в цивилизованият свят няма определена закономерност при която имената им да завършват с едни и същи срички или букви.
Относно пръста ти и скърцането на вратата, сме си виновни ние, не ти.
Защото ми си ясен че ти одавна се стремиш да изкъртиш самата врата.Продължавай нема проблем
после вместо врата ще сложим перде