Български > Запознанства
Drugite pomaski, torbeski i goranski forumi.
PETER:
--- Quote from: KaraIbrahim on October 15, 2010, 19:33 --- Виж,друго би било,ако имаше признат помашки език.Тогава спокойно щяхме да си контактуваме чрез него.Та дори и на шльокавица :)
--- End quote ---
Е, че то за да има признат български език що войни сме водили докато се разбие триезичната догма...
Та като си си искате помашки език го наложете, а не да се оправдавате кой какво знаел ...
Ама за това май трябват топки. Има ли ги?
Като гледам, май по-добре да ползвате турските топки ... :)
KaraIbrahim:
Петре,напоследък си много войнствено настроен.И топки размахваш.
За разбиване на триезичната догма не е водена нито една война.Ако имаш нови факти от българската история,дай да ги видим и ние.Това първо.
Второ,форумът е и ще продължава да бъде едно миролюбиво място,където всеки да си излага мнението възпитано.В горният ти постинг не виждам нищо миролюбиво.За възпитано няма да коментирам.
Та,молбата ми е да я караш малко по-спокойно и да спреш с проповеди от типа"на оръжие!"Сега сме в други времена :)
PETER:
Е как? Не си ли учил за войните при цар Борис и цар Симеон?
Първо Борис пробва, ама ромеите му набиват канчето и после Симеон им го връща тъпкано и изгонва свещенниците им...
Иначе е вярно че се радикализирам. То като ви гледам накъде цепите друго не ми остава.
И като ще се трепим да се трепим. Пък, кой когото.
Та, молбата ти се отхвърля. :)
KaraIbrahim:
Ама ти сериозно ли вярваш,че войните на Борис и Симеон са с цел отхвърляне на триезичната догма?
Ако вярваш в това,тогава няма да се чудя защо ми отхвърляш молбата.
Svetla:
--- Quote from: KaraIbrahim on October 15, 2010, 19:33 --- Може би "официален" не е точната дума,но точно отразява действителността.А тя е,че в Турция има най-голям брой помаци в сравнение с останалия свят.Сигурен съм,че почти всички си знаят езика,но по-лесно е да комуникират писмено с този,който са изучавали в училище.А това е именно турския.
Другата причина да се ползва турски е фактът,че много от нашите братя в бивша Югославия също го знаят.От друга страна,въпреки нечии претенции,те не знаят български писмено.Логично пак турският ще е свързващ език.
И,по вече известни причини,нашите сънародници от съседна Гърция знаят писмено турски и гръцки.Останалият помашки свят гръцки не знае.
Та именно затова турският език е свързващият мост между помаците.Не е причината тази,че искаме да сме турци и се правим на такива.
Виж,друго би било,ако имаше признат помашки език.Тогава спокойно щяхме да си контактуваме чрез него.Та дори и на шльокавица :)
--- End quote ---
И какво сега - помаците в Турция вече забравиха майчиния си език, така ли?
Тия в Гърция - също... И ето помаците живеещи в България обединяват всички останали помаци видите ли.... чрез турския език.
Само че забравяте едно нещо - в Турция се пише на латиница след 1935 или 1938 година - преди това се е пишело на арабски, да ви открехна.
Тъй че вашите събратя и да им напишете нещо на латиница, но на български език пак ще ви разберат.
Това с помашкия език ми е направо смешно: по същия начин изкустлено и нарочно в Гърция, Турция и цялата бивша Югославия българския език е наричан нашенски, дори четох статии от едни гръцки учени, които го наричат "нашта", само и само да не кажат, че е български и точно заради поведения и подходи като вашия.... И какво е помашкия език, може ли да ми обясните?
Български език + турцизми, каквито се срещат във всички балкански държави по обясними исторически причини, които е излишно да ви обяснявам.
Едва сега осъзнавам колко са прави гърците като не дават да се изучава българския роден език на тяхна територия (НАЛИ ВИДЯХТЕ КАК СЕ ИЗПИСВАТ думите на ПОМАШКИ ЕЗИК в гръцките техните сайтове, включително и българския, наречен македонски - български + сръбски + западни чуждици), тъй че вие просто имате щастието да сте в България...
А сте проговорили на помашки помежду си на улицата, я са ви затворили, където трябва, или са ви изпратили на поправителен труд.
А вие какво сега: помагате на помаците в Турция, които са българоезични да поддържат новонаучения от тях турски език, така ли?
Или си упражнявате вашия турски език, та да се разбирате по-добре с ....кого, всъщност?
Аз лично си пиша с няколко помака от Гърция (от Ксанти) на латиница и се разбирам прекрасно с тях. Първата им молба беше именно да им пиша на латиница, защото не могат да четат на кирилица, а само латиница (поради задължителното изучаване на турски).
И тия момчета ми пишат на български, пък вие тука ги тласкате да пишат на турски... Защо?
Значи нашите деди са успели да запазят българския си език, който е водещ за всички славянски езици, както латинския за всички романски езици, а също и българското си съзнание въпреки фанариотския гнет на гръцкото духовенство и османски принуди и изкушения в продължение на векове, пък вие ... искате да сте различни, като карате и другите ваши събратя по вероизповедание - торбеши, нашенци, горани, помаци, независимо на територията на коя страна се намират да говорят на турски, пък те си говорят на техните езици..., в основата на които е българския език.
Странно е, нали? Как ви се вижда от страни?
Имайте предвид, че аз съм привърженик на ученето на чужди езици...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version