Author Topic: ПОМАЦИТЕ в Османската империя !  (Read 55208 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Разбира се Манчев е име в Балканистиката,но на определена възраст изглежда нещата и погледа към историята се променят, като някои детайли се пренебрегват,но това е разбираемо ако се гледа много от високо - в общ човешки план.
Опита изцяло да се игнорират съвременниците и очевидците  и техните писания по отношение на дадени събития, независимо от титли и звания ,до нищо няма да доведе освен до използването на такива от таящи задни мисли недоброжелатели.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Profesora e na opredelena vızrast i kakto sam podçertava nyama veçe nişto kakvo da gubi osven niştojnata si pensia. İmenno za tova toy ima smelostta da podçertae çe pri oformyaneto na bılgarskata nacia sa neobhodimi kakto vragove taka i geroi. Nacionalniya bılgarski geroy Levski vıpreki çe e zayavil çe ne e protiv turskiya narod, blagodarenie na vızroditelite i çervenite faşisti sega polojenieto e plaçevno. Lider na partiya se samozapali v protest na 7 minutnoto izlıçvane na novini na turski ezik. Egasi tolerantostta egasi i evropeyskata demokracia. Vseki se mıçi da vadi dividenti ot razduhvane na etniçeska umraza. Edni sıbirat podpisi drugi pık bez da se çeli ramkovata konvencia se gotvyat ujkim za referandum. Abe bılgari yunaci, ne razbirate li çe nyama krışkane v ES. Dokoga şte vi olicetvoryavat s razni simvoli i posle se çudite zaşto taka e stanalo. Dayte na turcite cyal kanal i da se priklyuçi problema. Ako li ne sprete izlıçvaneto vednaga, tova po mi dopada za da vi razbere cyala Evropa.  Na koy turçin mu puka za tezi kyopavi 7 min.  Te otdavna si gledat TR TV prednaznaçeni za Balkanite. Protiv statukvoto sım. Drugite 2 varianta sa OK.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Писнало му е ухото на някой за османската империя. Спирка нямаш! Роб, не роб надали има някой българин който да се радва на тази история...

Що ми изтрихте темата за Саркози? Демократи неземни :)
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2566051
abc, kıde e Franciya kıde e Bg, şto za tema e burkata, kıde si ya vijdal po balkanite. Prosto smuçeş temi ot prıstite si za da drazniş musulmanite. Drazniş se kogato stane vıpros za TR vıpreki çe tuk jiveyat milioni na koito başti i dedi rodinata im e BG. Za sıjalenie te byaha prokudeni ot faşistko nastroeni ''rodolyubci'' no po jalkoto e çe oşte gi ima takiva i to ne sa malko. Postaray se da ne priliçaş na tyah çe e sramota. Mislya çe si gost v tozi forum i mnogo dobre te tolerirat. Bıdi pone malko blagodaren za tova.

Offline abc

• Forum fan
Субиги, не се дразня от Турция, а се дразня от твоето бутане на Турция където е и където не е мястото и. Можеш ли да ми отговориш защо не пишеш ласкателните си думи за Турция в турската част на форума, а го правиш тук, знаеки пределно, че дразниш. Къде е Франция и къде е България? Ами и двете са в Европа, както и да го погледнеш. А Турция къде е не ме интересува. За това кой е бил прокуден и кой не е... Да, случило се е. Времето не може да се върне назад. Но голям зор Метка пак да извади нещо антибългарско. Пак ще се почне от тая статия кой клал повече и защо. И от къде се почва. От Батак ли, от преди това ли, а след това... Има теми, които не трябва да се ръчкат. Батак е такава. Казано е, писано е и то тук. Надали ще се добави нещо ново.

Аз съм толкова гост тук колкото и ти. А дали ме толерират? Не знам, но ако го правят е чест за мен. Това значи, че не им се пивиждам като такъв душманин какъвто се привиждам на теб.

Къде е мястото на бурките? Ами в темата за бурките, дето изчезна като признак за добра перисталтика.

100 кила приказки изприказва, само да не се охарчиш за малко локум и баклава. Циция такава!

Offline dim56

• Forum fan

Проф. Кръстьо Манчев: Баташкото клане е било практически невъзможно. Не е имало турско робство

Метка, тоя път те изпревариха  ;D - виж само три поста над теб.
Ако не си го видял - добре, иначе е чисто папагалстване...

Offline fotakiev

• Forum fan

Проф. Кръстьо Манчев: Баташкото клане е било практически невъзможно. Не е имало турско робство

Иван Атанасов    

Професор Кръстьо Манчев е роден на 27 септември 1926 година в село Верзар, Царибродско, Западни покрайнини. Завършва история в СУ. Специализирал е в ГДР и СССР. Научен сътрудник в Института по балканистика при БАН. Избягал през 1949 година в България, години наред е работил в Димитровград като бригадир, бил убеден комунист и антититовист. След това учителства в Симеоновград. Там проф. Кръстьо Манчев представи най-новата си книга “Кървавият край на Югославия” миналата седмица. На Балканите величието винаги се е измервало с територии - колкото повече имаш, толкова си по-велик, казва той. Напротив - колкото по-образован, работещ, знаещ и можещ е един народ, колкото по-уредена ти е държавата, тогава си наистина велик.

......

- Виждате ли, а ако развея патриотарско знаме - всички ще ме подкрепят. Ето това е. Тези хора бяха изкуствоведи, те казваха и показваха, че картината която е създадена за Баташкото клане, е сътворена десетина или дванайсет години след събитието. И това нещо там е инсценирано, направил го е тоя, който е правил картината. Той е довел хора да се инсценира случката. И след това ние сме възприели тази картина като исторически извор, а тя е художествено произведение. Това искаха да ни кажат хората. А се явиха тука политици и имаше заплахи, че ще я убиват тази жена.

- Дошли от друго село и са ги избили нали. Барутин ли е бил човекът?

- Барутин е селото, а Барутанлията е този, който  е избивал. Това са помаци. А освен това събитията са пресъздадени по Макгахан, един американец, който е дошъл тук да описва и просто е преувеличил. Вие това можете да го напишете или не, аз го приказвам ще го кажа и на вас - защо тия батачани са били в църквата?  Ами в гората нагоре да бяха побегнали. Задавал ли си е тоя въпрос българинът - защо се крият в църква? Защо четата на поп Харитон се крие в  Дряновския манастир? Ами да хванат гората. Това е първият въпрос. Вторият въпрос – изклани били 5000 души на дръвник. Колко време трябва да се извърши това нещо? Пет хиляди души да бъдат заклани, главите им да бъдат махнати, следващия, следващия… Той най-малко една седмица трябва да трае. Това е практически невъзможно. И трети въпрос. Колко е голяма тая църква. Били ли сте там? Колко да е голяма - ами да събере, да събере двеста, триста души, как пет хиляди? Тия въпроси българинът задал ли си е? Ами не ги е задал, защото няма кой да му ги каже, и ако някой като мене му ги зададе, ще отиде в затвора. Или няма да може да разчита на никаква кариера. Аз не искам това, вече съм пенсионер, не ме интересува. Само ако ми вземат пенсията ще ме разсипят. Но не вярвам да стигне дотам. Като заключение сега ще кажа. В османската империя е имало религиозна толерантност. Още 1354 година, когато са взели Цариград султанът е повикал патриарха и му е предоставил патриаршията. Патриархът в Османската империя е имал ранг на везир  - министър. Имало и обесени патриарси, но тази институция е съществувала през цялото време.

- През турско робство ли?

- Не го наричам турско робство. Знаете ли какво е робство? Роб е този, който е собственост на някого, когато нямате собственост.  Ако аз съм ваш роб, трябва вие да сте мой собственик.  В османската империя такова нещо не е имало.

- Хората са имали имоти, нали?

- Имали сме богати хора, имали сме училище, имали сме всичко. А Стефан Цанев написа “Българските хроники” и как ги написал, в сума ти страници, какви сме били роби. Роби, та роби! Ама Османската империя е космополитна държава и роби не е имало, като производително население. Никой на никого не е бил собственост.
Ние имаме цяла колония в Цариград, в Измир.

- Вие не ми отговорихте на въпроса, защо българите в Батак са потърсили закрила в църквата?

- Ами заради тая толерантност. В Османската империя не е било допустимо мюсюлманин да влиза в християнска църква. Това е. И Копривщица е имала някакво самоуправление. Там турчин не е можел така свободно да ходи. А има предание, че в Неготин - сръбски град - турчин не е можел да мине през града с подкован кон. Защото тропа и безпокои хората.
Снимка: авторът

Ние тази империя сме я възприели според пропагандата, която са развили нашите възрожденци. Тогава те са искали да направят държава и затова развиват такава антитурска пропаганда, а ние сме взели това за чиста монета. Трябва да я очистим тази работа сега. И да кажем за Османската империя това, което е. И има френски съчинения на тема Османска империя и от други от световно известни автори.

Няколко години след като българка и немски учени взривиха обществото с проекта си "Митът Батак",цирка продължава, но с нов глас....вече на професор в пенсия..
Нека да разгледаме накратко някои от предишните реакции:

от в."Стандарт"
"Моят прадядо не е мит. Прабаба ми също, нито хилядите жертви на Батак." 50-годишният Петър Карагьозов разказва развълнувано пред една от малкото кръчми в планинския градец това, което е чувал от дедите си. "На конференцията в София нека да иде и вицепрезидентът Ангел Марин, да видим как ще го погледне в очите сънародничката ни Мартина Балева", гневи се мъжът. Марин е кореняк батакчанин и най-добре знае какво е станало в дните от 30 април до 4 май 1876 г., обяснява Карагьозов.

И той, и неговите съграждани - независимо от пол и възраст, от два дни не говорят за друго освен за проекта, подменил истината за Баташкото клане. Хората са бесни от изявленията на експертите от Института за Източна Европа в Берлинския свободен университет. Най-много ги гневи цитатът, че Баташкото клане е мит, жертвите му са преувеличени, а турското робство е мнимо.

Прабабата на Карагьозов е една от малкото оцелели от клането, тъй като по това време била в Татар Пазарджик. Прадядо му пък бил един от въстаниците. По време на нападението на башибозука 3-годишната им дъщеря се удавила в реката. Бесен от мъка, батакчанинът се укрепил с последните бунтовници в църквата "Св. Неделя". Според неговия правнук мъжът бил един от най-смелите въстаници и се самоубил, за да не попадне жив в ръцете на нападателите.

Да се твърди, че Баташкото клане е мит, е обида не само за нашия град, но и за цялата нация, категоричен е кметът Петър Паунов. Независимо от миналото, ние сме пример за етническа толерантност, гордо допълва той.

"Подменят се културни, морални и родови традиции", твърди кметът Паунов. Съгражданите му го подкрепят напълно. Те искат от общината извънредна сесия, която да излезе с декларация. Категорични са, че ден преди конференцията в София, ще се съберат на градския площад. Там преди 131 години се е разиграла трагедията и батакчани всяка година почитат паметта на жертвите от Априлското въстание.

"Вижте и двете съседни села от общината - сочи към Балкана Карагьозов. - Във Фотиново и Нова махала живее предимно турско население, но има и много българи. Повече от сто години по тези места не съществуват никакви конфликти. Хората сключват смесени бракове, турци оставят къщата си на българин да я пази. Работят заедно в гората и си помагат за прехраната. Повече от 40 на сто от администрацията в община Батак е с турски произход."

"Ще развеем знамената на Априлското въстание, но това не означава, че ще се настроим срещу турците", обяснява Карагьозов. Той е категоричен, че жителите на Батак от различни етноси ще продължат да живеят мирно.

от "Дневник"
„Двойният аршин спрямо историята, политиката и морала"   "Това е остра провокация към националната ни история и памет, подменяща една от най-трагичните страници в историята на Априлското въстание. Всеки опит да бъде пренаписана историята ще срещне отрицанието на цялото българско общество."

"Категорично и много остро възразяваме срещу всякакви опити за пренаписване на българската история. Такъв вид изопачаване на историята може да доведе до припламване на междуетнически искри."

от "Дума"
„Фалшифицирането на историята не е европейска идея" - Акад. Иван Юхновски, председател на БАН

Българската академия на науките и Етнографският институт с музей при БАН отказват категорично да предоставят място за представяне на т.нар. проект "Митът за Батак" и настояват името им по никакъв начин да не бъде свързвано с подобна псевдонаучна изява.

Етнографскят музей при БАН не е бил и не е партньор във въпросния проект. Искането на авторите му да се предостави място за неговото обсъждане за нас е неприемливо поради самия факт, че изказаните тези от гледна точка на науката са примитивни и необосновани и не подлежат на научна дискусия. Българската и европейската наука са събрали досега огромно количество исторически доказателства, материални свидетелства и писмени източници за кланетата в Батак и Перущица. Тяхното пълно игнориране и подмяната им със семпли псевдонаучни съчинения са несериозно и осъдително занимание.

Като учени изразяваме дълбоката си тревога, че европейската идея и разширените възможности за разработването научни проекти и за научен обмен се употребяват в случая крайно непочтено като оправдание за фалшифицирането на историческата истина. Европейският съюз, към който България се присъедини, и неговите цели нямат нищо общо с фалшифицирането и подмяната на историята.Става дума за поредна изява на лъженауката, срещу чието развихряне в последните години БАН води последователна борба. Проектът "Митът за Батак" напомня провокативните изяви на небезизвестния фалшификатор на българистиката Ото Кронщайнер, за чието развенчаване БАН, наши колеги, работещи в Австрия, и известни български журналисти положиха съществени усилия. Нещо повече, отново се прави опит хуманитарните науки и в частност историята да се използват за извъннаучни цели, което е недопустимо за всяка цивилизована демократична държава.

пак "Стандарт":
„Спират гаврата с баташкото клане"." Скандалният проект "Батак" ще бъде спрян. Изложба и конференция за Баташкото клане няма да се състои заради разгорещените дебати и емоции в България, съобщи "Експрес" вчера, цитирайки пресаташето на фонда "Памет и бъдеще" Франка Кюн. Германският фонд, който е основен спонсор на проект "Батак", свика в Берлин спешно заседание вчера заради скандала у нас. След срещата ръководството на "Памет и бъдеще" бе решено проектът да спре за неопределено време. .."

За 2000 евро да оплюеш Батак", отбелязва „Труд" Не повече от 2000 евро ще получи българската изкуствоведка Мартина Балева, за да подкрепи "научно" скандалната теза, че баташкото клане е мит, научи вчера "Труд". Проектът "Митът Батак" на берлинския Институт за Източна Европа е на стойност 15 000 евро. Лъвският пай от сумата обаче ще отиде по сметките на шефа му Улф Брунбауер, а за родоотстъпничеството на Балева заплащането е минимално.

"Оскотели от безпаричие, български учени, за съжаление в повечето случаи млади, са готови на всичко", не скри възмущението си шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Фалшифицирането на едни от най-драматичните мигове от историята ни, което взриви България, е двегодишен проект на две немски фондации "Роберт Бош" и "Памет, отговорност и бъдеще". "Проучването" на "османското господство" по нашите земи трябва да завърши с мащабна конференция в София и едномесечна изложба.

Да, изказването на професор Манчев ни тласка към неизбежни въпроси...Наистина ли познава материята или  просто е маша в нечии ръце..?И първокурсник по история ще усети хаоса в полемиката му.

Ето нещо, което си заслужава да дам и е много точно макар и много синтезиран коментар, намерен под статията:

"До края на 17 век сме били на границата на биологичното оцеляване като народност. Тия търговии във Венеция, фабриката в Сливен / турците я подпалват няколко години по късно , за твое сведение/ и Копривщица като заможен български град , изобщо стават след началото на 19-ти век. Русия побеждава Турция в поредната война и руският император става покровител на християните в Османската империя. Султанът, под натиск отвън , е принуден да даде някакви права на немюсюлманите . Написано е нещо като конституция-Хатихумаюн, в която всички са равни пред закона. Ама на практика не се е спазвало. Гърция получава свобода след руско турската война през 1828 г. , а Сърбия и Румъния стават васални княжества . Влиянието на Русия през този период е било огромно. Не случайно през Кримската война срещу нея се обединяват Турция, Франция и Англия. Иначе още тогава Балканите са щели да бъдат свободни земи и достъпът до Проливите за Русия е щял да бъде реалност."

Offline abc

• Forum fan
;отакев не се връзвай на елементарни и дебелашки провокации. Каквото и да напишеш в случая прогрес няма да има ;) Он си знае всичко :D

Offline isa71

• Forum fan

цитат на abc-
100 кила приказки изприказва, само да не се охарчиш за малко локум и баклава. Циция такава!

абц,криза е.вдигнаха цената на локума и баклавата :D

musov

• Guest
Заключихте темата за Батак, но въпреки това продължавате да публикувате. Няма логика -  защо тогава темата е заключена?

Българската и европейската наука са събрали досега огромно количество исторически доказателства, материални свидетелства и писмени източници за кланетата в Батак и Перущица. Тяхното пълно игнориране и подмяната им със семпли псевдонаучни съчинения са несериозно и осъдително занимание.

Огромни ли!? А стига бе - няколко съчинения, кости с неясен произход, една картина с художествена стойност. Огромни е огромна дума!

„За 2000 евро да оплюеш Батак", отбелязва „Труд" Не повече от 2000 евро ще получи българската изкуствоведка Мартина Балева, за да подкрепи "научно" скандалната теза, че баташкото клане е мит, научи вчера "Труд". Проектът "Митът Батак" на берлинския Институт за Източна Европа е на стойност 15 000 евро. Лъвският пай от сумата обаче ще отиде по сметките на шефа му Улф Брунбауер, а за родоотстъпничеството на Балева заплащането е минимално.

Въпреки това всичко е подкрепоено с факти!

Да, изказването на професор Манчев ни тласка към неизбежни въпроси...Наистина ли познава материята или  просто е маша в нечии ръце..?И първокурсник по история ще усети хаоса в полемиката му.

Досега вие плачехте, че доказателствта от устните традиции ставали за селски седянки. Сега, когато се произнесе и професро, пак ли са селски седянки!?

;отакев не се връзвай на елементарни и дебелашки провокации.

За АБВ-то всичко е провокация, при това елементарна - да, нали той е сложна личност. Всичко за него е елементарно- само приказки  както винаги.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Субиги, не се дразня от Турция, а се дразня от твоето бутане на Турция където е и където не е мястото и. Можеш ли да ми отговориш защо не пишеш ласкателните си думи за Турция в турската част на форума, а го правиш тук, знаеки пределно, че дразниш. Къде е Франция и къде е България? Ами и двете са в Европа, както и да го погледнеш. А Турция къде е не ме интересува. За това кой е бил прокуден и кой не е... Да, случило се е. Времето не може да се върне назад. Но голям зор Метка пак да извади нещо антибългарско. Пак ще се почне от тая статия кой клал повече и защо. И от къде се почва. От Батак ли, от преди това ли, а след това... Има теми, които не трябва да се ръчкат. Батак е такава. Казано е, писано е и то тук. Надали ще се добави нещо ново.

Аз съм толкова гост тук колкото и ти. А дали ме толерират? Не знам, но ако го правят е чест за мен. Това значи, че не им се пивиждам като такъв душманин какъвто се привиждам на теб.

Къде е мястото на бурките? Ами в темата за бурките, дето изчезна като признак за добра перисталтика.

İnteresno e zaşto kato çueş dumata Turcia samo ti vinagi govoriş za probutvane. Tuk sa 5000 forumci i samo ti si alergiçen ot imeto na tazi sısedna dırjava dala priyut na milioni bejanci rordom v BG.
Za lokuma i baklavata te pitam kak şte gi preglıtneş kato te izcyalo sa  '' MADE IN TURKEY'' ( TURSKO PROİZVODSTVO''  Opasyavam se da ne ti priklekne nyakade inaçe vednaga ti praştam tepsiite.

Offline PETER

• Forum fan
Субиги,
Най-зравите болни са турските болни.
Най-големите компютри са турските компютри.
Най-бързите часовници са турските часовници.
и т.н. ...  :D

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Nay erudiraniya ot ''Trimata muskitari'' sam si otide no s teb troykata pak se oformi. Ne smyatam çe şte mu zapılniş myastoto zaştoto toy ne pişeşe ostroumiya ot roda '' tıpizmi'' :D  Drugite dvama si gi znaeş. 

Offline nezir_9

• Advanced member
Субиги,
Най-зравите болни са турските болни.
Най-големите компютри са турските компютри.
Най-бързите часовници са турските часовници.
и т.н. ...  :D

Абе, Вие защо си биете...негрите!?!

musov

• Guest
Мусов,ти някога изобщо интересъвал ли си се от историята на Батак или така нареченото баташко клане?Искаш ли да Ти дам тука в сайта, немалкото доказателства за нечовешките зверства?Предупрвждавам обаче,че не е  за хора със слаби нерви!

Става въпрос само за Батак, тъй като там са набедени само помаци. Участниците уж са само 3000 помаци - "ревящи зверове"

Ти чел ли си "труда" на Балева?
Факти там няма!
Има предположения и тенденциозно омаловажаване на случило се...,като се намеква за инсцениране....
Искаш ли да коментираме и нейният труд?Пак тук в сайта?

Да, чел съм го подробно.

Устната традиция като единствена такава си остава само на думи.Без други доказателства е едно голямо нищо или празни думи!
Ситуацията в Батак е различна.Има и устна традиция,има и доказателства!
Това ,че професор е направил изказване, в което е подхвърлил въпросите си относно Батак,не е доказателство!!!!
Друг е въпроса,че доводите ,които казва са изключително неубедителни и пак са предположения...

Не са предположения. Професорите не говорят с предположения.

Случилото се в по-предният век не е добре да се използва за насъскване и създаване на комплекси.Фанатично настроените християни може да го използват за смазка на своята еякулация и днес,но в противовес на това турци и българи мюсюлмани(помаци) не е редно да се преиначават събития.

Не се използва за насъскване. Цялата българска история е изградена на базата омраза към турция и в частност и към помаците. Постоянно по медиите се раздухват неща, които предизвикват омраза над помаците. Най-голяматонещо, разибира се, е Митът Батак. Митът Батак, както е  представен официално, е нещото, което носи най-много беди на помаците. Тоз, който е склонен да вярва в него , в абсурдни неща като Записките на българските въстания, той е обречен винаги да мрази и презира помаците, тъй като там те не са представени като хора, а като крещящи зверове. Добрите хора са склонни да се замислят над истинността на историята, имайки търпение да изчакат извеждането на всички факти и доказателства по двете страни. Лошите предпочитат да вярват  в това, което е написано досега и това, което създава предпоставки за бъдещи саморазправи, дискриминации и т.н. Разберете го, и християните, и помаците – докато в Записки по българските въстания на последните страници стои оня текст, живот за помаците в България няма. Става въпрос за 6000 убити християни и то не от кой да е, ами от помаци по тяхна преценка. Това е абсурдно. Който смята темата за провокативна и нежелана във форума, нека да не я чете. Този форум сериозен форум ли е, или ще си  говорим за „Честит рожден ден на тоя..”, „Честит рожден ден на оня…”… Защо заключихте темата, в която би трябвало да се публикува това?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Нещо такова

Ако тук има реални 5 000 форумци ще ти хвана мечка и ще се снимам с нея пред турското знаме! А на локума и баклавата да са Made by Turkey e плюс
Някои неща ги умеете. Кат ше ми приклекне прати и боза!

Neka da sa 1000 ili 500, stava li sega. 1: 500. znaçi 500 forumci ne reagirat a veçno ti se drazniş dori samo ot spomenavaneto imeto na Turciya. Sled teb idva geografa a sled nego veçe ateista. Drugi nyama. Nakrace 3:500