Деридерски диалект.....
Сано:Еееей артик хич ниму ма подминава...йъла да изпием по аднъ!
Хильми: Сано бре ал ти ейтей рукаш?
С:Слези от мулето чи ша да ти кажа кутро рука.Слези и седай....Фатмууу донеси един шупчек и сдроби повечко доматце!
Фатма:Ни наяде са и ни написа пущину мерецка!Хъ дано та приседне и доматото и ракията...
С:Отмахни ми са да та ни гльъдам чи ми ни е блага ракияса ага си ти ейтув!....Седни ейтув... ха ейтей!
Х:Кагвъ е хавъта тогав?
С:Всекаква е...стараса чума мъчи да ма вкара в гробън ...лу ядосува ма!Ама да какще...речи се де си ходил?
Х:Я до колибана и надзад.. голем пек голему чудо!
С:Ам то е лето ти кък ищиш...хадйъ наврати шупчека да видим бендисува ли ти мояс дърмань!
Х:Бръ-дйъ ам сакъва ракия каматна ... ааа хич да ми дават на телевизурън мастикана упостела и ейнъва момка с голийън гюс... ейсва се вика работа!
С:Хахаха ве ша ми дойдите на акълъс!
Х:Я съм ти ьвель дошъл ... ама съм я на бално чи съва година бърсалата попари и сливите и яфъльките... пък кагвото ма е яд за зързалините ниму пита-правям я ракия от тех мамата си трака ... ама съва година ша сме зър на магазинска!
С: И да има и да нема имиш та приз ейсоя „илач” ни може.
Х:Ха бе и я ейней викам.Ам да не си хол на курбанън ъв Аламовце?
С:Ниму ми споменава чи от ейтогав още държа карез женесо и!
Х:Ам ниму бре...
С:Ам кагво ниму ... вика ми те „Сене ако ищиш върви нах Аламовце яце голюм курбань ша да има” ...вика ми ейсей и ми са смее и я будалъта хас земи та иди.Заведах я комшияса ... Метю и Али – баджанакън рукнах ...то е голема матара лу изпъда на в джумбюш и търнахме се не...Хубаве-отсурнахме са ... пък то миллет,пък то людия ниму пита ама седнахме та изпихме по 2,3 и къснахме и ейтук към 3 сахатян си търнахме ... брее и тримината фати да на дроби корем ... и то са Али смее и вика „сва на е зър сюргюнликят фатил”... Ама не си нимехме работа на ейнва жега да са нядем като невидювали с топло мйъсо аче вързувай ногальките дорде си дойдим ... и като ейнева чърнине агупте на теливизорън лу кукнат нейде и си видят работа та и не ... улиий ни ща спомена ни курбан ни Аламовце от се нататък... Пък ми са беше вкиснало на женищесо...та и цала ниделя дума ни отдумах ...вчера сефте....тамън е!
Х:Хааа добре ни отидах я .... тцтцтц от се нататък да знаите и ве с главите шути!
С:Ам твоя Бъхра щу прави?
Х:Прави те ... главъна си прави ... лу съди побита пред опустел телевизор и ли запцарова...апайлек е и лу рука „Хильми донеси млечице чи ми са пъкъл устаса...Хильми сгоди хайванете...” Ам то тва го душа търпи бе джанъм и я адин ден я хубаве наруданих ... ама съм си я крив чи са измамих та и прекарах саталит ... да какще ... та ти казувам ни допира нищичичко... и я адин ден каквото ми бе прикипело и я пияно в киткине пак ... то беше пйътък и не с Емин са бехме оградили ... флизам я и поминам упреш нея и те „Отмнахни са чи ми бавиш ... ни видя „ ... и мене ми бе фравнено и викам „Ти ша си видиш майчината ти ейсе” и зех нойцене та срезах кабелън на саталитън... ама къкто ма лепна ток и те съди и ми са смее ... мене още по ми възгидже и я рошав от токън и кадеш артък от ушисе излиза и викам „Дей ша ти са намиса в женището ..”фаташ утре мулено и на колибана и дорде копривана в трапън ни роди жълта дюня да не си припарила в село” ... и те сабален я глйъдам упръгнала са поде ... ама понаглева ма като да и река ниму ходи ... и я викам „ Върви му бле хич ни ми си исик” ... и ейсакива гйъпки ... да сме само здрави другото са нагада....
С:Ейней ейней...чекай да ти сипна ошку!
Х:Ниму Санка я си се пода да са наспя чи ша вървя утре да берем дърва със синън и зетян!
С:Ам да и я ша търна да са поразнеса и да ти помогна ... бива ли?
Х:Ам одригусте ... га ти ище сърце лу йъла... хайде я сабален ша та поема и ша вървим...жив и здрав!
С:И ти жив и здрав ... и утре ша та чекам отвъде до кюприянъ.
Автора на текста е нашия многоуважаван помак от Златоград - emin4eto!!!
Eron