Author Topic: ТРАДИЦИОННА ПОМАШКА АРХИТЕКТУРА  (Read 58025 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

musov

• Guest
Re: ТРАДИЦИОННА ПОМАШКА АРХИТЕКТУРА
« Reply #75 on: August 31, 2009, 13:58 »
Съгласен съм и с мнението, че архитектурата на тези селища изброени в по горните коментари са строени и населявани от българомохамедани, спор няма. Моята теза беше, че понятието "ПОМАШКА къща" никога няма да се появи в учебниците по история на архитектурата не защото няма уникални къщи, а защото архитектурата на тези къщи не може да се отдели стилово от вече познатите ни такива. А не бива да преписваме на родопската къща или някоя друга определение ПОМАШКА.

По тоя въпрос няма какво толкова да се приказва. Или и ти си от ония, които влизат само да пречат на хубавите теми, които правим.Дано не е така. А гледам, че претендираш да имаш познания.. Естествено, те в учебниците не искат помаците да ни признаят, пък камо ли Помашка архитектура. Но аз си мисля така, че името “Родопска” също не е лошо, понеже, както казваш ти, стилът е определящ. Не е например име от рода на “българкса традиционна архитектура”.И това не е случайно, защото не е истина. И тогава, ако се върнем пак назад към въпроса кой ги е правил тея къщи, и най-малоумният ще си направи нужните заключения.Не че нашите къщи стопроцентово покриват това понятие “Родопска къща”, ама както казваш ти, стилът е много близък. Основно в нашите къщи се откриват неща предимно мюсюлмански. Къщите, не само че са строени от помаци, камък по камък от някой беден зидар калфа, ако не и чирак. Уникалността, която самият ти посочваш, е дело на помаци.

Понеже съм зает човек, на това

Извинявам се за определението, но това, което обаче напоследък се разбира под понятието "ПОМАШКА къща" е три етажна неизмазана постройка, на която на първият етаж са животните и сеното (или каквото е там) на вторият са родителите, а третият етаж е неизмазан и стой празен за дъщерята или сина.

ще отговоря малко по-късно.

musov

• Guest
« Reply #76 on: September 01, 2009, 15:54 »
Най-накрая намерих време да ти отговоря. Това е много важно, тъй като ти, осъзнавайки или не, на помашката къща, гнездото ни, в което сме расли, даваш името ПОСТРОЙКА.  Постройки са бараките, плевните, хамбарите, халетата, сушилните и прочие и прочие. Жилищните постройки не са просто постройки.Те си имат своята функция. Ти би трябвало добре да го знаеш. И когато го споменаваш, недей умишлено да наклоняваш в негативна посока, че някои хора тука го смятат за обидно и се обиждат. И с право. За да не сметнеш, че само говоря, започвам с доводите си.

Значи , незнам откъде сметна, че къщите  са триетажни.Може би за това ,защото в Смоленския край е така или там където си го видял. Някои такива има и в Ковачевица, но са малко.  Нашата си е двуетажна, и “постройката” също следва това си начало. На първия етаж е стоката(животните), където е т.нар. покрит и открит двор. Някои наричат закрития “сух”.Всичко това е оградено от висока каменна стена за да не се вижда отвън какво става вътре.  Като къщата обикновено е разделена на две, южната част е открита, а в северната са животните. На двора също така има огнище за печене на хляб. При нас има и по една стая, която е вдигната от земята, далече от влагата. Да не влизаме в подробности. Горният етаж е по-нисък и  на него има стаи за живеене, във всяка от които има огнище и хамам. Стаите са малко за могат да се отопляват от огнището. Затова и етажа е по-нисък. Малко по-напред във тая тема бях сложил един план ,недовършен още, на една от къщите. Тая къща  всъщност представлява три къщи с обща конструкция. Задния дувар е общ, общ е и покрива, но отпред всяка къща си е със самостоятелна архитектура. Даже са превени от различни майстори и се виждат различията. Аз заради хамаммите съм направил само едната от тях.

Виж добре прозорците. Размерите са 140/120, като широчината е 120. Давам ги нарочно така, защото това отношение е приблизително корен от пет върху две или приблизително 1,118. А пък като планировка тази къща е квадратна. Ако я отделим като самостоятелна и понеже долният етаж е много по-висок( около 360), заедно със дгорния и височината на покрива, става точно колкото е широчината на къщата. Или, казано по-просто, вписва се в куб. Фасадите също  са пропорционални и т.н.Към цялата тая картина прибавяш и различни решения на еркерите и чардаците(разнообразието е много голямо, всяка е уникална само по-себе си), и получаваш помашка къща.

Ето как изглеждат прозорците:

Красив е, нали? Този се използва масово във старите къщи. Ето и още някои разновидности. Този пък е с отношение едно към корен от две.

Да не пропуснем и много добре известните на всички, със познатата ти пропорция.

Същата пропорция,  също така, се среща в най-различни варианти.По разбираеми за тебе причини, се среща и в отношението на другите елементи на сградата. Ето един:

Има го навсякъде, огнищата, долапчетата и т.н. и т.н.

Но разнообразието не спира до тук. Един много интересен вариант:

Както виждаш, варианти много и нито един не е случаен. И това са само прозорците. Сега, за да не става прекалено голям отговора ми, спирам до тук за старите къщи и започвам със новите. Като имам предвид нови, това са строените след края на разцвета по тоя край, или както вие му казвате, Възраждането. Една от причините е разпада на Империята. Тука това се е случило през 1912 и по тая тема има изписани купища неща. Ако се интересуваш прочети сега темата, която е актуална в момента, “Клането в Жижево” и ще добиеш ясна представа що е ставало по тея земи, и как от нормално живеещи и творящи хора се е превърнало в това дередже: Край на скъпите и хубави къщи, щото хората са станали сиромаси. Чардаците се затриват, еркерите също. Остава само камъка- от долу до горе, като дървеният материал в тях намалява значително. В общи линии появява се това:

Това е същата къща, само че без чардаци и еркери, от долу до горе камък. Прозорците се запазват. Запазват се и пропорциите на фасадата. Къщата също така се вписава във куб, както старите. Ето как изглжеждат прозорците върху новата къща:

А през комунизма идва това:

Така че, както виждаш, постройката не е просто постройка.

Offline Dimitar_st

• Member
  • **
« Reply #77 on: September 01, 2009, 22:15 »
Радвам се, че темата буди такъв интерес. На г-н Shumarov бих казал, че е истинско КУРифейство да завършиш средно образование, да кандидатстваш и да те приемат Архитектура в милата ни родина, а най-голямото КУРифейство е да се научиш да четеш и пишеш на български език. Така че, като един истински КУРИФЕЙ, за разлика от Вас, учил шест семестъра история на архитектурата и строителното изкуство мога да заявя, че българомохамеданските къщи или казано от вас ПОМАШКИ освен с явното майсторство не могат да се похвалят с нищо разграничаващо ги, че да бъдат отделяни или определяни с нов стил. Хамамите и чардаците не са измислени от помаци, строени са, ползвани са от помаци, но нищо повече. Не съм на мнение, че помаците не са сътворили страхотни къщи, напротив, но да казваме, че са дело на "етнос", който е определил нов стил в архитектурата е абсурдно. С интерес чета темата, фотографирайте, качвайте снимки, търсете пропорции, тук е мястото, но не се самозабравяйте. На мнение съм, че хора, които не са с различен цвят на кожата, нямат коренно различни обичаи, не говорят на различен език не са етнос. Ако помаците са етнос може би щеше да съществува и понятието ПОМАШКА АРХИТЕКТУРА до тогава ще са част от българската архитектура.

musov

• Guest
« Reply #78 on: September 01, 2009, 23:52 »
Радвам се, че темата буди такъв интерес. На г-н Shumarov бих казал, че е истинско КУРифейство да завършиш средно образование, да кандидатстваш и да те приемат Архитектура в милата ни родина, а най-голямото КУРифейство е да се научиш да четеш и пишеш на български език. Така че, като един истински КУРИФЕЙ, за разлика от Вас, учил шест семестъра история на архитектурата и строителното изкуство мога да заявя, че българомохамеданските къщи или казано от вас ПОМАШКИ освен с явното майсторство не могат да се похвалят с нищо разграничаващо ги, че да бъдат отделяни или определяни с нов стил. Хамамите и чардаците не са измислени от помаци, строени са, ползвани са от помаци, но нищо повече. Не съм на мнение, че помаците не са сътворили страхотни къщи, напротив, но да казваме, че са дело на "етнос", който е определил нов стил в архитектурата е абсурдно. С интерес чета темата, фотографирайте, качвайте снимки, търсете пропорции, тук е мястото, но не се самозабравяйте. На мнение съм, че хора, които не са с различен цвят на кожата, нямат коренно различни обичаи, не говорят на различен език не са етнос. Ако помаците са етнос може би щеше да съществува и понятието ПОМАШКА АРХИТЕКТУРА до тогава ще са част от българската архитектура.

Радвам се на още един като теб, дошъл тука яростно да брани българщината.Туко виж сме ви я откраднали.

Първо, съветвам  те да не се подиграваш на човека, че не може да използва кирилица. Според правилата на форума това нещо не е задължително и ти когато си се регистрирал си се запознал с тях. Фактически нападките ти са против правилата. За такива неща се дава БАН понякога.А този който нападаш е модератор. Но аз мисля, че ще ме разбереш и твоя милост ще прояви милосърдие.

Дотук бях с километричните изказвания. Каквото съм искал да кажа, казал съм го горе. Но ти какво правиш? Освен че казваш, че тая архитектура, която вие наричате българска, не може да бъде помашка, поради някакво правило, че била от някакъв стил, друго нищо не виждам в думите ти. Освен че сам се хвалиш че си бил  студент, айде покажи и малко знания. Докажи ми, че архитектурата наистина е българска. Тая архитектура около 30 на сто е с азиатски произход(ислямsка), също толкова  сте взели още в началото и от Византия, около още толкова, после сте взели от запада. Най-видните български архитекти на възраждането са барокови майстори. И колко остана от вас?! Тази архитектура не само че е наша, ами по-скоро е наша, отколкото ваша.
Нашенска, както казва Аго Шериф от Македония, също модератор.

Shumarov

• Guest
« Reply #79 on: September 02, 2009, 00:44 »
С интерес чета темата, фотографирайте, качвайте снимки, търсете пропорции, тук е мястото, но не се самозабравяйте. На мнение съм, че хора, които не са с различен цвят на кожата, нямат коренно различни обичаи, не говорят на различен език не са етнос. Ако помаците са етнос може би щеше да съществува и понятието ПОМАШКА АРХИТЕКТУРА до тогава ще са част от българската архитектура.

Kade hukna ot arhitektura kym etnos, be chovek? :) Sopri se malko! Kak da razbiram tova, che si uchil arhitektura?Kato nqkakvo paranormalno qvlenie?Naistina ima neshto paranormalno da si uchil arhitektura, i da se okajesh expert po etnicheskite, i rasovi vyprosi. :)

Offline Dimitar_st

• Member
  • **
« Reply #80 on: September 02, 2009, 01:25 »
Аз не съм нападал никого. Напротив по-нагоре съм се извинил няколко пъти и съм спазвал тон, освен това обяснението за помашка къща беше за това какво се разбира, а не какво е. В предния си коментар просто обясних защо съм "корифей". Това, че не Ви е удобно да четете подобни коментари е ваш проблем.

Архитектурата наистина е заимствала, заимствала е винаги при всички култури. Заимствала и от траките (доста преди исляма), а те са заимствали от гърците и така нататък. Парадоксът е, че се е създала българска култура и изкуство. Ако отричате, че архитектурата, създавана от БЪЛГАРОмохамедани, чиито произход е български, не е БЪЛГАРСКА е абсурдно. Ако помаците бяха с азиатски произход, то най-малко щяха да имат свой език. Религията не е определящ фактор една група хора да се нарича народ. Ако беше така католическите българи трябваше да отричат, че са българи.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #81 on: September 02, 2009, 02:54 »
Радвам се на още един като теб, дошъл тука яростно да брани българщината.Туко виж сме ви я откраднали.

Първо, съветвам  те да не се подиграваш на човека, че не може да използва кирилица. Според правилата на форума това нещо не е задължително и ти когато си се регистрирал си се запознал с тях. Фактически нападките ти са против правилата. За такива неща се дава БАН понякога.А този който нападаш е модератор. Но аз мисля, че ще ме разбереш и твоя милост ще прояви милосърдие.

Дотук бях с километричните изказвания. Каквото съм искал да кажа, казал съм го горе. Но ти какво правиш? Освен че казваш, че тая архитектура, която вие наричате българска, не може да бъде помашка, поради някакво правило, че била от някакъв стил, друго нищо не виждам в думите ти. Освен че сам се хвалиш че си бил  студент, айде покажи и малко знания. Докажи ми, че архитектурата наистина е българска. Тая архитектура около 30 на сто е с азиатски произход(ислямsка), също толкова  сте взели още в началото и от Византия, около още толкова, после сте взели от запада. Най-видните български архитекти на възраждането са барокови майстори. И колко остана от вас?! Тази архитектура не само че е наша, ами по-скоро е наша, отколкото ваша.
Нашенска, както казва Аго Шериф от Македония, също модератор.

Potpolno se soglasuvam so Tebe prijatele!
        Eden nas mlad covek -diplomec na arhitektura vo Skopje -koga rabotese diplomskata rabota na tema "Kulturen  torbeski centar" me zamoli da mu pomognam so nekakvi informacii vo vrska  torbeskata kultura ...so osvrt na starinska -arhaicna -arhitektura .Bese prijatno iznenaden koga mu zborev za specificnostite na enterierot vo edna torbeska kuca.Dalapite ,musandrite ,amamcikot ,abdesaanata ,gusulhanata ,minderite i tn...koi se specificni za muslimanskata (analogno na toa za torbeskata ,pomashkata i pred se za bosnjackata )kultura i tradicija .Takvi nesta nemalo vo arhitekturata na nasite pravoslavni sosedi (b'lgari,makedonci,srbi i dr) ili ako imalo toa bilo retkost i vlijanie na osmanskata kultura. Da ne zaboravime i na skromnosta i ednostavnosta koja ,pokraj islamskata komponenta ,vo sebe ja sodrzi i bogomilskata komponenta ...!! znaeme deka bogomilite bile skromni vo se pa i vo gradbite na svoite "хижи"-kuci i hramovi.

musov

• Guest
« Reply #82 on: September 02, 2009, 14:31 »
Kade hukna ot arhitektura kym etnos, be chovek?  Sopri se malko! Kak da razbiram tova, che si uchil arhitektura?Kato nqkakvo paranormalno qvlenie?Naistina ima neshto paranormalno da si uchil arhitektura, i da se okajesh expert po etnicheskite, i rasovi vyprosi.

Напълно подкрепям това мнение. Тука се обсъжда архитектурата.

musov

• Guest
« Reply #83 on: September 02, 2009, 14:40 »
Аз не съм нападал никого. Напротив по-нагоре съм се извинил няколко пъти и съм спазвал тон, освен това обяснението за помашка къща беше за това какво се разбира, а не какво е. В предния си коментар просто обясних защо съм "корифей". Това, че не Ви е удобно да четете подобни коментари е ваш проблем.

Архитектурата наистина е заимствала, заимствала е винаги при всички култури. Заимствала и от траките (доста преди исляма), а те са заимствали от гърците и така нататък. Парадоксът е, че се е създала българска култура и изкуство. Ако отричате, че архитектурата, създавана от БЪЛГАРОмохамедани, чиито произход е български, не е БЪЛГАРСКА е абсурдно. Ако помаците бяха с азиатски произход, то най-малко щяха да имат свой език. Религията не е определящ фактор една група хора да се нарича народ. Ако беше така католическите българи трябваше да отричат, че са българи.

Нещо не те разбрах. Курифей си защото си студент трети курс по архитектура или защото си завършил средно образование? Умряла е циганката която те хвалеше. Име не се постига със самохвалба,  а се гради със знания. Ти тука освен няколко прости националистически изречения, не показваш знания. Не се обиждай, ама това е истината.  Напротив, всичко ни е удобно да четем, и го четем, и те оборваме. Виж мнението на serif mkd, пълно е с доводи. Къде са твоите. Тука в тая тема място за празни приказки няма! Би ли ми обяснил едно нещо. Как например в рамките на Османската империя- запомни го добре, може да същестува разлика в стиловете на, давам ти конкретни примери, тъй като снимките тука са само от едно единствено село, Ковачевица и Вълкосел, които са на няколко километра едно от друго.

Offline todor

• Avarage member
« Reply #84 on: September 03, 2009, 14:34 »
 :) zdraveite . Vidqh 4e v na4aloto govorite za moeto selo Varbovo i pro4rtoh tam edni prostotii za na bai ti Kalin Dobrev ka6tata ...
1 tva nee negovata ka6ta ... negovata ka6ta e v mahala preslupa a tezi snimki sa ot centara na seloto
2 vav Varbovo e imalo samo 2 tyrski na6ti ,povtarqm TYRSKI ne poma6ki koito veroqtno sa predstavlqvali vlasta v seloto po vreme na robstvoto
3 negoviq dqdo naistina kypyva ka6tata ot tyrcite kato se izselvat prez 1912
4 ka6tata e ednakva sas zaobikalq6tite q hristiqnski ka6ti
5 komentara za vtorata snimka na bqlata ka6ta sa6to e glupav ama mn i to .Bqlata ka6ta e ba6tinata ka6ta na moita baba i e sravnitelno nova ka6ta poneje tq e zape4atala edin kadar ot jivota si kogato sa dovar6vali posledniq etaj ....
 a pak varbovci sa si 4orbadjii po dyh i arhitektyrata im go pokazva
za tezi koito neznaqt Varbovo e arhitektyren rezervat

musov

• Guest
« Reply #85 on: September 18, 2010, 22:09 »
Изтрито...от модератор...

Правила в форума

17. Персонални сблъсъци в този форум ще се трият незабавно. На членовете на сайта не се разрешава да публикуват във форума изпратени до тях Лични съобщения.

Offline venci

• Member
  • **
« Reply #86 on: September 19, 2010, 14:43 »

Както се вижда от книгата, няма нито едно мюсюлманско име в списъка на строителите за периода 15-19 век. Списъкът от докумнтирани строител в Неврокопско. 

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Ей, така с показване на целиет текст, че поневгаш и сайтовете са губят или открадват, както са е погубила и Помашката архитектура или поне е била открадната!  ::) ;D :) ;)

Хаджикадировата къща, с. Жълтуша
Намира се в махала Терзийци (Шивачи). Характерно за хората от този край е, че и до днес са големи майстори в тъкането на халища и козяци. Къщата е съставена от две части – стара, строена преди повече от 150 г и по-нова, голяма двуетажна част, чието изграждане е започнало през 1939 г., но е следвало традицията в строителството на съществуващата постройка. Двете къщи са свързани с тунелообразен проход. По-новата къща е изградена до покрив, но само в 2 от стаите вътрешното оформление е изцяло завършено. През 1945 г. на фронта в Унгария е убит собственикът на къщата, поради което тя остава недовършена. Дворът е покрит с каменни плочи, има 2 дървени тоалетни – мъжка и женска, комините (4 на брой) следват архитектурната традиция на Късното средновековие. В стаите таваните са от дърво, с красиви розети в средата, долапите са дървени, над вратите има красиви орнаменти, по стените – полици, а навсякъде има вградени бани. В 2 от стаите са иззидани фурни за печене на хляб и храна, а в другите – огнища (оджаци) за отопление. До днес в къщата непокътнати стоят множество предмети на бита от онези години – стан, бурилка за биене на мляко, дарак, дървена посуда и др. Забележка: Къщата е обявена за паметник на културата, но за съжаление за нейното поддържане не са отделени никакви средства. Доскоро там е живяла съпругата на убития собственик (родена е през 1920 г.), но днес живее при дъщеря си. Наследниците са в близост и винаги с удоволствие отварят врати за желаещите да я посетят.
http://www.kardzhali-tourism.info/?module=multi&do=9&id=21

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
В тази тема не видях нищо,което да отличава къщите построени от Помаците от тези дело на някоя от българските архитектурни школи от възраждането построили хиляди къщи из Османската Империя.

ФОРМИРАНЕ НА ТИПОВЕТЕ ВЪЗРОЖДЕНСКИ КЪЩИ

Съществени промени през Възраждането настъпили и в архитектурното развитие на традиционните типове до възрожденски постройки: селскостопански и производствени сгради, черкви, къщи. Особено ярко се откроили тези промени при жилищното строителство, най- масовия елемент в изграждането на селищата.

Характерна за Възраждането жилищна сграда била едно-фамилната къща, разположена сред двор, оформен като градина или комбинация на градинска и стопанска част. При възрожденската къща жилищните функции за разлика от предишния етап взели привес над селскостопанските или производствените, особено в селищата от градски тип или в градовете, като варирали съобразно с материалните възможности, жизнените нужди, нивото на жилищна култура и численост на обитателите. Това се отразява главно върху предназначението, набора и броя на отделните жилищни помещения. Помещенията, които съществуват още във всяка развита до възрожденска къща са следните: помещението с огнището, наричано най- често ‘’ къщи’’,пруст- напълно затворено помещение пред ‘’къщи’’, с проходно и складово предназначение, характерно за планинските райони с развито овцевъдство, или чардак- отворено от една, две или три страни пространство пред ‘’къщи’’, осъществяващо главния преход между напълно открития двор и затворените жилищни пространства; килер- складово пространство, пряко свързано с ‘’къщи’’ и освобождаващо го от някои второстепенни за жизнения процес функции.

Най- малката и опростена композиция на ранновъзрожденската къща съдържа тези три основни градивни пространства. От тази форма започва по- нататъшното развитие и обогатяване на архитектурния образ на възрожденската къща. Развива се пълноценно спално жилищно помещение с нормални размери и дневно осветление, наричано най- често ‘’соба’’ по името на зиданото отоплително тяло в него. Наборът от помещения в къщата се докомплектува с изграждането на изба, появила се по- късни чрез преграждане от други помещения и разположена редом с тях върху част от приземието на двуетажните къщи или вкопана отчасти или изцяло в земята при теренна денивелация.

Белег на повишен жизнен стандарт и на по големи материални възможности е появата в композицията на възрожденската къща на повече от едно жилищни помещения ‘’къщи’’ или ‘’соба’’. При това второто ‘’ къщи’’ се разполага почти винаги на друг етаж, докато втората и третата ‘’соба’’ се групират с първата на същото ниво или се долепват към второто „къщи”. При наличието на повече „ соби” една от тях, обикновено достъпна от чардака, служи за гостна / приемна/ стая.

От различния набор и от взаимовръзките между тези шест основни помещения- чардак, пруст, „къщи”, „соба”, килер и изба- разположени на един или повече етажи, по едно от всяко или по повече от някои при по- сложните решения, а понякога и някое от тях липсващо, се композира цялото богатство от известни ранновъзрожденски къщи. В различните райони на страната те получават специфична планова композиция, вътрешнопространствено изграждане, обемно израстване и цялостен архитектурен образ. В резултат на това върху сравнително неголямата територия на стараната се обособяват значителен брой характерни регионални типове, назовавани според географската област, в която са се оформили / Старопланинска, Родопска, Странджанска, Добруджанска, Западнобългарска, Черноморска къща/ , или по името на средищното селище от по- малък географски район /Разложка, Котленска, Тетевенска, Плевенска, Арбанашка и др къща/ . А това още ведъж свидетелства за творческия размах и художествена изява на самоуците майстори- строители на Ранното възраждане, сътворили едно огромно многообразие от индивидуални решения подчинени на общите закони на архитектурното развитие.

Така за Котленската и Копривщенската възрожденска къща е характерен талпено-гредов градеж / Атанас Манатовата къща в с. Жеравна, Котленско, Павликянската къща в Копривщица/ и изключителната употреба на дървото в оформянето и богатата украса на интериора / Халтъковата къща в с. Жеравна, Котленско/ , а в плана- наличието на пруст / Джоголановата къща в Копривщица/ , който се превръща по- късно в приемно- представително помещение- посрещник / Филаретовата къща и къщата на Руси Чорбаджи в с. Жеравна, Котленско/ . Тревненската възрожденска къща е с паянтов градеж и с бялоизмазани стени, планова композиция, организирана около две взаимно перпендикулярни стени и с голямо ъглово огнище в „ къщи” / Попангеловата и Славейковата къща в Трявна/ . Каменен градеж за приземията и паянтов градеж за жилищните етажи характеризира къщите в целия Старопланински район / Хаджигригоровата къща в Етрополе, Йорговата къща в Тетевен, Даскаловата и Попангеловата къща в Трявна/ .

Филаретова къща, с. Жеравна, Котленско     1- чардак, 2- кьошк с одър, 3- пруст, 4- посрещник в пруста,

5- „къщи”, 6- соба, 7- менсофа, 8- стенни долапи, 9-вратичка-

Прозорец, 10- огнище

За Родопската възрожденска къща е типичен широкият и дълъг „ потон” / чардак/ с разширения между стаите във вид на повдигнати кьошкове / „ пейки” / , масивен каменен градеж на външните приземни стени и големи размери на сградите / Еминбейовата къща в с. Смилян, Смолянско, Сгуровския конак в с. Широка лъка, Смолянско, Гьорджеватам Радю Каракостовата, Чешитевата, Шереметовата къща в Смолян/ .

Разложката възрожденска къща има архитектурно решение с подобрени условия за живеене чрез създаване на ветробранно преддверие / „боария” / и специално домакинско- складово помещение / „брашненик” или „месилник” / , свързано пряко с допълнителната скалдова площ в подпокривното пространство. Нейната разновидност-  Банската възрожденска къща- представлява укрепено жилище с каменни стени и със специално устроени скривалища /Веляновата и Сирлещовата къща в Банско/ .

Добруджанската възрожденска къща се характеризира с едноетажно редово разположение на помещенията без вътрешна връзка, докато за Странджанската е присъщо разположение на помещенията в дълбочина едно зад друго и заобикалянето им с обшит с дъски чардак / „стобор”/ . Обшиването с дъски на фасадните стени е характерен белег на Черноморската къща при различно планово решение /Богатевата къща и къщата на Мускояни в Несебър, Дука Дуковата къща и къщата на Ана Трендафилова с Созопол/ .

Всички възрожденски къщи са обогатени в различна степен с архитектурни детайли по фасадите и във вътрешността, преимуществени дървопластика- колонки и парапети на чардаците, рамки и крила на вратите и прозорците, плоскости на таваните и долапите, иконостаси и др.

В композицията на ранновъзрожденската къща през втората четвърт на XIX в. се забелязва съществено развитие. Обогатяват се наборът и броят на помещенията с чисто жилищни функции- соби, одаи, кьошкове. Избистрят се функционално връзките и разположението на помещенията едно спрямо друго, което способства за по- пълноценно и диференцирано задоволяване на жизнените процеси при по- високо стъпало на битова култура. Обогатява се пространственото изграждане на интериорите чрез разчупване на простите геометрични фигури на помещенията и създаването на кътове с различно предназначение, със снишени тавани или повдигнато подове. Това архитектурно- пространствено членение се допълва и с по- богат архитектурен детайл / дърворезбени и профилирани дървени тавани, декоративно обработени рамки с крила на врати и долапи, архитектурно оформени ниши и полици, кошове на огнища, колонки, парапети и др./ . В обзавеждането намират място по- богати форми и многоцветна украса / тъкани черги и губери, писани керамични и медни съдове и др./ . Всичко това създава ново вътрешнопространствено въздействие от жилищните помещения на възрожденските къщи.

Уголемените жилищни сгради получават и ново обемно и фасадно оформяне. Преобладават вече двуетажните постройки с раздвижени обеми, с хоризонтално подчертани етажи, било посредством употребата на различен строителен материал, било с пластичното им разграничаване чрез цялостно, частично или двойно еркерно надвесване на горния етаж над приземния. Появяват се, макар и по- рядко, и триетажни жилищни сгради,  което свидетелства за нараснали технико- строителни знания у народните майстори /Лафчиевата къща в Дряново и къщата на поп Никола в Е;ена, построени межди 1830 и 1840 г.; къщата на Мавриди в Пловдив, построена през 1829/1830г., в която е отсядал през 1833г. френският поет Ламартин; конакът на Агушеви в с. Могилица, Смолянско; къщата на Георгиади в Пловдив; т. нар. къща с маймунката във Велико Търново, дело на майстор Никола Фичев, и др./ .

Лафчиевата къща в Дряново                 Къщата с маймунката във   Къщата на Георгиади в Пловдив

В. Търново

Трудно е да се проследят по- обстойно и по отделно промените, които настъпват през втората четвърт на  XIX в. в цялостния архитектурен облик на възрожденските къщи в различните райони на страната. Запазвайки в основни линии характерните за дадена разновидност, селище или район особености, те се включват същевременно в единния процес на постепенно художествено и композиционно обогатяване на плановото и вътрешнопространственото решение, обемното израстване и фасадното членение. Особено важно за тяхното въздействие при формиране на комплексния архитектурен образ на селищата е обстоятелството, че именно във втората четвърт на XIX в. се реализира масово строителство на такива сгради.

Нов момент в развитието на възрожденската къща през втората четвърт на XIX в. е все по- честото разполагане в нейния корпус, по- специално в приземния и етаж, на помещения с търговско или занаятчийско предназначение- работилници и дюкяни. С разполагането на работилници и дюкяни в приземието, които следва непосредствено да контактуват с потребителите, естествено се налага изтеглянето на къщата на уличната линия или в рамките на някое площадно разширение. От двуетажни къщи с дюкяни в селищата вече се оформят цели улици и квартали със смесено, жилищно- производствено застрояване.

Това влияе съществено и върху селищната структура. Жилищните и обществените зони в селищата все по- определено се заменят от смесени зони. Примери на такива решения, оформили се главно през втората четвърт на XIX в., има запазени в много градове и някои по- големи села: Трявна, Дряново, Габрово, с. Широка лъка, Смолянско, с. Жеравна и с. Градец, Котленско, и мн др.

С излизане на къщата на уличната линия се изменя съществено и найното обемно и фасадно изграждане. Тя става по начало дву- или триетажна жилищна сграда и получава две почти равностойно разработени главни фасади- улична и дворна- с диференцирани и степенувани функции и архитектурна обработка. А нерядко и четирите и фасади се подлагат на еднакво грижлива архитектурна разработка.

В планово- композиционното решение на жилищната част на къщата при наличие на дюкяни в приземието и също се наблюдават определени промени. Постепенно настъпва все по- пълно освобождаване на жилищните помещения от производствени дейности, подчертават се чрез архитектурни средства и чрез обзавеждането техните различни жилищни функции. Задълбочава се и тенденцията към по- голяма представителност на главните помещения- чардак, „ къщи” и „соба”, а във връзка с все по= пълно изясняващия се градски бит на обитателите- и постепенното преминаване от отворените чардаци към тяхното частично или пълно остъкляване.

Именно през втората четвърт на XIX в. е характерна за българската възрожденска жилищна архитектура с появата на т. нар. „Пловдивска къща” – затворена жилищна сграда със салон като главно композиционно ядро на плановата и и обемна композиция, заменил чардака от ранновъзрожденската отворена къща. Още  някои от най- ранните и образци- къщата на Мавриди в Пловдив, Ослековата /1840/ и Гърковата /1842/1844/ къща в Копривщица и др. – показват високо стъпало на функционално избистряне и архитектурно- художествено оформление, което е достатъчно доказателство, че нейните корени са в предходното развитие и обогатяване на българската възрожденска къща. Но при пловдивския тип е налице един качествен скок, идващ да отговори на новите изисквания на най- горната прослойка от българското възрожденско общество.

Наименованието „ Пловдивска” за този тип градска къща е в известен смисъл условно, тъй като, особено след 50- те години на века, тя е разпространена в почти всички икономически активни и замогнали се селища в страната- не само градове, но и села- като жилище на градската буржоазия и селските чорбаджии. Но обстоятелството, че се среща най- рано и с най- много представители именно в Пловдив и в съседните му икономически и културно свързани с него селища- Карлово, Копривщица, Калофер, Пазарджик, Смолян, Райково и др., – което е закономерно и исторически обосновано явление, ни дава основание да я определим като тип Пловдивска къща. Забележителни нейни представители, изградени преди средата на XIX в., са къщите на Георгиади /1846/1848/ , Коюмджиоглу /сега Етнографски музей, 1847/ , Павлиди /1849/1850/ , Таквор Месробович и Драган Калофереца в Пловдив; Десьовската и Каблешковата /сега Етнографски музей/ в Копривщица; къщата на Николаки Христович в Пазарджик /1850/ и др.

В отделни принципи и форми на планово- композиционното изграждане на Пловдивската къща и особено в декоративното им оформление- изписване с характерни мотиви и похвати, художествено- декоративна обработка на тавани, долапи, рамки и табли на врати и прозоречни отвори, „алафранги” / декоративни ниши в интериора/ – се констатират известни заемки от различни руски и западноевропейски стилове и художествени течения: барок, рококо, класицизъм, еклетика на  XIX в. и др. Но тези влияния са пречупени през силната местна архитектурно- художествена традиция. От тези два основни фактора- народностната традиция и подчинените на нея външни заемки и влияния- се е получил сложният резултат на една своеобразна българска архитектурна еклетика със специфични особености и високи художествени качества, чиито най- ярки представители са затворените симетрични къщи от пловдивски тип.

Из:http://www.arch-art-bg.com/index.php?lng=BG&show=books&book_id=48&cat_id=4

Трудът представлява продълже­ние на том I. Средновековие. В него се анализира развитието на българската архитектура от пери­ода XV  XIХ век в контекста на Османската империя. В този сми­съл той засяга въпроси и на им­перската култура, а оттам чрез нейните характеристики от раз­лични периоди и влиянието върху българските земи. Посочва се, че това се осъществява чрез българските строители, резбари и зографи, които са главни майсто­ри в балканските и    западномалоазийските територии на държа­вата. Формулира се наличието на архитектурно-художествени течения в рамките на единна Българска въз­рожденска архитектурна школа.Доказва се, че т.нар. “балканска архитекту­ра” всъщност представлява творчеството на майсторите от тези центрове из целия полуостров, а също така и в Западна Мала Азия.Книгата представ­лява интерес не само за историци, архитекти и изкуствоведи, но и за широк кръг ценители на българските архитектурно, дърворезбарско и зографско изкуства.

П-С.Преди да почнете да пишете това направили помаците,онова напарвили помаците се запознайте с българските архитектурни възрожденски школи от 15-19 век.
Поздрави. ;)