Преди няколко години бях на гости на мои приятели на турска сватба в турско село в Североизточна България(с.Правда), но там няма традицията на писаната сватба. Първата вечер предимно жените играха на мегдана кючеци в техните национални носии(много красиви, везани шалвари, елечета и бели ризи, накичени с венчета и цветя) . Кючеците не са такива каквито виждаме по ТВ Планета, а са с елегантни и бавни движения главно в китките. Никакви резки чупки в кръста, тресене на задните части и подмятане напред. Ритуалът на къносването беше изключително вълнуващ, даже аз се просълзих от вълнение. Старите жени от селото пеят по време на къната, мелодична и прочувствена песен( на мен ми прозвуча като "Ела се вие, превива") и после младите си отиват да лягат. На втория ден младоженците са в съвременни сватбени облекла и пак танците на площада продължават до късно. Даруването е в ресторанта, като се обявява високо кой-какво дава и съответно се играе кючек при всяко връчване. Тук мъжете са във вихъра си и изпълненията са доста по разчупени от женския танц.(Мога да прикача снимки, но не знам как се прави........