Според мен има огромна разлика между "Род" и "Родина"и "Държава",между "Род" и "Народ" и "Нация",между "Патер" и "Патриот" ,между "Патернализъм","Патриотизъм" и "Национализъм".
Характерно за кривите патриоти и националистите е ,че чувстват народното и националното като Бащиния и желаят да се разпореждат с чуждото като собствено.
Ако "Родина" означава и се разбира като "родно място", и ако "Отечество" означава и се разбира като " наследеното от моя отец"няма да има проблем с национализма. На някои хора се вживяват като господари на цялата национална собственост и се чувстват отговорни за нея ,без да имат права,защото държавата е функция на цялото население на една територия без разлика на някакви признаци, най малкото затова защото всеки гражданин има право на родно място, род, и бащиния.
Петер прав си за това че родина е производно на род,отечество е прозводно на бащиния , но произведението което се получава понякога е доста криворазбрано.Какво значи да чувстваш цяла България за Родина. България е наименование на държава ,а държавата просто е една политическа функция на цялото население. България или която и ще да е страна не може да бъде Родина на българските граждани. Аз мисля че родината е там където е моя роден край, а не самото наименование на политическото образувание. Ако моя роден край се намира в България , то мога само да уважавам политическото образувание държавата ,но не и да изпитвам някаква гордост от това,като Дачо. Все е едно ,че държавата е негова частна собственост.Горд съм ,вика че съм еди какъв си,демек видиш ли аз съм нещо само в моите си очи , а ти между другото нема за какво да си горд,щото не си като мен.
Видиш ли го оня какви ги бръщолеи " За бог , цар и родина",все едно бог му е наредил да се гордее и да парадира ,за царя е безпредметно ,той е просто политическо образувание ,за Родината като синоним на Род и родово наследство,нема проблем, само да не се разбира като право на собственост върху цялата територия на държавата.