Author Topic: Национализмът в българското медийно пространство  (Read 37902 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline gece yolcusu

• Adviser
Верно че сме изтъкани от крайности.
Уж сме търпеливи и нихилистични, пък понякога като ни прихване става това.
Да не си ни насреща. ;D

Петер, тези времена не са ли вече отминали, в противен случай това би приличало на закана към някого, т.е за да сме в унисон с темата, национализъм преминал в нещо друго.

Offline PETER

• Forum fan
Не бе Гече. Само се опитвам да говоря "на едро" като оня от горната актуална статия на Мутиш от 23 Април 2007.  ;)
Каква заплаха и към кого? Всички сме си миролюбиви хора, дето "не сме склонни на широки исторически жестове".

Между другото знаеш ли че  Девета плевенска дивизия печели битката при Дойран.
Това са 34500 български мъже от селата около Плевен, Ловеч и Троян.
Няма начин в тази дивизия да не е било пълно с помаци.
За какво ли са се биели? ;)

Offline shaban

• Forum fan
За какво ли са се биели? ;)
Според мен,никой не е искал да се бие. Нито българите ,нито помаците ,нита турците . Всички са се биели по задължение, а не по убеждение. Задължението е било спуснато от националистическата политическа върхушка.Тия понятия като Отечество и Родина са празни откъм съдържание както сега ,така и тогава.Обикновения човек не го инетересуват Родина и Отечество, интересуват го само рода му, децата му, жена му , майка му ,баща му и средствата за препитание на същите.Обаче болния национализъм ,без значение от народността му е в състояние да хвърли хиляди хора на смърт ,пък после като говорят за национални катастрофи ронят крокодилски сълзи.Ние поне сме ваксинирани откъм тези понятия исторически.

EVROPOMAK

• Guest
Добре, че автора на статията г-н Паунов, няма някакви близки родствени корени с Помаци, с Турци или с Цигани, че не ми се мисли, какво би било отношението на другите Великобългарски етноси към него!  :o
А, това, че че и доста много Помаци са се сражавали и загивали във войните за БГ, изобщо някой вълнува ли го това, то, само да се погледне сегашното отношение на Великобългарските етноси към сегашните наследници на онези воюващи и загинали във войните за БГ - Помаци, да не говорим пък за съхраняване и прокламиране на тяхната памет, паметници, имена и всички националноугодни направени от тях дела!  >:(
В акъла им е единствено Ахмед Ага Барутинлията, ама защо, как, и за какво, никой не смей да пита! Ех, една българка, се опита да попита, но за малко не я изядоха за въпроса и за писанията и по този въпрос!  :o
Абе, другите неВеликиобългарски етнос в БГ-то, да не пасат трева, случайно!   ;D  ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
В една от темите във форума имаше поместени снимки на паметник с имената на загиналите през войните в началото на миналия век, но кой да чете и гледа...  Или някои искат отделни паметници ??? Как така на една и съща паметна плоча Хасан ще бъде до Иван... 

Offline PNK2003

• Forum fan
Според мен,никой не е искал да се бие. Нито българите ,нито помаците ,нита турците . Всички са се биели по задължение, а не по убеждение. Задължението е било спуснато от националистическата политическа върхушка.Тия понятия като Отечество и Родина са празни откъм съдържание както сега ,така и тогава.Обикновения човек не го инетересуват Родина и Отечество, интересуват го само рода му, децата му, жена му , майка му ,баща му и средствата за препитание на същите.Обаче болния национализъм ,без значение от народността му е в състояние да хвърли хиляди хора на смърт ,пък после като говорят за национални катастрофи ронят крокодилски сълзи.Ние поне сме ваксинирани откъм тези понятия исторически.

Шабан, всички нормални хора искаме мир...

Offline PETER

• Forum fan
Тия понятия като Отечество и Родина са празни откъм съдържание както сега ,така и тогава.

Шабан ти си готов глобалист.  :)

Всъщност понятията Отечество и Родина са производни на роден кът, родно място, бащин дом, страна, където си роден и отрасъл и т.н.

Не схващам обаче (или се правя че не схващам ;)) що понятията Отечество и Родина да са празни откъм съдържание, а примерно понятието Умма да е пълно от към съдържание?

Ползвайки твоята логика на обикновения човек не му пука за някакви си афганистанци, ливанци или палестинци, а му пука повече за съседите, съселяните и съгражданите с които е израстнал, с които говори един език, с които има едни и същи всусове, обичаи и прочие и с които дели добро и зло. 

Европомак,
що ли търсиш теле под вола?
Мисля че доста военни паметници, в които не личеше разлика между почетените, се показаха вече във форума. :)
А за "Митът Батак" виж що народ са се подписали в защита на Балева.
http://www.bgpetition.com/apel_na_bg_istorici/index.html
http://bgpetition.com/free_research/index.html

Offline osoitza

• Avarage member
Тия понятия като Отечество и Родина са празни откъм съдържание както сега ,така и тогава.Обикновения човек не го инетересуват Родина и Отечество, интересуват го само рода му, децата му, жена му , майка му ,баща му и средствата за препитание на същите.
може и за теб да е така, ноне и за мен. През последните години по една или друга причина започнах да пътувам повечко и всеки път, когато  се върна  в България ме наляга едно мило уисещане че съм си удома срванимо само и единствено с усещане когато се прибирам в родната ми къща/в която не живея повече от 13 г/. Ако за теб тази държава е нищо не си мисли че е така за всички. Не става дума за глупави лозунги "колко сме велики българите" или "тука може да правим глупости които на запад не смеем". Става въпрос за онова усещане което те кара да се чустваш спокоен да се чустваш на място и въпреки че София по никакъв начин не може да се сравни с Виена или Прага да си щаслив че се връщаш...

Offline daczo

• Forum fan
Kojto mu e chuzda Bylgariia, kakvo go interesuvat bylgarskite zhertvi v Dobrudzha,Chatalzha,Slivnica i Dojran.Kato dete sym slushal spomeni na starci,koito sa se bili tam.Te sa se bili za novoosvobodenata svoia strana.Imalo i takiva koito sa dezertirali ili sa se strahuvali.Bylgarskiia vojnik se e bil za svoeto simejstvo i strana.Toj ne e vinoven che sa go prodali malki dushici,tyrtii v cilindri.Toz kojto chustva trepet kogato prekrachi granicata na Bylgariia ,shte znae kak shte postypi kogato triabva,bez zapoved.Taka sa postypvali bednite hyshove.Ne za slava i pametnici.Mozhe da si pomak ili bylgarin,no vseki chovek ima samo edna rodina.Drugite sa dobri za zhiveene,no v dushata ostavat mestata kydete si napravil pyrvite krachki.Pytekite kydeto si hodil s priiateli.Za tova sa se bili,i nedaj bozhe shte se biiat tezi taka ponizheni bylgari.Kojto tova ne razbira,ne razbira kakvo znachi rodina.Silnite na zemiata sa silni zatova che chustvoto na prevyrzanost kym svoiata strana e na pyrvo miasto.Syuzi i unii sluzhat za bogatenie i silna dyrzhava.

Offline daczo

• Forum fan
Kojto misli za dobroto na svoiata dyrzhava e nacionalist.Takiva ne sa li germancite,anglichanite,italiancite i amerikancite.Na bylgarina se govori za glubalizym,balkanizym,a da e patriot tova e prestyplenie.Tova e naj-mrysnata propaganda od 100godini.Obezlichavane na naroda.Niakoj govoriat,koj si ti slavianin,trak,pra bylgarin ili makedonic.Toj triabva da otgovori.AZ SYM BYLGARIN,a vshistki tezi narodi sa surovini za moeto 1300 godishno syzdavane.Shte zavyrsha kakto kazvat poliacite,,ZA BOG,CHEST I RODINA.,,PETER, ostavete Batak i drugi sela i gradove na mira.Stiga ste se podmazvali.Ne germanci shte kazhat koe e mit koe ne.Te neka se opravdavat za Osvienchin,Majdanek,Buhenvald i za mnogo polski,ukrainski,beloruski i ruski sela i gradove.Mozhe milioni ubiti,izgoreni i otroveni e mit.Zhalko che ima i bylgari koito za mamoni shte napriavat vshistko.Tazi dama ima kariera v Germania,no v Bylgaria triabva da e zabravena.Prez poslednite godini germancite svoite prestyplenia ,se opitvat da prehvyrliat na ciala Evropa.Mozhe tazi dama v tova da im pomogne.

Offline shaban

• Forum fan
Според мен има огромна разлика между "Род" и "Родина"и "Държава",между "Род" и "Народ" и "Нация",между "Патер" и "Патриот" ,между "Патернализъм","Патриотизъм" и "Национализъм".
Характерно за  кривите патриоти и националистите е ,че чувстват народното и националното като Бащиния и желаят да се разпореждат с чуждото като собствено.
Ако "Родина" означава и се разбира като  "родно място", и ако "Отечество" означава и се разбира като " наследеното от моя отец"няма да има проблем с национализма. На някои хора се вживяват като господари на цялата национална  собственост и се чувстват отговорни за нея ,без да имат права,защото държавата е функция на цялото население на една територия без разлика на някакви признаци, най малкото затова защото всеки гражданин има право на родно място, род, и бащиния.
Петер прав си за това че родина е производно на род,отечество е прозводно на бащиния , но произведението което се получава понякога е доста криворазбрано.Какво значи да чувстваш цяла България за Родина. България е наименование на държава ,а държавата просто е една политическа функция на цялото население. България или която и ще да е страна не може да бъде Родина на българските граждани. Аз мисля че родината е там където е моя роден край, а не самото наименование на политическото образувание. Ако моя роден край се намира в България , то мога само да уважавам политическото образувание държавата ,но не и да изпитвам някаква гордост от това,като Дачо. Все е едно ,че държавата е негова частна собственост.Горд съм ,вика че съм еди какъв си,демек видиш ли аз съм нещо само в моите си очи , а ти между другото нема за какво да си горд,щото не си като мен.
Видиш ли го оня какви ги бръщолеи " За бог , цар и родина",все едно бог му е наредил да се гордее и да парадира ,за царя е безпредметно ,той е просто политическо образувание ,за Родината като синоним на Род и родово наследство,нема проблем, само да не се разбира като право на собственост върху цялата територия на държавата.

десс

• Guest

- "Циганина може само да калайдисва или да кибичи чалга"
      Когато представител на малцинство стане световно известен, от кумова срама

Не е така имам много приятели цигани висшисти,с добри заплати и кариера.Например Чирков.
Но има едно голямо 'НО' 20 години преход направиха много от циганите,особенно тези дето живеят в гетата мързеливи-както се формира длъжност СОЦИАЛНО СЛАБ-хора,които чакат само на помощи и далавери.
п.с.Имали ли сте работници цигани от гетата-май не-Те не спазват работно време,не вършат съвестно дадената им работа не само гледат как да скатаят,но и как да измъкнат нещо или да откраднат-ако пък ги уволниш поради некадърност-намират веднага адвокат-и намесват и пропищяват до полуда,че си бил расис и са уволнени защото са цигани.Е все пак има представители на техния етнос-адвокати,както и служители в управителния съвет благодарение на които Шефът ми се е отървал от доста необоснователни искове.
Друго е циганин да уволни циганин,нали.
Лошото е,че има много работодатели опарили се от такива работници и които не биха наели отново цигани.Защото заради точно тази  група безпардонтни хора страдат и наистина кадърните.

Offline abc

• Forum fan
Циганите не са цвете, но пък те да са в дъното на проблемите...

Offline PNK2003

• Forum fan
Циганите не са в дъното на проблемите,но са част от тези проблеми... И аз имам познати цигани, които са доста съвестни и отговорни, но за съжаление в процентно отношение са една изключително малка част. 

Offline abc

• Forum fan
Държавата се управлява от българи, доскоро и от турци. 3-5-8. Което прави 3 към 13. Българи определят законите, прилагането и рестрикцията при неспазването им. Българи изкупуват краденото от цигани, българи се държат надменно към циглетата в училище и тн и тн... Разбира се, че циганите създават много проблеми, но къде е държавата да приложи законите си?