Мariana не знам от къде да започна на твоя коментар.
Ако се обиждаш за това ,,гяури'' което идва от турското ,,Kafir''- неверник, ами как да го кажат турците те просто казват това на техния си език.Кажете им и на тях неверници защото те не вярват в това в което вярвате вие и спора е приключен.Ако кажа на един американец ,,гяур'', ,,кафир'' или неверник той няма да ме разбере,но ако му кажа,,unbeliver'' мисля, че ще разбере но това не означава,че аз съм нещо повече или по долу от него.Не разбирам какво искаш да кажеш с това и за кого се отнася, но всеки гражданин на дадена страна има както права така и задължения към държавата в която живее.Искаш отговор на въпроса,ще ти отговоря директно. Да вземе да се гръмне. И на това ако му викаш журналист здраве му кажи.Все едно да отидеш при публиката на ЦСКА и да викаш за Левски.
„Гяур” не значи просто и само „неверник”- за това съм писала вече в този форум, макар че не беше май точно в тази тема. Думата „гяур” носи достатъчно известна негативна окраска в семантиката си заради онези пет века османско владичество, когато тя е била подчертано презрително обръщение към всички християни в империята. (Освен това, да се смята от мюсюлманите и днес, че християнин значи неверник, или да се смята от християни днес, че мюсюлманин значи неверник, е толкова примитивно, че даже не ща и да го коментирам...) Но в случая с думата „гяур”, тя е била няколко века прозвище за онези, които по-ниско е трябвало да скланят глава, да внимават да не би да обидят който и да било т.нар. правоверен и пр. Която глава не е била достатъчно покорна, не е било особено трудно да се раздели от раменете. (Откъде мислите идва например българската поговорка „Преклонена глава сабя не я сече"...?)
Затова, Сивек, заради болката и униженията на толкова много поколения българи, и не само българи разбира се, и други християни, само задари това, че са били християни, а не мюсюлмани, не бива да се използва тази дума днес. А мюсюлманите, които след края на Османската империя също са били унижавани и обиждани, макар и не в продължение на векове, и в по-ново време, не бива да се подиграват на когото и да било заради това, че той не е като тях в религиозно отношение. Както самите те, както който и да било човек, не би искал да му се подиграват или да го подценяват заради вяра, етнос, пол, социален статус, каквото искате. Има, впрочем, едно евангелско изречение, което гласи: "Както искате да се отнасят с вас човеците, така и вие се отнасяйте с тях".
Християните не са неверници, Сивек.
Само невежите, заблудените, фанатиците или лицемерите, към което и да било вероизповедание да се числят (или пък да не се числят към никое), са такива.