Author Topic: Оти ,ходжите тълкуват различно!  (Read 45274 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

halikan

• Guest
Re: Оти ,ходжите тълкуват различно!
« Reply #60 on: July 10, 2009, 20:33 »
Ne oruch,nesam kazal 4e islyama zabranyava bogatstvoto, ako zabogatyanoto e halal jivi i zdravi dvoyno ta troyno da im dava ALLAH, no tryabva i da znaem 4e ima i Ehl-i bi'dat[zabludeni] koito talkuvat Koran-i Kerim po svoy gre6en na4in i neznae6tite nemogat dase spasyat ot tehnite kovarni hitrosti i kapani.Peygamberat s.a.s e predupredil  '6te se poyavat edni hora,koito 6te pogubyat moya syunet i 6tese opitat da izopa4at religiyata' ' Syuneta 6te izglejda kato bidat,a bidata uvajavan kato syunet.Koito sledva syuneta 6te bade ot4ujden,6te ostane izoliran.Koyto sledva bidata 6te nameri mnogo podrajnici' ;'6ira' 'Do6lite posle hora 6te obvinyavat v nevejestvo predi6nite u4eni';'Asakur'

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #61 on: July 10, 2009, 21:37 »
Халикан.защо си мислиш че ехлюль бида-а са хората, които разпространяват исляма днес?аз сам сигорен,че ние живеем вав време, в което ислямската литература е изклщючително разпространена.време, в което един наш брат за кратко време дава из4ерпателен отговор по-доло чак от египет.ако сме реалисти, трябва да се сьгласим с фактьт,че онези които са живели преди нас,с оскадната литература с която са разполагали,са давали по голема предпоставка за нововаведения/бидати/.аз например си спомням когато започнах да се обучавам да чета Свещения Коран,използвах  Кораньт на дядо ми,в които нямаше никакви правила,и едва се разчитаха парвите и последните страници.
затова немога да се саглася с теб относно твардението ти,че младите щели да изопачат исляма само защото не следват по вазрастните ходжи.
Още повече,че Мухаммед а.с.казва:/завещавам ви две неща.това са Свещенният Коран и моят суннет.ако се захванете за тях/преваржете/никога няма да се заблудите/.и никаде не е споменато следването на старите ходжи.

halikan

• Guest
« Reply #62 on: July 10, 2009, 22:26 »
Eh mladost,mladost spomnyamsi edin teravih namaz mlad imamin klanyahmese po nego a toy sled teraviyata v diskotekata,imam dosta primeri na takiva mladi hodji ,da  'do6lite  posle hora 6te obvinyavat v nevejestvo predi6nite u4eni'

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #63 on: July 10, 2009, 22:38 »
halikan, не бива да обобщаваме от отделни примери. Освен това по-горе говорехме за "бидат". Бидат е нововъведение във богослужението. В твоя случай младият имам е отишал на дискотека след намаз, т.е. не е смесил двете неща. Ако докара някой диджей и извършат молитвата по нестандартен начин (с музика), тогава можем да кажем, че имаминът е извършил бидат. От твоята случка можем да обвиним имамина, че дава лош пример, но не и в промяна на религията (намаза).

Offline sosipator

• Avarage member
« Reply #64 on: July 10, 2009, 22:43 »
От гледна точка на страничен наблюдател християнин, Мустафа_б и РИБНОВО са прави.

Младия имам с нищо не е навредил на преданието, а напротив, какъвто и да е, се е постарал да извършва намаза както подобава.

halikan

• Guest
« Reply #65 on: July 10, 2009, 22:57 »
Mustafa i az nyamah vpredvid tova za novovavedeniya,novovadeniyate nesa tolkova kre6tya6ti te stavat bavno postepenno dneska 6te premahnem tova,utre drugo i t.n reformatorite pribyagvat do razli4ni sredstva zada razpostranyavat izkriveni i ne4isti vyarvaniya,pe4atatse i razpostranyavat knigi i bro66uri na avtori bezmezhebnici  otklonilise ot Ehli syuneta,a tova 4e predi edna godina mladite hodji prekasnaha Ramazana s edin den predvaritelno kato kazaha 4e bayrama e nastapil tova kakvoe?lo6 primer ili kakvo?

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #66 on: July 11, 2009, 17:42 »
Халикан ако младия имамин е влязал в дискотеката с цел да не бъде дистанциран от младите хора. Аз мисля, че подобни постъпки са добронамерени, стига младия имамин да не започне да пие алкохол и да не прилюбодейства.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #67 on: July 11, 2009, 19:59 »
Помак БГ да ме прощаваш, ама и Библията и Корана могат да стават и така и онака. Витиевато един вид, както е удобно. Младият имамин, незнаен за мен, ако е влязъл в дискотеката е било вероятно защото е МЛАд имамин. Ако е стар ще влезе в кръчмата. Нужно ли е всяко нещо да ке връзва и пришива към някоя вяра? Защото това порежда порой от абсурдни въпроси и в старанието си някой друг имам да изглежда умен, ще стане дърдорко с инфлация на думи. Но вероятно и затова има тълкувание.

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #68 on: July 11, 2009, 21:11 »
ако погеднем позитивнно ще разберем ,че именно промените в алжир са настапили точно по начина,по който се описва младият имам.когато на вярващтите  им бе забранено да разпространяват религията ,те отишли из между младите хора в дискотеките.там успяли да се доберат до тартурите,те парви приели истинноста.
но при нас  слава на Аллах не ни се налага да се крием в дискотеките затова,младият имам си няма работа там.
относно денят, в който младите празнували един ден по рано баирама.Мухаммед а.с. е казал;/започнете да говеете когато видите новолунието и спрете да говеете когато видите новолунието/.страните,в които се наблудава появата на новолунието е задалжително да се саобразяват.това са ислямските страни.там кадето това е невазможно да стане, главните муфтииства са категорични по този вапрос.следете календара.всеки който си прави своеволия не е оправдан.но това са честични случай,и  нямат място за талкуване.следователно не са за темата.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #69 on: July 11, 2009, 21:30 »
Помак БГ да ме прощаваш, ама и Библията и Корана могат да стават и така и онака. Витиевато един вид, както е удобно. Младият имамин, незнаен за мен, ако е влязъл в дискотеката е било вероятно защото е МЛАд имамин. Ако е стар ще влезе в кръчмата. Нужно ли е всяко нещо да ке връзва и пришива към някоя вяра? Защото това порежда порой от абсурдни въпроси и в старанието си някой друг имам да изглежда умен, ще стане дърдорко с инфлация на думи. Но вероятно и затова има тълкувание.
Abc,
Za tova niama talkovanie, ima namerenie,koeto e mnogo vajno v religiata.
Kazano e:"Na vseki se vazdava spored namerenieto mu"
Sam si napravi izvodite.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #70 on: July 11, 2009, 21:54 »
Правя си ги muti6 но се питам дали пък е нужно и кому вторачването във всяко движение, всеки поглед и мсяка дума и сравняването и цитирането на Корана? В Библията е казано - Прекален светец и Богу не е драг. Има нещо пресилено... Фалшиво.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #71 on: July 11, 2009, 22:19 »
Правя си ги muti6 но се питам дали пък е нужно и кому вторачването във всяко движение, всеки поглед и мсяка дума и сравняването и цитирането на Корана? В Библията е казано - Прекален светец и Богу не е драг. Има нещо пресилено... Фалшиво.
Abc,
Zavisi kakvo imash tochno predvid.V isliama sashto ne e nujno chovek da otiva v edna ili druga krainost.Kolkoto do citiraneto na Korana,vsichko tova e informativno ,i ako niakoi ima interes da nauchi neshto.Tova e...,no ako tarsish pak pod vola tele e savsem drug vaprosa.Dosta sarkazam vlagash v postovete si.Zashto li?

Offline abc

• Forum fan
« Reply #72 on: July 11, 2009, 22:29 »
А де? Кажи ми?
Ако под вола има теле това си е някаква животинска педофилия. muti6 казвам просто, че от всичките цитати, сравнения и тълкувания на човек не му остава време да се огледа. Живота не е само религия. Както и да е. Нито искам нито мога да те променям :) Приеми, че не се заяждам. Честно!

halikan

• Guest
« Reply #73 on: July 12, 2009, 00:02 »
АЛЛАХ иска хората на този свят да живеят в мир и спокойствие а в Ахирета да получат вечно щастие. И затова Той повели да вършим полезни неща които ще ни ощастливят. И забрани онези неща които щени водят до беди и злополуки.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #74 on: July 12, 2009, 00:18 »
Амин!

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42