Аз съм от скоро във форума, не знам дали този въпрос е разглеждан преди това. ....... Като разговарям с тях, имам чувството, че тези хора, които определят себе си по етнос, като мюсюлмани, не могат да изберат между религията и родовия корен.
Бай "Димитре", абе и ияз оня кат вървех да гласувам по мойте бари, същи ден срещнах случайно некви Помаци, покрай една скара в село Краище, Белишка община, близо до Якоруда, с които хапнахмье т.нар. "мюсюлмански" кюфтета приготвени от убаво телешко и овче месо, с лимоната и на сладка раздумка обсъждахме подобни "стратегически" въпроси за "Помашкия въпрос" и новото "българско" мислене по този въпрос!
От дума на дума, местния Помаклък, каза, че това са много лесни отговори за хората от Якоруда, защо са станали турци и откога, но пък загадки, зорну разбираеми от "Болгарето"!
Ами, казват: - Откогато "Българо-христиените", почнаха яростно да не нъ признават "Помаците" като "Помаци", и тези Помаци от Якорудския край, решихме да станимье "Турци", тъ бельким нъ оставят на мирьа!
(Демекь, на слободьа, не на оная Мира, фолк-невестата, де!)
Другият, пък дума: "Как, така, ей, така, на инат, оти нас Помаците, кат ни нъ зачитат многу кату Помаци, с нашия инат, само на Аллах можим да дадем, да ни прибори, но на никой друг, ни съ давамье!
Ей, ербапь ора, са ти казувамь, тея людье!
За адин сахать, си лапнаха има-нема, нейдье кам 240 депутатски кюфтеньцъ!
А, и малку ми замязьа кать, в оная национал-патриотична песничка:
"Пус-ти-те Кли-сур-ци, ста-нали Мос-ков-ци, а Па-на-гюр-ци Дон-ски Ка-заци!" , и по нататък: "Топ-че-то пук-на, Ру-сия скок-на" и т.н. и т.н., не си спомнем, как беше!
"Илеминтарно, Уотсън, илиминтарно"
, ми дума пък , Аго Салих - скараджията, с широка усмивка и чукна шумно с фильджаньа "Наздорове" , кам лимонатата на сидещия до мен "Шаро-Болгаро"!