Иса,
именуването на улици в Сопот е работа на общинския съвет в Сопот.
След разказаната история лично аз няма нищо против там да има улица с име Шериф ага и се учудвам че това не е направено.
За Ататюрк обаче не съм съгласен. Младотурците са навредили много на тракийските българи и паметник на техния предводител в България е неуместен. Това е все едно при Вас, в някой изселнически район, да се направи паметник на Тодор Живков.
Между другото, в коментарите, на посочения от теб линк прочетох че в България паметник на турския войн има. Намирал се в Тутракан. Там турски войни са се биели за България и затова имат паметник. Когато обаче турски или каквито и да е войни се бият срещу България не виждам защо да им се прави паметник.
поста ми беше към сирио,които твърдеше че българи и турци не са се били заедно в окопите.
“Чест и слава на тия, които са загили да мрат геройски за тяхното отечество.”
ето такива паметници трябва да има,защото виж кво става в македония-
НАЙ-ЛОШО Е СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИШКИ ПАМЕТНИЦИ В МАКЕДОНИЯ
Това каза в Добрич главният експерт по войнишките паметници към Министерството на отбраната Иво Антонов.
По-лошото е състоянието на българските гробища и паметници в чужбина, каза И. Антонов. По-голямата част от общо над 1500 гробища са унищожени, разрушени и осквернени. По програмата "Войнишки паметници" през последните две години са издирени български военни гробища. При посещение на специалисти от историческите музеи в Добрич и Тутракан и МО в Северна Добруджа са издирени 120 български военни гробища. От тях 99 процента са унищожени. Маркирани са били местата, където са били. Открити са и два оцелели в годините мемориала. В процес на подготовка за подписване е спогодба между България и Румъния по отношение на опазване и поддържане на военните гробища на двете страни, каза още Иво Антонов.
Според него обаче най-тежко е положението с българските войнишки паметници в Македония заради отношението към България, за отношението на местните власти към правото на България да се погрижи за своите войници и офицери, погребани на тяхна територия.
http://www.ndt1.com/article.php/20090917095254824