Author Topic: От блога на Дилмана!  (Read 216166 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Shumarov

• Guest
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #165 on: September 12, 2009, 20:14 »
Nqma da triq nishto, PETER.Ima mnogo neshta v minaloto mi s, koito ne se gordeq, no ne gi triq, zashtoto sa chast ot mene.Az jiveq v mir sys dobrodetelite, i nedostatycite si.Kogato obache zasegna nqkogo, ili sgresha-podnasqm izvinenq.Kato Gentleman, ili kato visokoplaninski Gentleman s 5 bukvi :D A ezika za, koito pisah e Español, ili kakto tuka mu vikat Castellano.

Shumarov

• Guest
« Reply #166 on: September 12, 2009, 21:45 »

За запознанство прати координати на лично съобщение.

Ne stradash ot izlishna skromnost, PETER! Kak ti hrumna, che moje da iskam da se zapoznaq s tebe?

Shumarov

• Guest
« Reply #167 on: October 18, 2009, 21:19 »
Ето нещо, което ме впечатли от блога на Даниела Горчева! Намирам я за персона с изискан вкус и много добре стояща ценностна система! :)

http://dilmana.web-log.nl/

Къде сте, господа патриоти?
Чета сутринта тази статия на Едвин Сугарев

http://www.svobodata.com/page.php?pid=1582&rid=29&archive=

и си мисля, че цялата тази ченгесарийница е толкова възмутителна, че просто да онемее човек.

Но по-лошото е, че е онемяло цялото общество и се държи като в оня виц, в който лекарят объркал рецептата и вместо лекарство против разстройство предписал на пациента си таблетки за успокояване. И като му се обадил да се извини за сгрешената рецепта, пациентът отговорил: „А, нищо, докторе! Аз съм ОК! До ушите съм в л....а, но хич не ми пука!”

Ето така и българинът – патриот много се разстрои, че на някаква арт инсталация картата на „майка България” била изобразена под формата на клозет, но ХИЧ, ама хич не му пука, че сме накиснати до ушите във фекалните води на ДС.

Къде сте, господа патриоти? Хайде, вложете си енергията в нещо смислено. Извадете юнашките си словесни „сабли” срещу такива като Алексей Петров, срещу Румен Петков, срещу Гоце пък ги посечете с думи гневни. Направете стохиляден митинг: „Не щем престъпниците в парламента, в службите и в изпълнителната или съдебната власт на майка България.”

Хайде, пък там да ви видим колко сте юнаци и бабаити?

Ама де го Расате? Де ги тия всичките тия смели атакаджии, расатаджии и прочее патриотари и националисти?

А докато пишман – патриотите се зъбят на хората на изкуството, на научните работници или на тези с по-тъмен цвят на кожата (какви естети, мили Боже, какви юнаци, какви хубавци), в това време щатните сътрудници на доказано престъпната организация ДС вече 20 години по-късно продължават да бълват помията си върху цяла България и на всичко отгоре искат да им ръкопляскаме, когато техният Гоце им закача поредния орден „Стара планина”. Каква смрад!

За шофьора-мароканец, пловдивския кмет и провинциалността

Даниела Горчева

http://frognews.bg/news_15976/Za_shofjora-marokanets_plovdivskiia_kmet_i_provintsialnostta/

Бъбрим с момичето на рецепцията, когато таксито пристига, качвам се и потегляме.

- На сауна ли си била ? - пита ме шофьорът.

Поглеждам с изненада към него, защото не е прието да се проявява любопитство от личен характер към клиент. Човекът зад волана обаче очевидно не е холандец и бърка кода на поведение, пренасяйки своята култура. Отговарям вежливо, но дистанцирано.

- Хе, хе - засмива се шофьорът, който явно не е разчел сигнала в интонацията ми и продължава да фамилиарничи: - те тук... жени, мъже всички заедно ходят на сауна.

- Така е. – потвърждавам. - Е, и?

Моята реакция малко го обърква и той изтриса:

- Абе то тия тука не са мъже!

Напушва ме смях и дяволът в мен се събужда.

- Така ли? - питам невинно. – Сигурно имате богат личен опит с тукашните мъже?

- Кой, аз ли?!? – шофьорът се облещва насреща ми и почти се задавя от възмущение.

- Или може би съпругата ви? -  продължавам аз да питам все така невинно.

Той за малко не изпуска волана от изненада, но още преди да е успял да каже нещо, аз продължавам:

- Е, добре, а откъде тогава сте толкова убеден, че „тукашните не са мъже”?

Моят спътник най-после загрява накъде бия и се разсмива – смутено, но и с облекчение. Засмивам се и аз.

- Откъде сте? – питам.

- От Мароко –  казва ми човекът. Говори добре холандски и споделя, че в Холандия печели добре, но не може да свикне с климата и с някои разлики в културата. Кимвам с разбиране.

- Аз съм от България – казвам му. – Знаете ли, тези приказки, че западняците не са мъже, а нашите са все големи бабаити и любовници ги слушам и у нас.

Мароканският ми спътник се усмихва широко.

- Според вас  - продължавам аз темата -  откъде всъщност идват всичките тия митове за голямата мъжественост на балканците и на арабите или съответно за най-красивите жени (разбира се, бързам да му обясня, че българките са най-красиви, да не започне да спори сега, че от мароканките по-хубави няма)?

- Откъде? – пита моят спътник заинтригувано.

- Според мен от комплексарщина и от простотия – отговарям откровено. – Като няма с какво лично да се похвали човек, остават му хвалбите за големите фалоси на мъжете от великото племе, от което и той произхожда, славното минало на дедите му, красивата местна природа и най-красивите (има си хас!) жени. Тия от другите племена не обитават красиви места, а жените им са грозни, естествено.   

Мароканецът ме слуша и се смее на глас. Накрая внезапно признава:

- Абе така е. Все гледаме с нещо да се изтъкнем и като няма с какво друго...  дай да се изкараме големи мъже.

*

Сетих се за тази весела случка като прочетох изказването на пловдивския кмет Атанасов: „Няма да посрещам Давид Черни с хляб и сол, но ще му зачисля екскурзовод, за да види със собствените си очи нашите старини, култура и традиции.”

Ха, така мисля си, ашколсун! Задължително да му се „зачисли” (каква дума само!) един опитен екскурзовод на този Черни, който направо е причернял пред очите на нашенските патриоти! Защото ето какви бели стават като се шматкат чуждите туристи без балкантуристки надзор из китната ни Родина и вземат, та попаднат вместо на „старини, култура и традиции” на ...хм... не дотам старинни клозети- клекала. И ето от такова безнадзорно шляене навремето, когато Давид Черни още не е бил известен художник, а само един неориентиран младеж с раница на гърба, обикалящ соцлагера, вкл. и България с нейната ухайна Розова долина и впечатляващи обществени тоалетни, сега я докарахме до дипломатически скандал.

И да оставим дипломатическия скандал, ами на някои свръхчувствителни бранители на честта на „майка България”, току-виж вземе, та им пресипне гласа от кряскане. И после кой ще плаши гаргите на анти-българската пропаганда?

*

Ще рече някой: добре, де, но какво общо има между шофьора - мароканец в Холандия и пловдивския кмет Славчо Атанасов? Е, няма много общо освен в комичното предъвкване на глуповати клишета и парадирането с някакви съмнителни „национални” гордости. Но мароканецът поне имаше чувство за хумор и бе достатъчно интелигентен да прецени комизма на ситуацията, в която сам се постави. Пък и доблест да си го признае.

*

Между другото, в конкретния случай част от възмущението и патоса на родните патриоти е предизвикан от това, че явно не са внимавали много в часовете по български език и са пропуснали урока за относителните прилагателни. А те могат да означават не само принадлежност, но и произход на предмета. В случая „турска тоалетна” не означава принадлежаща на Турция тоалетна, а предмет (вид тоалетна), произхождащ от Турция. Всъщност, ако някой трябваше да се обижда, то това бяха комшиите. Обаче техните политици може да са всякакви, само не и толкова отчайващо провинциални като нашите. А и не им е изпила чавка акъла да стават за смях, размахвайки показалец на хората на изкуството.

Така че не Давид Черни ни орезили, а нашенските пишман политици, които вдигнаха патардия и по стар тоталитарен навик взеха да учат творците кое е правилното изкуство. Именно тяхната реакция, а не творбата на Черни ни направи за смях. Коментарът в холандските вестници, например, беше че на българските политици взела да им излиза пара от ноздрите и ушите.

Но ако нашите патриотчета са изтървали уроците по граматика, то видно е, че за сметка това всички клишета от скалъпените ни по съветски образец соц-учебници по история са им заседнали здраво в главите. Затова и сега, колчем чуят прилагателното „турски/турска/турско”, очите им се наливат с кръв и започват да махат въображаемите си боздугани, виждайки се като същи кралимарковци, които ще скъсат синджирите на поробената „майка България”. И няма кой да им каже на клетите, че „майка България” поне от 130 години не е част от „турската” империя, която дори не е турска, а Османска.

Виж, синджирите на правешкия манталитет, завещан ни от еничарите на съветската империя, още дрънчат в изказвания като това на пловдивския кмет, който си позволява да говори от името на всички българи и по стар навик решил... да филтрира изкуството в общинските галерии.

Но това го помним. Нали заради такива славчоатанасовци и поетът Коста Павлов бе натикан в „утробата на кита’ за няколко десетилетия, понеже бил „гърмяща змия” за родния соц-реализъм, докато антондончевци гордо вееха знамето на „българщината”.

Затова нека да поздравим славчоатанасовците с откъс от стихотворението „Защо!” на Коста Павлов, което има следното посвещение: „На  всички, които  хиляди  пъти са  ме  разстрелвали с  полицейското : "ЗАЩО ?", посвещавам  тази  проста и ясна  историйка. С отвращение :  Авторът”

...

Питаме "защо" и "как така"!

Ще ви кажа:
ако някой я попита -
"Как така?",
рибата отвръща
все това:
"Искам
сламена шапка
с козирка!"

А трагикомичният хор на славчоатанасовците изпълнява следния рефрен в поемата:

Нищо не разбираме! Ни текста,
                                           ни подтекста...

Ясно е, че не разбирате ни текста, ни подтекста, но що ви трябваше с изкуство да се захващате. Всичкото Мара втасала...

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #168 on: October 25, 2009, 02:20 »
Здравейте,
отдавна не съм надничала тук, много работа ми се струпа и моля да ме извините, но по всяка вероятност така ще е до края на годината.  Благодаря за добрите думи, дано да съм ги заслужила. Чак ми става притеснено от толкова похвали, честно казано.
 Искам да публикувам две-три неща тази вечер.
Първото е едно писмо, което писах до Назми и което той предложи да публикувам на сайта.
Другото е по старата тема за нашия "приятел":) Божидар Димитров  - всъщност това е редакционната статия от септемврийския брой на Диалог, но я няма никъде в интернет, защото не съм я публикувала дори в моя блог (така че тук ще й е сефтето:)).
И третото е една покана до всички, които евентуално биха могли да дойдат на 10-ти ноември в Амстердам, защото организирам едно събитие по повод 20-годишнината от рухването на комунизма.
Поздрави на всички ви!

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #169 on: October 25, 2009, 02:31 »
Здравей, Назми!
Не съм забравила, че обещах евентуално да говорим за представяне на сайтa пред някои медии. Мога да помогна за това, но сега си мисля, че това ще ви нанесе вреда, а не полза.
Първо, защото българското общество все още не е узряло за спокойна дискусия и за това има няколко причини:
-   голяма част от българските граждани (имам предвид всички, а не само етническите българи) продължават да живеят провинциално (тоест изолирано, без да се интересуват особено и без да знаят нищо за останалите райони, за хората, живеещи там; илюзия е, че сме много "отворени", в повечето случаи изобщо не се познаваме, не знаем нищо един за друг).
-   Като следствие от тази изолираност и незаинтересованост продължаваме да разсъждаваме провинциално, ограничено и да си служим с клишетата, циментирани в главите по време на половинвековния демагогски и насилнически комунистически режим.
Второ, за зло или за добро, но в момента активната част на българското общество са националистите, а  част от тях (не всички, разбира се!) поради невежество и разочарование са на път да се превърнат в неонацисти. И аз не съм сигурна, че имате полза тук да нахлуят пълчища агресивни, полуграмотни неонацистчета.
Трето, самите вие сте в процес на търсене на себе си, а и все още дискутирате по много теми, вкл. какво е допустимо и какво не за участниците във вашия форум.
Виждам, че самите вие не сте постигнали консенсус и е по-добре да си избистрите позицията преди в сайта да нахлуят много нови участници, защото тогава положението ще стане неудържимо.
Още повече, че колкото и доброжелателно да представят колегите вашия сайт, реакцията ще варира от незаинтересованост до агресивност поради това, че обществото у нас все още не е узряло за спокойна дискусия за произхода и идентичността на помаците, например.
Лично аз смятам, че преди да търсите популярност, трябва да си изясните няколко неща; например, каква е целта на този сайт?
Аз бих предложила няколко цели:
1. спокойна (трудно се постига при днешната незрялост на цялото ни общество) дискусия за произхода на помаците, отворена за най- различни мнения, но задължително със спокоен тон и без агресивни изказвания и нападки към участниците с различно мнение.
2. Събиране и публикуване на сайта на исторически свидетелства (разкази и спомени на очевидци, документи, снимки) за минали събития, особено за насилствените преименувания на помаците, забраните да се носят традиционни облекла и пр. елементи от асимилационната политика на държавата, провеждана през годините.
3. Събиране и публикуване на сайта на етнографски и езиковедски изследвания (диалектни особености, традиции, обичаи, празници, религия  и т.н.), спомени на старите хора за "едно време"

4. Известна политическа активност - например, реакция на участниците в сайта (или на част от тях), когато има изнесени в медиите неверни и клеветнически твърдения за някои общности, които вие познавате. Може да публикувате опровержение или допълнителна информация, която да хвърля светлина върху случая – тоест може да направите така, че в българските медии да се чуе и другата страна. Може да правите интервюта с хора от помашките райони. Също така може да каните политици на онлайн разговори, да  им задавате въпроси. Може да пишете и изпращате съвместни подписки, декларации и предложения. Разбира се, в началото ще е несръчно, но постепенно ще натрупате опит.
Аз мога да ви помагам със съвети, с редакция на ваши отворени писма или декларации и в контактите ви с българските медии.
Мисля че е по-добре вместо да ограничавате разговорите и споровете на политически теми ( всъщност всичко е политика и всичко е резултат от определена политика или липса на такава), да се възползвате от демокрацията и да участвате активно в нея, защитавайки своите интереси. Постепенно ще натрупате опит и най-важното: демократична култура.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #170 on: October 25, 2009, 02:40 »
Без портфейл, но с любов...

България  е толкова демократична страна, че всеки може да стане депутат, министър, президент или министър – председател. Нищо не е изключено, дори няма да създадете прецедент. Може да станете депутат ако сте кръшна манекенка, голям цирков артист, прочут скулптор, който с един удар дооформя полицейски носове или поне ако речникът ви е изпъстрен със следната казармена терминология: „Ще има стани, легни!”.
  Особено големи шансове имате да станете министър на образованието, ако пишете с правописни грешки, а ако умеете четливо и красиво да изписвате „Збогом”, Министерството на културата не ви мърда. Може да станете и президент, ако сте подкрепяли престъпни режими и сте другарували с диктатори, а ако имате таен псевдоним (например „Гоце”), обичате да ходите на лов, да убивате защитени животни или да се разхождате има-няма защо с 50 души антураж до Латинска Америка, Азия и Африка (за предпочитане в страни, където никога не са чували що е демокрация) - е, тогава може да изкарате и два мандата.
   Може да сте начело на България независимо дали сте родом от село Правец и се родеете с Бай Ганьо или пък сте царски син и дори цар. Може да станете премиер даже ако сте телохранител на двамата и ако сте влезли в изпълнителната власт с изказването, че не си знаете броя на джиповете.
  Може да станете министър на вътрешните работи, ако така сте се вживели в преследването на организираната престъпност, че обядвате и вечеряте с „оперативно интересни лица” и развеселявате журналистите с блестящи духовитости от сорта на: ”Куйович, Муйович, Уйович и всеки, който завършва на тази сакрална сричка”.
   Най-после може да станете министър, ако сте работили под три псевдонима за престъпна организация, ако сте бил съучастник в особено тежки престъпления, каквото е кражбата на старинен ръкопис от манастир (за предпочитане ръкописът да е „История славянобългарская”, а манастирът да е български, но да се намира в Атон, за да може патриотично да твърдите, че сте го взели от „гърците”) и ако основното ви забавление е да предизвиквате скандали било като разказвате пред медиите какви са сексуалните ви подвизи и предпочитания, било като наричате съседна нам държава „сестричка”, която е пораснала и е станала „К”.
  Но най-хубавото на българската демокрация е, че ако сте българин, който не желае всички гореизброени да са му било народни представители, било министри, президенти и премиери и си вземете куфара и запрашите немил и недраг в пуста чужбина, то българската демокрация ще ви настигне, където и да сте.
Защото ако сте българин в чужбина, родната демокрация може да ви лиши от право на глас, но великодушно ще ви отпусне цял министър, па макар и без портфейл. Но успокойте се: без портфейл не значи, че министърът няма да получава заплата, за да бди над вас – българите в чужбина.
Е, засега без портфейл, ама знае ли човек, току-виж възродили и онази служба, на която въпросният министър е служил с цели три псевдонима. И тогава и портфейл ще има и то какъв! Щото все някой трябва да държи под око вражеската, пардон, българската емиграция и да я възпитава в патриотичен дух.
                                                                               Даниела Горчева, ©2009

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #171 on: October 25, 2009, 02:52 »
Скъпи приятели,

На 10 ноември 1989 – точно преди 20 години, един ден след рухването на Берлинската стена, започнаха демократичните промени и в България.
Може би започнаха малко с ляв крак, може би си мислим, че не се е променило кой знае какво, но не трябва да забравяме, че ако днес сме тук, в  Холандия, това е част от онова право на избор и от онази свобода, която близо 5 десетилетия бе отказвана на родителите ни и на техните родители...

Така че време  е за купон, но и за размисъл.
„Утре започва от днес” се казваше в една известна песен на „Диана експрес”...

Затова заповядайте на дискусия за европейското бъдеще на България с участието на големия холандски политик Фриц Болкестейн и на поета и публициста Едвин Сугарев (и двамата нямат нужда от представяне)  
и на купон с Васко Кръпката, който ще ни върне в атмосферата от началото на 90-те години с песните, които така ентусиазирано пеехме по митинги и площади.

Къде: В новия модерен театър на Амстердамската библиотека - Theater van ‘t Woord (на последния етаж на библиотеката).

Oosterdokskade  143
          1011 DL Amsterdam

Кога: На 10 ноември (вторник) от 19 ч.

Вие и вашите близки и приятели сте добре дошли!

ВАЖНО:
Входът е свободен, но моля резервирайте на следния имейл, посочвайки с колко души ще дойдете: Europa@oba.nl

В програмата:
19.00 ч                 Откриване с концерт на Ани Аврамова, пиано
                                                             и Мичо Димитров, цигулка

19.30 ч                  Документален филм за България 1989-1990

20.00 ч                  Дискусия с участието на Фриц Болкестейн и Едвин Сугарев.
                                Превод: Дани Хелен. Модератор: Яша Ланге.

21.00 ч                   Концерт на Васко Кръпката (и коктейл)  

22.00 ч                    Закриване

Събитието е организирано от Централната библиотека в Амстердам, програма Europe Direct и списание „Диалог” и се осъществява с подкрепата на Българското посолство в Кралство Нидерландия.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #172 on: October 25, 2009, 03:04 »
   Дилмана,искам най-сърдечно да ти благодаря, че със съветите ти искрено помагаш на сайта в частност на нашите съфорумници тук. Предложенията ти са основателни и верни относно представянето на сайта ни www.pomak.eu в медийното пространство! На този етап и аз считам ефекта  ще донесе повече негативизъм отколкото полза! Да,има една борба за изясняване позицията ни накъде вървим.Считам това за нормално,все пак сайта ни набира скорост и се очаква повече от нас,изискванията са по големи.В тази насока ще се определи и поведението ни в обществото.Изключително съм очарован от гражданската ти позиция на журналист.Самия факт,че организираш на 10 ноември в Амстердам 20 години от падането на комунизма говори много за доблестната ти позиция.Не сме забравили колко мъка и жертви,смяна на имената ни на помаци и турци,както и стотици хиляди невинни българи изгниха по затворите в Белене...! В днешно време обществото ни и най-вече тук в сайта ценим това,ценим хората като теб,отворени сме към света! П.С.:- И една молба Дилмана,поканила си известни личности в организираната среща в Холандия заедно с изданието от теб  "Диалог"  ,което се радва на хиляди по света.Молбата ми е ако няма наш представител на сайта то поне да се заснеме документирани факти от събитието и да бъде споделено тук,ще е в полза за сайта.Много от нашите членове на сайта или техните родители и близки имат какво да разкажат от пост- комунистическия период!

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #173 on: October 25, 2009, 03:48 »
Здравей, Назми, надявам се да има и представители на сайта, за да разкажат своите впечатления от вечерта в Амстердам. Аз също ще напиша и ще публикувам и при вас, разбира се. И включително и снимки. Но понеже още на другия ден ще пътувам и ще съм цяла седмица на път, не мога да обещая,че ще стане преди края на ноември. Ще помоля за търпение.:)
Иначе ви препоръчвам да следите и сайта на Едвин Сугарев: Свободата
http://www.svobodata.com/
 Ето, например една негова статия  - "Някой си играе с огъня", в която разказва свои впечатления за насилието над помаците и протестира срещу поредните изстъпления срещу хората от Рибново:
http://www.svobodata.com/page.php?pid=369&rid=

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #174 on: October 25, 2009, 03:25 »
Здравей, Назми, надявам се да има и представители на сайта, за да разкажат своите впечатления от вечерта в Амстердам. Аз също ще напиша и ще публикувам и при вас, разбира се. И включително и снимки. Но понеже още на другия ден ще пътувам и ще съм цяла седмица на път, не мога да обещая,че ще стане преди края на ноември. Ще помоля за търпение.:)
Иначе ви препоръчвам да следите и сайта на Едвин Сугарев: Свободата
http://www.svobodata.com/
 Ето, например една негова статия  - "Някой си играе с огъня", в която разказва свои впечатления за насилието над помаците и протестира срещу поредните изстъпления срещу хората от Рибново:
http://www.svobodata.com/page.php?pid=369&rid=[/color]
  Наистина си струва да се прочете по горе за статията и поредните изстъпления и гаври с хората от с.Рибново,нека да дадем гласност за това!!!

Shumarov

• Guest
« Reply #175 on: October 25, 2009, 10:55 »
1. спокойна (трудно се постига при днешната незрялост на цялото ни общество) дискусия за произхода на помаците, отворена за най- различни мнения, но задължително със спокоен тон и без агресивни изказвания и нападки към участниците с различно мнение.
2. Събиране и публикуване на сайта на исторически свидетелства (разкази и спомени на очевидци, документи, снимки) за минали събития, особено за насилствените преименувания на помаците, забраните да се носят традиционни облекла и пр. елементи от асимилационната политика на държавата, провеждана през годините.
3. Събиране и публикуване на сайта на етнографски и езиковедски изследвания (диалектни особености, традиции, обичаи, празници, религия  и т.н.), спомени на старите хора за "едно време"

4. Известна политическа активност - например, реакция на участниците в сайта (или на част от тях), когато има изнесени в медиите неверни и клеветнически твърдения за някои общности, които вие познавате. Може да публикувате опровержение или допълнителна информация, която да хвърля светлина върху случая – тоест може да направите така, че в българските медии да се чуе и другата страна. Може да правите интервюта с хора от помашките райони. Също така може да каните политици на онлайн разговори, да  им задавате въпроси. Може да пишете и изпращате съвместни подписки, декларации и предложения. Разбира се, в началото ще е несръчно, но постепенно ще натрупате опит.
Аз мога да ви помагам със съвети, с редакция на ваши отворени писма или декларации и в контактите ви с българските медии.
Мисля че е по-добре вместо да ограничавате разговорите и споровете на политически теми ( всъщност всичко е политика и всичко е резултат от определена политика или липса на такава), да се възползвате от демокрацията и да участвате активно в нея, защитавайки своите интереси. Постепенно ще натрупате опит и най-важното: демократична култура.

Съгласен съм, че трудно се постига спокойна дискусия.В голяма част от нас помаците е жив спомена от кошмара на преименуванията.И когато някой инакомислещ се изтипоса с дълго, като чаршаф прекопирано "различно мнение" за нас помаците, обикновенно реакциите ни са бурни и неадекватни. :) Смятам, че ако ти Дилмана се ангажираш с модераторски функции в такива теми, може да се получи спокойна дискусия защото ми прави впечатление,че ти си  почтенна и безпристрастна личност.

Събиранията на свидетелски показания много често се приемат от някои посетители на форума, като неавтентични и лишени от историческа стойност.Оказва се, че това, което моите покойни баби и дядовци са ми разказвали за миналото не е вярно. :)

Идеята да се поканят политици за онлайн разговори е добра.Нека ръководството на сайта да предприеме действия за това! Аз лично ти благодаря за изразената готовност за помощ, Дилмана.Управлението на сайта трябва да си даде сметка, че твоята готовност за помощ е златен шанс за нас помаците да бъдем представени пред българските медии, а зщо не и пред чуждестранни!?

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #176 on: October 25, 2009, 12:38 »
Драги Shumarov, така  е - знам,че много сте изстрадали и че кошмарът от насилията над вас е още жив. Но не забравяйте, че останалите не го знаят, оттам идва това напрежение, те отказват да повярват, защото това беше крито от обществото. Не се сърдете на тези, които не знаят и които се държат неадекватно, вкл. агресивно. Те самите се страхуват, тях ги плашат с вас, с исляма и с всякакви измислени чудовища от тъмната стая.
Запалете лампата, нека да ви опознаят и да разберат че това, което има значение не е етническата, религиозната или партийната принадлежност, а човещината и почтеността.
 Вие като препатили и изстрадали хора сте по-мъдри и вашата задача е не да воювате с агресивните и предубедените, а да разкажете човешката страна на нещата, за да успеят тези, които не знаят да почувстват вашата болка, да разберат защо и досега се страхувате колчем се изправи един такъв "юначага" като Яне Янев (спирам дотук, защото като спомена това именце и се изпълвам с омерзение). Ако презрението ми можеше да вкаменява - и този негодник, и онези качулати дансаджии начело с тогавашния си шеф Петко Сертов щяха да са бетонирани. :)

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #177 on: October 25, 2009, 12:41 »
Мдаааа, не споменавайте това име,че имам алергия! :D

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #178 on: October 25, 2009, 12:59 »
Благодаря за участието на Даниела Горчева във нашия форум!
Прочетох и чета доста нейни материали както тук, така и във нейния блог. Не твърдя, че съм на 100% съгласен с нейните виждания по някои вътрешнополитически теми. Но уважавам нейната последователност и убеденост в отстояването на собствена позиция.
Поздравявам я за нейната непредубеденост към нас и желанието й да помага за развитието на сайта. Съгласен съм с нейните препоръки в писмото до Назми. Пък относно мястото на политиката в сайта, нека да реши ръководството. Аз нямам нищо против политическите дискусии, против съм откровената в стил "предизборна" политическа пропаганда тук. Но това си е мое мнение.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #179 on: October 25, 2009, 13:02 »
Здравейте, Gelina !
Следващия път, когато има атаки срещу хората от Рибново или от други места, може би ще е добре сайтът ви да излиза с една декларация: например, да опровергава клеветите и да разказва какви са фактите. Аз мога да ви помогна с оформянето и редакцията на текста. Но вие имате връзка с хората от тези места и може да разкажете каква е истината. Журналистите понякога се оставят да бъдат подведени, защото не винаги имат възможност, а и много не си дават труда да отидат на място и да проверят каква  е другата гледна точка, какви са фактите и само преповтарят лъжите на яне-яневци - които на всичкото отгоре са и полуграмотни.
И моля наистина събирайте разказите на вашите по-възрастни съселяни, хората не са вечни, отиват си, а с тях си отива и част от историята.