Author Topic: От блога на Дилмана!  (Read 216133 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #195 on: November 05, 2009, 04:31 »
   Докумантален филм" Лето господное 1990" на Иглика Трифонова  в 19.30 часа представяне като част от програмата  в Амстердам !Същата  И.Трифонова е  и
РЕЖИСЬОРКА НА "ПИСМО ДО АМЕРИКА" ! “Писмо до Америка” бе удостоен със специалната награда на фестивала “Златната роза”
, след като журито прецени, че не трябва да се присъжда голяма награда. Националната премиера на филма тепърва предстои, той ще бъде включен в тазгодишото издание на “Киномания”. Трите централни роли са поверени все на млади актьори - Филип Аврамов, Петър Антонов и Ана Пападополу. Музиката на филма е композирана специално от Милчо Левиев. Двамата главни герои, разделени от огромно разстояние, си общуват чрез видео касети - писма. Емигриралият в Америка надежден режисьор катастрофира и приятелят му в България отива в родното му село, за да намери песен, пята някога от баба му, която може да му спаси живота.

Досега сте работили само в областта на документалното кино. Как се осъществи преходът към игралното кино и как създадохте “Писмо до Америка”?  Писмо до Америка

Попаднах в село Пирин, където са направени по-голямата част от снимките. Влюбих се в него и реших, че в него се съдържа един много силен филм. Знаех, че това не може да бъде само документален, защото докуменалният филм има известни ограничения. Тоест, не можеш да накараш един човек да разкаже историята си, ако нещо му пречи и той не иска да го направи. Освен това документалният филм остава на ниво “частен случай”, докато игралният може да се изтегли на по-универсално ниво. Считам, че логично достигнах до игралното кино, това е моят личен извървян път. Вече бях направила доста документални филми, с които обиколих много престижни фестивали и получих награди и си знаех, че един ден ще опитам нещо по-сложно.

След първото ми посещение в селото продължих да ходя там, запознах се с хората, които станаха герои на филма и така постепенно се оформи тази част от сценария, която касае историите в селото. Всичко се навърза и след като се появи идеята за момчетата, които си разменят видеописма (главните герои, бел. на ред.). Така селото стана залог - писмо, което ще бъде изпратено вместо песента. Тогава още не знаех дали ще позволя на героя си да намери песента или не.

Откъде дойде темата за емиграцията? Днес тя е проблем на почти всяко българско семейство.

По някакъв начин емиграцията е тема и на други мои филми. Във “Възможни разстояния” двамата герои са туркиня и българин, разделени в периода на "възродителния" процес, но които продължават да се обичат. Разстоянията в пряк и преносен смисъл са свързани с личната ми съдба. Моят първи съпруг замина да живее в САЩ и ние се разделихме много млади. Това беше още преди 10 ноември и беше изключителен проблем. Тогава си мислех, че никога няма да видя Америка, защото заради това не ме пускаха да пътувам, макар че бях избрала да се върна и да живея в страната си.

В “Писмо до Америка” българският фолклор присъства не просто като мотив или декорация, а като философия за живота. Какво е отношението Ви към него?

Като всички българи и аз съм карашик! Във всички нас са омесени вярването и невярването, езическото. Но песента във филма и всичко, което е покрай нея, е нещо, което е дълбоко в мен. Баба ми беше самороден талант, пееше. Тя ме е отгледала. Песните са в кръвта ми и може би са преди интелекта, чувствам ги и вярвам в тяхното въздействие. Майка ми е професионална народна певица във “Филип Кутев”. През 1963 г. тя бе една от първите, които заминаха отвъд Океана и изнесоха това пеене, чрез което се е състояла първата среща на българския фолклор с джаз музиканти. Това е моя съдба. Не можех да не направя филма.

В село Пирин все още вярват в силата на ритуала, който се изпълнява във филма - посичането на смъртта. Те го изпълняват толкова простичко, че в един момент и ти започваш да вярваш. Още с първото си посещение в селото ме посрещна група, която оплакваше умрял. Този звук е нещо средно между пеене, виене и плач. Той е синтез на всичко онова, което е в душицата ни - ние сме между екстаза и отчаянието, между вярата и абсолютното безверие.

Изучавали ли сте задълбочено нашия фолклор?

Да, знам много неща. Преди това учих българска филология и ако не бях станала режисьор, щях да се занимавам определено с български фолклор. Знам много песни, на което Милчо Левиев много се учуди. Песента, включена във филма - “Пуста младост”, е една от любимите ми, баба ми я пееше. Като смисъл я намирам равностойна на хайку поезията, въпреки че тя е сложна песен. Изненадаха ме селяните, които пеят песен, която не бях чувала. Текстът е “Де се е чуло, видяло/ син баща вързан да кара/ да кара да го продава”. Вървяли, стигнали до “гора зелена” и бащата казал “Спри, сине, да пия, да се напия/ по-тежък, сине, да стана/ по-скъпо да ме продадеш”. Това отвежда към езическите времена. Тази песен стана любима и на Милчо Левиев.

В момента етно музиката е изключително популярна по света. По тази логика считате ли, че филми като Вашия, в които присъства фолклорът, биха издигнали киното ни в очите на чуждия зрител?
Ще видим как филмът ще бъде възприет в чужбина. Ние използвахме фолклора почтено, по вътрешни убеждения. Обнадеждаващо е, че филмът е откупен още предварително, което се случва много рядко за европейското кино, още повече за българското. Откупи го немският канал “Arte”, който покрива Франция и Германия.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #196 on: November 05, 2009, 05:48 »
В това забързано време е чест Дилмана,че намираш време  да споделиш тук! Това,което си публикувала е само  част от задачите ти свързани с предстоящото събитие  в Холандия./ Покрай 20 години падане комунизма,работата ти с  "Диалог" и "Медиапул."  В такъв един момент 20 години след падането на комунизма има адски много какво да се каже,особено в часта свързана с нашия помашки народ понеже сайта е дом на помаците по света! Би било добре Едвин Сугарев да си спомни за първите основатели,опити и жертви  на комунизма . В началото  "Независимото дружество за защита на  правата на човека",там бяха основателите Хасан Бялков от Корница,отец Амбарев,Николай Колев/ Босия/ проф.Ангелов,доктор Тренчев,Ибрям Рунтов,Зеинеп..........! Помня тези неща и освен празник събитие нека отдадем заслуженото.Както и ние от по старото поколение никога НЕ ще забравим песните на Васко Кръпката от митинговите площади,на Диана Експрес,Щурците.. В такъв един момент искам да изкажа благодарноста ти тук е в полза за членовет ни и сайта www.pomak.eu  Нека отминат напрегнатите дни,време е за оценка и размисъл! .
П.С.- Поканата  е от Ръководството на сайта  помак.еу и наши членове за уважението тук!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #197 on: November 05, 2009, 20:20 »
Моля за разяснение,Дилмана- нашата журналистка Даниела Горчева е запълнила графика и за месец ноември! Предстои много работа по " 20 години след падането на комунизма" организирано в Амстердам.Очакваме с интерес публикациите на Дилмана които несъмнено е в полза за нас! Поздрави.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #198 on: November 08, 2009, 02:26 »
Двадесет години след рухването на комунизма

Оптимистично за 10 ноември
Даниела Горчева
1 Ноември 2009

На 10 ноември 1989 – точно преди 20 години, един ден след рухването на Берлинската стена, започнаха демократичните промени и в България.

Започнаха, разбира се, с левия крак напред. Започнаха от немай - къде, започнаха продиктувани от инстинкта за самосъхранение на комунистическата номенклатура. Започнаха при една обяснима след половинвековна диктатура липса на демократичен опит и култура в антикомунистическите среди. И затова - вече 20 години се мъчим като грешни дяволи с неуспешен преход към демократизация на обществото. За сметка това пък доста успешно осъществихме пъкления замисъл на нашенската номенклатура – да трансформира политическата си власт в икономическа и обратно в политическа.

Едно на нула за престъпната Държавна сигурност и шефовете й срещу народа на България.

И все пак?

Може би си мислим, че не се е променило кой знае какво и че дори е станало по-зле? Оставете таз песен приспивна!

Променило се е много и то на добро, въпреки скърцането на нечии зъби в челичени челюсти. Променило се и още как!

Най-малкото, защото днес сме свободни хора, а не закрепостени роби в един ограден с бодлива тел и минирани граници соцлагер.

Днес сме свободни хора, които имат право на избор, които могат да говорят и пишат свободно, които могат да пътуват свободно, които могат да изберат къде да живеят без да чакат нечие партийно благоволение било за “софийско жителство”, било за “паспорт” за чужбина. И ако днес милиони българи живеят, работят или учат по света, това е част от онова право на избор и от онази свобода, която близо пет десетилетия бе отказвана на родителите им и на техните родители...

Вече чувам песимистичните гласове, които ми възразяват, че това е изтичане на мозъци.

Не, това не е изтичане на мозъци, а практическа невъзможност за по-нататъшно промиване на мозъците.

Така че време е за купон, но и за размисъл.

“Утре започва от днес” се казваше в една известна песен на “Диана експрес”...

Така се казва и вечерта, посветена на България в новия модерен театър на Амстердамската библиотека Theater van t Woord, където на 10 ноември българи и холандци ще отпразнуват заедно 20-годишнината от самосрутването на един чудовищен режим, отнел живота на 112 милиона души в света и съсипал здравето и мечтите на други стотици милиони.

На купона Васко Кръпката ще ни върне в атмосферата от началото на 90-те години с песните, които така ентусиазирано пеехме по митинги и площади. Преди купона обаче е предвидено време за размисъл с документалния филм “Лето господне 1990” на известната и в Холандия българска режисьорка Иглика Трифонова и с последваща дискусия за европейското бъдеще на България. В нея ще участват големият холандски политика Фриц Болкестейн и българският поет и публицист Едвин Сугарев - два критични погледа от двете страни за “желязната завеса” на двама известни антикомунисти.

Събитието е организирано от Централната библиотека в Амстердам, програма Europe Direct и списание “Диалог, с подкрепата на българското посолство в Холандия.

Mediapool, съвместно със списание “Диалог”, ви предоставя възможността да го проследите с поредица от интервюта и статии. За начало предлагаме на читателите ни откъс от книгата на Фриц Болкестейн “Неразчистено минало” – един критичен поглед към опита на лидерите и членовете на западните комунистически партии, които подкрепяха и симпатизираха на комунистическите режими в Източна Европа да излязат ”сухи от водата”.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158097

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #199 on: November 26, 2009, 10:08 »
 Даниела Горчева  е сред нас отново.Помолих я в името на сайта ни www.pomak.eu   да разкаже за последните неща около  света и нас,,както и за изданието- списание"  Диалог" с много труд да ни радва по света днес!

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #200 on: November 26, 2009, 10:45 »
Назми ме помоли да публикувам информация за списание  "Диалог" и за тези, които желаят да се абонират.
Списанието разглежда широк спектър от теми, далеч не само темите свързани с човешките права и с малцинствата у нас и е ориентирано предимно към българските граждани в чужбина. За България не вземам абонамент ( вкл. и поради  факта, че хората в България често получават значително по-ниски заплати). Затова тези, които живеят в България и искат да го получават, могат да заплатят единствено пощенските разходи, които са 10 лева годишно (предпочитам под формата на български пощенски марки) и след това могат да го получават на посочения от тях адрес в независимо кой български град или село. Сега ще публикувам по-подробна информация за живеещите извън България.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #201 on: November 26, 2009, 10:48 »
Списание „Диалог”

Списание „Диалог” е културно - информационно списание, което излиза от декември 2003 г. Ориентирано е предимно към българите, които живеят в Холандия и Белгия, но вече има абонати от всички европейски страни, Канада и САЩ.
Излиза на български език всеки месец (без август и януари) или общо 10 броя годишно. Издава се от Даниела Горчева (издателство «Dilmana», регистрирано в Холандия). Издържа се от абонамент, реклами и дарения.

На страниците на „Диалог” може да прочетете:

◊ политически коментари и анализи

◊ любопитни пътеписи за България, Холандия, Белгия и много други близки и далечни страни

◊ интервюта с интересни личности

◊ рецензии за изложби, театрални представления и концерти, нови книги и филми

◊ статии и дискусии на тема образование, както и за обучението на децата на два и повече езика, правото на глас на живеещите в чужбина българи и много други

◊ в „Диалог” може да прочетете още за известни по света български творци като Иван Ганчев, един от най-добрите илюстратори на детски книжки, издаван в няколко десетки страни, но никога в родината си, за български музиканти като Мариета Петкова, Татяна Колева, Мичо Димитров, Ани Аврамова, за български художници и фотографи и за много други.

Някои от интервютата на списание „Диалог” като това с френския философ Андре Глюксман, с холандския политик Фриц Болкестейн, с руския дисидент Владимир Буковски, с хърватската писателка Дубравка Угрешич, с Тенгиз Гудава, с проф. Никола Георгиев, с Антонина Желязкова, Михаил Иванов, Сабри Искендер, Зейнеп Ибрахимова, с Теодосий Спасов, Веско Ешкенази и много други може да намерите на интернет.

◊ За повече информация за списание „Диалог”, абонамент и реклама може да се обърнете към Даниела Горчева: dilmana_dialog◊yahoo.com

На мястото на ◊ сложете@

избягвам да публикувам едно към едно имейла си на интернет, защото после се копира автоматично и кутията ми се задръства със спам. Затова просто заместете ◊ с маймунската опашка.:)

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #202 on: November 26, 2009, 10:53 »
Списание „Диалог”, (формат малко по-голям от А4, 16 страници, от които поне 8 страници цветни), излиза на български език в Холандия и се издържа от абонамент, дарения и от публикувана на страниците на списанието реклама и не получава (и никога не е получавало, нито търсило) субсидии било от България, било от ЕС.

Абонаментът за списание „Диалог” за 2010 (10 броя годишно) е 35 евро и включва пощенските разходи до всяка точка на света.

За старите абонати и за всички, които се абонират до 30 декември 2009 вкл., абонаментът за 2010 е 30 евро.

Всички нови абонати, които се абонират до 20 декември вкл., ще получат и последните 3 броя на „Диалог” за 2009 безплатно.

Всеки абонат на „Диалог” може да абонира неограничен брой свои близки в България срещу 5 евро на адрес.

Ако се чудите какъв нетривиален коледен подарък (или подарък за рожден ден) да направите на свои приятели и роднини, може би е добра идея да ги абонирате за списание „Диалог”? ;) :)

Абонаментът може да се преведе по банков път на сметката на регистрираното в Холандия издателство „Дилмана”.

Номерът на сметката е:
9685301
Тя е на името на:
 Dilmana, Alphen a/d Rijn

(в полето след сумата напишете „Abonnement Dialog 2010”)

За тези, които са извън Холандия, ето и банковите кодове:
IBAN: NL04INGB0009685301
BIC/SWIFT:  INGBNL2A

Моля новите абонати (както и тези, които абонират свои близки или абонатите, които сменят адреса си, независимо по кое време в годината) да не забравят
да изпратят адреса си по електронната поща
 на:
dilmana_dialog◊yahoo.com
 /на мястото на ◊ сложете@/

със subject „adres” или съответно „nov adres” .

Някои важни уточнения:
1. Моля обърнете внимание, че сметката не е на името на Даниела Горчева, а на името на издателство Dilmana.
Така и трябва да бъде отбелязано: на името на Dilmana, иначе компютърът на банката го отчита като грешка. :)

2. Ако използвате BIC код (в случая: INGBNL2A), тогава на съответното място добавяте САМО номера на сметката (в случая: 9685301).
 Или само BIC + номера на сметката, или само IBAN, но не и двете едновременно.

3. За страните от ЕС абонаментът (30 евро) е най-лесно да се направи с интернет банкиране, защото тогава няма никакви удръжки. За целта трябва да използвате опцията „плащане за чужбина” като предварително прочетете инструкциите, които се намират на онлайн страницата на вашата банкова сметка.

4. За живеещите извън Европа може би е най-удобно чрез Western Union, с електронна картичка на името на Daniela Gortcheva, град Alphen a/d Rijn, държава Nederland (правя уговорката, че Western Union рекламират при мен, но тъй като не ми се е налагало да изпращам пари чрез тях, не знам колко струва услугата).

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #203 on: November 26, 2009, 11:00 »
Заб. :
Последните 2 съобщения са стандартни, не са писани специално за вашия сайт и ги публикувам, защото Назми многократно ме помоли да дам повече информация за "Диалог" и евентуален абонамент. Много моля никой от вас не трябва да се чувства задължен по какъвто и да било начин. Обикновено практикувам следното нещо. Тези, които желаят да се абонират, получават (безплатно и без всякакъв анганжимент от тяхна страна) най-напред един плик с 4-5 списания . Ако темите и списанието им допаднат, тогава вече могат да се абонират. Абонаментът е за една година и тече от датата на абонирането. "Диалог" няма електронен вариант, а само печатен. На интернет са публикувани само отделни статии и интервюта.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #204 on: November 26, 2009, 11:27 »
Цитат от Даниела Горчева . Здравейте всички,
Наистина искам да ви честитя идващия празник " Байрама- курбан , и може би е редно да го направя в друга тема, но тъй като сравнително рядко надничам тук, трудно се ориентирам в  различните теми. Бъдете здрави и мъдри, не се подавайте на провокациите, които агресивни и полуграмотни хора отправят към вас поради невежество и предубеждения. Мисля че смисленият отговор на тези провокации е да разкажете повече и за вашите празници и традиции, но също и за съвременния ви начин на живот, за проблемите, за болките и надеждите.
 Още веднъж и от сърце: честит празник, желая ви много радост и хубави мигове през идващите дни.  
Съжалявам, че не ми остава повече време, за да пиша по-често при вас, защото мернах че дискутирате интересни проблеми, но казах и на Назми: участието в една дискусия отнема много време, ако човек иска да дискутира задълбочено, а не просто да пише едно към гьотере. Затова не се намесвам в споровете, а не защото не ме вълнуват.
В скоро време ще публикувам някои статии, които може би ще са ви интересни, освен това ще ви разкажа и за документалния филм, който правихме с Ирина Недева, Андрей Гетов и оператора Любен Бързаков и в който Зейнеп Ибрахимова е една от ключовите фигури.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #205 on: December 05, 2009, 17:18 »
Без портфейл, но с любов...

България  е толкова демократична страна, че всеки може да стане депутат, министър, президент или министър – председател. Нищо не е изключено, дори няма да създадете прецедент. Може да станете депутат ако сте кръшна манекенка, голям цирков артист, прочут скулптор, който с един удар дооформя полицейски носове или поне ако речникът ви е изпъстрен със следната казармена терминология: „Ще има стани, легни!”.
  Особено големи шансове имате да станете министър на образованието, ако пишете с правописни грешки, а ако умеете четливо и красиво да изписвате „Збогом”, Министерството на културата не ви мърда. Може да станете и президент, ако сте подкрепяли престъпни режими и сте другарували с диктатори, а ако имате таен псевдоним (например „Гоце”), обичате да ходите на лов, да убивате защитени животни или да се разхождате има-няма защо с 50 души антураж до Латинска Америка, Азия и Африка (за предпочитане в страни, където никога не са чували що е демокрация) - е, тогава може да изкарате и два мандата.
   Може да сте начело на България независимо дали сте родом от село Правец и се родеете с Бай Ганьо или пък сте царски син и дори цар. Може да станете премиер даже ако сте телохранител на двамата и ако сте влезли в изпълнителната власт с изказването, че не си знаете броя на джиповете.
  Може да станете министър на вътрешните работи, ако така сте се вживели в преследването на организираната престъпност, че обядвате и вечеряте с „оперативно интересни лица” и развеселявате журналистите с блестящи духовитости от сорта на: ”Куйович, Муйович, Уйович и всеки, който завършва на тази сакрална сричка”.
   Най-после може да станете министър, ако сте работили под три псевдонима за престъпна организация, ако сте бил съучастник в особено тежки престъпления, каквото е кражбата на старинен ръкопис от манастир (за предпочитане ръкописът да е „История славянобългарская”, а манастирът да е български, но да се намира в Атон, за да може патриотично да твърдите, че сте го взели от „гърците”) и ако основното ви забавление е да предизвиквате скандали било като разказвате пред медиите какви са сексуалните ви подвизи и предпочитания, било като наричате съседна нам държава „сестричка”, която е пораснала и е станала „К”.
  Но най-хубавото на българската демокрация е, че ако сте българин, който не желае всички гореизброени да са му било народни представители, било министри, президенти и премиери и си вземете куфара и запрашите немил и недраг в пуста чужбина, то българската демокрация ще ви настигне, където и да сте.
Защото ако сте българин в чужбина, родната демокрация може да ви лиши от право на глас, но великодушно ще ви отпусне цял министър, па макар и без портфейл. Но успокойте се: без портфейл не значи, че министърът няма да получава заплата, за да бди над вас – българите в чужбина.
Е, засега без портфейл, ама знае ли човек, току-виж възродили и онази служба, на която въпросният министър е служил с цели три псевдонима. И тогава и портфейл ще има и то какъв! Щото все някой трябва да държи под око вражеската, пардон, българската емиграция и да я възпитава в патриотичен дух.
                                                                               Даниела Горчева, ©2009

Промоция 3 в 1: Бивш доносник, бивш премиер, сегашен премиер- Божидар Димитров.следва...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #206 on: December 05, 2009, 17:21 »
Дата : 5 Декември 2009 г. 10:59 ч.

Промоция 3 в 1: Бивш доносник, бивш премиер, сегашен премиер.

А какво ще прави министърът без портфейл Божидар Димитров? Какви са неговите творчески планове?

А, той има големи планове... За Йордановден да бъде в Рим. Ще го придружава и митрополит Тихон, който ще хвърли кръста във водите на фонтана Ди Треви... Отсега Божидар Димитров преговаря с римската община да бъде разрешено на българи-доброволци да скочат във фонтана. Защото според италианците това си било хулиганство и се налагали глоби.

Министър Божидар Димитров е убеден, че ще измоли разрешение от римската управа.

Пък ако не се намерят доброволци, бил готов сам да скочи във водата... Дръж се, Ди Треви, министър те гази!... Дано само като гази, да не се тупа по косматите гърди с познатия възглас "Булгар!Булгар!"...

И още важни неща е планирал министърът на българите в чужбина. Щял да побратимява Бари и Бургас. Ще речете: нерде Ямбол, нерде Стамбул! Не е така...

Още преди години на бургаските плажове се роди поканата към туристите: "ЕвриБАРИ на магари!"... Изглежда оттам води и началото си братството с италианския град Бари.

А на 3 декември Божидар Димитров ще бъде не в Ямбол, а в Стамбул, за да получи частица от мощите на Свети Андрей, които да донесе тържествено в България.

Велико министерско дело, няма що!

Неотдавна един зам.-министър на външните работи, за който стана ясно, че е сътрудничил на ДС, подаде оставка.

Доказаният доносник Божидар Димитров не само че не подава оставка, ами се занимава с мощи на светии и църковна утвар... Отврат!

ГРИША ТОЖЕ БОРИЛСЯ ЗА ДЕМОКРАТИЯ

Уф! Двайсет години по-късно къде са другите и къде сме ние?...

Синът на цекиста Димитър Станишев ни управляваше доскоро, внукът на политбюровеца Борис Велчев ни е главен прокурор, а Евгени Танчев, син на Петър Танчев, оглави Конституционния съд.

Предаването "Панорама" на БНТ пък извади отнякъде и сина на Гриша Филипов.

Лъчезар Филипов бил професор в някакъв институт за космически изследвания към БАН, но иначе се занимавал с извънземните и търсел доказателства, че не сме сами във Вселената.

С помощта на екстрасенси се опитвал да разгадае житните кръгове, които оставяли същества от други планети, за да търсят контакти с нас... Страхотна научна дейност, за която плаща българският данъкоплатец.

Покрай извънземните професор Филипов спомена и покойния си баща. Според сина Гриша Филипов се борел за "демократична република", а не за управление от "съветски тип".

Това каза професорът на една млада репортерка, а тя замига с клепки като спяща красавица. И прие казаното за чиста истина. Защото тия млади репортерки нямат спомени и в ушите им не звучи руският акцент на Гриша Филипов... Водещият Бойко Василев пък отмина казаното без коментар като истински спящ красавец.

А зрителят, който помни как говореше и как действаше съветският възпитаник Гриша Филипов, ще повярва повече в извънземните, отколкото в демократизма на бившия политбюровец.

Колкото и БНТ да го убеждава в обратното с реставрацията на образи от миналото.

КАКВО ИМАМЕ ПОД ПРЕДВИД?

Че политиците ни говорят на ужасен български език, това всеки го чува. Някак си свикнахме с "мекането" на Бойко Борисов - "ще направиМЕ, ще построиМЕ, ще отвориМЕ"... Какво да се прави, той е на власт и всеки ден ни говори от медиите. А щом неговият език не се оправя, то нашите уши загрубяват...

Но в предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" министър-председателят ни роди нов езиков бисер... Той каза "имам ПОД ПРЕДВИД"...

Досега бяхме чували от устата на политици само следните варианти - "В ПРЕДВИД" , "НА ПРЕДВИД", а понякога и "ИЗ ПРЕДВИД"... "ПОД ПРЕДВИД" е нова форма и е действителна езикова заслуга на Бойко Борисов.

Може би езиковедите от БАН ще узаконят и такава езикова конструкция, за да са добре с властта... Защото властта определя бюджета на БАН.

Навремето езиковедите пишеха правилата според диалекта на Тодор Живков. Затова към края на "царуването" му бе узаконен правешкият изговор на "социализЪма", "комунизЪма" и т.н.

Нищо чудно утре да се окаже, че "имам ПОД ПРЕДВИД" е правилно и всеки, който мисли обратното, е враг на правителството.

Източник: http://politics.actualno.com/news_274257.html

Shumarov

• Guest
« Reply #207 on: December 05, 2009, 20:20 »

А на 3 декември Божидар Димитров ще бъде не в Ямбол, а в Стамбул, за да получи частица от мощите на Свети Андрей, които да донесе тържествено в България.

Нещо паранормално става, уважаеми съфорумници!
Агента с хански никове започва да изневерява на джебчийската си натура!
Вместо да организира кражба на мощите на Свети Андрей, както повелява ченгесарската традиция, той ще ходи официално в Турция!
Жалко за любителите на скандални случки из медиите!
Това планирано хвърляне и вадене на кръста от фонтани, което в нормални страни се смята за проява на хулиганство и е наказуемо, донякъде компенсира липсата на скандални прояви от агента с хански имена!
И дано наистина да не се затупа по гърдите и да завика "булгар", защото ми е жал за имиджа на България!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #208 on: December 05, 2009, 20:27 »
Нещо паранормално става, уважаеми съфорумници!
Агента с хански никове започва да изневерява на джебчийската си натура!
Вместо да организира кражба на мощите на Свети Андрей, както повелява ченгесарската традиция, той ще ходи официално в Турция!
Жалко за любителите на скандални случки из медиите!
Това планирано хвърляне и вадене на кръста от фонтани, което в нормални страни се смята за проява на хулиганство и е наказуемо, донякъде компенсира липсата на скандални прояви от агента с хански имена!
И дано наистина да не се затупа по гърдите и да завика "булгар", защото ми е жал за имиджа на България!
Шумаров,да така е! Да си чул случайно нашия министър Божидарчо Димитров грижещ се за нас българските граждани в чужбина!!!  Какво ли би станало ако аз,Шумаров,Снейка,Дилмана..все емигранти по света да чакаме министаро да се поинтересува за нас!!!???

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #209 on: December 05, 2009, 20:36 »
Ще дам пример по късно как Америка по света прави за свойте граждани по света независимо в коя точка на света се намират. Не се сравняваме с Америка но в интерес на истината хората извън България са оставени на произвола на съдбата,говоря за стотици хиляди дето държавата не и дреме.А по света е обратно,.. Божидарчо,остави костите на светеца ами погледни в Българската колония в Чикаго и мис Мила Георгиева/ от посолството/ от порносайтовете /,какво са свършили и допринесли.Имаше навремето един министър от правителството на комунистите/ социалисти/ не си спомням името му казваше така.." Егати и държавата щом аз съм и министър".Без коментар!!!