Author Topic: От блога на Дилмана!  (Read 216153 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Dilmana

• Editor
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #180 on: October 25, 2009, 13:24 »
Здравейте, dim56 , благодаря за добрите думи. То не и е нужно да сме съгласни с всичко, иначе ще е скучно и няма да се развиваме. :)
За политиката сте прав, че често се превръща в политиканстване или партийна пропаганда, но то с всичко е така. Трудно е да се уцели мярката.:)
Хубав ден на всички и изчезвам,че ще закъснея с другите неща. Бъдете здрави!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #181 on: October 25, 2009, 13:28 »
 Даниела Горчева- е една от рядко срещаните журналисти обективни в днешно време. Дилмана досега се е доказала с безпристрастноста и обективност на инфо проверено,ето защо е тук сред нас.

Shumarov

• Guest
« Reply #182 on: October 25, 2009, 14:09 »
Без портфейл, но с любов...

Но най-хубавото на българската демокрация е, че ако сте българин, който не желае всички гореизброени да са му било народни представители, било министри, президенти и премиери и си вземете куфара и запрашите немил и недраг в пуста чужбина, то българската демокрация ще ви настигне, където и да сте.
Защото ако сте българин в чужбина, родната демокрация може да ви лиши от право на глас, но великодушно ще ви отпусне цял министър, па макар и без портфейл. Но успокойте се: без портфейл не значи, че министърът няма да получава заплата, за да бди над вас – българите в чужбина.
Е, засега без портфейл, ама знае ли човек, току-виж възродили и онази служба, на която въпросният министър е служил с цели три псевдонима. И тогава и портфейл ще има и то какъв! Щото все някой трябва да държи под око вражеската, пардон, българската емиграция и да я възпитава в патриотичен дух.
                                                                               Даниела Горчева, ©2009

Аз се възползвах само от свободата, която ни даде демокрацията да емигрираме по свободния свят.Бях немил, недраг в началото и с времето може да се каже, че се поустроих.През всичките тези години мои познати от тука и от България са ме съветвали да поискам тукашно гражданство.Бедата(или хубавото) е, че за тези години на пребиваване тука аз промених мирогледа си и намирам гражданството за глупава географска подробност.Тоест, ако стана испански гражданин аз няма да се променя-оставам си същия.И не намирам за необходимо да го правя.Тези назначения на доносници на доказано престъпната държавна сигурност обаче започват да ме тревожат.Не зная какви са мотивите на Юнак Бойко да го назначи, но си мяса на предишната грижа за вражеската емиграция.Не коментирам падението на бившия агент до нивото на обикновен крадец.Факта, че е бил избран от хората говори много лошо за умствения ни капацитет и за критериите ни за почтенност.Разбира се през 20-те години свобода, "освободените" медии даваха великодушен прием на хора, като агента с хански имена. И ги направиха герои за сметка на сериозни и почтени личности.Все още не съм усетил "грижата" на министерството, което отговаря за емигрантите, но ако го усетя,.....нищо чудно да стана помашки испанец, или испански помак :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #183 on: October 31, 2009, 13:26 »
“Morgen begint vandaag” Bulgaarse avond met muziek, film en debat
Europe Direct Amsterdam - 30 oktober 2009  INGEZONDEN Op 10 november 1989, 20 jaar geleden, begon voor Bulgarije een nieuw tijdperk. Na de val van de Berlijnse muur werd al één dag later het ”IJzeren Gordijn” voor Bulgarije geopend. Het lied “Morgen begint vandaag” was toen overal op straat te horen. Deze gebeurtenissen zijn van groot belang geweest voor de ontwikkeling van Europa. Reden voor Europe Direct Amsterdam om samen met Dialoog; tijdschrift voor de Bulgaren in Nederland, en met steun van de Bulgaarse Ambassade, aandacht te besteden aan dit historisch moment.
De populaire Bulgaarse blues- en rockzanger Vasco Krapatka In het Theater van het Woord, de grote zaal van de Centrale Bibliotheek aan het ODE staat Bulgarije deze avond in het middelpunt.
Met muziek, een documentaire en debat wordt gevierd dat 20 jaar geleden het IJzeren gordijn is gevallen voor de Bulgaren.
Het programma begint met een klassiek concert door Ani Avramova op piano en Micho Dimitrov op viool, gevolgd door een documentaire over het Bulgarije van 1989.

Frits Bolkestein en Edvin Sugarev gaan in debat over het politieke verleden van Bulgarije
Frits Bolkestein is natuurlijk van grote betekenis voor de Nederlandse politiek geweest, was daarna Europees Commissaris en heeft o.a. het boek “Onverwerkt verleden” geschreven over het onverwerkte communistische verleden.
Edvin Sugarev is een Bulgaars poet en publicist. Hij was voormalige ambassadeur van Bulgarije in India en Mongolië. Ook was hij lid van het Bulgaarse Parlement en vicepresident van SDS (Unie van Democratische Krachten).

De populaire Bulgaarse blues- en rockzanger Vasko Krapkata zal de avond besluiten in het restaurant La Place met liederen uit de tijd van de "Blauwe" demonstatie in Sofia.
Vasil Georgiev, ook bekend als Vasko Krapkata, vormde met zijn "Poduene Blues Band" de eerste erkende bluesband van Bulgarije.
De toegang is gratis: reserveren via de website van de Openbare Bibliotheek Amsterdam http://www.oba.nl
Uitgebreid programma met muziek, korte film en een discussie over de politieke ontwikkelingen.
Programma:
19.00 uur Opening
Klassiek concert Ani Avramova, piano en Micho Dimitrov, viool
19.30 uur Documentaire film Bulgarije: “Leto gospodne 1990” (Year 1990)
Regie: Iglika Triffonova
20.00 uur Discussie onder leiding van journalist Yasha Lange,
met als deelnemers o.a. Frits Bolkestein en Edvin Sugarev
21.00 uur Muziekuitvoering van Vasko Krapkata/Vasko the Patch in restaurant La Place.

Shumarov

• Guest
« Reply #184 on: October 31, 2009, 17:52 »
Не разбирам и дума от написаното на неразбираем за мене език, но предполагам, че се отнася до предстоящото празненство на 20-годишния юбилей от края на най-черната дикатура в България! Опитах се да си планирам нещата така, щото да мога да ида до Амстердам, но не успях!С голямо огорчение ще пропусна този юбилей!Ако някой от посетителите на сайта отиде-нека да направи снимки и да ги публикува.Или самата Даниела Горчева нека да ни зарадва с материал от събитието!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #185 on: October 31, 2009, 19:18 »
Не разбирам и дума от написаното на неразбираем за мене език, но предполагам, че се отнася до предстоящото празненство на 20-годишния юбилей от края на най-черната дикатура в България! Опитах се да си планирам нещата така, щото да мога да ида до Амстердам, но не успях!С голямо огорчение ще пропусна този юбилей!Ако някой от посетителите на сайта отиде-нека да направи снимки и да ги публикува.Или самата Даниела Горчева нека да ни зарадва с материал от събитието!
Шумаров прав си,да това е програмата,която Даниела Горчева публикува тук в итговор 171 по надолу.Сорри,това е публикация за даденото събитие отразено в холандски вестник.Дилмана покани сайта ни,ще е хубаво да има някой,иначе обеща снимки и подробен репортаж в края на ноември! Събитието е 10 ноември-вторник 19 часа.Амстердам

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #186 on: November 04, 2009, 11:09 »
 Здравейте всички и нека денят ви да е хубав.
Влизам по молба на Назми и съвсем набързо, защото ме притиска времето.
 Ето отново информация за събитието в Амстердам, с някои допълнителни подробности. Филмът, който ще гледаме е на Иглика Трифонова и се казва "Лето господне 1990".
Иглика Трифонова е автор на много документални и на два игрални филма: "Писмо до Америка" и "Разследване". Тя е известно име в Холандия, филмите й тук бяха посрещнати с голям интерес и спечелиха награди. Интервюта с нея бяха публикувани в най-авторитетни издания.  В следващия постиинг ще публикувам цялата програма.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #187 on: November 04, 2009, 11:12 »
Скъпи приятели,

На 10 ноември 1989 – точно преди 20 години, един ден след рухването на Берлинската стена, започнаха демократичните промени и в България.
Може би започнаха малко с ляв крак, може би си мислим, че не се е променило кой знае какво, но не трябва да забравяме, че ако днес сме тук, в Холандия, това е част от онова право на избор и от онази свобода, която близо 5 десетилетия бе отказвана на родителите ни и на техните родители...

Така че време  е за купон, но и за размисъл.
„Утре започва от днес” се казваше в една известна песен на „Диана експрес”...

Затова заповядайте на дискусия за европейското бъдеще на България с участието на големия холандски политик Фриц Болкестейн и на поета и публициста Едвин Сугарев (и двамата нямат нужда от представяне) 
и на купон с Васко Кръпката, който ще ни върне в атмосферата от началото на 90-те години с песните, които така ентусиазирано пеехме по митинги и площади.

Къде: В новия модерен театър на Амстердамската библиотека - Theater van ‘t Woord (на последния етаж на библиотеката).

Oosterdokskade  143
          1011 DL Amsterdam

Кога: На 10 ноември (вторник) от 19 ч.

Вие и вашите близки и приятели сте добре дошли!

ВАЖНО:
Входът е свободен, но моля резервирайте на следния имейл, посочвайки с колко души ще дойдете: Europa@oba.nl

В програмата:
19.00 ч                 Откриване с концерт на Ани Аврамова, пиано
                                                             и Мичо Димитров, цигулка

19.30 ч                  Документален филм „Лето господне 1990” на Иглика Трифонова

20.00 ч              Дискусия с участието на Фриц Болкестейн и Едвин Сугарев.
                                Превод: Дани Хелен. Модератор: Яша Ланге.

21.00 ч                   Концерт на Васко Кръпката (и коктейл) 

22.00 ч                    Закриване

Събитието е организирано от Централната библиотека в Амстердам, програма Europe Direct и списание „Диалог” и се осъществява с подкрепата на Българското посолство в Кралство Нидерландия.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #188 on: November 04, 2009, 11:20 »
С Медиапул започнахме поредица от публикации, ще публикувам първата статия. Втората е изключително важна- това е един великолепен анализ на Болкестейн за безкритичното "критично" поколение на Запад, което оставаше глухо и сляпо за терора в комунистическите страни и за (без)отговорността на "прогресивно" мислещите западни левичари, които симпатизираха на режимите в Източна Европа.  Текстът е дълъг, но изключително интересен.
Трябва да се чете на спокойствие обаче и съсредоточено, не става с препускане по диагонал, както очевидно са го чели-недочели повечето от коментиралите във форума на Медиапул.:)

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #189 on: November 04, 2009, 11:23 »

Оптимистично за 10 ноември
Даниела Горчева

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158097

На 10 ноември 1989 – точно преди 20 години, един ден след рухването на Берлинската стена, започнаха демократичните промени и в България.

Започнаха, разбира се, с левия крак напред. Започнаха от немай - къде, започнаха продиктувани от инстинкта за самосъхранение на комунистическата номенклатура. Започнаха при една обяснима след половинвековна диктатура липса на демократичен опит и култура в антикомунистическите среди. И затова - вече 20 години се мъчим като грешни дяволи с неуспешен преход към демократизация на обществото. За сметка на това пък доста успешно осъществихме пъкления замисъл на нашенската номенклатура – да трансформира политическата си власт в икономическа и обратно в политическа.

Едно на нула за престъпната Държавна сигурност и шефовете й срещу народа на България.

И все пак?

Може би си мислим, че не се е променило кой знае какво и че дори е станало по-зле? Оставете таз песен приспивна!

Променило се е много и то на добро, въпреки скърцането на нечии зъби в челичени челюсти. Променило се и още как!

Най-малкото, защото днес сме свободни хора, а не закрепостени роби в един ограден с бодлива тел и минирани граници соцлагер.

Днес сме свободни хора, които имат право на избор, които могат да говорят и пишат свободно, които могат да пътуват свободно, които могат да изберат къде да живеят без да чакат нечие партийно благоволение било за “софийско жителство”, било за “паспорт” за чужбина. И ако днес милиони българи живеят, работят или учат по света, това е част от онова право на избор и от онази свобода, която близо пет десетилетия бе отказвана на родителите им и на техните родители...

Вече чувам песимистичните гласове, които ми възразяват, че това е изтичане на мозъци.

Не, това не е изтичане на мозъци, а практическа невъзможност за по-нататъшно промиване на мозъците.

Така че време е за купон, но и за размисъл.

“Утре започва от днес” се казваше в една известна песен на “Диана експрес”...

Така се казва и вечерта, посветена на България в новия модерен театър на Амстердамската библиотека Theater van t Woord (Театър на Словото), където на 10 ноември българи и холандци ще отпразнуват заедно 20-годишнината от самосрутването на един чудовищен режим, отнел живота на 112 милиона души в света и съсипал здравето и мечтите на други стотици милиони.

На 10 ноември вечерта в Амстердам Васко Кръпката ще ни върне в атмосферата от началото на 90-те години с песните, които така ентусиазирано пеехме по митинги и площади. Преди купона обаче е предвидено време за размисъл с документалния филм “Лето господне 1990” на известната и в Холандия българска режисьорка Иглика Трифонова и с последваща дискусия за европейското бъдеще на България. В нея ще участват големият холандски политик Фриц Болкестейн и българският поет и публицист Едвин Сугарев - два критични погледа от двете страни за “желязната завеса” на двама известни антикомунисти.

Събитието е организирано от Централната библиотека в Амстердам, програма Europe Direct и списание “Диалог, с подкрепата на българското посолство в Холандия.

http://www.oba.nl/?vid=9E7FB57A-C09F-296A-61624EAFFD8D52D2&atprgid=70560

Mediapool, съвместно със списание “Диалог”, ви предоставя възможността да го проследите с поредица от интервюта и статии. За начало предлагаме на читателите ни откъс от книгата на Фриц Болкестейн “Неразчистено минало” – един критичен поглед към опита на лидерите и членовете на западните комунистически партии, които подкрепяха и симпатизираха на комунистическите режими в Източна Европа да излязат ”сухи от водата”.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158098&srcpos=8

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #190 on: November 04, 2009, 11:29 »
Вчера бе публикувано и мое интервю с Васко Кръпката. Утре следва ...хайде да не издавам:) Може да следите поредицата в  Медиапул.

Offline Dilmana

• Editor
« Reply #191 on: November 04, 2009, 11:31 »
Карай да върви, това е блус
Даниела Горчева разговаря с Васко Кръпката за кръпките на комунизма и за музиката, която

Васко, много се радвам, че прие да дойдеш на десети ноември в Амстердам, за да отпразнуваме заедно 20-годишнината от рухването на комунистическия режим.

И аз се радвам на тази покана, защото тя ми връща спомена за онези години и поривa за свобода, който тогава уж много хора имаха, а сега, като се огледа човек, се чуди къде ли се е дянал...
Ти не идваш за първи път в Холандия. Как беше предишния път?

Ех, Холандия, ех, Амстердам... Преди дванадесетина години направихме незабравимо пътуване до Амстердам, свирихме насам-натам, но най-интересно стана в барчето на пивоварната Хайнекен, където бирата се лееше директно от завода по тръба, а ние им изпяхме “Няма бира” ...

Е, предполагам, че са проявили чувство за хумор и не са ви набили. Да се върнем малко преди 10 ноември 1989. Вярваше ли, че комунизмът скоро ще рухне?

О, по ония времена сигурно съм си мислел, че Съветският съюз е могъщ и "нерушим”, а Подуяне е центърът на вселената. Всъщност като дете, израсло в скромно железничарско семейство и по улиците на беден софийски квартал, не бях във възторг от соцреалността, за разлика от дечицата на номенклатурата. Пък и нещо не успяха да ме спечелят историите за Павлик Морозов, ама никак. И се бунтувахме, колкото можем, разбира се. Дори някак си се скатах и не влязох и в комсомола. И после, за да започна работа като автомонтьор в такситата, ми се наложи да си вадя фалшива комсомолска книжка.
Вече през осемдесетте, когато слушахме "Стената” на "Пинк Флойд", мечтите ни станаха по-смели, но, честно казано, не си представяхме рухването на системата...
Когато Стената падна, бях на върха на щастието. До ден днешен усещам оня сладък вкус на свободата, сякаш награда за лични усилия.
Как виждаше бъдещето си тогава? А сега, 20 години след падането на Стената?

Ами мен рокендролът ме беше грабнал още в ония години и виждах бъдещето си в музиката. И то се случи. Сега, когато наш’та татковина крета на края на Европа с кагебарска демокрация и бедният труженик се захвана да си харчи свободата като аванс пред заплата, намирам надежда в оня порив, който бая стресна злите сили тогава. Вярвам, че ония ведри лица, които излязоха на улицата и си взеха живота в ръцете, не са тези примирени хорица, които обитават родината в днешно време. Събуждането от края на осемдесетте ще ни държи топло и светло винаги. За сърцатите българи рухването на комунизма е глътката живителна свобода, която им даде сили да започнат едно пълно с приключения пътешествие. Самият аз не искам да съм страничен наблюдател, обичам да вря и да кипя в нещата... А "Лед Цепелин” са ме научили, че мисията е вечна.

Кога за първи път започна да свириш и на какво? На китара или на барабани?

Бях на 6 години, когато ми купиха китара. Да разкажа за първия ми китарен герой... Тогава вървеше соцсапунката "На всеки километър” и бате Серго (майор Деянов) на един кораб свиреше на китара и всички мацки бяха негови. После обаче дойде разочарованието, когато разбрах, че всъщност това не е китара, а радиостанция и той предава на руснаците... По-късно се запалих по барабаните и доста години си изкарвах хляба като барабанист. Но, мисля, съм най-добър на хармониката.
Как и колко се промени България след падането на комунистическия режим и променихме ли се ние, българите?

Е, промяната е толкова шеметна и огромна, че на мрънкачите за байтошовото безвремие, ако им върнат москвичите и опашките за хляб, ще ореват орталъка. Капитализъм да се осъществява от комунисти, си е промяна, откъдето и да го погледнеш.
Наистина се промени България, а и българите с нея. Сега мразим Америка, искаме да живеем като западняци, но все към Русия си ни влече. Помня, че по първите митинги си мечтаехме за простички неща - да имаме право на собствено мнение, свободен пазар, медии, опозиция на властта, да има банани по магазините и цветни снимки...
Междувременно вече имаме и мобилни телефони, интернет, членуваме в НАТО и ЕС и това е нормално. Някак си знаехме, че България е част от света и ако се отмести червеният московски ботуш, ще си дойдем на мястото. Но не си представяхме, че ще ни управляват и днес тодорживковите придворни и роднини, че ченгетата ще са навсякъде и че ще се кръстят в църквите.
Е, сега поне човек може да научи истината за комунизма и не може да каже "не знаех”. Постоянно излизат стойностни книги, има ги и който търси - намира. Нищо, че са натикани в края на сергията на новобългарската безпардонна капалъ чаршия, важното е, че ги има. А и наистина се осъществиха повечето неща, за които тогава мечтаехме и колкото и да се опъваме, ще вървим като света, ако ще и да сме на опашката му.
Комунизмът се самосрути, но ние очевидно още пъшкаме под развалините му. В "Какви времена" Георги Минчев с горчивина пееше :
Ех, момчета, момчета, щом бившите ченгета
в пазарна икономика си пробват късмета,
май ще се наложи, когато заповядват
да им пеем на ухо "Камъните падат".

Според теб, ще успеем ли някога да разчистим останките от миналото и да си вдигнем главите?

Пука ми, разбира се, но пък не си го слагам много на сърце, че мутри и кандидат-мутри си самоспонсорираха една посттекезесарска субкултура и тя стана институция, защото ония грейнали физиономии от промените ми държат топло и знам, че където и да са по света, все ще се намерим, било по интуиция, било по Интернет. Ние сме Другата България и сме си вечните емигранти, дори когато живеем на тези 111 хиляди квадратни километра, над които чалгата се лее.
Но пък песните на Гошо Минчев са от такава висока класа, че пред тях и някои класики от световния рок бледнеят. Така че няма да пъшкаме под развалините, а ще отместваме отломките и ще пишем яки парчета, защото песните остават. Истинските песни, разбира се. А и, Слава Богу, чрез музиката се обградих с хора, които на никого не са пели на ухо, колкото у нас да си падат камъните. Виж, “търкалящите се камъни” Ролинг Стоунс пак пълнят стадиони.
Вие бяхте приятели с Георги Минчев и след като той ни напусна, ти наследи китарата му. Свириш ли понякога с нея?

Китарата на бате Гошо ме избави от вредни мисли за реституция и приватизация, защото всъщност съм един щастлив наследник. Разходих я из България и Щатите. Снимах я в Ню Йорк на Бродуей, на Мисисипи, на гроба на Джими Хендрикс ..., все места, където Гошката не доживя да я заведе. Сега си стои в студиото ми и е съпричастна със създаването на всичките ни песни, откакто Георги отлетя. Обичам я и й говоря като на човек.
Ти си инициатор на ежегодния рокфестивал "Цвете за Гошо". Как мина фестивалът тази година?

Беше един от най-хубавите фестивали. Най-сетне го научиха и започнаха да се събират много хора и направо си се превърна в Софийския рокфестивал. Свириха петнадесетина млади и пет-шест утвърдени банди и си беше празник с много жица и бира.
Водиш свое телевизионно предаване, как се чувстваш като водещ? Кой е последният диск, който записа? Всъщност колко станаха общо?

Имам две-три уебстраници и там са показани 12-те ми албума и едно DVD, но понеже пазарът нехае за такава музика, те се намират само в меломанските магазини. Имам радио и тв предаване с името “Карай да върви, това е блус”. По радио StarFM всеки вторник вечер пускам блус от огромната ми колекция, а по СКАТ всяка сряда каня български рокбанди. Иска ми се да покажа българския рокендрол, защото той ври и кипи по клубове, гаражи и мазета, но на сцената на така наречения български шоубизнес няма място за него.
Разкажи за плановете си, за групата, с която свириш?
Преди година събрах стари бойни единици от съпротивата и сформирах "Кръпка блус бенд”. През май свирихме в Карлсруе, Германия и не само че никой не пострада от нашето свирене, ами ни поканиха да запишем албум на живо. Тъкмо се върнахме оттам, имахме няколко концерта, които бяха записани и ще бъдат издадени на CD и DVD. Има и много клипове в you tube от нашето свирене там. Сега работим по новия авторски албум "Автопортрет”, който ще излезе в края на годината и искам да направим концерт "20 години "Подуене блус бенд”.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #192 on: November 04, 2009, 15:21 »
Благодаря ти Дилмана,

За това, че си тук сред нас, за това че обогатяваш сайта ни с присъствието си тук сред нас с твоите статий публикувани  в сайта ни и въобще за всичко... :)

Лек и спорен ден и на тебе...

Също така ви желая успех на 10.11.2009. Много бих искала ако имах възможност да можех да съм там!

Shumarov

• Guest
« Reply #193 on: November 04, 2009, 21:04 »
Благодарим на Дилмана за поканата! Благодаря и на ръководството на сайта за контактите им с Дилмана!
Прочетох миналата седмица за предстоящето честване на 20 години от падането на диктатурата в България, и си правех "пъклени" планове да ида до там(даже поканих и жена ми :) ), но ми излезнаха служебни ангажименти и няма да мога да ида до там :( много бих се радвал, ако някой от присъствалите на купона успее да направи записи и ги публикува тука!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #194 on: November 05, 2009, 03:56 »
 Даниела Горчева ни  представя  Васко Кръпката" За кръпките на комунизма и музиката от днес!"-  ;)Злите сили  http://www.youtube.com/watch?v=1q0wnICxvjg&feature=player_embedded#