Prochetoh statiqta, i mi haresa.Prochetoh i mneniqta, i syshto mi haresaha.Znachi ima raznovidni mneniq, i tova e nai-hubavoto.Raznomislieto e hubavo neshto.Ima razbira se, i kraini izkazvaniq sys lipsa na uvajenie kym inakomisleshtiq, i tova ne e hubavo, no e razbiraemo sys ogled na ednostranno nalganata ni izmislena istoriq.Az lichno ne poznavam nito izmislenata istoriq, nito istinskata, no ne vqrvam nqkoi da si e smenil imeto sys udovolstvie.Az sym syvremennik na sybitiqta, i moga da kaja, che beshe otvratitelno, i ujasqvashto da gledash kak syblichat edna jena, koqto ne iska da si smeni imeto v chitalishteto na seloto, i da q pusnat po rozovi kiuloti posred bql den.Neka tezi, koito se opredelqt, kto bylgari da se postavqt na neino mqsto.I nai-prezreniqt ubiec zaslujava spravedliv sydeben proces, i syjalenie za nishtojestvoto mu.A tozi, koito tvyrdi, che izqsnqvaneto na istinata se pravi, kato vydica za fanatiziranite vqrvashti...az ne sym vqrvasht, no iskam da se znae istinata.Iskam da se znaqt imenata na tezi drugari, koito besnqha, kato "Turchin nad Bashtino mi ognishte", i se izmyknaha beznakazano.I ne samo se izmyknaha, a paradirat arogantno sys vlastta(razbirai parite), koito sa pridobili za smetka na nechiq smyrt, i stradanieto na cql edin etnos.