Author Topic: Божидар Димитров-- спорен историк !  (Read 43080 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
В началото средата или към края на владичеството?
Защото определено има разлика,не мислиш ли...
Подемът започва, след като се разрешава на българите да си имат собствена църква и това е доста към края на робството.След това вече не е робство,ама това вече е друга тема...
Да уточнението е нужно. Говоря за края на 18 век и за 19 век.

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
Документите, регламентиращи привилегиите на малцинствата по време на т.н. социализъм, никога не са били секретни. Малцинствата ги познаваха добре и се ползваха от тях. Във висшите учебни заведения имаше квота за прием от тези общности и ако при кандидатстване на общо основание от класацията отпадаха кандидатствудент(к)и с отличен бал, то привилегированите можеха да се класират и с едва достигната тройка на изпитите. И това ако не е толериране! 

neru

• Guest
Документите, регламентиращи привилегиите на малцинствата по време на т.н. социализъм, никога не са били секретни. Малцинствата ги познаваха добре и се ползваха от тях. Във висшите учебни заведения имаше квота за прием от тези общности и ако при кандидатстване на общо основание от класацията отпадаха кандидатствудент(к)и с отличен бал, то привилегированите можеха да се класират и с едва достигната тройка на изпитите. И това ако не е толериране!
Това го писах 2 пъти и 2 пъти ми ги изтриха!!Не съм искал да обидя никого,защото си беше  истина  но някои съфорумци се обидиха!

Offline yusu

• Global moderator
    Да бе сигурно за това сега има толкова много помаци с висше и полувисше образование!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
    Да бе сигурно за това сега има толкова много помаци с висше и полувисше образование!
В Смолянско са много помаците с висше образование. Има и професори и то не един. Въпроса е до желанието за учене и за това дали родителите ще позволят. Е в Смолянско са позволявали и там има много помаци с високо образование.

Offline ivetko

• Senior member
А няма ли? Уважаемият ходжа постоянно ни натрапва факта, че има не едно, а две висши образования. :) Пример от личните ми спомени: След един от кандидатстудентските ми изпити излязоха два списъка с издържалите. Първият беше анулиран и след три часа излезе нов, с още четири човека. Изпадналият първоначално Севал Шукриев, етнически турчин от Кърджали, трябваше да бъде приет и заради това още трима, класирали се преди него, извади късмет.

Offline Беглик

• Advanced member
За влизане в езикова/математическа гимназия 20% от местата бяха за деца на активни борци, 20 % бяха за деца на работници и трудещи се селяни. Останалите бяха по общ ред.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
За влизане в езикова/математическа гимназия 20% от местата бяха за деца на активни борци, 20 % бяха за деца на работници и трудещи се селяни. Останалите бяха по общ ред.
  Не си спомням децата на работници и селяни да са имали привилегии.Виж,за децата на активните борци е вярно. 

Offline KaraIbrahim

• Moderator
А няма ли? Уважаемият ходжа постоянно ни натрапва факта, че има не едно, а две висши образования.  Пример от личните ми спомени: След един от кандидатстудентските ми изпити излязоха два списъка с издържалите. Първият беше анулиран и след три часа излезе нов, с още четири човека. Изпадналият първоначално Севал Шукриев, етнически турчин от Кърджали, трябваше да бъде приет и заради това още трима, класирали се преди него, извади късмет.
 Много си паметлива,ivetko :) А сигурна ли си,че причината за новия списък е въпросния човек?Може просто да са допуснали грешка някаква.Не е хубаво да се твърди нещо без да има човек доказателства.

neru

• Guest
По специалността, в която кандидатствах,имах общ успех 5,17 и бях 1-ва резерва. След някои размествания влезнах аз и още двама с близък бал.А имах колеги,които влезнаха с бал по-нисък от 4.50.Всички бяха от Кърджали , Смолян и Якоруда с мюсулманско вероизповедание.Групата ни беше от28 човека и от тях 11-сет бяха с успех по-нисък от моя.Хаѝде,смятаѝте проценти!

Offline ivetko

• Senior member
Много си паметлива,ivetko  А сигурна ли си,че причината за новия списък е въпросния човек?Може просто да са допуснали грешка някаква.Не е хубаво да се твърди нещо без да има човек доказателства.
Ми паметлива съм от малка. Сигурна съм, защото самият човек с гордост го разправяше без никакво притеснение. А по-късно беше потвърдено и от член на изпитната комисия.
Странно ми е, че спорите за общоизвестни неща, които могат да бъдат проверени.
"По отношение на малцинствените въпроси, БКП също променя политиката си с течение на времето. В първите години след 9 септември 1944 БКП позволява на голям брой от българските турци и евреи да се изселят съответно в Турция и Израел. През 1951 Политбюро на ЦК на БКП взема Решение за подобряване на работата на партията сред турското население.  На турското малцинство са предоставени широки права за самоопределение.  В районите с преобладаващо турско население се позволява изучаването на  турски език, излъчват се радио програми на турски, създават се турски  културни състави. Турските младежи влизат с привилегии във висшите  учебни заведения. В годините до края на 70те са сключени няколко  изселнически спогодби с Турция.
След посещение на турския президент в София, на което той заявява, че повече няма да се сключват изселнически спогодби. Отношенията между България и Турция се изострят едновременно с тези между правителството и турското малцинство. През 80-те години БКП организира т.нар. Възродителен процес за смяна на тюркско-арабските имена на българските турци, българите-мохамедани и изповядващите исляма цигани с български." (Уикипедия - История на БКП)

Offline Hadj

• Adviser
  Някой "много паметливи" хора одново задъвчиха старите л---а.Имайте малко уважение към нас.Аз съм завършил висше образование точно през възродителното време и знам с колко четене съм влязъл.За друго уж обиктивни ,
а тук поставяте всички под общ знаменател.Знаем че партията изпращаше  тройкаджии но те идваха със специална препоръка и всички знаем че повечето са работили за ДС.Пък каква вина имиме ние че това било  един от пътищата по обезличаването ни.
      Искам да направя една аналогия с енечарството.Много бедни мюсюлмани са искали децата им да постъпят в енически корпус но с "предимство "са вземани не мюсюлмани-та и предимството при мацинствата през комунизма е почти същото.

Offline abc

• Forum fan
Висшето образование в България и еничарството са си едно към едно на прилика Hadj   

Offline muti6

• Adviser
Висшето образование в България и еничарството са си едно към едно на прилика Hadj    
  Хахахаха, много остроумно, браво! !!!Не се подигравам, а ми стана много смешно на сравнението ти.Темата се развива странно,зщото никой не говори по зададения въпрос.
Mного ме тревожи факта,че много от хората още не са наясно в каква държава живеят и продължават да си задават въпроси за комунизма и т.н. Отговорът е кратък.
Живеем в  страната на "Аз нали ти казах" какво може да се очаква. Всеки може да говори   пост фактум, а реалистичните залози в минало време са трудоемки и залагащи   доброто име на карта. Да се придържаме към темата на форума с благоприличен език и точен анализ,   макар че не всички успяват! Нервите не са добър помощник...

Offline dim56

• Forum fan
Няколко думи за висшето образование по време на комунизма.
Позата на щрауса не говори добре за тези, които я заемат - това говори само за непреодолени комплекси  ;)
Имаше ли 22-ро постановление? - Имаше.
Имаше ли 31-во постановление? - Имаше.
Имаше ли прием във ВУЗ по определени квоти - за активни борци, за хора от слаборазвитите райони на БГ? - Имаше.
Затова е смешно, когато някои тук споделят спомени за приемани по този начин студенти, други да скачат като ощипани госпожици...
Това, че такава е била държавната политика и много хора от малцинствата са влезли по този начин във ВУЗ, не ги прави виновни! Нито имат повод да се срамуват!
Друг е въпросът как някои са използвали този шанс и какво са постигнали. Защото ми прави впечатление, че точно които се тупат в гърдите, показват нивото си чрез начина на писане и изразяване тук  ;D