Author Topic: Николина Чакърдъкова - Мома седи на чардак  (Read 5603 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

eron

• Guest
Една много красива песен!

http://vbox7.com/play:be27d64d

Eron

Offline Демир Чобанов

• Member
  • **
Някой знае ли дали Н. Чакърдъкова продължава да си живее в Г.Делчев (Неврокоп) и от кой край е рода й ? Дали има нещо помашко в нея ?

Offline Metka

• Forum fan
Някой знае ли дали Н. Чакърдъкова продължава да си живее в Г.Делчев (Неврокоп) и от кой край е рода й ? Дали има нещо помашко в нея ?
   Тя е от град Гоце Делчев , предполагам наследница на бежанци от Егейска Македония след 1924 година.

Това което е помашко около нея са помашките носий , подарени от
читалищата в помашките села , говори се че е бадева.
Тя изнесе предизборните концерти на президента.
Наистина направи зрелищни спектактли за милиони.
Но се надяваме ако Георги Първанов се кандидатира за 3 мандат , поне в нейната многобройна група да включат и някой "кьораво" помаче или помакиня.
За сега в състава и има само роми - зурнаджий ,тапанджий и "чисти млади и красиви българи и българки"
До колкото знам нема ни помак ни помакиня вътре..

Offline bggrazdanin

• Member
  • **
Е така е съгласен съм с метка. Някой шоп, шопкиня, еврейче, арменче, гагаузче и на всеки по табелка на врата, от кой етнос е нали ?

Offline Metka

• Forum fan
Е така е съгласен съм с метка. Някой шоп, шопкиня, еврейче, арменче, гагаузче и на всеки по табелка на врата, от кой етнос е нали ?

Да , на пръв поглед изглежда че е несправедливо мнението ми.
Но е истина че антуражът и се състой от помашки носий.Най шарените носий са грижливо прибрани от селските читалища и с тях се окичват по време на концерти.На практика става едно фалшиво зрелище,щото е ясно че козата овца не става.
С тях тя стана известна. Нека де жива и здрава, но ни е задължена. Читалищата ни в момента за пущини, развалини, или пък офиси на фирми..
Вместо вътре да има музей на помашкото ръкоделие и изкуство.

Isyankar

• Guest
Чакърдъкова ли е виновна за пустеещите читалища ? А за Големия взрив ?

Offline bggrazdanin

• Member
  • **
Тук в България е прието всеки да е виновен за нещо, нали?