Author Topic: Да опознаем "Исляма"-Теми,които ни вълнуват  (Read 104863 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser

Offline muti6

• Adviser
БЛАГОПРИЛИЧИЕТО В СЛОВЕСНОТО ОБЩУВАНЕ

Способността ни, да се изразяваме словесно, е сред най-великите блага, с които Аллах е надарил човека, оказвайки му почит и уважение пред останалите творения.
Във връзка с това в Свещения Коран е казано: Всемилостивия научи на Корана, сътвори човека, научи го да говори. /Сура Всемилостивия (Ар-Рахма:н): 1-4/
Именно поради величието на тази благодат хората трябва да си служат с нея подобаващо, да се отнасят с дълбока признателност към своя Господ и да осъждат проявите на неблагодарност към Него.
Ислямът ясно и недвусмислено им е показал как да извличат полза за себе си от тази щедра благодат и как да превръщат думите си, които по цял ден не слизат от устата им, в път към така желаната добродетелност. Защото истината е, че речта на повечето хора е така безспирна, че езикът им не престава да се движи дори и за миг.
Ако решим да се вгледаме в онова, което те говорят, ще установим, че в голямата си част то представлява хвърляно на вятъра празнословие и далеч не е безвредна словоохотливост, тъй като не за това е вложил Аллах езици в устата ни и не за това е предназначил този дар.
Ето защо Всевишния е казал: Няма добро в много от тайния им шепот, освен у онзи, който повелява подаяние или благодеяние, или помирение между хората. И който върши това в стремеж към благоволението на Аллах, Ние ще го дарим с огромна награда. Сура Жените (Ан-Ниса:’): 114
Ислямът проявява огромно внимание към проблема за словото и словесното общуване, понеже по словото, произнесено от един човек, се познава дълбочината на мисълта му и същината на нравствеността му, и понеже особеностите в словесното общуване между членовете на една общност са показателни за равнището на нейната духовна извисеност и за степента, в която сред нея е проникнала добродетелта.
  
Преди да заговори на останалите, човек е длъжен да запита най-напред себе си.
Той трябва първо да си отговори на въпроса, дали в този момент има нещо, което се налага да бъде изразявано чрез слово. И ако намери причина да говори, то нека заговори; ако ли не – то за него е по-достойно да мълчи, защото отказът от словото, когато не съществува потребност от него, е действие угодно за Аллах, за което се полага голямо въздаяние.
В този смисъл Абд Аллах Ибн Масуд (Аллах да е доволен от него!) е казал следното: “Кълна се в Онзи, освен Когото няма друг бог, че на земята няма нещо, което да се нуждае повече от затвор, от езика [на човека]!” /Ат-Табарани/
А Абд Аллах Ибн Аббас (Аллах да е доволен от него!) е казал: “Пет [неща] за тях са по-ценни от вранестите белоноги [жребци]: Не говори за онова, което не те касае, защото това е излишно, и ти не поемай отговорност за него! И не говори за онова, което те касае, докато не му намериш мястото, [на което да го изречеш], защото случи ли се човек да говори за нещо, което го касае, и не го изрече на местото му – това е недостатък!
И не се препирай нито с благ и търпелив, нито с глупец, защото благият ще те възненавиди, а глупецът ще те обиди! И споменавай брата си, когато не присъства, с онова, с което би искал и той да те споменава, и му прощавай онова, за което би искал и той да ти прощава!
И върши делата си като човек, който разбира, че ще му бъде въздадено за добрините, а за престъпленията – наказан!” /Ибн Абу ад-Дуня/
Мюсюлманинът не би могъл да изпълнява всичко това, ако не е господар на езика си, ако не властва над него със силата на своята воля, ако не го възпира, когато се налага той да замълчи, и не го поставя под контрола си, когато желае да заговори.
А що се отнася до онези, които се оставят да ги водят езиците им, то те ги водят към собствената им гибел!

http://4.bp.blogspot.com/_BAoP1ZqMfY8/S8dtih-YC5I/AAAAAAAAEiw/AnHWsqgsau8/s320/fractal153.jpg

Offline muti6

• Adviser
Свещеният Коран е низпослан през тази нощ, а Кадр

Свещеният Коран е низпослан през тази нощ, а Кадр която Всевишния е определил като благословена.

Група от първите мюсюлмани – включваща видни личности като

Ибн Аббас,

Катада,

Саид ибн Джубаир,

Икрима,

Муджахид и др.,

предават че нощта в която Свещеният Коран бил низпослан е нощта Кадр.

Фразата “През нея (тази нощ) се решава всяко мъдро дело”

означава, че през тази нощ се решава съдбата на всички същества за следващата година.

През тази нощ се определя кой ще живее, кой ще умре, кой ще бъде спасен,

кой ще бъде обречен,

кой ще бъде изпратен в Рая,

кой ще бъде изпратен в Ада,

кому ще бъде оказана почест,

кой ще бъде унизен,

къде ще има бедствия и недоимък,

и всичко останало,

което Аллах желае за годината.

Това означава, че съдбата на всички същества се пише през нощта Кадр

– и Аллах знае най-добре, че през нощта Кадр записът на бъдещите събития се изпраща от ал-Лехв ал-Махфуз.

“Кадр” означава благоговение или почест, т.е. това е нощта, която се почита заради специфичния й характер и защото този, който прекарва тази нощ в молитва, спечелва благоволението на Аллах. Има мнения също така, че “Кадр” означава стесняване, в смисъл, че остава скрито кога точно е тази нощ. Ал-Халил ибн Ахмед казва: Нощта е назована Лейлат Ал-Кадр, защото земята се стеснява от големия брой ангели (които слизат) през тази нощ и Кадр означава стесняване. Аллах Всевишния казва:

А ако го подложи на изпитание, като ограничи препитанието му, казва: “Моят Господ ме оскърби.” (Ал-Фаджр 89:16)

, т.е. чрез свиване или намаляване на средствата за препитание. Твърди се също така, че Кадр означава Кадар, т.е. че през тази нощ се решава всичко за идната година, както Аллах е казал:

През нея се решава всяко мъдро дело… (Ад-Духан 44:4)

, защото отреденото от Аллах е решено и низпослано през тази нощ. Така Аллах я е назовал нощта Кадр, заради огромната й стойност, която има при Него и защото тогава се опрощават много грехове и се прикриват много вини, защото това е нощта на опрощението.
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs296.snc4/41144_123196737731235_114543325263243_153181_7543604_n.jpg

Offline @xmet

• Senior member

Offline yusu

• Global moderator

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
Този псевдо-националист Сидеров не пропусна да спомене помаците като "насилствено ислямизирани"явно има комплекси към този етнос.В същото време се разбра че Сидеров чете Курана като всички останали агресивно настроени християни към Исляма.И отново наблегна че всички терористични атаки са дело не на мюсюлмани,а на Исляма.Какви ли национални приоритети  ще има Сидеров ако управляваше страната..?

Offline Svetla

• Advanced member
А другата участничка на какво наблегна - само лозунга "вие не познавате исляма" и "имам право на личен избор"?  Теоритически е така, но не съм чула, от друга страна, някой мюсюлманин да е заявил, че би се оженил за друговерка... Поредната демагогия под надслов "личен избор".

Offline yusu

• Global moderator
   Уважаема, личният избор е право на всеки човек и не знам защо след като не познаваш тази жена лично я обвиняваш в демагогия. Явно и ти четеш Курана и познаваш Исляма колкото Волен и изваждаш от контекста само това което ти уйдисва. Иначе практиката мюсюлманин да се жени за друговерка съществува от памтивека та и до днес (имаме във форума една огромна тема за смесените бракове), направи си труда да я прегледаш. Представи си това дори е разрешено от Исляма, разбира се с някои условия.
    1. Мюсюлманина се задължава да не насилва съпругата си да приема неговата религия освен ако тя не пожелае.
    2.  Той трябва да и осигури време и място тя да извършва обредите и ритуалите на своята религия.
   И третото му задължение, което е най-важно от гледна точка на Исляма и което в най-голяма степен влияе за разрушаването на тези бракове ( между другото аз лично съм против тези бракове точно заради това правило) е:  Мюсюлманина трябва да отгледа и възпита децата си така както повелява Ислямската религия.
    Тук вече идват истинските противоречия и жените дават най-различни мнения и тълкувания по въпроса след което се стига до отслабване на брака а в последствие и до неговото евентуално разпадане.
   За това жената от клипчето по-горе казва '' вие не познавате Исляма'' и '' имам право на личен избор'' защото тя познава Исляма.

Offline Svetla

• Advanced member
Добре, съгласна съм за задълженията, ама мюсюлманинът и мюсюлманката нямат ли право да се влюбят в друговерци, да обичат представители на друга религия, да им се родят деца, например?
Ето тази жена се е влюбила в мюсюлманин и е приела исляма, което е разбираемо. А не можеше ли той да приеме да се ожени за друговерка, пък тя след това като опознае вярата му, да я приеме, когато пожелае?
Имам една приятелка, която е с подобна съдба и не живее в България, защото обича мъжа си. Само едно ще ти кажа - вече съжалява за стореното и най-вече заради детето си.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Добре, съгласна съм за задълженията, ама мюсюлманинът и мюсюлманката нямат ли право да се влюбят в друговерци, да обичат представители на друга религия, да им се родят деца, например?
Ето тази жена се е влюбила в мюсюлманин и е приела исляма, което е разбираемо. А не можеше ли той да приеме да се ожени за друговерка, пък тя след това като опознае вярата му, да я приеме, когато пожелае?
Имам една приятелка, която е с подобна съдба и не живее в България, защото обича мъжа си. Само едно ще ти кажа - вече съжалява за стореното и най-вече заради детето си.
Светла ти въобще мюсюлмани виждала ли си или само на картинка? Аз имам братовчеди женени за друговерци и то от две други вери. Живеят си перфектно, а децата са оставени да се изберат вярата която на тях им харесва. Никой никого не е насилвал да си сменя вярата и така натък. В България тези примери са десетки хиляди и браковете между друговерци са толкова стабилни, колкото и между единверци. Ама тая тема толкова сме дъвкали и разтягали че вече ми е писнало. Има си тема точно за този въпрос. Разрови и я намери и виж какво сме писали там. Айде да не спамим тая тема.

Offline Svetla

• Advanced member
Виждала съм, виждам всеки ден и съм общувала с такива в Турция, Мароко, Индия, Франция и Тунис. Досега не съм чула някой да е казал пред мен, че детето му ще се ожени/омъжи за друговерец.
Вероятно контактите ми са били ограничени. Имам предвид съвсем обикновени хора: работници, интелектуалци, келнери, дребни търговци...
Дано е така както казваш, Балканджия!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Виждала съм, виждам всеки ден и съм общувала с такива в Турция, Мароко, Индия, Франция и Тунис. Досега не съм чула някой да е казал пред мен, че детето му ще се ожени/омъжи за друговерец.
Вероятно контактите ми са били ограничени. Имам предвид съвсем обикновени хора: работници, интелектуалци, келнери, дребни търговци...
Дано е така както казваш, Балканджия!
Между страните които си изброила не виждам България. Запознай се и общувай с български мюсюлмани и ще се промениш мнението!

Offline Шали

• Advanced member
... ама мюсюлманинът и мюсюлманката нямат ли право да се влюбят в друговерци, да обичат представители на друга религия, да им се родят деца, например?
...
Правото да се влюбиш и обичаш не подлежи на регулация ;) Нямат право да се омъжват - това е друго :)

Offline muti6

• Adviser
Правото да се влюбиш и обичаш не подлежи на регулация ;) Нямат право да се омъжват - това е друго :)
Шали,това е лично мнение,но показва непознаване на ислямските правила и закони.Практическите въпроси на взаимоотношенията между мюсюлманите и ахл ал-китаб(това са хората на писанието,а кои са те сама си отговори) се разглеждат от ФИКХА. В случая тази ислямска наука регламентира въпросите за изграждането на нови храмове от друговерците,, за възможностите мюсюлмани да встъпват в брак с тях или да ядат приготвена от тях храна.Така,че ако имате интерес  прочетете.