Author Topic: Да опознаем "Исляма"-Теми,които ни вълнуват  (Read 104886 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ago  Shaban  tırjestvoto  ne e organizirano  ot  Peter toi e svalil  snimkata ot  neta tova moje i ti
da go napravi6  anti islqmis li 6te  si ?

Приятелче, това че постояно повтаряш аго Шабан, едва ли те прави мюсюлманин. Мюсюлманите не клеветят и не съдействат на клеветниците. Шумаров вече изстри няколко твои постинги за обида на религиозна основа.

Виж по-горе какво е писал Снейк по мой адрес. Причината за това негово отношение е тази, че се завърнах във форума с надеждата за промяна на политиката му. Националистите и ислямофобите да се сезират, както и крайните изказвания от страна на помаците. Аз поех ангажимента да сигнализирам за проявите на последните, а Снейк вече имаше такива изказвания.

Нищо подобно не се случи след завръщането ни с Метка и Шабан. Аз вече мисля, че съм сгрешил. Така че скоро можеш спокойно да се отпуснеш в прегръдките на ислямофобията и национализма.

Правилно си писал Мустафа но да го спазваше добре,
                   а не да  ми забиваш нож в гърба , в месец Рамазан
                   Ти брата мусулман не уважаваш, през Рамазан
                     забиваш нож в гърба на Сулейман, и  линк
                      ако  желаеш ще ти дам ,да видят всички
                       какви ги мислиш ти на ближния  през месец
                      Рамазан.

Изглежда си прав, Сюлеймане! Но намеренията ми бяха сайтът да се превърне в място за цивилизована дискусия, без етнически и религиозни сблъсъци.

Offline Snake

• Forum fan
             Прав съм разбира се, аз нема да забия нож в гърба на мусулманин ,който се опитва да защити правото ни на съществуване за разлика от теб и Метката.Линк да слагам ли тук ,за да видиш колко сте обичали мусулманите , които са ви наричали -БРАТ и вие нож сте им готвили по време на Рамазан .

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Слагай  - аз заставам зад всяка своя дума, независимо дали е във форум или копирана от шпиони в чат сесия! Но не забравяй, че клеветата е също голям грях.

И не съм забивал нож в гърба на мюсюлманите, а съм се стремял да го извадя от там. Всичко на всичко съм обсъждал 3 души - помаци от форума, които си позволяват по-агресивен стил на писане, което е в ущърб на цялата общност.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Виж, Снейк, не очаквах да паднеш толкова ниско, че да публикуваш чужд разговор. Не е етично, а е и много подло. Жалко за онзи, който ти е дал тази информация.

Пак казвам, аз заставам зад всяка моя дума. За другите не отговарям. Ето какво съм казал:

трябва да се подсигури нормална обстановка за диалог
без агресия, който е заслужил да се банне
така останалите ще са спокоъни

Споменах теб на първо място, че трябва да те наблюдаваме от късо. Ти сам знаеш защо. Защото подобни изказвания вредят на форума и представляват златна храна за националистите -

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1788.msg19341.html#msg19341

Но това вече няма никакво значение, защото както вече казах, останах разочарован от случващото се. Нищо в обстановката на сайта не се промени. Затова смятам да си почина.

Guderian

• Guest
...ето защо от туркофилите само Мустафа_б уважавам. Казвал съм му го нееднократно...

П.С. Пак упадихте Мустафата...Споко, до 3 дни ше се появи. Нарочно вика така, щото му трябва време да приготви децата за училище...

Offline omega2

• Banned
  • **
Mustafa-b 1.     musulmanin  sam  o6te predi ti da se rodi6.
                2. Musulmanite  klevetqt    za da  se uveri6  zastani  za 20min do  Tsikoviq magazin   sre6tu  tsrıkvata vi.
                3 .Nikoi  ne  e dlıjen  da se sıglasqva  s mnenieto  na  drugiq   ina4e kak 6te se pou4i diskusiq .
                4.V  Pomak.eu   moje da vlizat kakto  musulmani  taka  i ne musulmani  taka 4e ako  iska6  da obori6  ne6to   izvadi  aeti  ot KORANA   ildrugi dokumenti
t.e.
      KOGATO FAKTİTE GOVORQT , BOGOVETE   MIL4AT .

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Няма как да си бил мюсюлманин преди да се родя и в същото време да се обръщаш към Шабан с "аго".

1. Всеки отговаря за постъпките си.

2. Никой не е длъжен да се съгласява с чуждото мнение, но всеки е длъжен да се съобразява какво говори, и най-вече къде го казва.

3. В помак.бг могат да влизат всякакви хора, но всички трябва да се придържат към правилата, където много ясно е посочено, че сайтът е със специфична насоченост и с ясно определени цели, а не чат за чешане на езиците с постоянно бълване на ислямофобски клевети и пререкания на религиозна и етническа основа.

Както и да е. Няма нужда да се повтарям. Оставям ви на спокойствие.

Offline Snake

• Forum fan
                 Мустафа ,аз съм мусулманин, а за на мусулманите ,както и за християните  мисля, че е  добре  да си прощаваме .Неможе в  най-хувавия месец ние да творим омраза и раздори .Нека си простим ,да си подадем ръка ,аз несъм човек който мрази ,даже и името ми Сулейман значи човек на мира и като такъв ,че започнах спора с теб се извинявам .Нека до края на Рамазан ,дните ни са съпътствани повече с радост отколкото с тъга,повече с щастие отколкото с омраза .
                   Това е от мен ,предполагам ,   че  и ти ще се съгласиш с мен и ще ме разбереш.

Offline RIBNOVO

• Senior member
ohhhh sporove i pak sporove

Shumarov

• Guest
Нека да си подадем ръка, и да се сдобрим-празници са! Всички грешим-хубаво е да си прощаваме!

Offline muti6

• Adviser
Molia ,Vi ne spamete hubavata tema.Ako imate problemi si pishete na lichni.Mustafa_b,Snake ramazan e vse pak.Izlagate se.

Offline muti6

• Adviser
В името на Аллах, Всемилостивият, Милосърдният!

Уважаеми братя!

Всички хора, малко или много прегрешават спрямо Аллах Субханеху ве Теаляи. Те по различен начин се противопоставят на Неговите повели, и не се предпазват от забраните. Въпреки, че много от тях са заслужавали наказание за направените прегрешения,  Всевишният Аллах ги извинява. Аллах Аззе ве Джелле казва:

۞ذَلِكَ وَمَنْ عَاقَبَ بِمِثْلِ مَا عُوقِبَ بِهِ ثُمَّ بُغِيَ عَلَيْهِ لَيَنْصُرَنَّهُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَعَفُوٌّ غَفُورٌ۞

§Аллах е Извиняващ, Опрощаващ.§ /Сура “Хадж”/22/:60/

Той е извинил много хора, като стрелците в битката при “Уход”, които нарушили повелята на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). Всевишния Аллах казва:

۞إِنَّ الَّذِينَ تَوَلَّوْا مِنْكُمْ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ إِنَّمَا اسْتَزَلَّهُمُ الشَّيْطَانُ بِبَعْضِ مَا كَسَبُوا وَلَقَدْ عَفَا اللَّهُ عَنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ حَلِيمٌ۞

§Онези от вас, които се отвърнаха в деня на сблъсъка между двете множества [при Ухуд], шеитанът ги подхлъзна с онова, което са придобили. Аллах вече ги извини. Наистина Аллах е Опрощаващ, Търпелив.§/Сура “Али Имран”/3/:155/

Всевишният Аллах е Извиняващ и Щедър и обича извинението, повелява го и на Неговият Пратеник - Мухаммед (с.а.с.), като казва:

۞فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاصْفَحْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ۞

§[О, Мухаммед!] Извини ги и им прости! Аллах обича благодетелните.§/Сура “Маиде”/5/:13/

Поради огромната важност на извинението, Аллах Субханеху ве Тегля стимулира по различен начин мюсюлманите към прошка, и им повелява да извиняват сгрешилите спрямо тях. Аллах Аззе ве Джелле казва:

۞وَإِنْ تَعْفُوا وَتَصْفَحُوا وَتَغْفِرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ۞

§А ако се въздържите и извините, и простите ­ Аллах е Опрощаващ, Милосърден.§/Сура “Тегабун”/64/:14/

Ебу Бекр Ес-Сиддик (радиеллаху анху) имал първи братовчед на име Мистах ибн Усасе, който бил много беден, и Ебу Бекр се грижел за него. Но след като Мистах участвал в разгласяването на измислицата за Айше (радиеллаху анха), Ебу Бекр се заклел, че повече няма да му помага. Тогава Аллах Теаля низпослал този айет, в който казва:

۞وَلَا يَأْتَلِ أُولُو الْفَضْلِ مِنْكُمْ وَالسَّعَةِ أَنْ يُؤْتُوا أُولِي الْقُرْبَى وَالْمَسَاكِينَ وَالْمُهَاجِرِينَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ۞

§И удостоените с благодат и обилие сред вас да не се кълнат, че не ще даряват на [съгрешилите от] роднините и бедните, и преселниците по пътя на Аллах! И да извиняват, и да прощават! Нима не искате Аллах да ви опрости? Аллах е Опрощаващ, Милосърден.§/Сура “Нур”/24/:22/

Поради това е достойно мюсюлманинът да се украси с това качество, така ще пречисти себе си и ще се издигне пред Аллах, и пред хората. Пратеникът (с.а.с.) казва:

وَمَا زَادَ اللَّهُ عَبْدًا بِعَفْوٍ إِلَّا عِزًّا

“…Заради прошката, Аллах издига достойнството на раба…” Муслим.

Извинението и прошката са възнаградени, защото предотвратяват дразги, вражди, конфликти, прекъсване на приятелски отношения, роднински и съпружески връзки, сбивания, убийства, а по някога и войни. Аллах Аззе ве Джелле казва:

۞فَمَنْ عَفَا وَأَصْلَحَ فَأَجْرُهُ عَلَى ٱللَّهِ إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ ٱلظَّالِمِينَ۞

§А който извинява и се помирява, неговата награда е при Аллах. Не обича Той угнетителите.§/Сура “Шура”/42/:40/

Един човек казал на Пейгамбера (с.а.с.):

„О, Пратенико, на Аллах! Аз имам роднини, с които поддържам роднинските си връзки, а те ме отбягват, правя им добро, а те ми сторват зло, добродушен съм към тях, а те се отнасят неблагоразумно към мен!“ А Пейгамберинът (с.а.с.) му рекъл:

لَئِنْ كُنْتَ كَمَا قُلْتَ فَكَأَنَّمَا تُسِفُّهُمْ الْمَلَّ وَلَا يَزَالُ مَعَكَ مِنْ اللَّهِ ظَهِيرٌ عَلَيْهِمْ مَا دُمْتَ عَلَى ذَلِكَ

„Ако е така, както казваш, то все едно е, че ги храниш с гореща пепел, и докато продължаваш по този начин, помощта от Аллах към теб няма да престане.“/Муслим, №4640/

Молим Аллах Теаля да отреди да бъдем от онези, които извиняват и прощават, за да бъдем от обитателите на Дженнета! Амин!      

http://vqra-iman.com/new%20temi9/006%20-%20IZVINENIETO.htm

Offline shaban

• Forum fan
Мутиш ,благодаря за хубавите думи.Съгласен съм ,Аллах е всемилостив и Милосърден и извинява нашите грешки, но при едно условия ,прегрешилият човек да се е покаял истински и да се е поправил. И да е поискал прошка от Него и от хората към които е направил грешка.

Все пак на мен ми е интересно ,че тук в сайта някои от банираните са получили амнистия по случай Байрям ,а не става ясно дали в същите тези банираните има и частица покаяние .Това няма толкова голямо значение, защото може да се тълкува,че Администраторите и Модераторите са решили да покажат великодушие. Но ,аз се съмнявам че амнистираните разбират от такива жестове и ще се държат по адекватния  начин. Дано да бъркам ,ако бъркам спрямо  тях ще се покаям. :)

Offline muti6

• Adviser
СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

بسم الله الرحمن الرحيم

В името на Аллах, Всемилостивият, Милосърдният!

Уважаеми братя!

Времето е от най-големите блага за човека и представлява неговият животът. Състои се от броени минути, часове, дни, месеци и години, и с отминаването й, отминава и животът. Поради това той трябва да се възползва от времето си в неща, които ще му бъдат от полза в този и отвъдния живот, и затова трябва да бъде благодарен на Аллах Субханеху ве Теаля, Който казва:

۞ وَهُوَ الَّذِي جَعَلَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ خِلْفَةً لِّمَنْ أَرَادَ أَن يَذَّكَّرَ أَوْ أَرَادَ شُكُوراً ۞

§Той е, Който стори нощта и денят да се следват за онзи, койтои иска да се поучи или желае да е благодарен.§/Сура “Фуркан”/25/:62/

Времето отминава бързо, и онзи, който се възползва от него заради Аллах, в подчинение и ибадет, това е неговия живот. И обратното онзи, който пропилява времето си в небрежност, нехайство и неподчинение към Аллах Теаля, това е неговия живот.

http://vqra-iman.com/new%20temi9/008%20-SVOBODNOT0%20VREME-.htm

Offline RIBNOVO

• Senior member
  Щетите,които понасят хората изоставили религията на Аллах.т.

“И казват: “Съществува само земният ни живот. Умираме и живеем, и само времето ни погубва.” А те нямат знание за това и само предполагат.”(Сура Ал-Джасиа, 24)

“А някои хора спорят за Аллах, без да имат нито знание, нито напътствие, нито разясняващо писание.”(Сура Ал-Хадж, 8)

Въпреки всички тези, споменати досега, положителни черти на вярващите, все още е възможно да съществуват хора, които да бъдат отдалечени от религията. За да можем да разберем причината за това, ние трябва да разгледаме техните предразсъдъци и дотогавашни впечатления от Исляма и мюсюлманите. Тук няма да се спираме на “напълно нерелигиозните” хора или на атеистите. Моделът, за който ще говорим, е моделът на “отдалечения от вярата” човек, който е плод на обществото, в което живеем.

Тъй като през целия си живот той дори веднъж не е прочел Корана или го е прочел,но не го е разбрал и не го познава, то единственият източник на информация за Исляма и мюсюлманите са измислените обичаи на бабите и дядовците му, основаните на слухове предания,също така в резултат на внушенията на определени медии, които представят някои извратени хора, секти и организации като религиозни, които описват мюсюлманите в едни случаи като жестоки, агресивни, с остарели виждания и примитивни, а в други като мързеливи, пасивни, откъснати от света, незаинтересовани, безразлични към обществото и събитията и безчувствени хора, той започва да си мисли, че познава достатъчно исляма. Нещо повече, той се мисли за толкова знаещ, че сред своите приятели не се поколебава да се изразява, да дава идеи и да изказва нескопосани мнения за исляма. Когато се събира с хора, които имат същите виждания като него, тази негова увереност нараства още повече. И именно с тази увереност той потиска онова, което е останало от съвестта му.
           Но ето какво казва Аллах.Т.
“И възпират от него [- Пратеника], и се отдалечават от него, но погубват само себе си, без да усетят”(Сура Ал-Анам, 26)

Това, че голяма част от обществото страни от вярата, ще бъде най-голямото основание за него да постъпва по същия начин. Той ще бъде силно повлиян от нерелигиозния начин на живот на видните и водещи фигури в обществото, които са известни като “просветени” интелектуалци. Той си мисли, че оставайки настрана от вярата, е в “крак с времето” и “прави това, което правят и водещите личности”.
Дори да страниш от религията и да не u отдаваш значение да е престъпление, неговата съвест до известна степен е чиста, защото той извършва това престъпление заедно с множеството “видни” личности. Това е типичен пример за психологията, че “отговорността намалява, когато престъплението е извършено колективно”.

В действителност обаче след смъртта си всеки човек ще остане сам. И нито “водещите личности”, нито “просветените”, нито “висшето общество” ще му бъдат от полза. Ситуацията в отвъдния живот е съобщена по следния начин в айятите:
             Затова Аллах ни предупреждава;
“Всички ще излязат пред Аллах, тогава слабите ще рекат на онези, които се големееха: “Ние ви следвахме ­ ще ни избавите ли с нещо от мъчението на Аллах?” Ще отвърнат: “Ако Аллах ни беше напътил, и ние щяхме да ви напътим. Все едно е дали ще тъжим или ще търпим. Няма за нас спасение.”” (Сура Ибрахим, 21)

“Идвате при Нас поединично, както ви сътворихме първия път, и оставяте зад гърбовете си онова, което Ние ви дарихме. И не виждаме с вас вашите застъпници, за които твърдяхте, че са съдружници [на Аллах]. Вече е прекъсната връзката помежду ви и се изгуби от вас онова, за което твърдяхте.”(Сура Анам, 94)

Тъй като човек разбира погрешно понятието “да бъдеш избран”, поради това избира за свой образец и неподходящите хора. Според общество,в което нерелигиозния начин на живот на видните и водещи фигури, които са известни като “просветени” интелектуалци за “да бъде избран” един човек, той трябва да притежава ценности като пари и слава. В действителност обаче човек може “да бъде избран” единствено с искрената си близост до Аллах:
                   Ето какво ни съветва Аллах;
“И спомни си Нашите раби Ибрахим и Исхак, и Якуб ­ притежатели на сила и прозорливост! И ги пречистихме, за да си спомнят винаги Дома [на отвъдното]. И те са при Нас сред добрите избраници.”(Сура Сад, 45-47)

Поради това погрешно понятие /да бъдеш избран/,човек си мисли, че преди всичко трябва да придобие определен “статус” в обществото. В противен случай не му излиза от ума какво биха казали хората около него. Т.е. единственото нещо, което му идва на ум, когато е в обществото, е “какво си мислят в момента хората около мен?”. Той дори не знае какво означава да търсиш благоволение от Аллах. Той търси единствено благоволение от хората.

Нерелигиозният начин на живот, представян като модернизъм, всъщност не е една самостоятелна философия. Това е една система, която се опитва изцяло да откъсне хората от вярата и представяната от нея гледна точка, да установи една напълно противоположна структура, както и да попречи на прилагането на правилата, които религията е наложила. Сферите, които обхваща тази система, не са ограничени само до сексуалността и брака, тя се простира до всички видове ценностни преценки. Докато една част от понятията, които ни носи религията – като целомъдрие и чест – се правят опити да бъдат напълно унищожени, друга част пък биват канализирани в собствената им система и биват преиначени, за да заблудят хората. Например, в Корана се възхваляват добродетели като искреността, безстрашието, решителността и борбеността по пътя към Аллах. Едни от най-важните характеристики на вярващия, който получава смелост от вярата си в Аллах, който не се бои от никой друг освен от Аллах и ако е необходимо, е готов да пожертва живота си, са: да се бори срещу несправедливостта и неправдата, да бъде добродетелен, да не се въздържа от никаква саможертва, за да каже истината. Но системата, която се налага, представя безстрашието като опитване на най-крайните извратености, честността като извършване на публичен разврат, а борбата-като доживотно защитаване и разпространяване на нечии нерелигиозни възгледи.

Когато погледнем към младите мъже, ние виждаме, че  “кураж” и “решителност, за тях означяват пороците като бруталност, тирания, неуважение, невъздържаност, накърняване на човешките права, злоупотреба с хората, агресивност, сприхавост, арогантност и самонадценяване. Правят се опити тази неуравновесена и извратена психология, представяна под името “хулиганство” (бабаит), да се превърне в обект на стремеж. Нетактичността, вулгарността, многото говорене и дрънкането на празни приказки биват възхвалявани като “целомъдрие”.

В Корана Аллах съобщава, че не може да се доверим на хора, които притежават гореизброените и подобни на тях отрицателни характеристики, със следната поредица от характеристики:

“И не се покорявай на онзи, който все се кълне и е жалък, клеветник, който разнася сплетни, възпира доброто, престъпва, съгрешава, грубиян и дори извънбрачен син. А тъй като има богатство и синове, когато му бъдат четeни Нашите знамения, казва: "Легенди на предците!"”(Сура Калемът, 10-15)

Според невежото общество “животът е борба” и “голямата риба
трябва да погълне малката”. На елиминирането на слабия пък
се гледа като на природен закон.
Това е така, защото според това разбиране на простите хорица “животът е борба” и отново според същото разбиране “голямата риба трябва да погълне малката”.човек започва да се спотаива и си мисли,че така трябва, тъй като “змиите, които не го закачат, могат да живеят колкото си искат”.

Но когато нещата не се развият така, както той е очаквал, не постигне необходимия успех и не спечели обществения статус, за който е мечтал, то същата философия започва да действа, но този път срещу самия него. И не щеш ли вижда, че изведнъж и той се е присъединил към тези, на които обществото гледа като на презрени, смазани, унижени и отбягвани. Методите, които преди е смятал, че ще го издигнат, сега го взимат на прицел. Приятелите му са изчезнали, той е останал нещастен и сам-самичък.

И сякаш това не е достатъчно, той забелязва, че около него започват да бродят по-големите риби. Не може да намери човек, на когото да се довери; клон, за който да се хване; ръка, която да му бъде подадена. Точно когато си мисли, че е попаднал в пълна безизходица, той намира последния изход в отправянето на молба към Аллах.

В Корана е съобщено по следния начин за това как отдалечените от религията хора се обръщат към Аллах, когато са в безизходица:

“Той е, Който ви придвижва по суша и море. Когато сте на кораби и се носят с хората при попътен вятър, и те му се радват, връхлита ги бурен вятър и вълните ги връхлитат от всички страни, и мислейки, че са обградени, зоват Аллах, предани Нему в религията: “Избавиш ли ни от това, непременно ще сме от признателните!””(Сура Юнус, 22)

Но този човек, когато Аллах се отзове на молитвата му и нещата започнат да си идват на мястото, запазва старото си поведение, като че ли не е бил той този, който преди това се е молил на Аллах:
     Затова Аллах т. ни предупреждава;
"А щом ги избави, ето ги ­ сеят развала по земята в безправие! О, хора, вашата развала е срещу самите вас. Наслаждавайте се на земния живот! После при Нас е вашето завръщане и ще ви известим какво сте вършили." (Сура Юнус, 23)

Според извратения му начин на мислене,той е изживял една случка и се е спасил посредством своите усилия. Научил е “истините на живота”. Лошите дни са отминали, но това вече е останало в миналото. Той вече е по-опитен, по-зрял и си остава същият.

За този нелеп начин на мислене на нерелигиозните хора е споменато и в Корана:

"И ако дадем на човека да вкуси милост от Нас, а после му я отнемем, той е отчаян, непризнателен. И ако му дадем да вкуси благодат след беда, която го е засегнала, казва: “Отидоха си злините от мен” и е радостен, самохвалец." (Сура Худ, 9-10)

Старата нерелигиозна философия на един такъв неблагодарен човек се е пригодила и вкостенила още повече. И в останалата част от живота му ще му се случат подобни неприятности. Може би Аллах – в случай, че му се помоли – всеки път ще му помага. Но докато той не си извади поука от тези неща и не избере правия път, ще се отдалечава от Аллах и ще пропусне предоставяните му една подир друга възможности.

Най-лошото обаче е, че ако в едно такова положение той се сблъска със смъртта, вече ще бъде късно и няма да му бъде предоставена нова възможност. Защото той по време на целия си живот е разкрил какво представлява. В много от айятите на Корана Аллах предварително е съобщил за разкаянието, което ще изпитва този човек, когато се изправи очи в очи с истината:  

"И ако ти би видял, когато бъдат изправени пред Огъня, как ще рекат: “О, ако бъдем върнати, не ще взимаме за лъжа знаменията на нашия Господ и ще сме от вярващите!” Да, ще им се яви онова, което преди са скривали; но и да бъдат върнати, пак ще повторят онова, от което бяха възпрени. Наистина те са лъжци." (Сура Анам, 27-28)

Докато и в останалите айяти от Корана бива подчертавана същата психология, преди човек да изпадне в това безизходно положение, той бива посъветван още докато е жив, да се обърне към Аллах:

"А когото Аллах остави в заблуда, той няма покровител след това. И ще видиш угнетителите, когато съзрат мъчението, да казват: “Няма ли път за връщане [към земята]?” И когато бъдат докарани [пред Огъня], ще ги видиш смирени от унижението, гледащи скришом. А вярващите ще рекат: “Губещите са онези, които погубиха себе си и семействата си в Деня на възкресението.” Да! Угнетителите ще са в постоянно мъчение. Те нямат покровители, които да ги бранят, освен Аллах. А когото Аллах оставя в заблуда, няма за него спасение. Откликвайте на вашия Господ, преди да е дошъл Денят, който Аллах не ще върне назад! Не ще има за вас убежище в този Ден и не ще отречете [вашите грехове]." (Сура Шура, 44-47)

Дано всичко това ни послужи за поредното напътствие и с позволението на Аллах да не попаднем под тези обещани от него удари,а заслужим дженнета Фирдеус АМИИН.