Author Topic: Възможно ли е реформирането на исляма?  (Read 35180 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Ислямът е религия за цялото човечество.

Кои сте Вие че да определяте религията на цялото човечество? ;)

Offline abc

• Forum fan
По-удобно ли е за всяко неудобно нещо, тема, човек или идея да се търси и вика помощ в забърсването, неглижирането и затриването на нещото?

halikan

• Guest
predlagam tazi tema dase zatvori vednaga do tukli stignahte  za kakvi reformi govorite,neznam dali 6te  ima vyarva6t 4ovek koyto da diskutira takiva temi,bilo islyam,bilo hristiyanstvo,bilo druga religiya,ya po dobre diskutirayte 4algata i reformite v neya.

Offline b

• Candidate member
  • *
Според мен, няма нужда от реформиране на Ислям, а има нужда от реформиране мисленето на хората (мюсюлмани, християни и т.н.) за религията.
Хората масово правят една и съща грешка, да използват религията като средство за изграждане на общество и често като средство за завладяване на ресурси.
Застъпвам мнението, че преводът на български на латинската дума "религия" е "обратна връзка" с Бога (на арабски Аллах).
Кой прави обратната връзка, не народът, не групата, а човекът в единствено число. В този смисъл религията е дълбоко личен акт на един човек, а не акт на група, племе или народ, не средство за създаване или утвърждаване на група и най - вече - не средство за завладяване на материални блага.
Твърдения "Ислям е универсална религия" или "Християнството е крайната религия, защото Исус е Божи син" и т.н. са валидни само за споделящите ги, не за всички. Не могат да бъдат натрапвани на други хора убеждения.
Ако се възприеме очевидният факт, че религията е лична работа на всеки човек, биха отпаднали всички трагедии, извършени от хора на хора уж заради Бог, а всъщност за материални ресурси. Това е реформа в главите на хората, а не по отношение на религиозната практика (форма), каквато и да е тя Ислям, Християнство и т.н. Според мен един мюсюлманин не може да се обижда, ако някой не приема Мохамед за пророк, а един християнин не бива да смята откровението на Исус за последно. Всички пътища водят към Рим. Тази реформа обаче не се подкрепя нито от поповете, нито от ходжите, според мен, за да не си загубят бизнеса.       

Shumarov

• Guest
Значи всичко изписано от тебе е много правилно според мене, b.Аз споделям мнението ти, че религиозността е нещо много персонално, и индивидуално! И разбире се е свято.Споделям мнението ти, че е унизително да се натрапва която и да е религия! Без да го познавам много добре, аз също смятам, че Ислямът няма нужда да се променя. Този пасаж обаче

Тази реформа обаче не се подкрепя нито от поповете, нито от ходжите, според мен, за да не си загубят бизнеса.      
ме обърква генерално! Значи хем няма нужда от реформа, хем тази реформа не се подкрепя!!!?
Надявам се да ни разбулиш мистерията! Или ти си от вярващите тип Христо Ботев!?

О Боже, мой Боже!
Не Ти, комуто се кланят калугери, и попове
И комуто свещи палят православните скотове
:)

Offline b

• Candidate member
  • *
"..., а има нужда от реформиране мисленето на хората (мюсюлмани, християни и т.н.) за религията.
Хората масово правят една и съща грешка, да използват религията като средство за изграждане на общество и често като средство за завладяване на ресурси.
.....
Тази реформа обаче не се подкрепя нито от поповете, нито от ходжите, според мен, за да не си загубят бизнеса."
Сега по-ясно ли е?
Изказвам лично мнение, не е валидно за човечеството.

halikan

• Guest
"..., а има нужда от реформиране мисленето на хората (мюсюлмани, християни и т.н.) за религията.
.....
Тази реформа обаче не се подкрепя нито от поповете, нито от ходжите, според мен, за да не си загубят бизнеса."
Сега по-ясно ли е?

Za kakav biznes govori6,kakvo ima6 vpredvid?I kakva reforma?A nima hodjata tee karal s nasila da ide6 v djamiyata,ili da darji6 oru4  ili izob6to ne6to svarzano s religiyata,a ti li4no pla6tal lisi na hodja ili pop ?a toy iznudval litee za pari?hodjata nyama dati nosi grehovete,toy e dlajen samo dati kaje koe e krivo koe pravo a samiyat ti 6tesi dava6 ot4et pred vsevi6nia.Toy hodjata i s edin 4ovek moje dase klanya v djamiyata i sas 1000,tova nito mu uveli4ava zaplatata nito namalyava,toy si izpalnyava zadaljenieto.A i za pogrebenie ili za drugo toy nee do6al dase pazari ili day tolko ili nyama?Za6to kogato 4ovek neiska da izpalnyava obvinyava drugite,ta hodjata bil takav ,ta popa onakav,zaradi nego neiskal da ide v djamiyata ili crakvata

Offline Шали

• Advanced member
"Хората масово правят една и съща грешка, да използват религията като средство за изграждане на общество "

По твое мнение това е грешка? Може и да се обосновеш евентуално ;)

Offline shaban

• Forum fan
         Исляма в България няма нужда да се реформира, и причините за това са няколко:
-Исляма като религия е на ниво вяра без принуждение ,а изповядващите исляма са организирани на ниво гражданско сдружение.
-Исляма няма негативно и отрицаващо отношение към другите религии.
-Исляма не участва в политическото устройство на  държавата и не се намесва в политическия живот на държавата.
-Реформирането на Исляма съобразно развитието на света и обществото са  залегнало вътре в неговите доктрини .

Така ,че може да се каже ,че Исляма  е една мирна вяра която приема всичко за даденост и реформа към нещо по-добро едва ли е възможно,защото не е необходимо.

Ако трябва някоя религия да се реформира ,то според мен трябва да се реформира православното християнство в насока:

-отказ да бъде формално по Конституция политическата религия в държавата и принизяването и до ниво вяра с цел приближаване до хората.
-Отказ от присвоеното и право да бъде единствен оторизиран представител на християнството в Българияи и преминаване към политика на християнски плурализъм и дебат със всички християнски църкви и християнски течения

Offline Шали

• Advanced member
         ....
Ако трябва някоя религия да се реформира ,то според мен трябва да се реформира православното християнство в насока:

-отказ да бъде формално по Конституция политическата религия в държавата и принизяването и до ниво вяра с цел приближаване до хората.
-Отказ от присвоеното и право да бъде единствен оторизиран представител на християнството в Българияи и преминаване към политика на християнски плурализъм и дебат със всички християнски църкви и християнски течения

Шабан, съмнявам се, че дори ти разбираш какво си написал/копирал.

Offline shaban

• Forum fan
Дали , дори аз разбирам  .Дали ,дори аз не разбирам ,не е важно. Ако ти не разбираш ,попитай какво не ти е ясно.Ще се опитам да  пиша и копирам.Засега ще ти кажа ,че християнството е далече от обикновенните хора ,затова все повече хора от българите които би следвало да са християни залитат по секти.

Offline PETER

• Forum fan
Според мен хората би следвало да са атеисти.  :)

А въпроса не е дали исляма в България има нужда да се реформира, а исляма въобще дали има нужда да се реформира .
В България исляма е слаб затова тук няма проблеми, но там където е силен нещата са доста зле.

Offline Шали

• Advanced member
...Засега ще ти кажа ,че християнството е далече от обикновенните хора ,затова все повече хора от българите които би следвало да са християни залитат по секти.

Koи са обикновените и необикновените хора? Всяка религия е близо до този, който търси Бог.  Темата не е за християнството, но все пак е много смешновато, когато без някой да има понятие да дава наклон на развитието на някоя друга религия. Как християнин ще коментира исляма без да го познава и как мюсюлманите ще анализират християнството при същата условност?
Сектите нямат нищо общо с отдалечеността на християнската религия. Също така е коректно да отбележиш и разпространението на ислямските секти в Бг....или ще отречеш съществуването им и скоростта с която намират последователи?!?!

П.С. Само Петър като атеист е необременен религиозно и е относително обективен ;) :)

Offline gece yolcusu

• Adviser
Според мене, мислененто за реконструкция на исляма е равносилно на това да мислиш,  как да реконструираш вселената и законите в нея на които е подчинена.Просто няма как да стане.
Трябва да се промени начина по който се възприема исляма, а не самия ислям.

halikan

• Guest
4ovek bez vyara nyama zada4i kam koito si zaslujava dase stremi ili dase vdahnovyava.Jivotat na takav 4ovek e bezsmislen,toy jivee den za den,koeto izob6to nee jivot.Ot druga strana 4ovek koyto izpovyadva vyarata no neya praktikuva e samozalagva6tse 4ovek,koyto vsa6tnost nyama vyara i nee pove4e ot edin bezpomo6ten zabluden skitnik.