Author Topic: Възможно ли е реформирането на исляма?  (Read 35170 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Реших да отворя тази тема, защото много пъти тук сме дискутирали, че неоснователно се отправят обвинения към исляма.  Обсъждали сме теми като тероризма, насилието над жените и т.н.  Всички казвате, че ислямът е миролюбива религия.  Аз също споделям това виждане но при едно условие - зависи от тълкуването на текстовете от Корана.  В този смисъл бих искал да споделите своите виждания по темата.  Според вас възможно ли е и необходимо ли е реформирането на исляма,  т.е. тълкуванията на свещените текстове от Корана да са отнесени към настоящите епоха и съвремие?  Благодаря на всички!   

Offline muti6

• Adviser
Реших да отворя тази тема, защото много пъти тук сме дискутирали, че неоснователно се отправят обвинения към исляма.  Обсъждали сме теми като тероризма, насилието над жените и т.н.  Всички казвате, че ислямът е миролюбива религия.  Аз също споделям това виждане но при едно условие - зависи от тълкуването на текстовете от Корана.  В този смисъл бих искал да споделите своите виждания по темата.  Според вас възможно ли е и необходимо ли е реформирането на исляма,  т.е. тълкуванията на свещените текстове от Корана да са отнесени към настоящите епоха и съвремие?  Благодаря на всички!   

PNK,
Така поднесена темата ти(която от космоса личи, че е провокативна)си я дискутирай сам.
Интересното е ,че някои хора тук не искат да знаят за "Исляма",но имат подличка прозрачна цел.

Аллах с.т ни е предписал да му се подчиняваме и да му служим и да му се покланяме. Но някой може да каже: « Защо да не му се покланят като юдеи, християни, индуси и т.н? Защо аз не мога да му се покланям в съответствие с моите лични предпочитания?». Аллах отговаря в Корана: «Ислямът е религията при Аллах.» (сура «Семейство на Имран»19).
И Всевишния Аллах казва: «Днес изградих за вас вашата религия и изпълних Своята благодат към вас, и одобрих Исляма за ваша религия.» (сура «Трапезата» 3).

По този начин, Аллах Създателя и Владетеля на вселената,е разяснил, че единствената приета за Него религия — е Исляма. И това е единствения път за постигане на успех и щастие в отвъдния живот.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Не мисля, че темата е провокативна. Аз поканих преди време PNK2003 да отвори подобна тема. Наистина проблемът не е в самата Ислямска религия, а в неподходящата й интерпретация. Ислямът е за всички времена, но отговорността на мюсюлманите е да успеят да извлекат от религията тези неща, които са в унисон с времето (и мястото), в което живеем. Не можем да разглеждаме Исляма отзад напред. Например да тръбим за "малък джихад" при положение, че повечето от мюсюлманите са днес с много слаб иман (имат нужда от голям джихад, преди малкия).

Нещата трябва да се разглеждат приоритетно, по степен на важност, а не буквално и целокупно. Животът и делото на Пратеника (САС) в Мекка е протичал по един начин, в Медина по съвсем различен. Аналогично днес мюсюлманите в Саудитска арабия имат съвсем различни проблеми от нас, живеещите в Европа. Не мисля, че е правилно да се поставяме в един кюп, тъй като реалностите са съвсем различни.

Всичко, което казах важи за някои от религиозните правни норми (фъкъх). Не говоря за Акидата (принципите на вярата) и богослужението (петте стълба на Исляма). Те са строго регламентирани още от времето на Пророка и не подлежат на промяна до Съдния ден.

Offline shaban

• Forum fan
Възможно ли е реформирането на исляма?
-Не е възможно ,защото не е необходимо.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Да, изглежда въпросът не е формулиран правилно. Ислямът няма нужда от реформа. Това, което трябва да се промени, е отношението (разбирането) на самите мюсюлмани към религията им.

Selcha

• Guest
Наложителен е съвременен прочит на Исляма..За да продължава световната си експанзия

Offline Metka

• Forum fan
Мустафа , на мене ми хареса това - "Няма вяра без еволюция" от твоя линк. Аз бих допълнил и това че няма бъдеще без еволюция.
Според мене с тази мисъл трябваше да се одговори на Боян  , който публикува тържествено клиповете за "Революцията в Иран", въплъщавайки в себе си ролята на борец за "изконни човешки права и свободи" ;D

Offline shaban

• Forum fan
Според мен не е възможно ,защото не е необходимо.
В тая връзка ще цитирам един хадис:
"От Анас/Р.А/ се съобщава че Пратеникът на Аллах/С.А.С./ е казал -"Придобиванието на знания е дълг на всеки мюсюлманин"разказано от Муслим.

Какво значи това, това означава че Ислямът е изпреварил останалите религии в призива да се учи и да се усвояват знания а по важния извод е че той е заложил задължение на всеки мюсюлманинин да се учи и по този начин да реформира знанията си и себе си в синхрон със съвременните науки.
Дотам е прогресивно отношението на Исляма към науката , че той дава предимство на учения пред покланящия се.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Споменах, че не трябва да тръгваме отзад напред. Кому е нужно днес "ръководство за биенето на съпруги", освен на ислямофобите, които го използват като много ценен пропаганден материал. На кого му трябват призивите на Осама бин Ладен за "Джихад" с пещерно оборудване срещу най-модерния арсенал на Запада? А стремежът към ликвидиране на всичко, напомящо ни за цивилизацията, от талибаните в Афганистан?...

Това са все грешни подходи, уронващи универсалното послание на Ислямската религия. Светът днес не знае какво е Ислям и причините за това са не само "средствата за медийно затъмнение", а и в самите мюсюлмани. Ето един общопризнат хадис за това какво е Ислям :

От Омар ибн ал-Хаттаб, Аллах да е доволен от него, се предават думите: „Докато седяхме един ден при Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, пред нас изникна мъж със сияйнобели дрехи и сияйночерна коса. По него не личеше ни следа от пътуване и никой от нас не го познаваше. Той седна пред Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, опря коленете си до коленете му и положи длани на бедрата му. [Мъжът] каза: „Мухаммeд, извести ме за исляма!“ Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, каза: „Ислямът е да свидетелстваш, че няма друг бог освен Аллах и че Мухаммeд е Пратеника на Аллах, да отслужваш молитвите, да даваш милостинята закат, да говееш през [месец] Рамадан и да извършиш поклонението хадж при Дома [на Аллах], ако имаш възможност за това“. [Мъжът] отговори: „Прав си“. Ние се учудихме, че първо го попита, а после му отговори, че е прав. Тогава той каза: „Извести ме за вярата!“ [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Да вярваш в Аллах, в Неговите ангели, писания и пратеници, и в Сетния ден, и да вярваш в съдбата, и в добрата, и в лошата“. [Мъжът] отговори: „Прав си“. И каза: „Извести ме за добротворството“. [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Да служиш на Аллах, сякаш Го виждаш, така че дори да не Го виждаш, [да знаеш, че] Той те вижда“. [Мъжът] отговори: „Прав си“. И каза: „Извести ме за Часа [на Съдния ден]“. [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Питаният за това не знае повече от питащия“. Тогава  [мъжът]  каза: „Извести ме за признаците му“. [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Когато робинята ще ражда господарката си и когато ще виждаш голите, боси и бедни овчари да се надпреварват в строителството си“. После той си отиде и аз останах задълго. Тогава [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Омар, знаеш ли кой ми задаваше въпроси?“ Казах: „Аллах, а и Неговият Пратеник, е Най-знаещият“. Каза: „Това бе Джибрил, който дойде при вас, за да ви научи на вашата религия“ (разказан от Муслим).

Selcha

• Guest
Правилно Мустафа , именно това, че Исляма позволява не само съвременен , но и географски прочит придава уникалност на тази религия..аз това съм го твърдял нееднократно

Offline PNK2003

• Forum fan

PNK,
Така поднесена темата ти(която от космоса личи, че е провокативна)си я дискутирай сам.
Интересното е ,че някои хора тук не искат да знаят за "Исляма",но имат подличка прозрачна цел.

Естествено, че ще е провокативна темата, нали е започната от християнин!  Много трудно се води диалог с вас... 

Offline PNK2003

• Forum fan
Да, изглежда въпросът не е формулиран правилно. Ислямът няма нужда от реформа. Това, което трябва да се промени, е отношението (разбирането) на самите мюсюлмани към религията им.

Мустафа, точно това имам предвид с въпроса, който е зададен в заглавието на темата.  Но това е един вид реформа...  И не мисля, че формулировката е грешна.

Offline PNK2003

• Forum fan
Саудитска Арабия готви реформа на уахабизма

За по-голяма част от човечеството Саудитска Арабия е символ на господството на исляма. За мнозина тя е единствената държава, където ежедневно се прилагат предписанията на едно от най-радикалните и консервативни течения - уахабизма. То придоби печална слава около атентатите на 11 септември 2001 г., когато стана ясно, че много от атентаторите са негови последователи.

Но бавно и постепенно в родината на исляма, където се намират светините на вярата Мека и Медина, започва реформа, пише Ройтерс. Властите в Саудитска Арабия са твърдо убедени на започващия идния вторник форум на исляма, християнството и юдаизма в Мадрид да представят един нов образ на уахабизма. Проправителственият реформистки духовник Абдулазиз ал Гасим заяви, че правителството заедно с духовния елит е започнало ревизия на вижданията си, която ще намери отражение върху образование, съдебна власт и други важни за обществото сфери.

За целта от учебниците са извадени твърде радикални проповеди, а правораздаването ще трябва да работи по норми, а не да дава предимство на традиционното ислямско право шериата. От друга страна, кралят на Саудитска Арабия Абдула твърдо се обявява за продължаване на политиката за отваряне на образованието. Въпреки някои пропуски страната е в челните места в арабския свят по образованост.

Анализатори отбелязват, че развитието на комуникационните технологии направи достъпни интернет и сателитната телевизия в страната. Достъпът до глобалната информационна мрежа е основният двигател за реформирането на уахабизма. През 2002 г. под натиска на високотехнологичните западни компании и растящите цени на петрола Саудитска Арабия реши да допусне чуждестранни инвеститори в 20 водещи сектора от икономиката.

Особено чувствително беше навлизането на западни капитали в петролния сектор. Тридесет процента от държавния телеком бяха също приватизирани, което беше най-голямата сделка в историята на страната. Тя донесе 4 млрд. долара приходи на хазната.

Навлизането на чуждестранни инвестиции, ясната позиция по ислямския тероризъм, сближаването със Запада и лидерството в арабския свят, което има монархията, показват, че тя се откъсва постепенно от образа си на традиционна ислямска страна, разчитаща на петрола, и поема по пътя на модернизацията. По този начин най-големият износител на петрол се откъсва и от една друга традиция - черното злато да е основен двигател на икономическия растеж.

www.dnevnik.bg

Offline shaban

• Forum fan
    За поощрението към усвояването на науката                                       

отАбу ад Дарда/Р.А./ се предава следното:
„Чух Пратеникът на Аллах /С.А.С./ да казва следното:-„Когато някой върви по пътя в търсене на знания ,Аллах  облекчава за него пътякъм Рая. Ангелите спускат криле над усвояващия  знания с доволство от онова което той прави.И онези които са на небесата , и които са на земята, и дори рибите във водата молят за опрощение на учения.
Превъзходството на учения над богослужещия е като това на луната над останалите звезди. Учените са наследници на пророците. Пророците не оставят в наследство нито динари,нито дрхами, те оставят в наследство само знанието.Който го вземе ,взема обилен дял.” По Абу Дауд и ат- Тирмизи