Author Topic: Възможно ли е реформирането на исляма?  (Read 35143 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Естествено, че ще е провокативна темата, нали е започната от християнин!  Много трудно се води диалог с вас...  

Pnk,
Естествено,че имам съмнения.Ако съм в грешка,моля да бъда извинен!!!
Времето ще покаже!!!
Мустафа_б,
По принцип мислех ,че вече  си наясно,с това че човек не  тряба да се доверява само на изречени думи,а и на делата които се извършват.
Сагласен съм с Шабан,че реформа не е необходима(друг е вапросът,кой какво разбира под реформа).Основният проблем е тълкованието на аетите и дефакто тяхното прилагане.

Около половин век след като първият айят е бил низпослан на Пророка Мохамед (Аллах да го благослови и с мир да го дари), Ислямът осъществява такава експанзия, каквато рядко би могло да се забележи. Той се разпростира от Арабския полуостров до целия Среден изток, Северна Африка и дори Испания, като привлича вниманието и на много от Запада. По думите на известния Ислямски експерт Джон Л. Еспосито: “Това, което е най-поразяващо относно ранното разпространяване на Исляма, е неговата бързина и успех. Западните учени са удивени от това". (Джон Л. Еспосито, “Ислям: Правият път”, Оксфорд: Оксфордски университет, Англия, 1991, стр. 33)

През следващите векове Ислямът достига до всички краища на света, като се започне от Индонезия и се стигне чак до Латинска Америка. Днес Ислямът е признат като най-бързо разпространяващата се религия и приблизително единият милиард и половина нейни последователи представляват около една пета от населението на света. Интересът към Исляма особено нарасна след терористичните нападения от 11 септември 2001 в САЩ.

Когато погледнем към Ислямския свят днес, ние виждаме едно голямо разнообразие от религиозни обичаи, свързани с разнообразните обичаи и традиции на обществата, тяхното културно наследство и мироглед. Това е дало основа на някои личности, проучващи или опитващи се да разберат Исляма, да си създадат погрешни впечатления. Тези различия биха могли да символизират единствено традиционните ценности на разглежданото общество, но не и самия Ислям. Единственият начин за придобиване на достоверна представа относно Исляма е да се оставят настрана тези различия и да се обърнем към Корана, където е изложена същността на Ислямския морал и действията на Пророка Мохамед (Аллах да го благослови и с мир да го дари).

Дори и Мюсюлманите да обхващат мнозинството от едно общество, това не означава, че поведението на това общество, неговите възгледи и убеждения непременно трябва да бъдат Ислямски, нито пък, че трябва да бъдат защитавани в името на Исляма. Оценявайки възгледа за Исляма на един човек или група от хора, винаги трябва да се има предвид това. Различията биха могли да произлизат от преобладаващите условия. Единственият начин за установяване дали тези възгледи са правилни е обръщането към Корана, най-достоверния източник на истинския Ислям, и към действията на Пророка Мохамед (Аллах да го благослови и с мир да го дари).

Напълно погрешно е да се правят преценки и изказват мнения относно Исляма и Мюсюлманите, без да бъде разгледан Коранът, за да се установи дали дадено действие е включено в него или не. Разглеждането на начина на живот на едно-единствено общество може само сериозно да заблуди човека, който се опитва да разбере Исляма и да си създаде мнение за него. Първо, това, което трябва да се направи, е да се получи информация за Исляма от истинския му източник. След това, веднъж след като разнообразните модели в различните части на света бъдат разгледани в светлината на този критерий, много от тези, които си въобразяват, че познават Исляма, всъщност за първи път истински ще го опознаят и ще могат да се освободят от грешките, на които са станали жертва досега.

Остава въпросът:
Възможно ли е обикновеният човек да прави тълкование на"Корана"?
Кой може да разяснява "Коран и Керим"?

Offline abc

• Forum fan
Не само възможно, а необходимо!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Не само възможно, а необходимо!
Абс, ти ли си първият тълкувател на Корана ???

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Реформа на Исляма е нямало и няма да има. Аллах е Всезнаещ и ни изпрати Исляма, който да е актуален и за 7 век и за 27 век.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
За науката Тафсир - тълкуване на Свещения Коран:

http://qoran.hit.bg/categories/za%20tafsira.htm

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Реформа на Исляма е нямало и няма да има. Аллах е Всезнаещ и ни изпрати Исляма, който да е актуален и за 7 век и за 27 век.

Ислямът е актуален за всички времена и именно поради това не трябва да го ограничаваме към реалностите на обществото от 7 век.

В Саудитска Арабия шейхове са против приемането на Закон за движение по пътищата. Ако е имало нужда от такива разпоредби казват, Аллах е щял да го отрази в Корана  ??? Хората не могат да бъдат законодател ...

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Ислямът е актуален за всички времена и именно поради това не трябва да го ограничаваме към реалностите на обществото от 7 век.

В Саудитска Арабия шейхове са против приемането на Закон за движение по пътищата. Ако е имало нужда от такива разпоредби казват, Аллах е щял да го отрази в Корана  ??? Хората не могат да бъдат законодател ...
Брат, тези шейхове изглежда не са запознати с принципа на Исляма "Всяко нещо е позволено, докато не излезе нещо (айет, хадис, къяс, иджма), което да го забрани.

Offline abc

• Forum fan
Не mirvam не се нагърбвам с тази отговорност,но е факт, че нещо трябва да се направи защото имиджа му не е добър. А при това положение сякаш е по-добре исляма да излезе от средновековието и да премести календара си на 2009 година. Нета е пълен с публични екзекуций - бесене, бой с камъни, бой с пръчки, горене на живи хора, обезглавяване, разстрелване, което на фона на всички останали е най-цивилизованото. Това се прави публично пред очите на възрастни и деца в името на исляма. Кажи ми намираш ли това за нормално?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Брат, тези шейхове изглежда не са запознати с принципа на Исляма "Всяко нещо е позволено, докато не излезе нещо (айет, хадис, къяс, иджма), което да го забрани.

Но твърдят, че са запознати с друго - човек не може да твори закони, а Шериятът не подлежи на актуализация. Демек - няма излизане от 7. век ...

Offline muti6

• Adviser
Коранът, който е дума по дума Божие откровение, е продиктуван на пророка Мохамед. Той (Коранът) е чудо, което доказва, че Мохамед (с.а.с.) е пратеник на Аллах. Чудотворното му качество е залегнало отчасти в стила му, който е толкова съвършен и превъзходен, че нито един човек или джин не може да напише нито една сура, която да бъде сравнима с него, и отчасти в учението, което съдържа, в изключителната истинност на сведенията му за бъдещето и в информацията, с която Мохамед (с.а.с.) никога не би могъл да се сдобие сам.238 (От книгата “Към разбиране на Исляма” (Towards Understanding Islam) на Хари Гейлорд Дорман)
Едно напълно обективно изучаване на Корана в светлината на съвременното познание ни довежда до признаването на хармонията между двете, както вече множество пъти бе отбелязано. Това ни кара да смятаме, че е доста немислимо човек от времето на Мохамед (м.н.) да бъде автор на такива твърдения, като се има предвид нивото на знанията по онова време. Размишления от този вид са част от това, което отрежда на откровението на Корана неговото уникално място и принуждава непредубедените учени да признаят неспособността си да дадат обяснение, което да се основава единствено на материалистическите разсъждения.
Несъмнено Коранът заема съществено място сред великите религиозни книги в света.
Той е създал един нов стадий в човешката мисъл и един нов тип поведение.

Offline abc

• Forum fan
Всичко това muti6 са само красиви ултимативни слова.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Не mirvam не се нагърбвам с тази отговорност,но е факт, че нещо трябва да се направи защото имиджа му не е добър. А при това положение сякаш е по-добре исляма да излезе от средновековието и да премести календара си на 2009 година. Нета е пълен с публични екзекуций - бесене, бой с камъни, бой с пръчки, горене на живи хора, обезглавяване, разстрелване, което на фона на всички останали е най-цивилизованото. Това се прави публично пред очите на възрастни и деца в името на исляма. Кажи ми намираш ли това за нормално?
Чакай малко Абс,
Казвал съм и пак ще повторя - не всички дела на мюсюлманите са от Исляма. Тази подробност е много важна.
А за това, че "имиджа" му не е добър - ще кажа само "който желае да вярва, а който желае да не вярва" това е принцип в Исляма. За мен "имиджа" е на шест, а за теб, незнам, а и няма да ми се промени отношението ми към Исляма, каквото и да е твоето.

Offline abc

• Forum fan
mirvam навремето нямаше комунист престъпник. Комунизмът беше светла идея, но изкривена от изпълнителите му. Ако някой комунист обърка конците и това няма как да се замаже, той беше ваден от партията и съден като безпартиен. В люлката на исляма - арабските страни той е придобил изродено лице. С Аллах на уста един мюсюлманин се взривява и убива други мюсюлмани. Кои са праведните от тези два типа? Ще попитам отново - намираш ли за нормални публичните екзекуции в тези страни? Мога да поствам линкове към снимки и клипове, защото кадрите са смразяващи.

Аз не твърдя, че това е лицето на исляма, но смятам че би било добре ако мюсюлманите се разграничат. Разбира се ако го намират за варварско.

Offline shaban

• Forum fan
mirvam
Аз не твърдя, че това е лицето на исляма, но смятам че би било добре ако мюсюлманите се разграничат. Разбира се ако го намират за варварско.
Ти не твърдиш това ,но не го и отричаш ,а в същото време даваш съвет на мюсюлманите да се разграничат и то без да си сигурен ,че те не се разграничават и без да си сигурен ,че те не  определят някои актове извършени от хора принадлежащи на мюсюслманския свят като неправилни.
Абс за сетен път се убеждавам , че  диалог с тебе е равнозначен на диалога с латерна.
Ислямът не позволява самоубийствени атентати, но АБС забелязал ли си кои  мюсюлмани са камикадзета. Камикадзета са само ония хора от мюсюлманския свят на които им е отнето всичко/без значение от кого , а как и защо/ за което си струва да се живее./напр. случая с черните вдовици в Москва за които е факт че руснаците бяха избили целите им семейства - деца ,мъже,майки, бащи./Тоест тези актове на атентати не се извършват от тях в ролята на мюсюлмани , а в ролята на отмъстители.
Но за тебе е по лесно да вадиш изводи и да даваш реформаторски съвети и да продаваш меки краставици и то без да познаваш материята .Сега вече напълно разбирам отношението на Метка.

Offline abc

• Forum fan
Не съм сигурен, че разбираш, но пък твърдението ти че диалога с мен е равнозначен на такъв с латерна обезмисля моя с теб.

Съвети не давам защото нито ти еднолично представляваш гласа на мюсюлманите нито аз на християните. Дебата е излагане на мнение, а не налагане на такова. Заприличва ми на оня виц, дето руснака казал - "Да, ама вие биете негрите!"

Винаги се търси причината за причината. Забелязал съм, имаме и ТВ и нет, кои са камикадзетата. Те не са по презумция ощетени от света, още повече от враждебния - немюсюлмански. В колко от случаите атентатите са срещу християни и колко са срещу мюсюлмани? Май по-често мюсюлманите се взривяват между мюсюлмани. Тогава!?

Както и да е. Всеки си избира как да живее и какви ценности да споделя. Единичен и самотен съвет-молба ще си позволя. Чети по-внимателно.