Author Topic: Armağan Köyü, Kırklareli  (Read 10990 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bello

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 588
  • Gender: Male
  • Göçler, göçler, göçler...
Armağan Köyü, Kırklareli
« on: June 20, 2009, 19:55 »
Armağan köyü yerleşim yeri olarak çok eskilere dayanmaktadır. Doğu Roma ve Bizans imparatorlukları dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Armağan köyü içindeki alt yapı ve eski ev kalıntıları Roma ve Bizans imparatorluklarına ait kültürel motifler sunmaktadır.

Türklerin Rumeli’ye geçişiyle birlikte Edirne ve Kırklareli Osmanlı idaresine geçmiştir; fakat buradaki azınlığın taşınması uzun yıllar alıyor. Köyün ilk hatırlanan ismi sırasıyla Sur Hisar,Boyacı,Hayde ve Hediye’dir. Daha sonraları Balkan Harbinden sonraki değiş – tokuş sırasında buraya Yunanistan, Bulgaristan ve Yugoslavya tarafından gelen Türkler Sultan Abdullaziz döneminde, Balkan Harbinden önce gelenler Tekirdağ yöresine yerleştirilmek isteniyor. Bu köydekiler orman anlamına gelen “balkanlık” yerlerde yaşamaya alıştıkları için bugünkü Armağan köyü onlara hediye ediliyor ve köyün adı “Hediye” olarak kalıyor. Daha sonra uluslar arası antlaşmalardan doğan mübadele çerçevesinde Boşnaklar ve Bulgaristan’dan gelen Pomaklar buraya yerleştiriliyor, buradaki Rumlarda mübadele sonucunda ülkelerine gidiyor. Bugünkü toplumun içinde büyük bir çoğunluk POMAK olmakla birlikte Boşnak ve daha değişik Balkan uluslarından insanlar buraya yerleşmiştir. Buraya gelenlerin bir çoğu Müslüman olmuş başka ırklara mensup fertlerden oluşmaktadır. Buraya gelen vatandaşlarımızın mübadele sonucu akrabalarının bir kısmı Balkanlarda kalmıştır. Geldikleri yerlerde kalan akrabalarıyla ilişkilerini halen daha sürdürmektedirler. Meselâ Bulgaristan’ın Filibe Yunanistan Selanik in Gümülcine gibi yerlerinde akrabaları bulunmaktadır.

Buraya yerleşmiş olan insanlar, her ne kadar mübadele sonucu yerleşmiş olsa da, Balkanlardan kaçak olarak gelen sülaleler de vardır. Mesela Dal sülalesi Yunanlılar tarafından köyleri yakıldığı için buraya yerleştirilmişlerdir. Armağan köyünün eski bir yerleşim yeridir. Otuz yıl öncesine kadar kaldırımlar döşelidir ve alt yapısı vardır; fakat sonradan bunlar sökülmüştür. Üç kere yangın tehlikesi geçirmiştir, evler birbirine yakın olduğundan dolayı yangın tahribatı oldukça etkili olmuştur.http://www.armagankoyu.com/index.php



Offline bello

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 588
  • Gender: Male
  • Göçler, göçler, göçler...
Re: Armağan Köyü, Kırklareli
« Reply #1 on: June 20, 2009, 19:56 »
Armağan Örnek Köy seçildi

 

Valimiz Sayın Hüseyin Avni Coş, Çevre Haftası kutlamaları programı çerçevesinde, Örnek Köy seçilen Armağan Köyü’nde 05 Haziran Cuma günü düzenlenen törene katıldı.

 

Çevre düzenlemeleri, çevre temizliği ve doğaya verdiği değerden dolayı Örnek Köy seçilen Armağan Köyü’ne teşekkür plaketini Valimiz Sayın Hüseyin Avni Coş verdi.

 

Teşekkür plaketini, köy halkı adına Köy Muhtarı Nahit Bulut alırken, Muhtar Bulut yapılan desteklerden, katkılardan, çalışmalardan ve hizmetlerinden dolayı Vali Coş’a teşekkür etti.

 

Vali Coş da yaptığı konuşmada, Örnek Köy seçilen Armağan Köyü halkını tebrik ederek; “Değerli Armağan Köyünün muhtar ve sakinleri, hepinizi tebrik ediyorum. 173 köyümüz arasında, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün yaptığı değerlendirmede en çevreci köy seçildiniz. Çevreye, tabiata gösterdiğiz bu duyarlılıktan ötürü, bütün köy sakinlerini, hanımefendileri, beyefendileri ve çocuklarımızı tebrik ediyoruz.

 

Tabiî ki her şey bitmiş değil, yapacağımız daha çok şeyler var. Sizler zaten neler yapacağınızı biliyorsunuz. Bu bilinçte olmak çok güzel. Biz istiyoruz ki Armağan Köyü diğer konularda da örnek olmasını istiyoruz. Örnek olarak sigarayı bırakma konusunda da örnek köy olmasını istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Armağan Köy sakinlerini tekrar tebrik ediyorum.”dedi.

 

05 Haziran 2009
http://www.kirklareli.gov.tr/50haber/2009/20090605armagan/0haber00.htm

Offline bello

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 588
  • Gender: Male
  • Göçler, göçler, göçler...
Re: Armağan Köyü, Kırklareli
« Reply #2 on: June 23, 2009, 12:37 »