Author Topic: В името на помак.еu !  (Read 7964 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
В името на помак.еu !
« on: June 17, 2009, 06:57 »
Метка,
Наясно съм много добре, че старите песни са отразявали събитията, които са ставали и то от гледна точка на засегнатите от тези събития хора.
Едно нещо обаче не ми е ясно - защо трябва поколения наред да се насажда злоба към всичко, което ви заобикаля? И при нас е имало препирни между помаци и християни, също така е имало открита вражда между нашето и съседното село. Стигнало се е до масов бой (помаци срещу турци) и години наред връзките между двете села не са били в добри отношения. Но това са минали и заминали неща, които не засягат нашите поколения. В момента сме си много добре - ходим си на гости, радваме се на хората като идват от там.

Злобата е като огън - подхранваш ли я и тя се разпалва.
И ако твоето минало е белязано с травматични изживявания, помисли дали искаш да продължаваш да се автотравмираш ден след ден и да травмираш и бъдещите поколения, които идват след теб. Не мисля, че е честно да ги лишаваме от щастие.

Християните имат един много добър празник, в който прощават и молят за прошка.
Ти ще поискаш ли прошка от тези, които неусетно травмираш?

Бояне, доста популистко изказване правиш. Гледаш нещата от едната им страна, а претендираш за обективност. И кажи ми, моля ти се, къде съм се ровил в миналото, че не мога да загрея нещо.

Айде да те попитам и аз нещо. Защо трябва да ни прожектират по националната телевизия филми като "Време на насилие" и "Козият рог", да изучаваме и пеем в училище песни като "Стани, стани юнак балкански", творби като "Даваш ли даваш Балканджи Йово" и "Три синджира роби"? На какво ни учат тези неща освен на злоба и омраза  към значителна част от нашите съграждани. Ако кажеш, че ни учат на родолюбие ...
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
В името на помак.еu !
« Reply #1 on: June 17, 2009, 07:28 »
Mustafa_b, какво общо има Боян Добрев с прожектирането на " Козият рог" или " Балканджи Йово" питам.!Не се ли уморихте да търсите под вола теле-цитирам визуално! С какво толкова снощи се нахвърлихте срещу него.Питам?.Това,че помаците наистина сме преживели и страдали много е факт,но не означава да не погледнем реално на нещата.Защо не си зададем въпроса-защо помаците нямаме държава,и до днес се лутаме в произхода ни какви сме! Избиваме го на Религия,да в болшинството ни помаците изповядваме Ислямската религия,но тя НЕ е фактор за произхода ни! Аз съм описал всичко което съм преживял през 72-73 година в Темата за моето село Туховище.Много ми е интересно как така ти,Метка,селския Снаке и досега човъркате стари рани вместо да се погледне реално.Никой не защитавам,но не мога да разбера вместо да се погледне с приоритет напред да ровим стари рани,както и да си го изкарваме на 10та тук наши Форумисти християни,те стават отдушник на болките ни,реално погледнато те са малцинство и напук на нас НЕ са разединени,те си казват Обичаме си държавата,нима ние не обичаме България! Питам? Една ДЪРЖАВА за да я има пред света е дала стотици хиляди жертви,къде сме ние,къде е помашката държава.Или дай като не ни отърва да се прикриваме.С това аз не омаловажавам труда и мъката на народа ни,но недейте да приемайте болката ни капсулирана в едно,на помаците това е за 6 път смяна на имената преди Царско 3 пъти и след комунизма пак отново.Кой казва,че Помаци Няма,самите хора в БГ си признават че има помаци.Тогава за какво да се борим? За нас си да се търсим,да споделяме,да видим къде е произхода на този народ,какъв е.В тази насока аз виждам контекста за Дискусии,дайте да не се прикриваме зад Религията,която е нещо свято и лично и да спомогнем на себе си,и сайта помак.еu пред света поне туквъв виртуалния ни  дом ни да сме единни!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
В името на помак.еu !
« Reply #2 on: June 17, 2009, 07:32 »
Тогава за какво да се борим?
Трябва да се борим да ни броят за нормални хора, а не да ни смятат за втора категория. Това е първото. А второто е да внушим на нашите хора помаци, че не е срамно да си помак и не е срамно да си с мюсюлманско име. Срамното е да лицемериш с две или повече имена.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
В името на помак.еu !
« Reply #3 on: June 17, 2009, 07:36 »
Назми, доста си разтроен нещо. Аз отговарям на нападките на Боян Добрев, че се ровя в миналото с цитиране на ксенофобски песни. И моля те, когато се обръщам към друг участник, ако може да се въздържаш от мнението на адвокат
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
В името на помак.еu !
« Reply #4 on: June 17, 2009, 07:38 »
mirvam, трябва да се борим да не сме 2 кат хора-?-Та ние помаците самите не правим това! Известно ли ти е помаците в повечето се прикриват с християнски имена.Например в с Кочан,Смолянско,значи ние самите се прикриваме зад имената ,ами виж постингите на Ficinka за Ловешките помаци по Градешница и с.Галата дето се прикриват,за какво да говорим. П.С-Постингите Не са по Темата и ще бъдат преместени в друга тема!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
В името на помак.еu !
« Reply #5 on: June 17, 2009, 07:42 »
Мустафа,ти си одговаряй на постингите на Боян Добрев на лични,за мен той е наш член тук и съм длъжен да се намеся в качеството ми на Ръководител на сайта. За мен е без значение след като е даден наш член и с постингите си се е доказал толерантен към сайта!А за проповядване на сепаратизъм най малко от мен може да очакваш това,това е залегнало само в главите на теб и Метка.Спирам и всички постинги НЕ по Темата ще бъдат преместени в подходщята тема,писах преди малко ,че никои няма да се толерира ТУК!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
В името на помак.еu !
« Reply #6 on: June 17, 2009, 07:42 »
mirvam, трябва да се борим да не сме 2 кат хора-?-Та ние помаците самите не правим това! Известно ли ти е помаците в повечето се прикриват с християнски имена.Например в с Кочан,Смолянско,значи ние самите се прикриваме зад имената ,ами виж постингите на Ficinka за Ловешките помаци по Градешница и с.Галата дето се прикриват,за какво да говорим. П.С-Постингите Не са по Темата и ще бъдат преместени в друга тема!
Назми, затова споменах, че трябва да внушим на нашите хора, че не е срамно да си помак. За прикриването ми е познато до болка. И прикриването си има причини.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
В името на помак.еu !
« Reply #7 on: June 17, 2009, 07:45 »
Мустафа,ти си одговаряй на постингите на Боян Добрев,за мен той е наш член тук и съм длъжен да се намеся в качеството ми на Ръководител на сайта,а за проповядване на сепаратизъм най малко от мен може да очакваш това,това е залегнало само в главите на теб и Метка.Спирам и всички постинги НЕ по Темата ще бъдат преместени в подходщята тема,писах преди малко ,че никои няма да се толерира ТУК!

Но в случая толерираш някого. И аз спирам, че се уморих..
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
В името на помак.еu !
« Reply #8 on: June 17, 2009, 07:49 »
  Не толерирам никого,и съм го доказал с години! Членовете на сайта pomak.eu вярват на нас Админи и Модератори,и затова ни пишат всеки ден,и затова Модераторите ни тук бдят за нашите членове на сайта.Пак казвам всичко Не по темата на лични,и няма да се позволи на една малка групичка 2-3 да допуснем разединение в Сайта!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Re: В името на помак.еu !
« Reply #9 on: June 17, 2009, 10:12 »
В скоро време предстоят Административни промени в Ръководството.В името на сайта www.pomak.eu  пред света ще бъдат отнети и наложени Модератори,Адвайзери които наистина милеят за сайта помак.еу!

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #10 on: June 17, 2009, 12:43 »
Мисля, че някой приятели от форума, испитват дискомфорт от личните виждания и изказвания на един от наще членове, чието различно мненеие е споделяно във форума ни. Доколкото разбрах някои от тези реакций са били заявени публично чрез лични нападки тук към съфорумеца ни.  Всъщност, дори и името на даденият съфорумец се критикува, но в даденият случаи ние много добре знаем, че този член на сайта ни, както и семеиството му са също истински помаци. Най-важният проблем на хората тука е, че искаме да виждаме една хомогенна структура, но за съжаление в момента не сме в състояние да кажем, че е така. Ако можеме при разговорите и обсъжданиаията на темите да толерираме и различията между нас, това ще допринесе за доброто на цялото помашко общество. Не хората, а мненията трябва да се сблъскват.

Поздрави от Тоska.
Önder
Si vis pacem, para bellum !

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #11 on: June 18, 2009, 02:06 »
  В предвид запазване и популязиране името на сайта помак.eu по света,и в името на спокойствието и толерантност на нашите съфорумници тук - Админите-Ръководители на сайта   Няма да взимат участие в Дискусиите по теми или Форума.Оставяме това право на Модераторите ни тук. Право на Админите е да преценят сами кога активно искат да се включат в Дискусии,което не означава ,че няма да има контрол Така е по света,проверил съм в Активните Форуми.Напротив ще се намесваме винаги когато има нарушение или провокации към наши членове,тук е помашки сайт и наш дом по света.Пишете ни ако имате нужда! От Ръководството на Сайта помак.еu