Author Topic: Saita www. pomak.eu пред Света!  (Read 48724 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Re: Saita www. pomak.eu пред Света!
« Reply #90 on: June 22, 2009, 09:03 »
Става дума за личното виждане на Селча относно бъдещето на помаците...

аз не искам моето село да се приравнява със селата в Неврокопско..Това мога да го заявя категорично...Прекалено много се различаваме и възприемаме света по различен начин..Неврокопските помаци, не са като девинските помаци..не може да се поставят под един знаменател, а на въпросното интервю точно това ще се постигне..

Такива процеси текат навсякъде в Родопите..Имам приятели от Неделино, които са даже 2-ро поколение християни. Прекрасно съзнават , от къде са и какви са - че са помаци..Те не афишират своят произход, а оше повече думата "помак", където навсякъде в Родопите се приема за обидна..Така, че и да искате трудно ще разберете за помаците християни..Това не означава, че съществуват...

С този тон на поведение, ние съзнателно отхвърляме тези наши братя и сестри от помашката идея...Нямам повече думи

Е, що за въпрос е това. Ако сестра ти или брат ти приемат християнството - ще се отречеш от тях ли, какво?
Тепърва помаците-християни ще стават много.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #91 on: June 22, 2009, 09:11 »
Ами до колкото знам помаците от източните и средните Родопи и тези от Балкана не са особено религиозни. Както и ние християните в България като цяло не сме много религиозни. Докато в Западните Родопи и Пирин помаците са религиозни. Това е хубаво, защото религиозния човек е добър човек. Познавам в основни линии учението на исляма и навсякъде в него виждам призиви за мир и себепознаване. Знам и истинското значение на думата "джихад". Джихад е борбата с неверието вътре в душата на човека, а не днешната западна интерпретация, която няма нищо общо с истината. Вижданията на Селча за бъдещето на помаците се споделят от много хора от неговия край и трябва да бъдат уважавани, защото всеки е свободен да мисли и говори каквото си иска. Нали за това извоювахме свободата си през 1990!!!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #92 on: June 22, 2009, 09:25 »

Брат, имайки предвид горните цитати, ще кажа, че всеки и свободен сам да избира пътя си. Ако имам деца и някое от тях реши да приеме исляма аз няма да се противопоставя, защото такъв му е повика на сърцето. А аз винаги се съобразявам с повика на сърцето!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #93 on: June 22, 2009, 09:27 »
Ако имам деца и някое от тях реши да приеме исляма аз няма да се противопоставя, защото такъв му е повика на сърцето. А аз винаги се съобразявам с повика на сърцето!
Един съвет: "Голям залък хапни, голяма дума не казвай."

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #94 on: June 22, 2009, 09:27 »
Когато говоря в идеологически аспект нямам предвид само религията, а търсене начин за опазването на помашкия бит и култура. А иначе Селча също говори за религия при помаците, но за християнството.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #95 on: June 22, 2009, 09:29 »
Един съвет: "Голям залък хапни, голяма дума не казвай."
Каквото съм казал, казал съм го. Моята дума тежи на мястото си. Ако имам деца и някое от тях иска да приеме ислям аз няма да го спра, бъди сигурен.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #96 on: June 22, 2009, 09:32 »
Когато говоря в идеологически аспект нямам предвид само религията, а търсене начин за опазването на помашкия бит и култура. А иначе Селча също говори за религия при помаците, но за християнството.
Брат, опазването  на бита и културата е въпрос на личен избор. Радвам се че има и хора които ги пазят, защото при нас християните традиционния бит и култура на 90% са само част от музейните експозиции. Истина е че много помаци приемат християнството, но има и християни приемащи исляма- гледал съм по ТВ за няколко такива случая. Всеки сам си избира пътя...

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #97 on: June 22, 2009, 09:32 »
Каквото съм казала, казал съм го. Моята дума тежи на мястото си. Ако имам деца и някое от тях иска да приеме ислям аз няма да го спра, бъди сигурен.
Ако това реално се случи и наистина го преживееш толкова леко, то ти си първият родител, за който ще съм чувал да приеме толкова спокойно събитията.
Незнам Балканджия, виждам, че си принципен, но понякога "прескачаме" някои принципи.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #98 on: June 22, 2009, 09:34 »
Ако това реално се случи и наистина го преживееш толкова леко, то ти си първият родител, за който ще съм чувал да приеме толкова спокойно събитията.
Незнам Балканджия, виждам, че си принципен, но понякога "прескачаме" някои принципи.
Аз уважавам личния избор на човека, и за това съм такъв. Освен това съм либерален. И от принципите си не отстъвам дори на сантиметър!!!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #99 on: June 22, 2009, 09:42 »
Брат, опазването  на бита и културата е въпрос на личен избор.

Аз си мислех, че опазването на културата е вид обществен дълг. И една от целите на този сайт. Цитат от заглавната страница:

Нашият уеб сайт pomak.eu, е платформа създадена със цел да запази помашката култура , а така също да насърчава комуникацията между помаците, които живеят в различни страни по света. Вече в течение на една година от създаването на нашият сайт и благодарение на активното участие на нaшите членове тук, сме успели да покажем пред света, че сме единственият сериозен източник за всякакв вид информация относно помаците. Така ще продължим и занапред всички заедно.

Offline alie

• Senior member
« Reply #100 on: June 22, 2009, 09:46 »
eiii hora za6to sme v tozi sait da se obedinqvame pomacite ili postoqnno da se  karame i da se obijdame ,koi kakavto iska da e,koito iska neka za6titi  poma6koto,neka dokajem pred vsi4ki 4e i nie sme hora kato vsi4ki ostanali ,no s tiq kavgi  nqma da stignem do nikade samo budim lo6o vpe4atlenie u horata !

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #101 on: June 22, 2009, 09:49 »
Аз си мислех, че опазването на културата е вид обществен дълг. И една от целите на този сайт. Цитат от заглавната страница:

Именно брат, този сайт се стреми да запази културата. Но трябва да уважаваме избора на всеки един от нас. И нека се обичаме и разбираме без разлика кой в какво вярва. Всички см хора, всички сме братя и сестри!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #102 on: June 22, 2009, 09:54 »
Така е - изборът трябва да се уважава. Но не трябва да се стимулира чрез постоянни натяквания за българо-християнския произход на помаците, да бива идентифициран с "връщане към истинските корени", "пробуждане на националното съзнание" и да бъде поощряван като вид "родолюбие".

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #103 on: June 22, 2009, 10:03 »
Така е - изборът трябва да се уважава. Но не трябва да се стимулира чрез постоянни натяквания за българо-християнския произход на помаците, да бива идентифициран с "връщане към истинските корени", "пробуждане на националното съзнание" и да бъде поощряван като вид "родолюбие".
Принципно не съм виждал Селча да изразява мнение за "връщане към истинските корени", "пробуждане на националното съзнание". Тези две твърдения според мен са неправилни. Национално съзнание и религия са две коренно различни понятия. Виждам, че и ти си на същото мнение. Ако  трябва да се връщаме към истинките се корени то ние християните трябва да започнем да се кланяме на Перун и на Сварог. Просто е смешно. Нали?

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #104 on: June 22, 2009, 10:16 »
Балканджия,защо пишеш от името на Селча? Да не му се е развалила нещо клавиатурата? :D