Author Topic: Saita www. pomak.eu пред Света!  (Read 49188 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Saita www. pomak.eu пред Света!
« on: June 13, 2009, 00:19 »
Приятели съфорумници  тук. Сайта ни наистина е обект на интерес от Медии,вестници...Излизаме публично да се обосновем,докажем,да се защитим като Помаци дето ни има,и ще ни има.Имаме наши членове,дето ще застанат с лице да защитят сайта ни пред света! Моля,за очаквани зададени въпроси как да се подготвим!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: Saita www. pomak.eu пред Света!
« Reply #1 on: June 13, 2009, 00:35 »
Нека наши членове да ми пишат на лични,да изразят готовност за отговори на предварително зададени  въпроси,всичко е в име и полза за сайта ни.Радваме се сега на  интерес,кога другаде можем да предизвикаме и е факт  това помаците,сайта на помаците да е отворен пред света,тука сме..

Offline oruch

• Senior member
« Reply #2 on: June 13, 2009, 00:37 »
Назми, няма лошо според мен.Мисля, че трябва да се дадат малко повече разяснения по този въпрос,за да може съфорумците да придобият представа за какво ще иде реч в по точен смисъл.Трябва да се защитаваме от нападки ли, или към нас ще бъдат задавани специални въпроси.Добре е да бъдат начертани аспектите по които ще се говори или пише, и след това да предложим запознати наши членове по отделните теми.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #3 on: June 13, 2009, 00:51 »
Oruch,сайта и Форума на помаците  не веднъж беше подигнат,спомни си събитията около Рибново когато БТВ беше там,после по БТВ Бареков изкара сайта ни публично.че едва ли не сме сайта ни е е дал подкрепа на Юзеиров за нов БЧК с полумесец../ .

Offline oruch

• Senior member
« Reply #4 on: June 13, 2009, 01:09 »
Oruch,сайта и Форума на помаците  не веднъж беше подигнат,спомни си събитията около Рибново когато БТВ беше там,после по БТВ Бареков изкара сайта ни публично.че едва ли не сме сайта ни е е дал подкрепа на Юзеиров за нов БЧК с полумесец../ .
Нека да си зададат въпросите, все ще се намери кой да отговори.Пък и нали са тук и четат.Бареков е много добър,умее да разпитва и да слуша.Няма какво да крием.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #5 on: June 13, 2009, 01:19 »
Бареков е от тези, които привличат внимание с крясъци. Тежката артилерия при журналистите не правят така.
Бареков се държи като кварталния отворко.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #6 on: June 13, 2009, 01:35 »
Бареков е от тези, които привличат внимание с крясъци. Тежката артилерия при журналистите не правят така.
Бареков се държи като кварталния отворко.
По скоро въпрос на манталитет, не мисля, че е умишлено.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #7 on: June 13, 2009, 01:41 »
Именно. Ако е умишлено значи умисъла като се махне нещата се оправят. На мен обаче ми е интересно коя да е насоката в презентирането на сайта и общността? Популяризиране на общността, на културата, на народа помаци, на произхода му... Кой ще даде предварително въпроси и дали не е влизане на V скорост в устата на вълка? И изобщо ощи 100 въпроса от този порядък.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #8 on: June 13, 2009, 01:46 »
То популяризирането, волю не волю стана,но се надявам да не се ровят в кашата за произхода, че е много мътно там.Иначе наистина въпросите са доста,трябва малко насока, но не знам кой трябва да я определи.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #9 on: June 13, 2009, 01:50 »
Мда! Това ми е мисълта - деликатно е. А е лесно един гост да бъде подхлъзнат в грешна насока, а после интервюто да се прочете тъй както дявола чете Евангилието. Според интереса.

Offline djef

• Member
  • **
« Reply #10 on: June 13, 2009, 02:32 »
Няма лошо да се покажем по медиите,но мисля че Нова тв и особено американската бтв не са най-добрия вариянт.Нито БНТ1!Цензурата е жестока.Аз бих ви препоръчал retv.Частна телевизия в която работят водещи журналисти напуснали горецитираните именно заради цензурата!За да се убедите в думите ми прегледайте сайта им и вижте предаванията например за събитията в Рибново в края на зимата.
Що се отнася до позицията, която трябва да заемем и отстояваме трябва сериозно да се обсъди и да се реши от всички пишещи тук.Въпреки,че съм регистриран от една година нямам много изяви тук и все още опознавам форума и писаното в различните теми, аз вече си изградих някакво мнение за редовните форумци.И не мисля,че наши представители като админите,които от доста време живеят в среда различна от помашката могат да представят същноста на помаците такава каквато е,и каквато я чувстваме тук по нашете села.Това си е лично мое мнение и не се опитвам да нападам никой,още повече, че не познавам лично хората.Просто така чувствам нещата в нашето виртуално семейство.Освен това да представиш един етнос като помашкия е доста голяма отговорност.Не е като да изкажеш личното си мнение във форума да речем.Заставайки пред медиите вече ще представяме цялата помашка общност,така че трябва сериозно да се обсъдят нещата.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #11 on: June 13, 2009, 06:37 »
Ръководството на сайта е в чужбина. Почти всички активни юзери от България са в пълна анонимност. Броени хора пишем тук с неприкрита самоличност, но нервите ни са опънати докрай след като на няколко пъти бяхме помолени (съвсем неприлично) да напуснем форума.

На този етап не виждам кой би застанал пред камерите да представя сайта www.pomak.eu. Не намирам и необходимост това да бъде сторено.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #12 on: June 13, 2009, 06:45 »
Назми,
Радвам се, че сайтът е обект на интерес от страна на медиите.
Нека не забравяме, че във форума ни четат и пишат доста журналисти и искам да им благодаря за разбирането, което проявяват към нас.
Както знаем на Балканите другостта все още не се приема лесно.

Представянето на сайта пред българските медии обаче трябва да се направи доста премерено, именно заради неразбирането и нежеланието на много хора да погледнат на различните като на равни.

Ако случаен човек попадне на сайта и не е запознат с дискусиите, които се водят тук от 1 година и не е запознат с позициите на участниците, първите му впечатления ще са следните:

- заглавия на менютата са на турски език
99.99% от хората в България не знаят кои са помаците, камо ли пък да знаят, че има помаци и в Турция. Колеги от университета са ми споделяли, че винаги са смятали помаците за турци. Турският интерфейс на началната страница в случая ще издразни множество хора и ще затвърди предубедеността им към нас.

- новините в началото на страницата, които стоят от 1 година ще се изтълкуват като символ верую: "Помаците искат да бъдат признати като етнос", "Помаците имат партия в България"
Това е достатъчно на сума народ да скочат срещу нас - това са си априори две сепаратистки искания - отделяне на етнос и създаване на отделна партия. Никой няма да се интересува, че зад тези две искания стоели някои си конкретни личности, а това ще се свърже с всички помаци. Това може да ни навлече голяма беля. Много от хората тук не се идентифицират с подобни искания, които са продукт на няма да споменавам кого.

Когато решите да излизате пред медиите, вземете го предвид.

Другото нещо, на което мисля, че е добре да се наблегне е именно мотото на сайта - място за културен обмен, а не трибуна за провъзгласяване и създаване на нови езици и нови етноси.
Тук е място, където се събираме и всеки споделя как живее, какви традиции има по неговия край.

Както ме знаете от ден първи, аз съм твърдо против използването на понятия като "етнос помаци" и "помашки език".
За мен етнос няма, има културно-религиозна група, а езикът ни е общ с българите християни по местата, където живеем.
В Родопите и Пиринско говорим различни диалекти на българския език.

Тук някои хора използват понятията с лека ръка, но излезете ли пред света, тогава вече става по-сложно, защото използването им води след себе си доста последици.

Надявам се, това да го отчетете като излезете пред медиите.
Поздрави!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #13 on: June 13, 2009, 08:46 »
мustafa_b, не си ме разбрал ;),НЕ ние искаме да се срещнем с медиите,а те с нас.Сайта е достатъчно популярен не само в БГ а и по света.В тази насока излиза че ако откажем се криеме.Б.Добрев е прав в постинга си по горе.На този етап и аз не виждам смисъл а и не знам кой ще застане пред Медиите,убеден съм в едно и съм сигурен,че след някаква случка или събитие отново сайта помак.еu ще излезе на преден план,и тогава......

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #14 on: June 13, 2009, 09:08 »
Засега на този етап отговора клони към Нова Тв в сутрешното предаване" Здравей България" с включване на живо по телефона и предварително зададени въпроси!