Назми,
Радвам се, че сайтът е обект на интерес от страна на медиите.
Нека не забравяме, че във форума ни четат и пишат доста журналисти и искам да им благодаря за разбирането, което проявяват към нас.
Както знаем на Балканите другостта все още не се приема лесно.
Представянето на сайта пред българските медии обаче трябва да се направи доста премерено, именно заради неразбирането и нежеланието на много хора да погледнат на различните като на равни.
Ако случаен човек попадне на сайта и не е запознат с дискусиите, които се водят тук от 1 година и не е запознат с позициите на участниците, първите му впечатления ще са следните:
- заглавия на менютата са на турски език
99.99% от хората в България не знаят кои са помаците, камо ли пък да знаят, че има помаци и в Турция. Колеги от университета са ми споделяли, че винаги са смятали помаците за турци. Турският интерфейс на началната страница в случая ще издразни множество хора и ще затвърди предубедеността им към нас.
- новините в началото на страницата, които стоят от 1 година ще се изтълкуват като символ верую: "Помаците искат да бъдат признати като етнос", "Помаците имат партия в България"
Това е достатъчно на сума народ да скочат срещу нас - това са си априори две сепаратистки искания - отделяне на етнос и създаване на отделна партия. Никой няма да се интересува, че зад тези две искания стоели някои си конкретни личности, а това ще се свърже с всички помаци. Това може да ни навлече голяма беля. Много от хората тук не се идентифицират с подобни искания, които са продукт на няма да споменавам кого.
Когато решите да излизате пред медиите, вземете го предвид.
Другото нещо, на което мисля, че е добре да се наблегне е именно мотото на сайта -
място за културен обмен, а не трибуна за провъзгласяване и създаване на нови езици и нови етноси.
Тук е място, където се събираме и всеки споделя как живее, какви традиции има по неговия край.
Както ме знаете от ден първи, аз съм твърдо против използването на понятия като "етнос помаци" и "помашки език".
За мен етнос няма, има
културно-религиозна група, а езикът ни е общ с българите християни по местата, където живеем.
В Родопите и Пиринско говорим различни диалекти на
българския език.
Тук някои хора използват понятията с лека ръка, но излезете ли пред света, тогава вече става по-сложно, защото използването им води след себе си доста последици.
Надявам се, това да го отчетете като излезете пред медиите.
Поздрави!