Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 197126 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline shaban

• Forum fan
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #420 on: June 24, 2009, 12:30 »
Ами, принципно аз съм против присъствието на християнски свещеници дори и на християни тук,предвид платформата на сайта,но не мога да кажа йок,поради отвореността на форума. Но, ако дойде попа, нека да си знае ,че вероятността да си прехапе брадата и расото да му стане тясно ,е много голяма почти клони към 100 % .Това ваше желание ,пак казвам ,определям го като лош съвет и подвеждане, защото ще му бъдат задавани въпроси за християнството  които са много спорни и поставят под съмнение пълнотата и правотата на православието .  

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #421 on: June 24, 2009, 12:43 »
Добре, Шабан. Нямам нищо против да му поставяш каквито и да е въпроси за православието, които поставят под съмнение пълнотата и правотата му. Молбата ми бе да не го обърнете на някаква война, а дискусията да се води на нормален тон.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #422 on: June 24, 2009, 12:44 »
Че ще има трудни и неудобни въпроси - няма съмнение.
Българин, ако все пак се съгласи да се включи във форума, за всеки случай го предупреди, да очаква всичко. Иначе доколкото познавам съфорумците ще има много нападки и обиди и всичко. Така че, за всеки случай го информирай. Да не стане така, че още първия ден да се уплаши човека и да се чуди накъде да бяга.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #423 on: June 24, 2009, 12:47 »
Предупредил съм го за всичко това, Мирвам. Човекът е наясно за какво става въпрос. Не вярвам да се уплаши, защото е с много здрава психика, по-скоро се притеснявам форумът да не се превърне в пълна лудница...

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #424 on: June 24, 2009, 12:48 »
Добре, Шабан. Нямам нищо против да му поставяш каквито и да е въпроси за православието, които поставят под съмнение пълнотата и правотата му. Молбата ми бе да не го обърнете на някаква война, а дискусията да се води на нормален тон.
Така е , и аз нямам нищо против някой друг да пострада ,заради мои прищявки и намерения.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #425 on: June 24, 2009, 12:49 »
Идеята за отвореност на форума е добра, но не добра идеята това да става по поръчков начин.
Едва ли ще позволиме форума да стане плацдарм на православен прозюлетизъм.
Начина по който се иницира е болезнен за нас и лицимерен за идеолозите на тази идея.
Абе це, защо например не се намеси и не сиктардиса примерно един войнстващ атеист като ПЕТЕР?
Нима това не е лицемерие, за което ние сме слепци?
Имам добри чуства не само към нашите улеми и ходжи, но и към сички останали духовни водачи, дори и към равините ;D
Мисля че появяването на попа, ще дискредитира дори и Салейка като парвоначална съавторка на тази идея. още повече че тя се разграничи и показа да се разбере че дискусията върви в неправилна посока.
Самото появяване на попа ще го постави в неравностйно положение и ще дискридетира и самият него.
После пък това ще дискредитира и самият сайт.
По принцип мисионерството тука се игнорира и тва е един от стълбовете които крепи сайта ни.
Първото което бих поискал аз е БПЦ да се извини за "кръстилката" през 1912 година.
Разбира се въпросите са много, но ние не сме подготвени достатчно добре за такова предизвикателство.
Според мене феновете на тази идея искат да легитимират максиамата си "Разделяй и владей"
Помаците не сме признат етнос и от тази гледна точка ние нямаме право да прекрачваме граници които противоречат на традицийте ни.
Тука в сайта има помаци от Косово, Македония, Босна, Турция , Гърция.
Повечето са били жертви или имат близки такива.
Това е травма, която не сме излекували.
Това не може да стане с появата на поп, колкото и симпатичен да е.
Покажете уважение, ние знаем как да показваме разбиране.
Ок?

Zorla guzellik olmaz

Насила хубост не става

Offline abc

• Forum fan
« Reply #426 on: June 24, 2009, 12:54 »
Аз не съм пробутвал нито темата нито отчето, но Шабан все повече ми се струва, че ти си против съществуването на християните въобще. Да го кажем по-точно протим немюсюлманите. Дойде моментът да се съглася с mirvam, че дори и папата не би променил вярата на убедения в правотата си. Явно е, че отчето преди да се появи още внесе смут. Толкова лесно не се клати религия на хиляди години с въпроси.

Твоята теза Шабан е ясна. В началото не ми беше, но вече се прояснява. Мразим расистите и негрите така да се каже.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #427 on: June 24, 2009, 12:56 »
Като спомена ПЕТЕР ,сто на сто ,той ще си влезе в ролята на критик в случая.Надявам се.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #428 on: June 24, 2009, 13:00 »
  Шабан все повече ми се струва, че ти си против съществуването на християните въобще. Да го кажем по-точно протим немюсюлманите. .
Твоята теза Шабан е ясна. В началото не ми беше, но вече се прояснява. Мразим расистите и негрите така да се каже.
Моята  теза е ясна , сайта не е за "расисти" и за "негри" и прочее и без прочее ,за кой ли път го казвам.
Нямам нищо против никой ,без значение принадлежността му ,стига да не ми се пречка вкъщи.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #429 on: June 24, 2009, 13:02 »
Твоето в къщи е в моето в къщи. Къщата е обща. Освен ако не мислиш друго.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #430 on: June 24, 2009, 13:04 »
Твоето в къщи е в моето в къщи. Къщата е обща. Освен ако не мислиш друго.
начи тъй а,моето си мое ,чуждото е общо. Типично.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #431 on: June 24, 2009, 13:06 »
Обратното. Умен си, не се прави, че не разбираш. Типично.
Спирам с чат формата.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #432 on: June 24, 2009, 18:16 »
Аз не съм пробутвал нито темата нито отчето, но Шабан все повече ми се струва, че ти си против съществуването на християните въобще. Да го кажем по-точно протим немюсюлманите. Дойде моментът да се съглася с mirvam, че дори и папата не би променил вярата на убедения в правотата си. Явно е, че отчето преди да се появи още внесе смут. Толкова лесно не се клати религия на хиляди години с въпроси.

Абц,
Не се дразни от истната.
Колко пъти трябва да се обяснява ,че болшенството от хората в сайта са мюсюлмани.
Нашите интереси,потребности и знания не се свеждат до- християнството,а точно обратното до-Исляма.Жадни сме за тези знания.
И Моля,престанете вече разни добронамерени господин Българин,Дачо да ни пробутвате
користните си разбирания и да ни налагате вижданията  си.
Ако имаме нужда, Ние ще си поканим някой олема, който да ни разяснява нашата религия "Ислям".Вече ги има предостатъчно в BG.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #433 on: June 24, 2009, 18:45 »
Прав си Мултиш.

Поста който си цитирал е свързан с друго. Разбира се, че повечето хора тук са мюсюлмани и доколкото помня не съм натрапвал християнство. Е, веднъж добронамерено реших да споделя един наш празник и от реакцията реших да не повтарям.

Дразнят ме други неща. За исляма малко знаем е интересно всяко тълкуване изчистено обаче от емоции.
(Ал-фатиха да отчете, че в емоции не съм сложил никакво Й)

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #434 on: June 24, 2009, 19:17 »
В крайна сметка - да има ли дискусия с отец Любомир, или не?

Виждам, че в много от темите на форума има интересни интерпретации на християнството от страна на всякакви хора, включително и от ходжи. При това положение питам: С какво ще навреди на форума един православен свещенник, който да разясни какво представлява тази религия и да покаже неговата гледна точка по много от въпросите, които така или иначе се дискутират тук?