Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 197052 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #405 on: June 24, 2009, 06:28 »
Snake, хубаво мнение. Само това за дедите, нещо много клиширано ми звучи. Мисля, че всеки човек отговаря сам за себе си и не трябва да се обременява с товара на предшествениците му. Този стремеж за обвързване с миналото е донесъл хиляди войни и нещастия на хората. Имай предвид, че племето Курейш обявява война на Пророка (САС), само защото се осмелил да проповядва вяра, различна от тази не техните деди. Възродителите пък ни излизаха с номера, че нашите прадеди са изповядвали християнството и заради паметта им трябва да се върнем към "истинските си корени".

А иначе следната сентенция звучи много правилно - "който владее настоящето, контролира миналото (историята), а който има контрол над миналото владее и бъдещото." .

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #406 on: June 24, 2009, 10:25 »
Бих искал да информирам юзърите на Pomak.eu, че Протодякон Любомир Братоев се съгласи да се регистрира в сайта и да дискутира със заинтересованите по темата "Какво се изисква, за да стане човек християнин", както и да разясни какво представлява Православието.

Все пак не ми става ясно ,имаш ли пълномощно да каниш  мисионери да разясняват неща от които тук деклариращите се като помаци не се интересуват и не считат за необходимо или това го правиш на доброволни начала.Аз не видях особено заинтересовани и освен това ,сайта е трибуна за бита и културата на помаците,а не поле за изява на падрета.

На вниманието на онези които искат да се запознаят със православието давам следните линкове:
http://www.pravoslavie.bg/
или просто в гугъла да напишат "православие" и може да се удавятв  морето от информация.
На мнение съм ,че това са теми които се отклоняват  от целта на сайта.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #407 on: June 24, 2009, 10:40 »
Някой друг утре може тук да докара и Далай лама ,Муун и кфи ли не други разни ,тогава какво  ще стане ,форум за полемика между религиите и територия за лапнишарани.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #408 on: June 24, 2009, 10:41 »
Прав си Шабан! Има си сайтове за отделните религии! Там е разяснено! 8)

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #409 on: June 24, 2009, 10:43 »
Не, не бих искал дискусията с отец Любомир да се възприема като пропаганда. Както знаете, освен Салейка още няколко други хора проявиха интерес по въпроса.

Смятам, че е най-добре да бъде отворена нова тема, в която всеки, който се интересува от религии, може да дискутира с протодякона и да му задава въпроси. Той е много интелигентен и толерантен човек, като почти всички юзъри на Pomak.eu, така че се надявам да се получи една добра дискусия. Освен това - убеден съм, че това е един от най-добрите начини да се преодолеят някои предразсъдъци...

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #410 on: June 24, 2009, 10:59 »
Който се интересува от религии,да влезе в сайтовете на съответната и да разгледа!
Там могат да задават въпросите си свободно,без да дразнят другите. Тук болшинството са мюсюлмани! Нямам нищо против християните и отчето ви, но тук не е мястото за това!

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #411 on: June 24, 2009, 11:06 »
Нека всеки преди да пише нещо и да дава предложения какво трябва и какво не трябва , и кое е добро и кое не е , да си зададе първо въпроса- " За какво е този сайт" . А който се интересува от православие, от католицицъм, будизъм, муунизъм и кфо ли не има по бялия свят,  нека да си направи регистрация в сайт който ще му удовлетвори любопитството. Който се интересува от гоблени отива в магазин за гоблени,а не в рибарски магазин.
То напоследък толкова цитати от Бибилията се написаха тука  ,че остава и да се пуснат псалми на клипове и просветлението  ще е фул.

Не разбрах кои юзъри на П.еу   не са интелигетни и толератни като отчето и освен това не разбрах кои са тези със предразсъдъците и какви са тези предразсъдъци.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #412 on: June 24, 2009, 11:24 »
Ей, хора, още от сега започнахте с...
Добре, нека се съберат повече мнения по този въпрос, включително и от админите на сайта, и тогава ще преценя дали въобще да каня протодякона. Неговото гостуване наистина би било едно от уникалните събития в този сайт, но в крайна сметка - "Глас народен - глас Божи". :) :) :)

П.П.: Ще припомня заключената от Салейка тема:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2111.0.html

Offline abc

• Forum fan
« Reply #413 on: June 24, 2009, 11:44 »
Човек голям си но си наивен. Не бъди толкова доверчив в интереса на помаците към християнството. Първо ще бъде прието като брутална намеса и второ ... Впечатленията ми от отчето са прекрасни. Гледах му интервюта, гледах го в "Стани богат". Само, че стремежа в опознаването към света е субективен фактор. Светът е различно понятие за разните хора. Някои хора се плашат от светът, а отчето в случая се явява външен такъв. От моя гледна точка който е убеден във вярата си няма повод за притеснение. Както и да е.

Не слагай бремето на твоите въпроси върху админите, защото така ги противопоставяш на част от съфорумците. Направи каквото си решил и си понеси кръста. Отчето също.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #414 on: June 24, 2009, 11:50 »
Бреей,абц изкара ме,че не съм убедена във вярата си! :D

Offline abc

• Forum fan
« Reply #415 on: June 24, 2009, 11:53 »
Аз съм убеден в тебе така че недей гузен негонен :P

На мен ми е интересно когато мюсюлмански свещенници разясняват Корана и религията, без да ми я проповядат обаче, но не е задължително интереса да е и в обратна посока.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #416 on: June 24, 2009, 12:02 »
Ами тука сайта е за помаци, та за туй ти е интересно! Ако идем в друг форум,там ще си разясняваме! ;)

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #417 on: June 24, 2009, 12:04 »
Не бъди толкова доверчив в интереса на помаците към християнството.
  Някои хора се плашат от светът, а отчето в случая се явява външен такъв. От моя гледна точка който е убеден във вярата си няма повод за притеснение. Както и да е.

Не слагай бремето на твоите въпроси върху админите, защото така ги противопоставяш на част от съфорумците. Направи каквото си решил и си понеси кръста. Отчето също.
Да ,не бъди доверчив .Щом съм убеден във вярата си ,на мене не ми са необходими православни лекции.А относно страха от света ,на грешна следа си АБС.Не виждам с какво може да ме уплаши един поп. Просто тук не му е мястото,неговото място е сред неговите миряни,а ние не сме такива.
Това което искате да направите с отчето си е чисто подмятане от ваша страна, вашите намерия са коварни спрямо него и са продиктувани от криворазбрани подбуди.
Твойта гледна точка ,абс я знаем ,тя си е само твоя,защото ти не можеш да погледнеш от друга точка.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #418 on: June 24, 2009, 12:13 »
Ейй, успокойте се малко.
Още малко на война ще го обърнате. Който си и истински мюсюлманин и папата да дойде, няма да му се промени с нищо вярата му в Аллах. Обаче, който постоянно има съмнения и колебания във вярата си и най-обикновен християнин, който няма много хабер от християнството ще го преобърне. Така че дишайте спокойно. Въздуха все още е безплатен.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #419 on: June 24, 2009, 12:20 »
Ейй, успокойте се малко.
Още малко на война ще го обърнате. Който си и истински мюсюлманин и папата да дойде, няма да му се промени с нищо вярата му в Аллах. Обаче, който постоянно има съмнения и колебания във вярата си и най-обикновен християнин, който няма много хабер от християнството ще го преобърне. Така че дишайте спокойно. Въздуха все още е безплатен.

Мирвам, подкрепям те напълно. Не бих искал една такава дискусия да се превръща във война или да се възприема като някаква "брутална намеса" във вярата на форумците. Каня точно този свещенник, защото смятам, че той е най-близко като мироглед и като начин на живот до съвременните хора. Той не е някакъв фанатик или "кон с капаци". Бих искал дискусията да се води в умерен тон, без нападки и провокации.

И ви моля да бъдете толерантни към него и да не го обиждате, защото отец Любомир е много достоен човек и въобще не заслужава подобно отношение...