Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 197060 times)

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #390 on: June 23, 2009, 05:54 »
Е, отношението към вас от страна на християните мисля, че започва да се променя лека-полека. Затова и този сайт има много важна функция...
Българин, и на мен ми се иска това, което казваш да е истина. Но да ти кажа това ще стане тогава, когато мюсюлманите станат мнозинство.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #391 on: June 23, 2009, 09:44 »
И кое доминира при нас според теб, Абс?

Второто.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #392 on: June 23, 2009, 09:49 »
Българин, и на мен ми се иска това, което казваш да е истина. Но да ти кажа това ще стане тогава, когато мюсюлманите станат мнозинство.

Дотогава ще минат десетки, а може би и стотици години и двамата с теб едва ли ще бъдем между живите. Може и въобще да не се случи. Но вероятно трябва и нашето поколение да си отиде, за да се преодолеят травмите от миналото.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #393 on: June 23, 2009, 09:54 »
Уф, писна ми да се делим на християни и мюсюлмани!  Сякаш сме най-религиозните хора, а може би дори няма да се познаем ако се срещнем и няма и да личи кой каква религия изповядва. Важното е да сме хора! И стига сме се делили, защото ми писна в този форума да се караме само заради това.
Предполагам че всички християни имат познати мюсюлмани,както и обратно. Съдя по себе си! Така че дайте да правим нещо по интересно. 8)

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #394 on: June 23, 2009, 10:37 »
На 11 юни, малко преди да почне разговорът за "Дилмана" (Даниела Горчева), написах в една друга тема следното:

"........ не отричат малцинствата и им дават съответните права. ..... иди с българско име при кмета на някоя малка община в Кърджалийско (да кажем в Джебел) и му кажи, че искаш да инвестираш там и да откриеш 50 работни места. Ще бъде много интересна реакцията."
"Българине", предполага се каква ще бъде реакцията, но никой кмет от Джебелско, не е луд да си прогонва инвеститорите, без значение с какво име и от кой етнос е !  :D
Има 2 варианта!
1. Ако, отиде да инвестира "Български турчин" , "Българо-християнин" или "Турски турчин" - Очаква се кмета да го посрещне със салтанати, като му поиска 30 % спонсорство за кметството или за кметските неволи!  :o  ;D
2. Ако, отиде да инвестира "Помак" с "българско" или "мюсюлманско" име - Очаква се, кмета да го посрещне резервирано без салтанати, и ще му поиска 50 % спонсорство за кметството или за кметските неволи!  :o  >:(

Защо според теб се получава тази междуетносна процентна разлика, при заявка на инвестиционните намерения!  ???

Според мен отчасти се  дължи и на това, че и двата етноса и "българите" и "турците", са с трайно изградена вече и почти повредена, наложилата се "еврейска" нагласа да използват и експлотарит постоянно "Помаклъка" и да живеят за негова сметка и на негов гръб, като привидно им замазват очите, едните и другите с ужким общите им допирни етносни и "братски" точки:
"Турците" - като "Братя мюсюлмани" !  :o  ;D
"Българите" като "Братя-бивши християни по вяра и настоящи  "Братя по език" !   :o  ;D

Значи, за да има мир и уважение, май е дошло време тези 3 етноса - "Българи" , "Турци" , "Помаци" в основната си част от своята "маса", да се "върнат към корените си" , да се разграничат и тогава да седнат на една софра, да се разберат, не по братски, а по другарски!  >:(  ;D
"Помаклъка" - да остъпят крачки назад и да си станат в по-голямата си част, отново "Траки-езичници" и да се изявяват като - певци, музиканти, пиячи на слабо-алкохолни питиета, любовчии, поклоннници на едновремешните им божества и природата, майстори на златни каруци и съдинки, зидари на каменни мостове и пътища и т.н.!
"Турците", като "стари и древни неверващи валци"!  ;D  :D
"Българите", като верващи в "Тангра" и "Перун" носещи байряк от "конска опашка" и "най-стари муслимани" на Балкана!  ;D  :D
И от тази маса, като забъркаме един "микс", можем да се почерпим всички с по едно студно византийско "фрапе"!  ;D  :D
Хай, наздраве на сички!   :D  ;)

halikan

• Guest
« Reply #395 on: June 23, 2009, 13:01 »
Уф, писна ми да се делим на християни и мюсюлмани!  Сякаш сме най-религиозните хора, а може би дори няма да се познаем ако се срещнем и няма и да личи кой каква религия изповядва. Важното е да сме хора! И стига сме се делили, защото ми писна в този форума да се караме само заради това.
Предполагам че всички християни имат познати мюсюлмани,както и обратно. Съдя по себе си! Така че дайте да правим нещо по интересно. 8)
Gelina  kakvo iska6 da kaje6 za nay religiznite hora,kolko jalko 4e ne vsi4ki sme religiozni.Kakvo ti misli6 4e nay religioznite razdelyat horatali?Nima te iskat Djenet samo za sebesi?Nima te ne opitvat da spasyat i drugi ot oganya na Djehnama?A ite nezadaljavat nikogo,v religiyata nyama prinujdenie. A kakvo predlaga6 da pravim,da slu6ame nay noviya 4alga hit li?

Offline abc

• Forum fan
« Reply #396 on: June 23, 2009, 13:06 »
Най-религиозните разделят хората на момента когато усетят, че не могат да спечелят душите им. Започва оная - нека се затворим в черупките, те ви мразят, те ще ви излъжат, ние сме правите, нашата вяра е правата... Не толкова религиозните са толерантни или по не не толкова ревниви към религията. По тази причина тя не е определящ фактор в отношението и към другите.

Offline chech224

• Avarage member
« Reply #397 on: June 23, 2009, 23:21 »
Думата "Христос" в Библията (на български език)
е преведена като "Помазан".

Съгласно принципа на изначалните 7 понятия, изразявани
фонетично от Човека, във времената, "когато не били
разбъркани езиците от Ангелите" (т.е когато са "говорили"
сричково, както животните правят(бее, мее, муу,...) ),
думата "Помаз" означава:
Дух+Материя+Душа/Съзнание/  "в едно" (демек "в БАЛАНС").

По - Духът (т.е. Бащата)
Ма - Материята (т.е. Майката)
З   - Душата/Съзнанието (т.е.Рожбата на Бащата и Майката)

От това следва, че "Помак" означава:
Човек или "Същество" с потенциал/заряд "в БАЛАНС" ,
както Исус Христос, Мохамед, Буда и други.

С близко значение, като по-горното,
е и думата "Блажен"(Благ,Бълг,Балк,...), където "л"=висш.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #398 on: June 23, 2009, 23:27 »
Ихааа...

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #399 on: June 24, 2009, 00:28 »
 ;D

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #400 on: June 24, 2009, 00:47 »
Бих искал да информирам юзърите на Pomak.eu, че Протодякон Любомир Братоев се съгласи да се регистрира в сайта и да дискутира със заинтересованите по темата "Какво се изисква, за да стане човек християнин", както и да разясни какво представлява Православието. Тъй като в момента отецът е ангажиран с много служебни дела, това най-вероятно ще стане през следващата седмица, като ще ви уведомя един ден предварително за часа, в който ще започне дискусията.

Поздрави!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #401 on: June 24, 2009, 05:41 »
Бих искал да информирам юзърите на Pomak.eu, че Протодякон Любомир Братоев се съгласи да се регистрира в сайта и да дискутира със заинтересованите по темата "Какво се изисква, за да стане човек християнин", както и да разясни какво представлява Православието. Тъй като в момента отецът е ангажиран с много служебни дела, това най-вероятно ще стане през следващата седмица, като ще ви уведомя един ден предварително за часа, в който ще започне дискусията.

Поздрави!
Тази дискуция в чата ли ще се води или във форума?

Offline oruch

• Senior member
« Reply #402 on: June 24, 2009, 06:00 »
Тази дискуция в чата ли ще се води или във форума?
Би трябвало да се отвори тема предполагам, например нещо от рода на " Да обогатим културата си с познания и за православието", или нещо подобно.Все пак мисля , че е добър шанс да зададем въпросите си относно някои принципи в християнството.Дано се получи дискусия и да не се изтълкува като пропаганда и натрапване на религиозни възгледи.Всеки би могъл да зададе въпросите на които не може да си даде отговор.Аз например винаги съм се чудел за комбинацията "Светата троица", и защо наричат Исус "Иса а.с.", Бог.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #403 on: June 24, 2009, 06:08 »
Няма как да не се разтълкува като пропаганда, въпреки че не е така. Някои хора все още помнят 1912 г...

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #404 on: June 24, 2009, 06:14 »
Правилно Оруч,трябва да обогатим културата си,но нека най-напред да изясни на някой помаци ,какво е ислям .Защото като чета тук ми се струва, няколко човека помаци възприемат ислама като теророзъм.Въпречи ,че техните деди са иповядвали същия ислям.Тогава техните деди терористи ли са били ?.Имаме  няколко имама тук в сайта,те се опитват да расясняват неща от Корана ,но дявола чете ли такива книги.Той като види  Ислям,Коран зелено знаме с  полумесец  полудява и сън го нехваща.А за християнството,какво трябва ,слагаш един голям кръст на врата и даже от далече ще си забележим ,че си християнин, но дали душата ще ти е ,това е друг въпрос.