Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 196542 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #255 on: June 19, 2009, 15:14 »
„Атеизмът е тънък лед, по който един човек би преминал, а цял един народ би пропаднал в бездната.“ — Френсис Бейкън

„В окопите няма атеисти.“ — Уилям Къмингс

„Еретик не е този, който изгаря на кладата, а този, който я подпалва.“ — У. Шекспир

„Първите глътки от науката те правят атеист, но на дъното на чашата те очаква Бог.“ — Вернер Хайзенберг

"Атеизмът е душевен онанизъм." - "Атеизм - духовный онанизм." - Вадим Мозговой

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #256 on: June 19, 2009, 16:05 »
Само дето и той допуска елементарната грешка да свързва комунизма с атеизъма, забравяйки че комунизма също е вид религия.

Да разбирам ли ,че не отричаш ,че атеизма също е един вид религия.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #257 on: June 19, 2009, 16:13 »
Атеизмът - едва ли е религия. Атеистите не си губят времето за да "вразумяват" религиозните. Виж, фанат(е)измът е друга песен, на която се наслушахме в последно време...

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #258 on: June 19, 2009, 16:29 »
Мустафа ,според мен атеизма също е религия , защото безусловното отричане на Бога е догма . А догмите са в основата на идеологиите.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #259 on: June 19, 2009, 19:44 »
Има много истина в статията  по-горе.Хората не знаят какво е да си християнин.На въпрос ти христианин ли си?..отговора винаги е да,защото са кръстени.А защо са кръстени,за какво се прави и какво означава никои не знае.Станало е традиция при нас,без да има вяра.Спомням си една жена ,която каза:"..е за какво да ходя на църква,като всеки път като ходя е едно и също, раздават върбови клонки..".Явно жената е посетила храма само на цветница.Други влизат по време на литургията,запалват свещ ,остявят я да гори и излизат...сякаш тя да се моли за тях...
45 години атеизъм  са достатъчни,за да се пречупи вярата на две поколения напред.Затова веднага след 1989-та година този глад и вакуум се запълнии от какви ли не мистични и философски течения...Християните (обикновенно не от хубаво , а от проблеми) потърсиха храма а мюсюлманите да влизат в джамиите.Кой обаче ги посрещна там?Дали хората, които очаквахме?

Днес знам,че в много храмове в България има стремеж за духовен живот, но на фона на всичко около нас там са 0.000001 процент от хората в родината ни..

Фотакиев,
За сажаление това е голата истина.Много труд положиха комунистите и сега берем плодовете им.И все пак "земята се върти".

Петер,
май си позна някого (в статията) и се даржи като обидена булка. ;D
Статиите имат връзка и с Християнството и Исляма така ,че не виждам какво те притеснява толкоз.

Offline GORANEC

• Avarage member
  • POMACI GORANI TORBESI =1 SOJ TRAKIJANSKI
« Reply #260 on: June 20, 2009, 20:35 »
Баче Горане, далече си от България. Там по Югославия не знам какво делехте, ама се изпотрепахте за нищо. Ората си живяха ептен убаво. 900 000 смесени брака имаше.Никой не се е опитвал да направи босненците сърби..Великосръбската политика доведе до геноцида..
Тук в България това е немислимо и не е възможно да стане.Пак ти казвам, част от помаците, включи и мене се приемаме за наследници на българи хрисияни приели Исляма преди векове..А помаците - християни са съвсем реален народ, това са помаци върнали се към Християнството. Те са наши братя и сестри...

nemoze da stane bosna vo bugarija ...zatoa sto turcija e tuka ...znaci gonocida se vrsneni i na drugi nacini EXODUS...

Offline jemal

• Historian
« Reply #261 on: June 21, 2009, 19:57 »
Има ли Помаци-Християни? Що за въпрос, ами социалното инженерство на Балканите изобрети и такова същество като "Рязаният поп" и всички негови възродени последователи. Вече има светлина в края на тунела и Българското възраждане е към своето приключване и формирането на единната БГ нация е вече реален факт.Дали християнството е алтернатива на исляма и обратно, а може би бацила на атеизма е проял изцяло балканските мозъци и ги е лишил от функцията им да мислят за качеството на продукта и възприемат само опаковката като информация за сдъвкване.В тази връзка се връщам отново към едно от стихотвоенията на Христо Ботев, което в известна степен дава светлина за релегиозността на балканското общество през 19 век

Моята молитва

"Благословен бог наш..."

О, мой боже, правий боже!

Не ти, що си в небесата,

а ти, що си в мене, боже -

мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят

калугери и попове

и комуто свещи палят

православните скотове;

не ти, който си направил

от кал мъжът и жената,

а човекът си оставил

роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал

царе, папи, патриарси,

а в неволя си зарязал

мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът

да търпи и да се моли

и храниш го дор до гробът

само със надежди голи;

не ти, боже на лъжците,

на безчестните тирани,

не ти, идол на глупците,

на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,

защитниче на робите,

на когото щат празнуват

денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!

любов жива за свобода -

да се бори кой как може

с душманите на народа.

Offline GORANEC

• Avarage member
« Reply #262 on: June 21, 2009, 20:20 »

POMACI HRISTIJANI NEMA.  NIE SME MUSLIMANI

SEKOJ POMAK TREBE DA ZABRANI VAKVI TEMI , I NAROCITO NA POMASKI SAJT.

SELAM SVIM

GORANI POMACI TORBESI 1 SOJ

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #263 on: June 21, 2009, 20:47 »
Мисля ,че помаците -християни са нещо като розови слонове .Ако има такива животни-  значи има и помаци християни  ;D ;D ;D,

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #264 on: June 21, 2009, 21:01 »
Мисля ,че помаците -християни са нещо като розови слонове .Ако има такива животни-  значи има и помаци християни  ;D ;D ;D,

http://www.zoomania.org/Vsichko-ostanalo/Liubopitno/Rozov-slon-se-rodi-v-Afrika.html

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #265 on: June 21, 2009, 21:08 »
Ами щом от нас самите никой не пазнава помак-християнин, значи такова чудо няма!
Незнам само как ги наричат помаците,дето отец Боян ги "връща към корените"? ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #266 on: June 21, 2009, 21:21 »
Чета мненията по тази тема и не проумявам защо с такова презрително, саркастично, злобно и подигравателно отношение са дискутира възможността (вероятността) помак да приеме християнството?!  Религията нали е нещо лично?  Право на всеки е да избере религиозната си принадлежност въз основа на личните си възгледи и разбирания за живота.  Нима християнството в очите на мюсюлманите е нещо прокълнато, престъпно и вредно?!       

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #267 on: June 21, 2009, 21:31 »
           E sega ako nekoj pomak odluchil "Da se vrati vo pradedovskata vera -hristijanstvoto"-toj vece ne e 'islamiziran' ili e 'deislamiziran',destiliran,deriviran ili ne znam uste kakov ... no pomak???
            Kaj nas vo MK a veruvam ni vo Kosovo-Gora nema takvi 'emancipirani' torbesi/pomaci
Моето мнение съвпада с мнението на Шериф.Само  ще допълня ,че помак който става християнин ,не иска да стане помак християнин ,а иска да се идентифицира фалшиво като 100 % българин . И че същият помак не става християнин ,щото е разбрал и прегърнал Христовата вяра, а го прави от с користни цели и си мисли че с това си е постлал пътя за осъществяването им.Но ,уви ,по тоя начин не става. За мен тези хора не са помаци -християни. Но е и възможно да има наистина помаци които безкорстно и с цялата си душа да са прегърнали християнската вяра, и ако наистина има такива , то тогава наистина има и помаци християни . Но едва ли,аз се съмнявам.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #268 on: June 21, 2009, 21:32 »
Въпроса беше имали термин:помак християнин? Никой не оспорва правото човек сам да си избира религията!  8) религията не се сменя току така, днес ми скимне съм християнин, утре ми скимне ставам мюсюлманин или евреин! Тавя трябва да е от сърце ,а не средство за постигане на някакви цели! Май не си ме прочел,както трябва! ;)

Selcha

• Guest
« Reply #269 on: June 21, 2009, 21:39 »
Духът на мненията тука е крайно обиден за немалочислената общност на помаците които са християни..В Неврокопско няма..това го разбрахме..Но в градовете (предимно там) в Родопите християните които са помаци са реален народ, искрено повярвал и приел за своя религия Християнството..Какво има да се обсъжда вече..Потребителя златоградчанин Eron, вече ви посочи..Такива процеси текат навсякъде в Родопите..Имам приятели от Неделино, които са даже 2-ро поколение християни. Прекрасно съзнават , от къде са и какви са - че са помаци..Те не афишират своят произход, а оше повече думата "помак", където навсякъде в Родопите се приема за обидна..Така, че и да искате трудно ще разберете за помаците християни..Това не означава, че съществуват...

С този тон на поведение, ние съзнателно отхвърляме тези наши братя и сестри от помашката идея...Нямам повече думи