Author Topic: Pomaci <=> Hristiani  (Read 196545 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Re: Pomaci- Hristiani.
« Reply #240 on: June 17, 2009, 22:58 »
Аз предлагам да се гласува дали един участник да бъде баннат или не...Стига админите са робували само на 2-3-ма ревльовци чиито теории издишат..
И за кой участник предлагаш да се гласува? И кои са тези "ревльовци"? Можеш ли да се изразяваш по-културно?

Offline saleika

• Advanced member
« Reply #241 on: June 17, 2009, 23:51 »

Dosta hora veche si zadavat vaprosa:
Poradi kakva prichina i zashto tolkoz barzo se zavarna golemiat mislitel i uchen(ISLIAMOFOB) Peter.
Tova e vapros kam Moderatorite.Molia,iziasnete!!!!!!!!!!!!

Za6to mislite 4e moderatorite vsi4ko znaqt

Nazmi be6e pisal 4e toi e varnal Peter 
Molq obarnete sa kam Nazmi

Offline abc

• Forum fan
« Reply #242 on: June 17, 2009, 23:56 »
Айде пак се почна...

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #243 on: June 17, 2009, 23:57 »
Айде пак се почна...

Същата песен с нова мелодия :) Ама хубавата песен ;)

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #244 on: June 18, 2009, 00:14 »
mlogo e lesno e za si4ko da sa Moderatorite vinovni. No, ne e taka i vseki go znae. Otnosno Peter  trebova da vaji principa, ne postovete da sa kriterii , a povedenieto, oti toi e edno rafinirano naci i se mu4i da se gavri sos nam nepreko .Dobre e bare 4i e virtualno. I drug pat som mu kazoval ,ako ima neshto protiv Bog ili Allah da otide v Pravoslavie . bg i tama da si  poiasat razpashe. Ot mene prav mu pat i da se na vrashta.

Offline saleika

• Advanced member
« Reply #245 on: June 18, 2009, 00:30 »
mlogo e lesno za si4ko da sa moderatorite vinovni. No, ne e taka i vseki go znae.

Ago Shaban ''ağzın bal yesin''  ;)

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #246 on: June 18, 2009, 08:04 »
Hitar Petar,
Pak tarsi pod vola tele ;D Ima edna mnogo hubava pogovorka kato za tuk.
"Lajeca vinagi se samniava v dumite na drugia"
Kolkoto do linka Petia,natisni pak"kopy-paste"na zaglavieto na temata i shte razberesh ot kade se e vzelo mnenieto na sociologa.
Drugoto niama da komentiram,zashtoto weche si bezinteresen.

Ne govori s madrost sred glupcite,za da ne te opozoriat i ne laji sred madrecite za dane izpitvat otvrashtenie kam teb"

Бе то мнението го знам от де е. Въпроса ми беше що ТИ не показа от де е.  ;)
Освен това мнението не е на Социолога а на Огнеслав  ;)
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gotze&Number=1940084460&page=0&view=collapsed&sb=5&part=3&vc=1
Колкото до поговорките - по ми харесва "На лъжата краката са къси"

Offline muti6

• Adviser
« Reply #247 on: June 18, 2009, 14:12 »
„Слава богу, все още съм атеист.“ — Луис Бунюел

Религиозният атеизъм и безбожното християнство са две много близки, бих казал сродни явления. Може да се каже, че второто донякъде е следствие на първото. Но само донякъде. За някои хора тези две формулировки може да звучат като пълно противоречие със здравия разум. Как така хем атеизъм, пък религиозен, християнство, пък безбожно, нима това е възможно? Но фактите убедително говорят в полза на моята теза.

Ако тръгнем да търсим корените на атеизма в различните философски доктрини, с които десетилетия наред ни промиваха мозъците, просто ще бъдем много далече от истината. Той е едно много древно явление, по-древно дори от християнството. За това свидетелства св. цар и пророк Давид в своя 13-ти псалом: “Рече безумец в сърце си: “няма Бог””. /Пс.13:1/ Явно още в ония времена атеизмът е битувал наред с древната юдейска религия и всички езически култове. Атеизмът не винаги е бил изповядван публично. Нерядко безбожниците са ходели на църква, участвали са в богослужението, лицемерели са пред другите. Неверието им е разпознавано най-вече по делата, които са били в пълно противоречие с етиката на християнството. Но ето, че идва момент безбожието да придобие и организирана форма. То изкристализира във философски доктрини, обличат го в “научни” формилировки. Според идеолозите му то стъпва на здрава логика. Воден от човешката гордост атеизмът много бързо придобива войстваща форма. Нерядко младежи от организациите на атеистите посягаха на свещенослужители или оскверняваха християнски светини
И все пак нещата не изглеждаха толкова драстични, до историческия момент, в който войнстващия атеизъм пое лостовете на държавното управление. Една от първите му и най-важни задачи беше, да се разправи с омразната християнска вяра, да я натика в ъгъла, да я задуши, да я стъпче.

Религиозният атеизъм и безбожното християнство - I част.
Non scholae sed vitae discimus ! :: Религиозният атеизъм и ...

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #248 on: June 18, 2009, 15:54 »
Ne mojah da razbera kakvo e mnenieto na nashite saforumci,
ot Makedonia i Gora po tazi tema .
Ima li tam takiva ekzempliari ?
Kak se narichat, i kakvo e otnoshenieto na pomacite kam tiah?

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #249 on: June 18, 2009, 18:19 »
Ne mojah da razbera kakvo e mnenieto na nashite saforumci,
ot Makedonia i Gora po tazi tema .
Ima li tam takiva ekzempliari ?
Kak se narichat, i kakvo e otnoshenieto na pomacite kam tiah?
             yusu! ne znam dali mislis voopsto po temata ili konkretno? Ja citam temava ne redovno no smetam deka e Meshanje na tezi ...Mislam deka e nespretno postavena zatoa sto 'Pomak' po definicija (barem zvanichna ,oficijalna)e islamiziran (Sloven,Makedonec,Blgarin....) Balkanec, taka barem pisuvaat enciklopediite ovde.E sega ako nekoj pomak odluchil "Da se vrati vo pradedovskata vera -hristijanstvoto"-toj vece ne e 'islamiziran' ili e 'deislamiziran',destiliran,deriviran ili ne znam uste kakov ... no pomak???
            Kaj nas vo MK a veruvam ni vo Kosovo-Gora nema takvi 'emancipirani' torbesi/pomaci

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #250 on: June 18, 2009, 19:18 »
I v Bolgariyata, kakto dumat shopeto, "pomak-hristienin" - Te Takov Dabitak - Nema!  :o  ;D  >:(  :D

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #251 on: June 19, 2009, 07:47 »
„Слава богу, все още съм атеист.“ — Луис Бунюел

Алах да благослови и Джо Пеши. :)
http://www.vbox7.com/play:8cdd330f

Все пак колкото да се набутва атеизма към религията (религиозен атеизъм) няма как да стане.
Атеизма няма църкви, джамии, държавни субсидии, платени имами или свещенници, свети места, свещенни книги, чудеса, пророчества, религиозни празнци, шихади и крастоносци, джихад и спасение, и т.н. и т.н.
Няма догма, няма организация, няма институция, и най-вече няма властови или финансов интерес...

Има само разум и (може би) вяра в разума.

Това ти го казвам само като офф-топик щото излизаме от темата.
Ако искаш да черниш атеизма - давай в нова тема. Пък там аз ще го защитавам.  ;)

Offline muti6

• Adviser
« Reply #252 on: June 19, 2009, 12:50 »
 А сега е ред да запозная любезния читател и с безбожното християнство. Оказа се, че както може атеизмът да бъде религиозна система, така може и християнството в индувидуален план да бъде безбожна религия. Просто много наши съвременници, смятащи себе си за християни, са забравили, че “без вяра не е възможно да се угоди Богу”. /Евр. 11:6/ Заключенията изложени по-долу са вследствие на повече от десет години системни наблюдения. Безбожното християнство се разобличава с помощта на няколко въпроса. Задавал съм ги на определен брой хора от различни възрасти, но съм сигурен, че отговорът им е показателен и валиден за много по-голям брой лица смятащи се за православни. На първия въпрос: “Ти православен християнин ли си?” отговорът винаги е утвърдителен: “Да!”, “Разбира се!” Парадоксът идва с отговора на втория въпрос: “Добре, а в какво вярваш тогава?” Отговорите могат да бъдат разнообразни по съдържание, общото между тях е отричането на Бога: “Вярвам в Космическия разум”, “вярвам във всемогъщата сила на Природата”, “има някаква природна Сила”, “вярвам, че Господ е в мен и съм бог на себе си”. Тук трябва да отбележа, че далеч не очаквах тези хора да ми цитират Символа на вярата. Просто беше достатъчно да кажат с две думи: “Вярвам в Бога!” За мен това щеше да бъде достатъчно доказателство, че те наистина са близо до това, което учи светото Православие. Но уви, отговорите им показаха, че са безкрайно далече от истините на вярата. Та нали “вярата е жива представа за онова, за което се надяваме и разкриване на онова, що не се вижда”. /Евр. 11:1/ Нали и християнин идва от името на Спасителя – от Христос?

Много странни са възгледите на някои от безбожните християни за задгробния живот, нерядко съвпадат с тези на атеистите. Един дежурен отговор е: “Ами никой не се е върнал от там, за да разкаже какво е.” Тук е въпросът: Може ли да съществува християнство без вярата в рай и ад, без надеждата за справедливо въздаяние след смъртта? Аз категорично смятам, че не! Но някои други хора са на различно мнение от моето. Немалко от тези християни приемат вярата в прераждане или в астрален свят. Дали защото е по-приятно и удобно, дали от невежество е трудно да се определи.
Това са само някои от формите на религиозен синкретизъм. Много невежи православни смесват вярата си в Бога с вяра в хороскопи, гледане на кафе, тълкуване на сънища и пр. Лично съм чувал християнки, които от години ходят на църква, да говорят за вярата си в нумерология и хороскопи, за лечебната сила на мудрите, за пророческите способности на Ванга и пр. При силна уплаха немалко от тях са склонни да отидат да им леят куршум (което е форма на магия). Не са изключени и прояви на спиритизъм и посещения при екстрасенси и врачки. Някои от там получават предписания – какви молитви да им прочете свещеника, какъв дар да занесат в храма, какъв курбан да направят. Но ако отхвърляме Бога, ако търсим първо помощта на дяволски средства и хора извън Църквата, нима това не е отново форма на неверие и отричане от православната вяра? Нали Библията казва, че у нас не бива да се намира “...предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, ни който пита мъртви; защото всеки, който върши това е гнусен пред Господа” /Втор. 18:10, 11, 12
Доста от посещаващите храма не смятат допитването до врачки и гадатели за грях.
Една от проявите, изобличаващи безбожното християнство са делата. От една страна се наблюдава редовно посещение на храма, от друга, пълно противоречие с християнската етика, пренебрегване на Десетте Божии заповеди и следване на собствените суетни и плътски желания. В немалко от случаите на някои принципи на християнския морал се гледа като на средновековна отживелица. Най-честите оправдания са: “всички правят така” и “времената са други”. На такива не можем да отговорим по друг начин освен с думите на св. апостол Йаков, че “вярата без дела е мъртва”. /Йак. 2:20/
Да се върви по тесния и каменист път нагоре е трудно. Особено когато всички предпочитат равния, широкия, лесния, удобния. Тогава те всячески се стараят да те отклонят от твоя тесен и трънлив път. Не че им пречиш с нещо, просто не могат да понесат, че не си като тях. Да бъдеш гласа на викащия в пустинята и то в една земя, където години наред са вилнели смерчовете на войнстващия атеизъм не е никак лесно. В тази духовна пустиня душите на хората са толкова окаменели, че живата вода на вярата се стича по тях като по стъкло. Една пословица казва, че надеждата умира последна. На мен не би ми се искало да умира. И съм сигурен, че тя ще надживее и безбожното християнство и религиозния атеизъм, че ще победи и ще допринесе за едно по-силно и здраво Православие.

Цветан Диковски
http://c-dikovski.blogspot.com/

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #253 on: June 19, 2009, 14:19 »
Има много истина в статията  по-горе.Хората не знаят какво е да си християнин.На въпрос ти христианин ли си?..отговора винаги е да,защото са кръстени.А защо са кръстени,за какво се прави и какво означава никои не знае.Станало е традиция при нас,без да има вяра.Спомням си една жена ,която каза:"..е за какво да ходя на църква,като всеки път като ходя е едно и също, раздават върбови клонки..".Явно жената е посетила храма само на цветница.Други влизат по време на литургията,запалват свещ ,остявят я да гори и излизат...сякаш тя да се моли за тях...
45 години атеизъм  са достатъчни,за да се пречупи вярата на две поколения напред.Затова веднага след 1989-та година този глад и вакуум се запълнии от какви ли не мистични и философски течения...Християните (обикновенно не от хубаво , а от проблеми) потърсиха храма а мюсюлманите да влизат в джамиите.Кой обаче ги посрещна там?Дали хората, които очаквахме?
Днес знам,че в много храмове в България има стремеж за духовен живот, но на фона на всичко около нас там са 0.000001 процент от хората в родината ни..

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #254 on: June 19, 2009, 14:59 »

Цветан Диковски
http://c-dikovski.blogspot.com/

Цветан Диковски е ясен.
Потомствен православен духовник теолог и професионален преподавател по религия.
Само дето и той допуска елементарната грешка да свързва комунизма с атеизъма, забравяйки че комунизма също е вид религия.

Но пък е хубаво че един мюсюлманин се учи от него. ;)

Предлагам на администраторите да изкарат коментарите за "Религиозният атеизъм и безбожното християнство" от тази тема и да заформят нова.